taki dzień, w którym mamy zazwyczaj wiele domowych obowiązków i nie zawsze jest czas na przygotowanie jakiegoś skomplikowanego obiadu. Tym razem będzie u nas bardzo klasycznie – szparagi w szynce długo dojrzewającej, młode ziemniaczki z koperkiem i jajko sadzone. Dla niektórych z Was danie to wyda się strasznie proste, ale póki nie spróbujecie to nie przekonacie się, że jest wyśmienite(...)Cały jego smak dostępny jest właśnie w jego prostocie. Korzystajcie, póki jeszcze trwa sezon na szparagi . Składniki: pęczek szparagów 15 plastrów szynki długo dojrzewającej młode ziemniaczki koperek łyżka masła jajka sól – ja użyłem soli himalajskiej -> możecie ją kupić TUTAJ pieprz Przepis: Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy we wrzątku ok. 2 minuty. Następnie każdy z nich owijam
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szparagowym Tarta z zielonymi szparagami Tarta ze szparagami i pomidorami Tartaletki ze szparagami Szparagi gotowane na parze Pizza z zielonymi szparagami Zielona pizza ze szparagami Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńska Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 125 g szynki parmeńskiej 1 cytryna oliwa z oliwek EV sól morska świeżo zmielony pieprz świeży tymianek Wykonanie(...)Szparagi myjemy i odłamujemy z nich stwardniałe końcówki. Końcówek nie wyrzucamy, możemy na nich ugotować wywar do zupy. Na każdym plasterku szynki układamy po 3 szparagi i następnie delikatnie zwijamy je w ciasne ruloniki. Cytrynę bardzo dokładnie myjemy i kroimy na ósemki. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, papier skrapiamy oliwą, układamyna nim zwinięte w ruloniki szparagi. Szparagi delikatnie
Kulinarne przygody GatityKiedyś już podawałam przepis na aromatyczną pieczoną szynkę . Dziś proponuję inne wykorzystanie kulki szynki. Przepis nie jest zbyt skomplikowany, a dzięki niemu dostajemy danie, które można podać na świąteczny, niedzielny lub codzienny obiad. Różnicą będzie jedynie sposób podania. Składniki (na 3-4 porcje): mięso od szynki (u mnie połowa kulki) 2 ogórki kiszone cebula po plastrze wędzonej wędliny (u mnie
Weekendy w domu i ogrodziepoza tym… że jest w języku polskim, a nie włoskim :) Zamawiając pizzę możemy dzielić ją na dwa smaki – ja chciałem spróbować tradycyjnej margheritty oraz pizzy z włoską szynką i rukolą . Madzia spróbowała pizzy z karczochami i pizzy z włoską szynką długodojrzewającą . Na pizzę długo nie czekaliśmy, jest zrobiona na bardzo cienkim cieście (jak we Włoszech) z chrupiącymi brzegami(...)kucharze oraz właściciele nie oszczędzają na czym można :) Ogromny plus :) Sam smak pizzy jest wyśmienity , jedząc ją z całą pewnością możemy poczuć się jakbyśmy byli we Włoszech. Świetna szynka długodojrzewająca , rozpływająca się mozzarella i pyszny duże kawałki karczochów . Nawet we Włoszech nie zawsze możemy spotkać tak podane pizze. Pizze są bardzo duże, myślę że jedną będą w stanie najeść się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!taką miałby ochotę;) Ta kolorowa sałatka smakowo jest inna od wszystkich, jakie znam. Nie jest to ani typowo puszkowa sałatka, ani typowo jarzynowa. Mamy tutaj miks marchewki z groszkiem, szynką drobiową i dość dużą ilością jajek. Ma ktoś ochotę?;) 10 jajek 2 marchewki 200g mrożonego groszku 200 g szynki drobiowej 1 mała cebula czerwona lub 1/2 dużej 5 łyżek majonezu(...)opierając o ścianki naczynia) układamy plasterki z 2 jajek. Marchewkę skrapiamy niewielką ilością oleju. Oprószamy solą oraz pieprzem. Następnie wykładamy groszek. Na groszku dookoła miski rozkładamy pozostałe plasterki jajek. Szynkę kroimy w kostkę. Rozkładamy na warstwie groszku. Cebulę drobno siekamy. Łączymy w misce z posiekanymi jajkami. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na wierzch sałatki. Na końcu sałatkę posypujemy
