szynka - 15543 przepisów (strona:174/1037)

Sałatka makaronowa z szynki 138

Sałatka makaronowa z szynki  1 opakowanie makaronu (np. muszelki) 80 dag szynki (grubo krojonej) 1/2 opakowania kukurydzy konserwowej 1 pora 2 pomidory sól, pieprz majonez Szynkę pokroić w kostkę. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Następnie kukurydzę konserwową odcedzić z zalewy z puszki. Pomidora pokroić w drobną kostkę. Porę poszatkować drobno. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać

Gotuję Testuję
Gulasz z szynki z porem i pieczarkami 116

Smaczna propozycja obiadowa – gulasz z szynki wieprzowej, z dodatkiem pora i pieczarek. Podałam go razem z czeskimi knedlikami oraz konserwowym ogórkiem. około 1 kg szynki wieprzowej 3 małe pory 250-300 g pieczarek 1 puszka pomidorków 1 szkl. (250 ml) bulionu 1-2 ząbki czosnku 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sól

Smaki Na Talerzu
Sałatka knapkowa 26599

Bardzo fajna uniwersalna sałatka świetnie się sprawdzi podana na pajdzie chleba lub grzankach. Przykład że banalna szynka i ser do kanapek nie nie musi być wcale nudna. Na śniadanie na kolację na imprezę do pracy 250/300 gramów szynki konserwowej 250 gramów żółtego wyrazistego w smaku sera żółtego 4 średnie ogórki konserwowe 2 czubate łyżki majonezu 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany(...)Szynkę i ser kroimy w cieniutkie paseczki o długości ok 3/4 centymetry. Ogórki konserwowe kroimy w cienkie paseczki. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy majonez i śmietanę dokładnie mieszamy. Najlepiej przygotować parę godzin wcześniej aby smaki się idealnie przegryzły

Andzia Pichci
Zapiekane naleśniki gryczane z porem i szynką 107

Składniki na 7-9 naleśników: – 7-9 naleśników gryczanych z tego przepisu – 1 duży por – 200g śmietanki 30% – 100g prosciutto cotto lub innej szynki – 80-100g twardego sera (np. parmezan) – 1 łyżeczka masła – szczypta gałki muszkatołowej – sól, pieprz Naleśniki smażymy wg przepisu. Pora myjemy, zieloną część odkroić, a białą przekroić(...)gałką muszkatołową, mieszamy. Wlewamy 4 łyżki wody, przykrywamy i chwilę podduszamy. Wlewamy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy, aż część odparuje. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z pokrojoną w kostkę szynką. Na usmażonych naleśnikach rozsypujemy trochę sera, nakładamy farsz, zawijamy w ruloniki i umieszczamy w brytfance (wcześniej wysmarowaną za pomocą pędzelka sosem śmietanowym). Wszystkie posypujemy resztą sera i zapiekamy w 180 stopniach

Be Fit Be Strong
ZAPIEKANKA TOSTOWA Z POREM, SZYNKA I ANANASEM 159

Zapiekanka z chleba tostowego z duszonymi porami, szynką, serem żółtym i ananasem. Składniki układamy warstwowo, zaczynając i kończąc na zgrillowanym chlebie tostowym, a przed włożeniem do piekarnika, całość zalewamy mieszanką śmietanowo-jajeczną. Zapiekanka może nie prezentuje się zbyt apetycznie, ale możecie mi wierzyć na słowo, że smakuje znakomicie! Jej wykonanie jest naprawdę proste i szybkie.  To świetny pomysł(...)wykorzystanie czerstwego pieczywa, które zalega w kuchni.  Można ją podać zarówno na obiad, jak i kolację... Składniki: 10 kromek chleba tostowego 2 pory (ok. 500 g) 8 plastrów szynki 6 krążków ananasa 150 g sera żółtego 250 ml śmietany 30% 4 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Pory oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki

Kuchnia MagdaLeny
ZAPIEKANKA TOSTOWA Z POREM, SZYNKA I ANANASEM 159

Zapiekanka z chleba tostowego z duszonymi porami, szynką, serem żółtym i ananasem. Składniki układamy warstwowo, zaczynając i kończąc na zgrillowanym chlebie tostowym, a przed włożeniem do piekarnika, całość zalewamy mieszanką śmietanowo-jajeczną. Zapiekanka może nie prezentuje się zbyt apetycznie, ale możecie mi wierzyć na słowo, że smakuje znakomicie! Jej wykonanie jest naprawdę proste i szybkie.  To świetny pomysł(...)wykorzystanie czerstwego pieczywa, które zalega w kuchni.  Można ją podać zarówno na obiad, jak i kolację... Składniki: 10 kromek chleba tostowego 2 pory (ok. 500 g) 8 plastrów szynki 6 krążków ananasa 150 g sera żółtego 250 ml śmietany 30% 4 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Pory oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki

Kuchnia MagdaLeny
Roladki z szynki z sałatką chrzanową 99

Roladki z szynki z sałatką chrzanową – to propozycja na sałatkę podaną nieco inaczej niż standardowo :) Takie roladki można również nadziać np. sałatką jarzynową (zobacz przepis na: sałatka jarzynowa) lub sałatką z pora (zobacz przepis na: sała The post Roladki z szynki z sałatką chrzanową appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka z makaronem ryżowym, szynką i papryką 90

Sałatka z makaronem ryżowym, szynką i papryką -kolorowa i pyszna, cieszy nie tylko oko, ale także podniebienie. W wersji nieco mniej kalorycznej majonez można zastąpić jogurtem naturalnym lub wymieszać je w proporcji pół na pół. Dla podkreślenia smak The post Sałatka z makaronem ryżowym, szynką i papryką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka Ananas z szynką 157

