Bardzo często pojawia się u mnie obiad z piekarnika. Tym razem zapiekłam zgrillowane plastry bakłażana z sosem bolońskim, mozzarellą i pomidorem. Składniki: 1 średni bakłażan ok. 300 g chudego mięsa mielonego (użyłam szynki wieprzowej) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1,5 łyżki ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku, słodka papryka, suszony czosnek olej do smażenia
Czerwień i błękitminimum 24 h. W międzyczasie mięso można obrócić, aby równomiernie się marynowało. Zamarynowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C. Piec około 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i położyć plasterki masła na szynkę, aby ładnie się zarumieniło. Powstały sos z pieczenia można zlać do garnuszka, rozcieńczyć odrobiną wody i zagęścić wodą
Malinowo w kuchniPassatę łączymy z solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki bazylii. Smarujemy ciasto francuskie. Na całej powierzchni wykła damy szynkę i przykrywamy ją na przemian ukła danymi pomi dorami i mozzarellą. Posypujemy pieprzem i resztą bazylii. Wstawiamy całość do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy porwaną świeżą bazylią. Smacznego
ChilliJemyulubionymi przyprawami .Układamy kolejno jedno na drugim. Zaczynamy od kapusty następnie pierś potem ser żółty i plastry szynki lub boczku i zwijamy ściśle.Do naczynia żaroodpornego wlewamy 150 mili litrów wody lub bulionu (rosołu) i układamy gołąbki w naczyniu.Naczynie żaroodporne przykrywamy. Piekarnik 180 stopni góra dół i pieczemy godzinę i 20-30 minut. I GOTOWE.Do tego na koniec gołąbki polewany
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Robię je często z różnym nadzieniem jak pizza rolls z feta i szpinakiem czy bułeczki z szynką i papryką . Dzisiaj kolejny przepis na nadziewane bułki z cukinią, dynią i kiełbasą. Bułki idealne do zamrożenia. Rozmrażam je w mikrofalówce lub w piekarniku, choć muszę przyznać, że rozmrożone w piekarniku są lepsze. ¾ Bułki zawijane z cukinią i dynią Składniki: 16 bułek
codojedzeniasmaków i szukania inspiracji... Złapałam wiatr w żagle i pomału się rozkręcam. Upały nie zachęcają do włączania piekarnika lub kuchenki, ale coś jeść trzeba. Choć o obiedzie nie myślę, wieczorkiem lubię coś przekąsić. SKŁADNIKI: kilka listków ulubionej sałaty 3-4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej ser z niebieską pleśnią kilka wydrylowanych czereśni posiekane pistacje ocet balsamiczny pieprz kolorowy opcjonalnie kwiaty lawendy
Kuchnia w opałachlubimy i rozwałkujemy. Delikatnie wkładamy go formy, aby utworzyć koszyczek. Smarujemy oliwą i układamy w nim szynkę oraz ser. Wbijamy jajko, posypujemy szczypta soli oraz pieprzem. Szczypiorek myjemy i siekamy. Posypujemy nim jajko i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 12 -15 minut. Polecam zwłaszcza z ogórkiem małosolnym :) Smacznego
ChilliJemyCisto rozkładamy, posypujemy wołowiną, z jednej, dłuższej strony zostawiamy pasek długości 2 centymetrów. Na wołowinie układamy szynkę i ser. Zwijamy delikatnie w rulon, zostawiony margines smarujemy jajkiem. Tniemy na 2-centymetrowe kawałki. Okładamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni góra - dół. Wyciągamy z piekarnika, smarujemy jajkiem po całej powierzchni
BaRepaskawałków. Szaszłyki nadziewać na wykałaczki tak aby rozpołowiona brukselka była po bokach a w środku szynka, ser i pomidor. Szaszłyki ułożyć w formie do pieczenia, lekko polać oliwą wymieszaną razem z rozgniecionym czosnkiem i posypać bułką tartą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut
Jadło i czytadłojajko i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Przygotowanym mięsem dokładnie oblepiamy całego kalafiora. Z wierzchu oblepiamy go plastrami szynki. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego a po jego bokach układamy obrane i przyprawione w całości ziemniaczki. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50 minut. Na około 10 minut przed końcem posypujemy całe danie startym żółtym serem