Smaki Na TalerzuIlość: 8 sztuk Czas przygotowania: 10 min + 20 min pieczenia Składniki: – 1 op. ciasta francuskiego – 1 op. serka kremowego Arla Apetina MUSZTRADA I MIÓD – szynka drobiowa – pieczarki – cukinia Przygotowanie: 1. Szynkę, cukinię i pieczarki pokroić w cienkie plasterki. 2. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w pasy o szerokości ok. 4cm, krojąc wzdłuż krótszego boku(...)prostokątnego ciasta. 3. Tak przygotowane paski ciasta posmarować serkiem Apetina, a następnie wzdłuż dłuższego boku ułożyć szynkę i pieczarki/cukinię zostawiając dolną połowę ciasta bez dodatków. 4. Ciasto złożyć na pół (zakryć dolną częścią ciasta bez dodatków górną – z ułożonymi dodatkami – tworząc kieszonkę), a następnie zwinąć w rulon, tak aby otrzymać różyczki jak na zdjęciu. Ułożyć w formie
Podwójnaporcjaprostu wyśmienity przepis na gnocchi, pyszny obiad dla całej rodziny. Przepis na gnocchi Składniki: 300 g gnocchi, tutaj przepis 200 g jarmużu 1 łyżka oleju 5 plastrów szynki parmeńskiej 1 cebula 4 ząbki czosnku 400 g pomidorów pokrojonych ½ łyżeczki suszonego oregano 50 g jarmużu, mrożony 150 ml mięsnego bulionu 100 g mozzarella 2 łyżki pokruszonego parmezanu sól i pieprz(...)smaku Rozgrzej olej na patelni i podsmaż gnocchi. Wyjmij na talerz i trzymaj w cieple. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij przyprawiając solą, pieprzem i oregano. Porwij szynkę na drobne kawałki i dodaj do cebuli. Smaż przez minutę, po czym dodaj zamrożony jarmuż. Cały czas mieszając smaż aż jarmuż odparuje. Następnie dodaj pomidory. Dopraw sos solą, pieprzem i zagotuj
codojedzeniamasz pomysłu na szybki,smaczny obiad....Podaję gotową receptę. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka ok 8-10 plasterków szynki długo-dojrzewającej (parmeńska, tańsza szwarcwaldzka lub inna) ok 100 g sera gorgonzola ok 1-2 łyżki sera mascarpone(opcjonalnie) ok szklanka mrożonego (w sezonie świeżego)zielonego groszku. Kilka suszonych pomidorów ok. 200 ml białego,wytrawnego wina troszkę oliwy do smażenia(...)błon. Każdy filet przecinamy wzdłuż a następnie w poprzek. W ten sposób otrzymujemy 4 kawałki. Starajmy się,żeby wszystkie kawałki były podobnej grubości.Następnie solimy i pieprzymy (UWAGA,szynka,w którą owijamy nasze mięso jest dość słona,dlatego uważamy z ilością soli). Każdy filet owijamy w plasterki szynki i wkładamy na gorący tłuszcz. Smażymy ok. 5 minut z jednej strony
Kopystką po garachWielkanoc-więc robię galantynę. W szynkę zawijam szparagi, jajko, sałatkę warzywną....każdego roku to samo. Postanowiłam,że w tym roku będzie inaczej. Szparagi pozostają,bo zagrożono mi w domu strajkiem-ale jajko i sałatka wysiadają z mojego świątecznego menu. Postawiłam na pastę serową. Można ją zawinąć w szynkę lub liść sałaty-druga opcja bardziej przypadła mi do gustu. SKŁADNIKI(...)tarce). Ser trzemy na drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojony por, koncentrat, ketchup, doprawiamy solą, papryką, pieprzem. Pasta powinna być dość ostra-ale to kwestia gustu. Taką pastę owijamy w szynką i zalewamy żelatyną lub owijamy listkiem sałaty
Kopystką po garachszklanki białego, wytrawnego wina bulion warzywny (ok 1 litr) pęczek posiekanego koperku ocet cukier pieprz majeranek ser kozi (Bulgur) lub feta. Odrobina jogurtu lub śmietany (opcjonalnie) Chipsy z szynki długo dojrzewającej PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myjemy, kroimy w grubsze plastry. Do garnka o grubym dnie, wlewamy tłuszcz (oliwa lub masło), podsmażamy plastry ziemniaków,aż się troszkę przyrumienią.Dodajemy posiekany czosnek(...)odparowujemy. Wlewamy bulion i gotujemy, aż buraczki i ziemniaki będą miękkie, ale nierozpadające się. Doprawiamy octem, cukrem, pieprzem, majerankiem (słodko-kwaśno), dodajemy posiekany koperek. Na suchej patelni przesmażamy szynkę ( np. szwarcwaldzką lub inna -długo dojrzewającą). Zupę wlewamy na talerze, zdobimy chipsem z szynki, odrobiną koperku i serem, pokrojonym w kostkę-dla chętnych odrobina śmietany lub jogurtu greckiego
