szynka z piekarnika - 2356 przepisów (strona:40/158)

Pizza Special :) 120

szkl ciepłej wody szczypta soli szczypta cukru 1/2 kostki drożdży Dodatkowo: 1 kulka mozarelli mały kawałek parmezanu lub podobnego sera ok 10 oliwek zielonych bez pestek, np. Develey szynka szwarcwaldzka - ok 6 plastrów bruschetta z suszonych pomidorów (może być koncentrat pomidorowy z czosnkiem) zioła prowansalskie  oregano Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, oliwę, drożdże oraz ciepłą wodę(...)siły;)). Blaszkę wysmarować oliwą z oliwek, posypać mąką i rozwałkować cienki spód do pizzy. Kształt nie musi być idealnie okrągły :). Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Parmezan zetrzeć na tarce, mozarellę pokroić w plastry i posypać oregano i ziołami prowansalskimi, szynkę pokroić wg uznania, oliwki przekroić na pół. Rozwałkowane ciasto nakłuć widelcem, posmarować bruschettą (lub koncentratem), rozłożyć szynkę, oliwki, mozarellę

Trufelkowo
Pizza 177

pomidorów bez skórki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta soli               Do obłożenia: 200 g szynki pokrojonej w paseczki 400 pieczarek 200 g twardego sera oliwki 2 cebule 1 oliwy do dekoracji świeże zioła: oregano i bazylia         Wykonanie: Najpierw zrobiłam rozczyn. W miseczce(...)Ugniotłam dłonią   formując tak, żeby przybrało kształt foremki. Podniosłam wyższy rant.   Spód pizzy posmarowałam sosem.     Rozłożyłam szynkę, cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki. Rozłożyłam kilka oliwek i całość obsypałam startym na tarce serem. Pizzę wstawiłam do piekarnika na 10 minut. Trzeba obserwować jak się piecze. Rant ma się lekko zarumienić , ser powinien się zacząć topić. Moja pizza

Kuchnia u Krysi
Bezglutenowa pizza na spodzie z ryżu 157

szybko przygotować sos, nastawić piekarnik + dokroić ulubione dodatki. Później pizza spędza w piekarniku do ok. 15 minut. I... gotowe :)  I muszę przyznać, że chyba lepszej nie jadłam! Cieniutkie ryżowe ciasto, z wierzchu chrupiące, w środku- miękkie. Do tego mój ulubiony szpinak, ser feta, szynka i warzywa... no poezja po prostu. ;) Zrobiłam małą pizzę, z zaledwie 100-gramowego woreczka(...)jedną małą pizzę ryżowy spód 100 g ryżu parboiled (1 woreczek) 1 jajko sól  Ryż ugotować na sypko, odstawić do przestudzenia. Zblendować dokładnie z jajkiem i dodatkiem soli. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C z funkcją ,,góra-dół". biały sos  mała cebula ząbek czosnku łyżka masła 1/2 szklanki mleka łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz Cebulkę i czosnek drobno

Kuchnia Ellie
SAŁATKA Z BATATÓW, MOZZARELLI I SZYNKI PARMEŃSKIEJ 165

niecałe 5 minut. Ideał dla kotłujących się głów. Składniki 2-3 bataty (słodkie ziemniaki) 100 g szynki parmeńskiej w plastrach 1 kulka mozzarelli 1 papryczka chili dymka do posypania lub świeża bazylia sok z cytryny oliwa świeżo zmielony pieprz, ewentualnie sól Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 220 st. Przygotujcie folię aluminiową, tyle kawałków, ile jest batatów. Bataty wyszorujcie, każdego z nich(...)nakłujcie widelcem w kilku miejscach i zawińcie dokładnie w folię. Włóżcie do piekarnika i pieczcie, aż zmiękną- u nas trwało to ok 40 minut. Upieczone bataty pokrójcie w dowolne kawałki, ułóżcie na talerzu lub w misce. Mozzarellę porwijcie na kawałki i wrzućcie na bataty, podobnie szynkę parmeńską. Z papryczki chili wyciągnijcie ziarenka i pokrójcie ją na drobne kawałki, dymkę posiekajcie