Krakowskie smaki Anisznurkiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić jeszcze na wierzchu odrobiną oleju. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 1,5 do 2 godzin. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię aby mięsko się przyrumieniło.Polecam też:Szynkę gotowanąRolowany boczek pieczony
Monia miesza i gotujeKażdym kawałkiem ciasta wyścielić wgłębienie w foremce na duże muffinny. Na dnie każdego gniazdka ułożyć zwinęty plaster szynki. Figi pokroić na ćwiartki a serek na trójkąty. Do każdego gniazdka włożyć po dwie ćwiartki figi oraz dwa trójkąty serka. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 15-20 minut aż ciasto się zarumieni
Monia miesza i gotujemasa, odstaw do ostygnięcia. Nie zapomnij posolić i popieprzyć do smaku ! Schłodzoną formę z ciastem włóż do piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach. Następnie wyciąg i ostudz ciasto. Gdy podpieczone ciasto będzie chłodne , połóż jeśli chcesz kilka plasterków dobrej szynki, ale niekoniecznie. Wyłóż na wierzch masę szpinakowo-śmietanowo-jajeczną, połóż ser na wierzchu i ..zapiekaj około pół
Z Kuchni Do Kuchniwykonanie polega na wrzuceniu poszczególnych składników do piekarnika, a następnie na ich zblendowaniu. Idealny letni sos. Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco Składniki: około 250 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka bazylii 4-5 plastrów szynki dojrzewającej 5 pomidorów suszonych 5-6 pieczarek(...)kroimy w kosteczkę. Podsmażamy wszystko razem. Odstawić do przestudzenia. Środek polędwiczki nacinamy wzdłuż za pomocą ostrego noża, rozszerzamy nacięcie, tak aby postało trochę miejsca dla farszu. Polędwiczkę faszerujemy szynką z pieczarkami i pomidorami. Na patelni rozgrzewamy oliwę, polędwiczkę przekładamy na patelnie razem z całą zalewą. Podsmażamy mięso z każdej strony przez około 4 minut. Całkowity czas smażenia
Mania Gotowaniażółtym serem i umieścić w ciepłym piekarniku przez 2 minuty. Gotowy żółty ser pozostawić do ostygnięcia. Ugotowane jajka obrać, przeciąć na połówki i oddzielić żółtka od białek. Białka. por, pietruszkę drobno pokroić dodać serka topionego, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i rozprowadzić po całości schłodzonego sera. Na rozłożony farsz przykryć plasterkami szynki. tak aby na siebie lekko zachodziły
Smaczne Potrawyuzyskałam fenomenalną zapiekankę, która, gdy ostygnie, tworzy zbitą i jednocześnie wilgotną kostkę o intensywnym smaku serowo-pieczarkowym.. Można tę kostkę ozdobić dowolnymi dodatkami, na przykład: świeżymi warzywami, serem, szynką, oliwkami i podać w formie koreczków. Można także postawić tuż obok sos czosnkowy, który podniesie smak całego dania, zachwycając nasze podniebienia! Polecam! Danie wcale nie jest bardzo trudne(...)pieczenia foremkę i ubijamy łyżką, wyrównując wierzch. Całość nakrywamy folią aluminiową i wsuwamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 170 stopni. Zapiekankę zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej danie zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Dodatki: sałata oliwki szynka żółty ser rzodkiewka szczypior sos czosnkowy Zimną zapiekankę kroimy w kostkę i z pomocą wykałaczek
Poezja Smaków - blog kulinarnyszynki włoskiej Hańderek papryka pomidorki cocktailowe ser gouda oliwki pieczarki kukurydza sos pomidorowy oregano Z podanych składników zagniatamy ciasto , wyrabiamy je by było plastyczne i uformowane w kulkę odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swój rozmiar. Wszystkie składniki na nadzienie kroimy w plasterki i kosteczki wedle uznania. Do piekarnika wkładamy kamień do pizzy, ustawiamy temp 250 st i nagrzewamy. Ciasto
