danie! W przepisie wykorzystałam pomidory z puszki - to szybsza wersja. Jeśli macie więcej czasu jak najbardziej możecie użyć świeżych pomidorków pokrojonych w kostkę. Składniki: 6 jajek 6 plasterków drobiowej szynki 1 cebula masło puszka pomidorów krojonych sól pieprz bazylia suszona szczypiorek Przygotowanie: Szynkę kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Następnie kroimy cebulę w kostkę i smażymy razem z szynką
Taste Therapyjajka (osobno żółtka i białka) 20 g masła 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 czerwonej papryki 50 g sera żółtego 100 g szynki 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku opcjonalnie: ulubione zioła wykonanie: Paprykę, szynkę oraz ser żółty kroimy z kostkę. Masło roztapiamy. Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy żółtka, cukier, sól i mieszamy. Dodajemy mąkę(...)przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się. Następnie dodajemy masło oraz paprykę, szynkę, ser żółty, szczypiorek i mieszamy. Na koniec w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Pieczemy partiami gofry na złoty kolor. Podajemy na ciepło np. z ketchupem lub ulubionym sosem
Domowy Smak Jedzeniajajecznicy, jajka sadzonego czy też gotowanego - stąd też zapraszam was dziś na jajko zapiekane w papryce. Potrzebujemy: 2 średniej wielkości czerwone papryki 4 jajka 2-3 plasterki szynki drobiowej pokrojonej w kostkę pół kulki mozzarelli pokrojonej w kostkę garść posiekanego szczypiorku garść startego żółtego sera (ja pokroiłam w kostkę 3 plasterki) sól i pieprz Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni(...)pieczenia. Środek papryki oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku przez ok. 15 min. Po 15 min ostrożnie wyciągamy paprykę z piekarnika i kolejno układamy w środku 3/4 szynki, sera żółtego, mozzarelli i szczypiorku. Następnie wybijamy do każdej połówki papryki po jednym jajku i posypujemy resztą szynki, sera, mozzarelli i szczypiorku. Wkładamy do piekarnika na 15-20 min. Koniecznie spróbujcie
Kolejny blog o gotowaniuJednym z przykładów rolady, do której wracam jest właśnie ta. Należy pamiętać, aby roladę piec pod przykryciem z dodatkiem odrobiny wody, aby mięso było soczyste. Indyka obkładam ulubioną szynką szwardzwaldzką i dodaje suszone pomidory koniecznie w ziołach. Poszukując swojego smaku warto zmieniać proporcje, czy improwizować z dodatkami. Polecam :) Składniki: 800g piersi z indyka (ja piekłam kawałek 900g(...)kostki sera feta 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w zalewie ziołowej cebula 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów 120g szynki szwardzwaldzkiej 80g mozzarelli w wiórkach szczypta czerwonej ostrej papryki sól, pieprz Przygotowanie: Indyka po umyciu i osuszeniu wkładamy do folii i tłuczkiem rozbijamy do grubości
ChilliJemymoje ręce trafiły szparagi białe. Od razu wymyśliłem w jaki sposób je podam. Powstała wspaniała kolacja, do zrobienia której zapraszam również Was. Składniki: 10 białych szparagów 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 4 jajka 1 łyżka octu 1 żółtko 100g masła sól pieprz Przygotowanie: Szparagi obieramy i gotujemy na parze. W dużym i wysokim garnku gotujemy wodę. Dodajemy do niej szczyptę soli(...)czas mieszając dolewamy powoli roztopione masło, aż masa zgęstnieje. Tak powstały sos holenderski doprawiamy do smaku solą. Ugotowane szparagi dzielimy na dwie porcje. Każdą z nich owijamy dwoma plasterkami szynki szwarcwaldzkiej. Na środek talerza wylewamy trochę sosu holenderskiego. Na sos kładziemy szparagi w szynce. Na górze układamy jajko. Całość delikatnie posypujemy pieprzem
Jacob TastesSzybka sałatka z makaronem tortellini, porem i szynką. Składniki: opakowania kolorowego tortellini mały por 200 g szynki konserwowej drobiowej puszka kukurydzy 3 ogórki konserwowe 3 czubate łyżki majonezu łyżka jogurtu naturalnego gęstego sól, pieprz Przygotowanie Por kroimy w półplasterki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie odcedzamy i studzimy. Tortellini gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia. Kukurydzę(...)odsączamy na sitku. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę
e-PrzepisyKulinarneinnego smaku, który musicie poznać! :) Składniki na 3-4 porcje: - kilka plastrów wołowiny (ok. 500g) - kilka małych ogórków kiszonych - kilka suszonych pomidorów z oleju - kilka plastrów Serrano, czy szynki parmeńskiej - kilka łyżeczek musztardy sarepskiej - oregano - sól, pieprz *opcjonalnie: suszona cebula, liść laurowy i 2 ziela angielskie do wody - wykałaczki Wołowinę dokładnie rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą(...)solą i pieprzem, smarujemy musztardą oraz posypujemy oregano wraz z suszoną cebulą. Każdy filet dzielimy na 2-4 mniejsze, podłużne kawałki. Ogórki i pomidory kroimy na słupki (ćwiartki), a szynkę rwiemy na mniejsze części. Przy krótszym brzegu kładziemy po kawałku szynki, słupku ogórka i pomidora. Zawijamy dokładnie w roladkę i spinamy wykałaczką, w celu uniknięcia jej rozwijaniu się. Wszystkie roladki
