szynka - 15543 przepisów (strona:185/1037)

Krokiety z chleba tostowego nadziewane szynką i serem 172

Krokiety z chleba tostowego nadziewane szynką i serem.  Sprawdzą się idealnie w formie przekąsek lub jako dodatek do zupy. Polecam również podanie z sosem majonezowym, czosnkowym...  Świetny pomysł na smaczną kolację.  SKŁADNIKI 1 opakowanie chleba tostowego szynka w plasterkach ser lub mozzarella w plasterkach 2 jajka bułka tarta sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wyjąć z paczki cały(...)chleb tostowy  i odciąć wszystkie skórki ( można zachować i wykorzystać np do jakiegoś nadzienia ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każdą kromkę rozwałkować na plasterek. Na tak przygotowanych plastrach ułożyć plasterki szynki, odciśnietej z wody mozzarelli lub miękkiego żółtego sera. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zawinąć ciasno w ruloniki , obtoczyć w rozmąconym ze szczyptą soli jajku a natępnie bułce tartej. Tak przygotowane krokiety usmażyć

zielonacukinka
Sniadaniowe jajeczne muffiny 170

Takie muffinki to doskonała propozycja na efektowne śniadanko :)  Są niezwykle sycące i z pewnością dodadzą nam energii na cały dzień! Do dzieła! Składniki: (na 8 muffinek) 150 g szynki 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 16 zielonych oliwek 16 kulek mini mozzarelli 4 pomidorki koktajlowe 5 jajek sól pieprz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i pietruszką (przyprawa) masło Przygotowanie(...)Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni - w tym czasie przygotowujemy nasze danie. Szynkę oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą z suszonymi pomidorami. Szynkę z cebulą przesypujemy do jajek i mieszamy. Na dnie formy do muffin wlewamy po dużej łyżce masy jajecznej. Na nią układamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną oraz pokrojone

Taste Therapy
DORSZ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA CYTRYNOWYM RISOTTO 157

Szybki i prosty a równocześnie imponujący przepis na danie w restauracyjnym stylu. Delikatne mięsko ryby idealnie komponuje się z lekko słonym smakiem szynki parmeńskiej oraz orzeźwiającym cytrynowym risotto. Zamiast dość grubej polędwicy z dorsza możecie użyć bardziej cienkich filetów i odpowiednio zredukować czas pieczenia lub smażenia. Danie to wyjdzie równie smaczne jeśli użyjecie filetów innej ryby np. łososia. Rybę można(...)koniec dodajemy sporą ilość parmezanu i łyżkę masła. Prosto i pysznie. SKŁADNIKI na 2 porcje DORSZ 2  kawałki polędwicy z dorsza (2 x 150 g) 2 - 4 plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki oliwy 4 listki szałwii sól morska świeżo zmielony czarny pierz RISOTTO CYTRYNOWE 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę skórka otarta z 1 cytryny ( tylko żółta, zewnętrzna

cool and minty
SAŁATKA Z MELONEM, MOZZARELLĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 406

Pyszna, lekka i orzeźwiająca sałatka, która idealnie sprawdza się na różnego rodzaju imprezach lub rodzinnych spotkaniach np. w czasie świąt.  Soczysty melon, miękka mozzarella i suszona, pełna aromatu szynka parmeńska, to składniki, które idealnie do siebie pasują. Bazyliowe pesto i domowy krem balsamico nadają sałatce charakteru i bardzo dobrze ją uzupełniają. W sytuacji gdy nie mamy czasu na przygotowanie(...)stole. Przed przyjściem gości wystarczy skropić zielonym pesto i kremem balsamico. Opcjonalnie można posypać płatkami chili. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 1/2 melona kantalupa oczyszczonego z nasion 100 g szynki parmeńskiej 100 g małych kulek mozzarelli garść listków świeżej bazylii BAZYLIOWE PESTO / 1/2 szklanki 2 garści listków świeżej bazylii 2 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na patelni 2 łyżki tartego parmezanu

cool and minty
MOZZARELLA Z BAZYLIOWYM PESTO I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 111

Cieniutko pokrojone plastry długodojrzewającej szynki parmeńskiej, podane z kulą włoskiej mozzarelli * , ułożonej na sałacie z aromatycznym pesto z bazylii i orzeszków piniowych.  Całość skropiłam krem balsamiczny i podałam z  natartą czosnkiem i skropioną oliwą, opieczoną bagietką. Takie danie znakomicie sprawdzi się jako przystawka na romantycznej kolacji we dwoje lub na eleganckim przyjęciu w gronie znajomych.  Fantastyczne połączenie(...)talerzu gwarantowany:-) * najlepsza jest mozzarella di bufala - wytwarzana z mleka bawolego, bardziej delikatna i mocniej kremowa niż ta z mleka krowiego.  SKŁADNIKI / 2 porcje 8 cieniutkich plastrów szynki parmeńskiej 2 kule białej mozzarelli / odsączone z zalewy i osuszone na papierowym ręczniku 2 liście sałaty lodowej 2 łyżki kremu balsamicznego  PESTO BAZYLIOWE/ ok. ¹⁄₂szklanki garść listków świeżej bazylii