Gotowanie jest łatweprzystawka idealna na każde domowe przyjęcie. Farsz można robić z przeróżnych dodatków. Składniki:kilka dużych pieczarek (u mnie 5)pół pora (obojętnie która część)3 jajka na twardo100 g szynki szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej / serrano1 łyżka majonezuszczypioreksól, pieprzmąka do panierkiolej do smażeniabułka tarta do panierki2 jajka do panierkiPieczarki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie urywamy ogonki (ogonki dodamy do farszu) blanszujemy(...)pieczenia nie skurczyły się). Tak przygotowane pieczarki pieczemy w piekarniku w 220 stopniach na blaszy z dodatkiem oleju. Pieczemy około 15 minut aż będą rumiane. Gdy pieczarki się pieką w tym czasie szykujemy farsz. Farsz: ogonki pieczarek kroimy w drobną kostkę, por kroimy w piórka, szynkę kroimy w drobne paseczki. Wszystko podsmażamy na oleju. 3 jajka gotujemy
Bon Appetit MałgorzatyTEGO PRZEPISU 250 g startego sera żółtego 8 plasterków cieniutko pokrojonej szynki parmeńskiej słoiczek czarnych oliwek (240g) 2 garści rukoli oliwa z oliwek Przygotowywania rozpoczynamy od przygotowania ciasta dokładnie według TEGO PRZEPISU . W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się sosem pomidorowym . Pamiętajcie aby włączyć piekarnik i nagrzać go 250°C (z termoobiegiem) zanim zaczniecie „składać” pizzę. Jeśli posiadacie specjalny(...)cieńsze ciasto, rozwałkować). Ciasto dokładnie smarujemy oliwą z oliwek (dzięki temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem pomidorowym. Placek posypujemy obficie startym żółtym serem i układami na nim plasterki szynki oraz pokrojonej na mniejsze kawałki oliwki. Tak przygotowaną pizzę przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekła. Upieczoną pizzę posypujemy rukolą
PatiGotujepomidorowy: 150 g przecieru pomidorowego 5-6 łyżek wody 2 łyżeczki oregano dodatki: 40 dag startej mozzarelli lub żółtego sera 50 g krojonego salami 100-150 g krojonej szynki szwarcwaldzkiej 30 dag pieczarek 1 duża cebula 3-4 garści świeżej rukoli oregano lub bazylia do posypania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. Do garnuszka z ciepłą wodą dodajemy(...)kroimy dodatki: pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Ser ścieramy na tarce. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dzielimy je na 2 części i wałkujemy dosyć cienko. Placki smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nich kolejno dodatki: cebulę, ser, salami, szynkę i pieczarki. Posypujemy oregano. Pieczemy przez 17-20 minut. Po upieczeniu posypujemy świeżą
Ze smakiem i z pasjąpatelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy szynkę z każdej strony dość mocno, aby w mięsie zamknęły się pory, przez co zachowa swoją soczystość. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym od podsmażenia sokiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, 2-3 ziarnka jałowca, podlewamy 1 szkl. bulionu, naczynie przykrywamy i dusimy mięso w piekarniku nagrzanym do ok 190st
Walijskie PichcenieBardzo smaczne! Lubię klopsy pieczone w piekarniku, nie potrzebują dużo tłuszczu i bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony BBC Food Recipesskładniki (3 większe - 4 mniejsze porcje)na klopsiki600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki)1 średnia cebula, starta1 jajko, lekko roztrzepane50g bułki tartej1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion i drobno posiekana(...)bulionu z kurczaka1 łyżka soku z cytryny2 łyżeczki brązowego cukrudo podania3-4 łyżki orzechów nerkowca, lekko prażone i drobno posiekane2 łyżki posiekanej świeżej kolendry ryż basmatiprzygotowanieRozgrzej piekarnik do 220 st CKlopsy: Wszystkie składniki na klopsy, z wyjątkiem oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić
Stare Garypodgotuj przez 5 minut, niech stanie się plastyczny. Dno formy do zapiekania wyłóż makaronem. Na wierzchu ułóż szynkę parmeńską oraz pokrojoną w plastry cukinię. Całość posyp pokruszonym serem oraz parmezanem. Wbij jajka i posyp składniki solą, pieprzem i rozmarynem. Zapiecz makaron w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Podaj od razu z pokrojonymi pomidorkami. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaZielone szparagi zapiekane w kubraczku z szynki parmeńskiej. Dodatek oliwy oraz sera cheddar nadadzą im charakteru i wyrazistego smaku. Pyszne danie, które przygotujesz w pięć minut.. resztę zrobi za Ciebie piekarnik. Polecam miłośnikom szparagów oraz szybkich i wyjątkowych dań :-) Czas przygotowywania: 5 minut Czas pieczenia: 30 minut Ilość porcji
