Szparagi w mundurkach Danie Śniadania Porcje 2 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 11 minut Składniki 1 paczka szparagów (najlepiej zielonych) 1 paczka szynki surowej podsuszanej (np. parmeńska, serrano) 4 szt. jajek 20 g masła (roztopionego) Sposób przygotowania Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki (jeśli używamy białych szparagów, wtedy jeszcze obrać). Szparagi gotować(...)parze przez 1 minutę, następnie zalać zimną wodą. Plastry szynki jeśli jest taka konieczność podzielić na mniejsze kawałki/paski i zawijać w nią szparagi. Główki szparagów posmarować rozpuszczonym masłem (lub zanurzać z rozpuszczonym maśle). Zawinięte w szynkę szparagi układać w naczyniu żaroodpornym. Piec 10 minut. W trakcie pieczenia szparagów naszykować jajka w ulubiony sposób. Proponuję ugotować na miękko lub zrobić
Wypieki i RumieńceOpiszę w dwóch słowach: śniadanie mistrzów! :) Składniki (na 1 porcję): - 4 szparagi - 2 plastry szynki dojrzewającej (np. prosciutto, parmeńskiej) - 1 jajko - parmezan - masło - pieprz Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki (wystarczy wygiąć szparaga, a złamie się w odpowiednim miejscu). Do wysokiego garnka wlewamy wodę, delikatnie ją solimy i wkładamy szparagi na stojąco, tak aby górne końcówki nie były pokryte wodą(...)bardzo delikatne, więc ugotują się na parze). Szparagi gotujemy al dente ok 5 minut od zagotowania, następnie wyjmujemy z wody i przelewamy bardzo zimną wodą. Szparagi owijamy szynka (po dwa na jeden plaster), następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie smażymy jajko sadzone na maśle. Szparagi w szynce wykładamy na talerz, na szparagach układamy jajko
Cook&Lovewieprzowe) - 1 czerstwa kajzerka - mleko do namoczenia kajzerki - 1 jajko - 1 cebula - olej (do usmażenia cebuli) - 3 ząbki czosnku - różowa sól himalajska - pieprz czarny - słodka papryka - ok. 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plasterkach Pozbawiony liści, opłukany kalafior wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy (bez przykrycia) al dente. Wyjmujemy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na niedużej(...)paprykę. Masę dokładnie wyrabiamy. Kalafior kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie rozchylamy różyczki i wypełniamy masą mięsną. Następnie masą pokrywamy cały kalafior. Na wierzchu układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem zdejmujemy z papier do pieczenia i dopiekamy, aż szynka się
mojewypiekiinietylkotolerancji laktozy. Stąd pomysł by ciężki, tłusty sos zastąpić sosem pomidorowym. Do przygotowania potrawy potrzebujemy: – po 1 cykorii na osobę (mój małżonek zjadł dwie, tak mu smakowały!) – szynkę konserwową (plaster na sztukę cykorii) – przecier pomidorowy, pasatę z pomidorów – sól, pieprz – świeże zioła – 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku Cykorie obrać ze zwiędniętych i brzydkich liści(...)Ugotować w osłodzonej wodzie (ja gotuję do miękkości wtedy krócej zapiekam) i ostudzić. Przygotować sos – na odrobinie tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek (można też wrzucić kawałki szynki jeżeli macie ochotę na bardziej mięsna wersję), dodać pomidory, zioła i przyprawić do smaku i ewentualnie zblendować. Ostudzone cykorie owijać szynką i układać na dnie naczynia żaroodpornego. Polać sosem i zapiekać