Be Fit Be Strongmęskie postrzeganie rzeczywistości. Szufladkowania jednak nikt nie lubi, dlatego tym razem przygotowałam muffiny na wytrawnie. Wszystkie użyte tu składniki dobrze ze sobą współgrają. Bataty oddają swój lekko słodki smak, szynka decyduje o charakterze dania, a szczypiorek podkręca całość. Może to szalone, ale w czasie konsumpcji na przemian myślałam o jajecznicy i tarcie. Wniosek z tego taki, że muffiny z batatów(...)wpisują się gdzieś pomiędzy. Jedną rzecz bym poprawiła. Nie piekła ich w papilotkach! Trochę się nagimnastykowałam z ich wydobywaniem ;) Składniki: 1 duży batat 1 szkl. mąki pszennej 150 g szynki parmeńskiej 100 g jogurtu naturalnego 3 jajka 3 łyżki startego sera (np. parmezan) posiekany szczypiorek sól pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chili 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
zadanie-gotowanieSkładniki – porcja dla dwóch osób: 2 bułki, 50 gram szynki, 2 plasterki pomidora, 2 jajka, 50 gram tartego żółtego sera, sól, pieprz. Krok 1 W bułkach ścinamy wierzch i wydrążamy środek bułki. Krok 2 Szynkę, kroimy w drobną kostkę. Krok 3 Do każdej bułki wkładamy po kolei: ser, szynkę, pomidor, a następnie wbijamy po 1 jajku. Doprawiamy solą
Coś bym zjadłaskładniki: 5 jajek 2 średniej wielkości liście jarmużu 4 plasterki dobrej jakości szynki 2 łyżki majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy wzdłuż. Oddzielamy żółtka od białek. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Jarmuż myjemy, usuwamy główny nerw i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 2 min. Odsączamy z nadmiaru wody i drobno siekamy. Żółtka rozcieramy(...)widelcem, dodajemy do nich szynkę, jarmuż oraz majonez. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy białka. *Proporcje składników możemy zmieniać wg własnego smaku
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 5 jajek 5-6 rzodkiewek 100 g szynki 2-3 łyżki majonezu szczypiorek sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Przekrawamy wzdłuż. Oddzielamy żółtka od białek. Rzodkiewkę i szynkę drobniutko siekamy. Żółtka rozgniatamy widelcem, dodajemy rzodkiewkę, szynkę oraz majonez. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy białka. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Domowy Smak Jedzeniaciasta francuskiego można stworzyć różne smaczne cu da. Kto powie dział, że caprese można jeść wyłącznie na zimno? :) z do datkiem wę dzonej szynki oraz ciasta francuskiego i dealnie wkomponowała się w zapiekankę na ciepło. Spróbujcie :) Skła dniki: płat ciasta francuskiego 2 duże kulki mozzarelli 3 pomi dory pieprz, sól szynka(...)wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zawijamy boki, aby sos nie wyciekł. Passatę łączymy z solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki bazylii. Smarujemy ciasto francuskie. Na całej powierzchni wykła damy szynkę i przykrywamy ją na przemian ukła danymi pomi dorami i mozzarellą. Posypujemy pieprzem i resztą bazylii. Wstawiamy całość do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy
ChilliJemyinaczej, na swój sposób. To fascynujące jak z pozoru jedna potrawa ma wiele odsłon i smaków. Dzisiaj chciałabym Wam polecić jedną z moich ulubionych sałatek ziemniaczanych. Sałatkę z szynką, suszonymi pomidorami i bazylią. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 1 ugotowany ziemniak 3 suszone pomidory 50g szynki parmeńskiej (lub boczku) Tarty parmezan(...)Świeże listki bazylii 1 niecała łyżka majonezu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Ziemniaka kroimy na kosteczkę. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy na patelni, dorzucamy do ziemniaka. Dodajemy pokrojone pomidory oraz posypujemy parmezanem. Doprawiamy pieprzem, delikatnie solą oraz dokładamy majonez. Mieszamy na końcu posypując porwaną bazylią. Gotowe :) Smacznego
Kolizje SmakówPyszne roladki ze schabu z nadzieniem ze szpinaku, pieczarek i mozzarelli. Całość owinięta szynką parmeńską (może też być cienko krojony boczek) . Może wypróbujecie w nadchodzące święta? SKŁADNIKI (na 4 roladki - 1 roladka 391 kcal) 1/2 kg schabu bez kości 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 100 g szpinaku 1/2 kulki mozzarelli (62,5g) 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)łyżeczki oliwy 8 plasterków szynki parmeńskiej PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szpinak myjemy i drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mozzarellę kroimy na 4 plastry. Na łyżeczce oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak i pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy razem kilka minut. Schab myjemy, odkrawamy ewentualny tłuszcz, kroimy
Moje Kuchenne RewelacjeKolejna wersja panującego w naszym domu szybkiego śniadania. Zwłaszcza gdy robi je mój mąż :) Szybko, prosto i na ciepło. Składniki: (6 rogalików) opakowanie ciasta francuskiego 12 plasterków szynki 6 plasterków sera żółtego gouda Ciasto francuskie dzielę na sześć trójkątów. Na każdym z nich układam plasterek szynki, złożony plaster sera i następnie drugi plasterek szynki. Zwijam ciasto na kształt
Gotowanie i blogowanie