Kopystką po garachDelikatne i bardzo aromatyczne mięso. Zamarynowane w jogurcie i pikantnym selerze naciowym nabiera całkiem nowego smaku. Składniki 2 gałązki selera naciowego 6 plastrów szynki 200 g jogurtu naturalnego 1 podwójna pierś z kurczaka pieprz kolorowy 1 ząbek czosnku sól himalajska natka pietruszki rzeżucha 1. Seler kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do jogurtu razem z przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem(...)Pierś kroimy w plastry. Wkładamy do marynaty i zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. 3. Wszystkie składniki przelewamy do naczynia. Na wierzch wykładamy pokrojoną w paski szynkę. 4. Pieczemy pod przykryciem około 30 minut w 200 stopniach. Podajemy z rzeżuchą i natką pietruszki. Smacznego! Kategoria: Dania główne , Przepisy Tagged: jogurt , kurczak , na szybko , seler naciowy , szynka
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyoraz kukurydzą, doprawić pieprzem. Placki do tortilli wysmarować musztardą, wyłożyć sałatkę oraz wymieszane wcześniej składniki i zawinąć w rulon. Gotowe. Tortilla z szynką, serkiem i papryką Czas wykonania: 5 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 1 placek tortilla 50 g szynki 50 g serka kanapkowego 30 g świeżej papryki garść mix sałat(...)Przygotowanie: Placki do tortilli wysmarować serkiem, wyłożyć plasterki szynki, paprykę pokrojoną w paseczki i sałatę. Całość zawinąć w rulon i gotowe. Sałatka do pudełka : Grecka sałatka z serem feta i sosem ziołowym Czas wykonania: 5 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 30 g sera feta 6 sztuk pomidorków koktajlowych kilka zielonych
KuchniaWeDwoje.plOpis: Roladki drobiowe to znakomity sposób na przygotowanie pysznego dania mięsnego z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Składniki: 4 plasterki mięsa z piersi kurczaka 8 dużych plasterków gotowanej szynki 200 g zielonej fasolki szparagowej Kawałek świeżej papryczki chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek Olej rzepakowy do smażenia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku fasolkę szparagową(...)czosnek oraz kawałek ostrej papryki. Smażymy przez chwilę i odstawiamy. Plastry mięsa musimy delikatnie rozbić i każdy oprószamy solą i pieprzem. Każdy płat mięsa układamy na dwóch skrzyżowanych plastrach szynki. Do fasolki dodajemy starty parmezan. Fasolkę rozkładamy na przygotowanych plastrach mięsa. Mięso zwijamy na roladki a końce szynki zakładamy do środka. Olej rozgrzewamy na patelni. Roladki smażymy na wolnym ogniu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOpis: Roladki drobiowe to znakomity sposób na przygotowanie pysznego dania mięsnego z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Składniki: 4 plasterki mięsa z piersi kurczaka 8 dużych plasterków gotowanej szynki 200 g zielonej fasolki szparagowej Kawałek świeżej papryczki chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek Olej rzepakowy do smażenia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku fasolkę szparagową(...)czosnek oraz kawałek ostrej papryki. Smażymy przez chwilę i odstawiamy. Plastry mięsa musimy delikatnie rozbić i każdy oprószamy solą i pieprzem. Każdy płat mięsa układamy na dwóch skrzyżowanych plastrach szynki. Do fasolki dodajemy starty parmezan. Fasolkę rozkładamy na przygotowanych plastrach mięsa. Mięso zwijamy na roladki a końce szynki zakładamy do środka. Olej rozgrzewamy na patelni. Roladki smażymy na wolnym ogniu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepełnoziarnistego makaronu spaghetti 100 g startego parmezanu lub mieszanki twardych serów (np.: parmezan, cheddar, gruyère, bursztyn) 3 duże jajka 250 ml śmietany 36% (1 szklanka) 240 g szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej) 3 gałązki rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego) oliwa z oliwek mała szczypta soli, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Makaron gotujemy w osolonym(...)termoobiegiem). Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy oliwą z oliwek. Wysypujemy ją drobno startym parmezanem. Do dużej miski wbijamy lekko roztrzepane jajka, śmietanę i sporą szczyptę pieprzu. Mieszamy. Dodajemy szynkę porwaną lub pokrojoną na małe kawałki, pozostały starty ser oraz posiekane igiełki rozmarynu. Mieszamy. Możemy dodać odrobinę soli, ale ostrożnie – parmezan i szynka są już same w sobie słone
Poezja smaku