Szybko Tanio Smaczniedogrywce Masterchef’a postanowiłem na śniadanie stworzyć swój omlet idealny. Tak naprawdę, omlet możemy przygotować z tego co w danym momencie mamy w lodówce :) Mój omlet będzie z szynką szwarcwaldzką, suszonymi pomidorami oraz parmezanem. Omlet idealny – składniki 3 jajka 5-6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 6 pomidorów suszonych 20g parmezanu sól pieprz Omlet idealny – przepis Jajka wbijamy(...)natłuszczoną patelnię i smażymy z jednej strony (z drugiej strony jajka zetną się pod wpływem temperatury). Uważajcie aby omlet nie był zbyt gruby bo będzie surowy w środku. Szynkę i pomidory kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Składniki przekładamy na prawie usmażony omlet, składamy go na pół i smażymy go jeszcze dosłownie chwilę. Omlet przekładamy na talerz i posypujemy startym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lekko podgotowanej, będzie smacznie. Polecam! Na podstawie przepisu z książki "River Cottage light & easy" Hugh Fearnley - Whittingstall składniki 1 mały kalafior (ok 300 - 400 g) ok 75 g szynki parmeńskiej lub innej podsuszanej szynki garść natki pietruszki do posypania sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki płynnego miodu sok z cytryny - do smaku(...)pokroić tylko różyczki, a wewnętrzną grubą łodygę odrzucić. Pokrojony kalafior umieścić w dużej misce, dodać sos i dobrze wymieszać. Przełożyć na talerze lub jeden duży talerz, przybrać kawałkami szynki, polać dodatkową oliwą posypać natką pietruszki, podawać. Smacznego
Stare Garyprzed Ciałem Pedagogicznym, pogoda była piękna! Słońce i lekki wiatr we włosach. Pachniało swobodą! A w Kuchni zapachniało latem i to nie byle jakim, bo włoskim ;) Mini pizze z szynką parmeńską Potrzebujesz: Na ciasto: 350g mąki pszennej 180ml letniej wody 20g świeżych drożdży 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru Pasta: 250g suszonych pomidorów garść(...)stołowe koncentratu pomidorowego 1 łyżka stołowa oliwy szczypta soli Dodatkowo: 2-3 duże pomidory 1-2 kulki sera mozzarella kilka gałązek świeżego oregano garść liści świeżej bazylii kilka plasterków szynki parmeńskiej lub długo dojrzewającej Sposób przyrządzenia: 1. Bardzo dokładnie wyrób ciasto z podanych składników. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. W miarę potrzeby dodaj więcej mąki
Kuchnia w Słońcu Skąpanasobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, To już ostatnie danie jakie przygotowałam na sylwestrowy wieczór : szynka z orzechami i warzywami w galarecie . Danie jest wykwintne i idealnie pasuje na wszelkiego rodzaju uroczystości , także na wieczór sylwestrowy,. Przygotowałam ją na przyjęcie i bardzo smakowała gościom, wiec może(...)Państwu zasmakuje . Polecam ! SKŁADNIKI : szynka konserwowa w plastrach ( 10 cm x 16 cm ) orzechy włoskie zmielone, majonez Winiary, Przygotowanie : Orzechy łączymy z majonezem ( ilość wg uznania), Wykładamy na szynkę , zawijamy i zalewamy gęstniejącą żelatyną ugotowaną na vegecie . Skład galarety: 2 płaskie łyżeczki vegety czerwonej ) na 1 litr wody 0,5 łyżeczki soli ) na 1 litr wody żelatyna bez przypraw Cykoria
Pysznosci Babci Basiwyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam SZYNKĘ gotowaną , którą nazwałam Herbacianą , jak przeczytacie przepis , to zrozumiecie dlaczego ta nazwa. Szynka , której smak, prostota w przygotowaniu oraz brak sztucznych składników nas zadziwia. Przepis ten pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich . Składniki(...)mięsa ( ja miałam łopatkę , ale może być karczek, szynka itp. ) mieszanka smakowa zawierająca suszone warzywa i zioła ( ja dodałam majeranek i paprykę w proszku ), trochę cukru – tak podpowiedziała mi Pani w komentarzach FB Sposób przygotowania : Mięso szybko obsmażam na złocisty kolor na gorącym tłuszczu ( łyżce smalcu) lekko tylko doprawiam -posypałam papryką i majerankiem. Możemy posypać popularną mieszanką smakową zawierającą