cool and minty
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 145

Małe roladki z polędwiczki wieprzowej nadziewane serem camembert lub gorgonzola, a następnie obsmażane w plastrach szynki parmeńskiej. Podane z kremowym sosem z suszonych pomidorów i świeżymi listkami bazylii. Banalne i szybkie w wykonaniu. Efektowne w wyglądzie i pyszne w smaku. Świetnie nadają się do odgrzewania. Sos gęstnieje w miarę upływu czasu, dlatego podgrzewając danie być może trzeba będzie dolać więcej(...)włączoną funkcją grzanie góra i dół bez termoobiegu. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (około 400 g) 2 małe ząbki czosnku/ starte na tarce 100 g cienko pokrojonej suszonej szynki / serrano, parmeńskiej 100 g sera camembert lub gorgonzola świeżo zmielony czarny pieprz sól morska szczypta chili w proszku SOS 1/3 szklanki suszonych pomidorów / pokrojonych w kostkę 1 szklanka śmietany

cool and minty
PIZZA ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 194

Rewelacyjna pizza na cienkim, chrupiącym spodzie. Z aromatycznym, pachnącym oregano sosem pomidorowym, zielonymi szparagami i szynką parmeńską.  Zawsze piekę ją na rozgrzanym kamieniu, ale z powodzeniem możecie zastąpić go blachą z wyposażenia piekarnika. Surowy placek ciasta, położony na rozgrzanym kamieniu zaczyna rosnąć zanim skończymy układać na nim dodatki. Po upieczeniu trzyma formę i nie jest gęsty ani też zbity(...)cukru lub miodu sól, pieprz DODATKI 2 kulki białej mozzarelli odsączonej i pokrojonej w cieniutkie plasterki 20 cienkich zielonych szparagów lub 10 grubszych przekrojonych wzdłuż na pół 100 g szynki parmeńskiej w plastrach  suszone oregano WYKONANIE CIASTO : Drożdże (świeże lub suche) rozcieramy w miseczce z cukrem. Dodajemy 1 łyżkę mąki i ¹⁄₂ szklanki ciepłej (nie gorącej) wody i dokładnie mieszamy

cool and minty
Czerwona jajecznica z pomidorami 153

danie! W przepisie wykorzystałam pomidory z puszki - to szybsza wersja. Jeśli macie więcej czasu jak najbardziej możecie użyć świeżych pomidorków pokrojonych w kostkę. Składniki: 6 jajek 6 plasterków drobiowej szynki 1 cebula masło puszka pomidorów krojonych sól pieprz bazylia suszona szczypiorek Przygotowanie: Szynkę kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Następnie kroimy cebulę w kostkę i smażymy razem z szynką

Taste Therapy
wytrawne gofry z serem i szynką 145

jajka (osobno żółtka i białka) 20 g masła 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 czerwonej papryki 50 g sera żółtego 100 g szynki 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku opcjonalnie: ulubione zioła wykonanie: Paprykę, szynkę oraz ser żółty kroimy z kostkę. Masło roztapiamy. Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy żółtka, cukier, sól i mieszamy. Dodajemy mąkę(...)przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się. Następnie dodajemy masło oraz paprykę, szynkę, ser żółty, szczypiorek i mieszamy. Na koniec w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Pieczemy partiami gofry na złoty kolor. Podajemy na ciepło np. z ketchupem lub ulubionym sosem

Domowy Smak Jedzenia
Jajko zapiekane w papryce z mozzarellą 153

jajecznicy, jajka sadzonego czy też gotowanego - stąd też zapraszam was dziś na jajko zapiekane w papryce.  Potrzebujemy: 2 średniej wielkości czerwone papryki 4 jajka 2-3 plasterki szynki drobiowej pokrojonej w kostkę pół kulki mozzarelli pokrojonej w kostkę garść posiekanego szczypiorku garść startego żółtego sera (ja pokroiłam w kostkę 3 plasterki) sól i pieprz Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni(...)pieczenia. Środek papryki oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku przez ok. 15 min. Po 15 min ostrożnie wyciągamy paprykę z piekarnika i kolejno układamy w środku 3/4 szynki, sera żółtego, mozzarelli i szczypiorku. Następnie wybijamy do każdej połówki papryki po jednym jajku i posypujemy resztą szynki, sera, mozzarelli i szczypiorku. Wkładamy do piekarnika na 15-20 min. Koniecznie spróbujcie