OliveandThyme
SZYNKA NADZIEWANA JAK ROLADA 270

masa się połączy. Mięso umieszczamy na desce, farsz równo rozkładamy na mięsie i delikatnie zwijamy. Szynkę owijamy dratwą, nie za mocno aby farsz nie wyleciał ze środka. Musi być związana aby się nie rozwinęła. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1,5 godziny.  Mięso wyjmujemy z piekarnika, studzimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Hiszpańska galaretka z pigwy, dulce de membrillo 195

spróbować kombinacji z serami o wyrazistym smaku, np. z serem z niebieską pleśnią, oscypkiem lub z twarogiem czy serem korycińskim. Galaretka z pewnością polubi się także ze słoną, suszoną szynką czy z piersią kaczki.Jeżeli macie możliwość, kupcie duże owoce pigwy jabłkowej lub gruszkowej, a nie pigwowca, ponieważ będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty z ich krojeniem i wydrążaniem (pamiętam(...)nagrzanego do 150 stopni C. Galaretkę suszyłam jeszcze przez ok. 30 min., aż na powierzchni powstała zastygnięta warstwa. Galaretkę wyjęłam z piekarnika i zostawiłam do wystygnięcia.  Gotową galaretkę pokrój na kwadraty i podaj do deski serów, suszonej szynki, mięsa kaczki lub zjedź jako deser. Można ja też dodać do herbaty (jak pisałam wyżej, smakuje jak miód). Galaretkę przechowuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza z szynką na spodzie z tortilli 143

układamy na niej drugi placek. Ketchup rozprowadzamy na tortilli. Posypujemy połową startego lub drobno pokrojonego sera. W dalszej kolejności wykładamy pokrojoną szynkę, cebulę,  pieczarki i pomidor. Doprawiamy oregano. Na koniec posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w  nagrzanym piekarniku do 190 o C przez około 15-20 minut aż ser się rozpuści a spód będzie chrupiący. W tym czasie przygotowujemy

Smaki Ewy
Jajko zapiekane w awokado 132

parmezanu tartego Sól, pieprz Sposób przygotowania: Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę.  Delikatnie solimy. W dziurach po pestce układamy po plastrze szynki i wbijamy jajko. Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210⁰C, po 5 minutach zmieniamy temp. na 180⁰C i zapiekamy jajko przez ok 15-20 minut. Podajemy

Kuchnia w czekoladzie
Kotlety mielone z żółtym serem 180

przyprawić je 30 minut przed smażeniem, aby mięso lekko „przeszło” przyprawami. Takie kotlety świetnie smakują na drugi dzień, np. odgrzane w piekarniku.     Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 100 g sera żółtego, np. w jednym kawałku 1 szklanka letniej wody lub mleka kilka gałązek zielonej pietruszki 1 jajko

Ugotować
Pizza z szynką, pomidorem, ogórkiem kiszonym i orzechami nerkowca 188

wykładam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Z ciasta formuję okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam podsmażoną cebulę, plasterki ogórka, pomidora i szynkę. Całość posypuję orzechami nerkowca, przyprawami i żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Podaję obficie polaną ketchupem.  Do przygotowania sałatki wykorzystałam prażone orzechy nerkowca, które otrzymałam do testowania

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zapiekanka makaronowa z maślanymi pieczarkami, serem i szynką 121

dusimy około 10 minut. Usmażone posypujemy szczyptą soli. Wlewamy na patelnię śmietankę, łączymy z pieczarkami i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia. Szynki kroimy na plasterki, układamy je na warstwie serowej. Całość zalewamy sosem pieczarkowym, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut od momentu, gdy piekarnik rozgrzeje się

Gotowanie i blogowanie
KURCZAKOWE KULE NADZIEWANE SEREM I BOCZKIEM 589

tartej bułce.Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.Odsączyć na ręczniku papierowym,przełożyć na jakąś brytfankę i wstawić do piekarnika na ok 20 min w 160stC.  Boczek można zamienić na inny farsz np pieczarki,szynkę lub wg własnego pomysłu.Możemy kombinować do woli tworząc nowe kształty,pyszne farsze...w ten sposób mamy ciągle nowe dania

Niespełnione zdolności kulinarne
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem 162

ostudzić. Sery wymieszać łyżką w misce, dodać jajko, przyprawić intensywnie i dołożyć szpinak. Z ciasta francuskiego wyciąć trójkąty. Na trójkącie ułożyć kawałek szynki parmeńskiej oraz łyżeczką nadzienie szpinakowe. Na gotowe nadzienie ułożyć kolejny trójkącik i skleić brzegi. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rozbełtać jajko i za pomocą pędzelka rozprowadzić je na sakiewkach. Piec około 20 minut. Idealne również na zimno

Ania i Marcin gotują
Pieczone gruszki z kozim serem i figami 139

mieszamy z oliwą. Smarujemy nią każdą połówkę gruszki na przekroju. Do wydrążonych dziurek nakładamy po łyżce serka. Każda połówkę zawijamy w plaster szynki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 minut. W międzyczasie kroimy figi w plasterki. Na upieczonych gruszkach układamy plasterki figi, obok podajemy sos balsamiczny. Serwujemy póki

Zawsze głodna!
TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM 124

śmietanką, doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Masę jajeczną wylać na przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć szparagi, pokrojoną szynkę i kawałki sera koziego. Całość oprószyć ziołami prowansalskimi i papryką. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kuchnia w opałach