Sałatka “Ananas” z szynką – wbrew pozorom nie jest to sałatka z ananasem, lecz tylko przypominająca go swoim wyglądem :) Polecam ją zwłaszcza na imprezy, jeśli chcemy zaskoczyć znajomych jej efektownym podaniem :) Polecam również za The post Sałatka Ananas z szynką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Roladki z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami 160

małe piersi kurczaka 4-5 suszonych pomidorów w oleju 125 g mozzarelli w kulce 30 g tartego sera cheddar 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4-6 plasterków szynki parmeńskiej sól morska, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka, nacinamy wzdłuż w najgrubszej jego części, tworząc tym samym tzw kieszeń. Oprószamy z obu stron niewielką ilością soli oraz pieprzu. Suszone(...)małą kostkę) mozzarellę, tarty cheddar oraz posiekaną drobno natkę, mieszamy. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Przygotowanym nadzieniem wypełniamy „kieszenie” kurczaka. Każdą pierś owijamy 2 plasterkami szynki parmeńskiej w taki sposób, by szynka zakryła nacięcie z farszem. Przygotowane mięso układamy na blaszce (można ją wcześniej wstępnie podgrzać w piekarniku) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej oliwą

Smaki Na Talerzu
Śniadaniowe babeczki wytrawne 115

Sposób na pyszne, lekko inne śniadanko? Babeczki wytrawne. Z kawałkami szynki zapewnią sycący start. I wcale nie ma z nimi dużo roboty! Co nam trzeba? Szykujemy formę na muffinki i papilotki 5 jajek 5 wypukłych łyżek mąki pszennej 100ml mleka 2 łyżki śmietany 12-18% lub jogurtu greckiego 100g dobrej szynki w kawałku 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz(...)miski Miksujemy, dodając mleko i śmietanę. Dodajemy przyprawy. Dodajmy po łyżce mąki, cały czas miksując. Dodajemy tarkowany ser, mieszamy już delikatniej całość, posiekany szczypior oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę. Nakładamy masę do foremek, do papilotek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-20 minut. ps. Można na wierzch dać dodatkowo ser, ale pilnujcie by się nie przypalił. Najlepiej

Latosiowydom
Filet z kurczaka pod ciastem francuskim 123

mnie nie jest on konieczny. Mięso wychodzi mięciutkie, soczyste i pyszne. Polecam:) 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 op. ciasta francuskiego, najlepiej xl 1 duża kulka mozzarelli xl kilka plasterków szynki (sprawdza się zarówno szwarcwaldzka, parmeńska jak i delikatna drobiowa) majonez sól morska, pieprz żółtko Oczyszczone i wysuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na porcje podobnej wielkości. Każdy kawałek doprawiamy(...)niewielką ilością soli. Układamy na blaszce do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Następnie smarujemy z wierzchu majonezem (mniej więcej 1 płaska łyżka na porcję). Na filetach układamy po plasterku szynki. Mozzarellę kroimy na plasterki, układamy na szynce. Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy na prostokąty wielkości naszego mięsa. Każdy kawałek kurczaka przykrywamy płatem ciasta francuskiego. Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem. Wstawiamy na około

Smaki Na Talerzu
Weekendowa sałatka 167

sałatka w weekend musi u mnie być Raz są to lżejsze zielone sałatki, innym razem bardziej tradycyjne z majonezem. I taka właśnie jest dzisiejsza weekendowa sałatka. Wśród składników znajdziecie szynkę, kabanosy, paprykę, ogórka i oczywiście jajka. Taka sałatka idealnie sprawdzi się również na wszelkie uroczystości rodzinne i imprezy. Prostota i smak. Bo czasem nie trzeba nic więcej. Spróbujcie. Składniki(...)jajka 2 plasterki szynki 3-4 cienkie kabanosy 1 ogórek kiszony 0,5 czerwonej papryki 2 czubate łyżeczki zielonego groszku 2 łyżki majonezu czarny mielony pieprz sól ziołowa Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski. Dodajemy pokrojona w kostkę (większą lub mniejszą – wg upodobań) paprykę, pokrojonego ogórka kiszonego, pokrojoną w większą kostkę

Słodkie okruszki
Sałatka z ananasem i selerem konserwowym 114

Delikatna w smaku pyszna sałatka z szynką 1 słoik selera konserwowego mały                                    6/7 krążków ananasa                                       Puszka kukurydzy(...)szynki konserwowej                                  2 czubate łyżki majonezu  Seler i kukurydzę odsączyć z zalewy, szynkę i ananasa pokroić w kostkę dodać majonez, wszystko dokładnie wymieszać .GOTOWE!!! Ps. Można jeszcze dodać ok 20 dag sera żółtego

Andzia Pichci
Omlet ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską 108

uwielbiają Omlet: 4 jajka 1 łyżka mąki pszennej zioła prowansalskie sól, pieprz masło klarowane Dodatki: kilka zielonych szparagów około 100 g mozzarelli w zalewie kilka pomidorków koktajlowych 50 g szynki parmeńskiej Pomidorki kroimy na połówki. Mozzarellę dzielimy na mniejsze kawałki. Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki (główki odkładamy na bok). Jajka(...)łyżkę maki, mieszamy rózgą kuchenną. Na dużej patelni roztapiamy masło klarowane. Podsmażamy przez chwilę pokrojone szparagi (główki szparagów dodajemy pod sam koniec). Wlewamy mieszankę jajeczną. Na wierzchu rozkładamy pomidorki, szynkę oraz kawałki mozzarelli. Oprószamy całość szczyptą ziół prowansalskich. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, do czasu aż omlet się zetnie. Źródło

Smaki Na Talerzu