Kolejny blog o gotowaniu
Rolada z indyka faszerowana fetą, cukinią i suszonymi pomidorami w ziołach 167

Jednym z przykładów rolady, do której wracam jest właśnie ta.  Należy pamiętać, aby roladę piec pod przykryciem z dodatkiem odrobiny wody, aby mięso było soczyste. Indyka obkładam ulubioną szynką szwardzwaldzką i dodaje suszone pomidory koniecznie w ziołach. Poszukując swojego smaku warto zmieniać proporcje, czy improwizować z dodatkami. Polecam :)   Składniki: 800g piersi z indyka (ja piekłam kawałek 900g(...)kostki sera feta 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w zalewie ziołowej cebula 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów 120g szynki szwardzwaldzkiej 80g mozzarelli w wiórkach szczypta czerwonej ostrej papryki sól, pieprz         Przygotowanie: Indyka po umyciu i osuszeniu wkładamy do folii i tłuczkiem rozbijamy do grubości

ChilliJemy
Szparagi z jajkiem poszetowym i sosem holenderskim 152

moje ręce trafiły szparagi białe. Od razu wymyśliłem w jaki sposób je podam. Powstała wspaniała kolacja, do zrobienia której zapraszam również Was. Składniki: 10 białych szparagów 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 4 jajka 1 łyżka octu 1 żółtko 100g masła sól pieprz Przygotowanie: Szparagi obieramy i gotujemy na parze. W dużym i wysokim garnku gotujemy wodę. Dodajemy do niej szczyptę soli(...)czas mieszając dolewamy powoli roztopione masło, aż masa zgęstnieje. Tak powstały sos holenderski doprawiamy do smaku solą. Ugotowane szparagi dzielimy na dwie porcje. Każdą z nich owijamy dwoma plasterkami szynki szwarcwaldzkiej. Na środek talerza wylewamy trochę sosu holenderskiego. Na sos kładziemy szparagi w szynce. Na górze układamy jajko. Całość delikatnie posypujemy pieprzem

Jacob Tastes
Sałatka z tortellini i porem 454

Szybka sałatka z makaronem tortellini, porem i szynką. Składniki: opakowania kolorowego tortellini mały por 200 g szynki konserwowej drobiowej puszka kukurydzy 3 ogórki konserwowe 3 czubate łyżki majonezu łyżka jogurtu naturalnego gęstego sól, pieprz Przygotowanie Por kroimy w półplasterki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie odcedzamy i studzimy. Tortellini gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia. Kukurydzę(...)odsączamy na sitku. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę

e-PrzepisyKulinarne
Zraziki wołowe z ogórkiem i suszonym pomidorem na parze 154

innego smaku, który musicie poznać! :) Składniki na 3-4 porcje: - kilka plastrów wołowiny (ok. 500g) - kilka małych ogórków kiszonych   - kilka suszonych pomidorów z oleju - kilka plastrów Serrano, czy szynki parmeńskiej   - kilka łyżeczek musztardy sarepskiej   - oregano - sól, pieprz *opcjonalnie: suszona cebula, liść laurowy i 2 ziela angielskie do wody - wykałaczki Wołowinę dokładnie rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą(...)solą i pieprzem, smarujemy musztardą oraz posypujemy oregano wraz z suszoną cebulą. Każdy filet dzielimy na 2-4 mniejsze, podłużne kawałki. Ogórki i pomidory kroimy na słupki (ćwiartki), a szynkę rwiemy na mniejsze części. Przy krótszym brzegu kładziemy po kawałku szynki, słupku ogórka i pomidora. Zawijamy dokładnie w roladkę i spinamy wykałaczką, w celu uniknięcia jej rozwijaniu się. Wszystkie roladki

Be Fit Be Strong
Muffiny z batatów, szynki parmeńskiej i szczypiorku. 140

męskie postrzeganie rzeczywistości. Szufladkowania jednak nikt nie lubi, dlatego tym razem przygotowałam muffiny na wytrawnie. Wszystkie użyte tu składniki dobrze ze sobą współgrają. Bataty oddają swój lekko słodki smak, szynka decyduje o charakterze dania, a szczypiorek podkręca całość. Może to szalone, ale w czasie konsumpcji na przemian myślałam o jajecznicy i tarcie. Wniosek z tego taki, że muffiny z batatów(...)wpisują się gdzieś pomiędzy. Jedną rzecz bym poprawiła. Nie piekła ich w papilotkach! Trochę się nagimnastykowałam z ich wydobywaniem ;) Składniki: 1 duży batat 1 szkl. mąki pszennej 150 g szynki parmeńskiej 100 g jogurtu naturalnego 3 jajka 3 łyżki startego sera (np. parmezan) posiekany szczypiorek sól  pieprz  1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chili 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

zadanie-gotowanie