AniaGotuje.pltarty pozostawiając końce wystające około 2 cm ponad brzeg. Ułożyć warstwami salami, mozzarellę, jajka, boczek, ser, szynkę i ricottę. Zalać jajkami wymieszanymi z parmezanem. Przykryć warstwą ciasta uformowaną w koło i założyć brzegi dolnej części ciasta sklejając je palcami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec aż ciasto się zrumieni a masa jajeczna wewnątrz zetnie (około
zadanie-gotowaniekształt chcemy uzyskać. Ciasto smaruję oliwą z oliwek i nakładam dodatki: posiekane suszone pomidory, porwana na kawałki szynka parmeńska, posiekane drobno fileciki anchois oraz jarmuż. Całość posypuję solą oraz pieprzem. Odstawiam ciasto do wyrośnięcia na dodatkowe 20 minut. Następnie piekę focaccie w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-18 minut, do zarumienienia. Podaję ciepłą od razu lub po schłodzeniu
Mango Papajaściśle każdą pierś. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć piersi ze wszystkich stron do zrumienienia szynki (po 1 minucie z każdej strony). Rozpocząć od strony, gdzie wypadła końcówka plastrów. Przenieść piersi do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 25 minut
zadanie-gotowanieobficie posypać startym serem. Następnie ułożyć pozostałe dodatki: pieczarki, kiełbasę i pomidora. Pizzę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 180 stopniach. (Czas jest zależny od wielkości pizzy. Należy sprawdzać poziom zapieczenia ciasta.) Jedna z wcześniejszych wersji: z szynką i brokułem
Di gotujedzięki temu się nie zetną i ładnie scalą farsz z mięsm. Na rozbite mięso pośrodku ułożyć szynkę, a na nią szpinak i zwinąć roladę. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowaneg oliwą złożeniem do dołu, skropić oliwą po wierzchu, przykryć i wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 180 C na 50-55 minut. Po wyjęciu przed podaniem roladę
Gosia gotujepołowie ciasta Potem posypujemy startym serem i układamy składniki na na nadzienie: cebulę kroimy w plasterki... ... szynkę w mniejsze kawałki... ... pieczarki w plasterki... ... paprykę paseczki... ... a czosnek siekamy Następnie składamy ciasto na pół i lepimy duży pieróg, posypując go oregano Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni C (termoobieg), a po nagrzaniu zmieniamy grzanie na góra-dół Blachę wykładamy papierem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compasty harissa, pesto oraz ketchup wszystko dokładnie łączymy i rozsmarowujemy na cieście. Następnie układamy żółty ser i szynkę. Całość zwijamy w roladę, którą kroimy na grubsze plastry. Tak przygotowane zawijasy układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez około 20 minut do zarumienienia ciasta . Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasto zagniatać tak długo, aż przestanie się kleić. Przykryć i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do tem. 180C. Z ciasta formować paluchy, mini chlebki, obwarzanki. Posypywać dodatkami, dodatki mocną wciskać w ciasto. Można do ciasta dodać drobno pokrojoną szynkę, salami lub starty ser. Uformowane paluchy na blaszkach odstawiamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec
Apetyczna babeczkaplasterki szynki * 3 pieczarki * 1 plasterek żółtego sera * 4 jajka * kawałek cukinii W silikonowych foremkach ułożyłam plasterek szynki, podsmażone pieczarki przyprawione ( u mnie oczywiście na wodzie gazowanej) kilka małych kawałków sera żółtego a na samą górę rozbijam jajkoTakie ' muffinki' wkładamy do piekarnika na 200 st. na około
NaKońcuJęzykaskropiłem oliwą. Następnie ułożyłem na nich plasterki szynki parmeńskiej - 1,5 plasterka na każdej połówce. Na szynce równomiernie rozłożyłem pokrojony w cienkie plastry ser gorgonzola. Na serze ułożyłem kawałki przesmażonych wcześniej gruszek. Całość udekorowałem kilkoma połówkami orzechów włoskich. Bagietki zapiekałem w piekarniku z włączonym teroobiegiem w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie wyjąłem je z piekarnika i ułożyłem
Wyprawy kulinarne