 Pizza na cienkim cieście 196
Pizza na cienkim cieście 196Formę do pizzy smarujemy olejem a jeśli nie mamy formy to papierem wykładamy blachę z piekarnika i ją smarujemy i układamy nasze spody. Ciasto nakłuwamy widelcem. Każdy ze spodów smarujemy sosem np ja posmarowałam z tego przepisu . Na wierzch jednej pizzy położyłam kilka plastrów szynki, całość posypałam pieczarkami i pokrojoną w piórka cebulą oraz garścią kukurydzy. Na drugim spodzie ułożyłam
Piekielna Kuchnia Pati Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej czyli jak ożywić nudnego kurczaka 225
Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej czyli jak ożywić nudnego kurczaka 225wzdłuż pierś rozbiłam tłuczkiem, posmarowałam serkiem śmietankowym , położyłam na nieco poszatkowane ostre papryczki, pierś przełożyłam na dwa, ułożone obok siebie plastry szynki, zwinęłam wszystko razem serkiem do środka. Przebiłam wykałaczkami. Piekłam w 180 stopniach przez 40 minut w piekarniku. Można podawać z Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem oraz Sałatka grecka Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotuje Pieczona szynka 379
Pieczona szynka 379marynatą zalewamy szynkę. Dodajemy ząbki czosnku oraz liście laurowe. Zamarynowaną szynkę odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia szynkę obsmażamy z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałą marynatą. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 180 stopniach przez około 2 godziny. W trakcie pieczenia mięso podlewamy wodą. Smacznego
paapilotkaa Pieczona szynka 244
Pieczona szynka 244marynatą zalewamy szynkę. Dodajemy ząbki czosnku oraz liście laurowe. Zamarynowaną szynkę odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia szynkę obsmażamy z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałą marynatą. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 180 stopniach przez około 2 godziny. W trakcie pieczenia mięso podlewamy wodą. Smacznego
paapilotkaa Muffinki jajeczne 249
Muffinki jajeczne 249drobno a ser ścieram na tarce z dużymi oczkami. Szynkę podsmażam na patelni. Do foremek na muffinki wkładam pokrojoną i podsmażoną szynkę, pokrojoną paprykę, szczypiorek i ser. Następnie muffinki prawie do pełna zalewam roztrzepanymi jajkami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i piekę aż jajko nie będzie płynne. Smacznego
Kuchnia Viki Muffiny z szynką i serem #2 194
Muffiny z szynką i serem #2 194jajka i połączyć je z maślanką i olejem. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać tak, żeby składniki się połączyły. Dodać szynkę, doprawić solą i jeszcze raz wymieszać. Formę do muffinek wyłożoną papierowymi papilotkami wypełnić ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 15-20 minut
kuchnia doski Comber z jelenia z orzechami 169
Comber z jelenia z orzechami 169zmiksować, wymieszać z masłem, zmielonymi przyprawami i pestkami dyni. Rozłożyć plasterki szynki, posmarować masą, położyć mięso i zawinąć je w szynkę. Związać sznurkiem. Obsmażyć na maśle na rumiano ze wszystkich stron. Wbić w mięso termometr. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec, aż mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 56 stopni. Wyjąć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło
królestwo garów Oliwa Band of Chefs 165
Oliwa Band of Chefs 165daniami z wieprzowiny, wołowiny, rybami, drobiem, makaronem i sałatkami. Mi smakuje również ze świeżą bagietką. Bagietkę posmarować oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Gorącą bagietkę natrzeć czosnkiem, skropić oliwą. Jak dodamy szynkę dojrzewającą i pomidorki podsmażone na oliwie z odrobiną tymianku... Polecam. Jest aromatyczna, z lekko słodkimi owocowymi nutami i lekko pikantnym wykończeniem
królestwo garów Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem 58575
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem 58575rozwinąć, posmarować sosem. Poukładać na nim najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki. Całość zawinąć (złapać za dłuższy brzeg i zrolować). Pokroić na plasterki o szerokości ok. 1,5-2cm. Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Podawać np. z sosem
Kulinarne Przeboje Białe szparagi zapiekane pod beszamelem 192
Białe szparagi zapiekane pod beszamelem 192beszamelowy (przepis w poprzednim poście) Szparagi dokładnie obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Można je delikatnie obgotować w osolonej i posłodzonej wodzie. Szynkę pokroić w paski i owinąć nimi szparagi. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość polać beszamelem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 25 minut ( jeśli były ugotowane). Jeśli były surowe dobre będą po około 40 minutach
Jemy Pijemy Wiosenna zapiekanka jajeczna 240
Wiosenna zapiekanka jajeczna 240ziołami, mlekiem, solą i pieprzem (opcjonalnie odrobiną gałki). Czosnek należy drobno posiekać, zeszklić na patelni na oliwie z oliwek. Dodać szynkę i chwilkę podsmażyć. Dodać całość do rozmąconych wcześniej jajek i wylać na blachę do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 160 stopni, program góra/dół. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec przez około 10-15 minut (na złoty kolor
Garniec Magalie Pizzerinki z mięsem mielonym. 199
Pizzerinki z mięsem mielonym. 199układamy je na blachę. Na wyłożone okrągłe pizzerinki nakładamy sos pomidorowy (ewentualne ketchup), a następnie nakładamy na każdą składniki : plasterek szynki, mięso mielone, podsmażone warzywa, ogórek kiszony, posypujemy serem i doprawiamy oregano oraz ostrą papryką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut. Smacznego
Symfonia smakowa Udka faszerowane w szynce szwarcwaldzkiej 283
Udka faszerowane w szynce szwarcwaldzkiej 283rozłożony płat mięsa nakładamy pieczarki i zawijamy. Następnie udka zawijamy w szynkę szwarcwaldzką (ja zawijałam każde udko w dwa plastry szynki). Obsmażamy na patelni ze wszystkich stron na rumiano i szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Salonik smaków Zraz zawijany z mielonego. 240
Zraz zawijany z mielonego. 240rozłożyć mięso na 4 kawałkach lekko przesmarowanej olejem folii do pieczenia. Nożem uformować 4 prostokąty z mięsa. Na każdym rozłożyć plaster szynki, kilka plasterków ogórka i trochę cebuli. Całość zwinąć w rulonik, związać jak cukierek i piec w piekarniku około 30 minut w temp. 190 oC. Bardziej zaawansowani zrobią to w ręku i obsmażą roladki z każdej strony na patelni
Kulinarny karnet Christophera Rolada z indyka z nadzieniem z suszonych moreli i żurawiny 256
Rolada z indyka z nadzieniem z suszonych moreli i żurawiny 256mięso w ciasną roladę zaczynając od boku z nadzieniem. Jeśli nam wygodniej możemy spiąć w kilku miejscach wykałaczką. Następnie obkładamy mięso szynką parmeńską i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy sokiem z pomarańczy, bulionem i miodem. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy roladę z piekarnika i obkładamy folią aluminiową zostawiając
Kolizje Smaków