szynka z piekarnika - 2356 przepisów (strona:49/158)

Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim 130

niej przyrządzić.Pierwsze podejście było nieśmiałe i po prostu upiekłam dynię z innymi warzywami w piekarniku. Tym razem postanowiłam zrobić coś bardziej wymyślnego i wyszło pysznie :) Posmakowała mi dynia w takim wydaniu jeszcze bardziej niż ta pieczona. Spróbujcie sami :) Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim Składniki: pół opakowania makaronu tagliatelle mały kawałek dyni kilka plasterków

Pyza i Surówka
Grzanki z patelni 195

grzanek rozgościł się u nas dobre. Obecnie mimo, że mam piekarnik bardzo często wracam do takich grzanek z patelni. Przygotowuje się je niezwykle szybko, a do tego są przepyszne J Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 1 bułka (bagietka, chleb tostowy) 4-5 plasterków sera 2 plasterki szynki Masło Opcjonalnie: pomidor, kiełki* *Tak naprawdę możecie położyć na grzanki

Kolizje Smaków
Pizza Stromboli 2466

około 35 x 45 - długość dostosować do wsuwanej blachy naszego piekarnika. Wierzch ciasta posmarować cienko ketchupem, pozostawiając z każdego brzegu 3 cm wolnej przestrzeni. Na ketchup wsypać odrobinę oregano i bazylii, oprószyć pieprzem. Na to dać składniki tak jakbyśmy kładli je na normalną pizzę, tyle że rzędami: najpierw np, szynka, następnie pieczarki itp. Całość posypać serem i zawinąć jak roladę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską – najprostsze! 138

masz tą pewność, że możesz odpocząć. Czasu poświecisz naprawdę niewiele, gdyż większość sama się robi w piekarniku a zapewniam że efekt smakowy będzie wspaniały!   Składniki (ok 16 sztuk): 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 1 małą/średnia kapusta pekińska 1 cebula 2 łyżki oleju pół szklanki kaszy manny pół szklanki ryżu 2 jajka sól, świeżo mielony

Mój pomysł na
ROLADKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I SZYNKĄ 760

dłuższego boku układać plastry sera jeden przy drugim, na to posmarować cienko ketchup. Następnie układać jedno obok drugiego plastry szynki. Ciasto zwijać w rulon . Pokroić na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić blachę z roladkami do nagrzanego piekarnika i piec ok. 17-20 minut. Ja 2 minuty

Zrób to smacznie
Roladki z kurczaka 719

każdej strony na dość mocno rozgrzanej patelni (ok. 2 minuty z każdej strony) zaczynając obsmażanie w miejscu łączenia szynki. Przekładamy obsmażone roladki na blachę, na nich układamy listki szałwii, obok układamy podgotowane, pokrojone, doprawione ziemniaki i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180ºC. Podajemy faszerowane rolady z kurczaka na ciepło z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Możemy też takie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szynka z dzika z kurkami 226

płyn odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bułkę tartą, jajko i dokładnie wymieszać. Nadziać „kieszeń” w szynce farszem. Spiąć wykałaczkami lub szpilkami. Wysmarować tłuszczem, włożyć do formy do zapiekania, obłożyć kilkoma gałązkami rozmarynu. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 2,5 godziny. Po godzinie pieczenia wlać 150 ml wody. Od czasu do czasu

królestwo garów
Grzebień cukiniowy 1748

Pomidorki koktajlowe oraz pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki. Jedną cukinię nadziewamy kawałkami sera i pomidorkami koktajlowymi, a drugą szynką, pomidorami suszonymi i serem pleśniowym.  Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170st C piekarnika na ok 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i posypujemy startym na grubych oczkach serem. Zapiekamy jeszcze

Kuchnia w czekoladzie
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z SZYNKĄ, BATATAMI I GROSZKIEM 119

mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę ziemniaków, na to rozkładamy szynkę z cebulą, groszek i naprzemiennie ziemniaki z batatami. Zapiekankę zalewamy sosem śmietanowym i posypujemy tartym serem.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy tartym parmezanem i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Rolada z indyka faszerowana fetą, cukinią i suszonymi pomidorami w ziołach 172

wykładamy na środek piersi, przykrywając go warstwą fety oraz pokrojonymi pomidorami. Pierś spinamy wykałaczkami i dokładnie obkładamy cienkimi plastrami szynki (tak aby kolejne kawałki na siebie zachodziły). Górę rolady smarujemy pozostałą zalewą z pomidorów. Całość wkładamy pod przykryciem do piekarnika (200 stopni), wlewając na dno naczynia 4 - 5 łyżek wody na około 40 minut (ja piekłam 43 minutu. Przed podaniem

ChilliJemy
Roladki z kurczaka z tofu, pieczarkami i natką pietruszki zawijane w szynce szwarcwaldzkiej. 280

dokładnie zawijamy roladki. Każdą dodatkowo zawijamy w dwa plasterki szynki szwarcwaldzkiej, dbając by miejsce złączenia zakryte było szynką.  Przekładamy roladki na blaszkę (np. brytfanna Hendi )  lub do naczynia żaroodpornego, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.  Piekarnik ( opiekacz 390 Hendi ) rozgrzewamy do 200ºC. Roladki polewamy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez

Symfonia smakowa
Szynka pieczona (ze skórą) 143

temperaturze 190 stopni przez około 2 godziny. Po 1 godzinie odwracamy mięso na drugą stronę. Po zakończeniu pieczenia szynka musi odpocząć pod folią aluminiową (20-30 minut), aby nie straciła soczystości. Mięso spożywane od razu po wyjęciu z piekarnika będzie oddawało soki zamiast zamknąć je w sobie. Wieprzowina nie może być różowa. Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Focaccia z rozmarynem 196

Focaccia. Bardzo puszysta, z chrupiącą skórką. Znakomita zamoczona w dobrej oliwie, świetna z szynką, suszonymi pomidorami  i dodatkiem jakiegoś zielska. Można ją po upieczeniu zamrozić a po rozmrożeniu podgrzać, zawiniętą w folię, w piekarniku. Z tej porcji upieczemy dwie okrągłe ( ok 25 cm średnicy) lub dwie prostokątne focaccie.  Robiłam z połowy porcji, w prostokątnej foremce. Na podstawie przepisu

Stare Gary
Pizza z pieczarkami i serem pleśniowym 220

przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i posmarować cienko keczupem. Pieczarki pokroić w plasteki i podsmażyć na oleju. Szynkę pokroić w paseczki a ser na cienkie plasterki. Przygotowane składniki ułożyć na cieście. Posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 20 minut

Monia miesza i gotuje
Weekendowe śniadanie - jajka zapiekane w szynce 191

cytryny, sól i pieprz cayenne, szczypta cukru. Przygotowanie: Foremki do muffinek posmarować olejem z pomidorów, wyłożyć plastrami szynki tworząc koszyczki. Na dnie każdego położyć posiekane pomidory i kapary, wbić jajko, posypać pokrojonym serem kozim.  Zapiec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, 190 stopni, ok.15 minut). Zieleninę umyć i odsączyć, rzodkiewki pokroić na plasterki, wyłożyć na talerze i skropić winegretem

SzczyptaSmaQ