Pysznosci Babci Basiświęta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Jajko – symbol rodzącego się życia i obfitości . Składniki : 4 jajka na twardo, 2 grubsze plastry szynki, 1 łyżka majonezu, pieprz świeżo zmielony, do dekoracji wg uznania : sałata, rzodkiewka ,pomidorek, ogórek. itp. Przygotowanie ; Jajka przeciąć na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, pokrojoną w drobniutką kostkę(...)szynką oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy wg. własnego uznania. ( Ja zawsze wkładam plasterek szynki obok farszu, aby było wiadomo z czym jest masa, a poza tym efektownie wygląda. !) Smacznego
Pysznosci Babci Basiblaszaną przed wyjęciem galarety musimy na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie . Warstwy robi się szybko i wg własnego uznania dobieramy warzywa , Moje składnik i : jajka, groszek z puszki Pudliszki, szynka konserwowa (ok. 30 dag ) kukurydza z puszki Pudliszki, 3 świeże marchwie, brokuły ( ja użyłam mrożone ) Warzywa : brokuł i marchew gotujemy w słono – słodkiej wodzie do miękkości . Uwaga na brokuł(...)się nie rozgotował ! Jajka gotujemy na twardo . Po ostudzeniu kroimy w ćwiartki i układamy na samym dnie foremki . Ostudzoną marchew , szynkę konserwową kroimy w kostkę. Przecedzamy groszek i kukurydzę . Kładziemy warstwami : jako , groszek, szynka konserwowa, marchew, kukurydza, brokuł. Zalewa : ( ilość zależna od wielkości formy , mi wystarczył litr zalewy ) 1 l wody, 2 płaskie łyżeczki vegety w czerwonym opakowaniu
Pysznosci Babci BasiFRITTATA Z SZYNKĄ I SEREM to rodzaj zapiekanego omletu z dodatkami, w naszym przypadku z szynką, serem, cebulką i szpinakiem. Takie śniadanie jest świetnym pomyłem na rozpoczęcie dnia! Artykuł Frittata z szynką i serem pochodzi z serwisu MenMagazine
Menmagazinekońca mnie przekonuje. Mdłe, niezbyt wyraźne w smaku. Jednak melon podany w ten właśnie sposób trafił w mój gust kulinarny. Składniki: ćwiartka żółtego melona 1 mozzarella 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej sos: łyżka oliwy łyżka octu balsamicznego łyżeczka suszonej bazylii Sposób przygotowania: Melona obieramy i kroimy na mniejsze, podłużne kawałki. Mozzarellę kroimy w podłużne paski. To samo robimy z szynką(...)melon kładziemy ser, owijamy szynką. Łączymy za pomocą wykałaczki. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Skrapiamy przystawkę. Ilość porcji: 10 szt. Czas przygotowania: 0,30 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarydzika….Rzadko kiedy przyrządzam dziczyznę ale jak już wpadnie mi w ręce kawałek dziczyzny to robię to z pompą. Gulasz mięsny z dzika jest tego przykładem. Użyłam tutaj szynki z dzika. Piękne mięso o ciemnym kolorze, przypominające wołowinę. Wpadłam więc na pomysł przyrządzić gulasz z dzika podobnie jak francuski gulasz Boeuf bourguignon . Gulasz jest bardzo aromatyczny i w odróżnieniu(...)godzinie. Podałam gulasz z kopytkami . Nie wiem jak Wy ale moja rodzinka lubi gulasz mięsny z kopytkami lub innymi kluskami. Gulasz mięsny Składniki: 4-6 porcji Marynata 600 g szynki z dzika, bez kości 4 ząbki czosnku 1 cebula szczypta utartej gałki muszkatałowej 6 nasion jałowca 6 nasion czarnego pieprzu 1 laska cynamonu 2 liście laurowe 1 gałązka świeżego rozmarynu
codojedzenia