 Zapiekanka makaronowa  szynką 304
Zapiekanka makaronowa  szynką 304Składniki: 250 g makaronu 1 puszka marchewki z groszkiem 30 dkg szynki 5 jajek 10 dkg sera żółtego 1 serek wiejski sól, pieprz słodka papryka zioła
czarrna od kuchni Zapiekanka tostowa 2994
Zapiekanka tostowa 2994plasterek sera, a następnie warstwę pokrojonej kapusty pekińskiej. Układamy kolejną warstwę tostów, smarujemy majonezem, kładziemy plasterki szynki,sera i cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki. Przykładamy kolejną warstwą tostów. Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy zapiekankę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż śmietana się zetnie. Po upieczeniu posypać posiekanym koperkiem
O kuchni z uczuciem Zapiekanka makaronowa z ricottą i bakłażanem 180
Zapiekanka makaronowa z ricottą i bakłażanem 180Przygotować sos 3. Pokroić resztę składników 4. Wymieszać makaron z szynką, oliwkami i natką pietruszki, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego 5. Wylać sos na makaron i ułożyć plastry bakłażana 6. Posypać zapiekankę serem i upiec w piekarniku Pobierz wersję do druku: Pobierz Zapiekanka makaronowa z ricottą i bakłażanem
KuchniaWeDwoje.pl Wianek z dodatkami 212
Wianek z dodatkami 212cieście na około (zdjęcie). Kłaść warstwami pokrojone w kostkę: ogórek, pomidor, paprykę, kiełbasę zwyczajną (lub szynkę) oraz pieczarki (wcześniej usmażone). Na koniec dać tuńczyka. Posypać jeszcze raz warstwą sera żółtego. Końce trójkątów przylepić do podstawy (zdjęcie). Posypać poszatkowaną natką pietruszki. Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać raz jeszcze posiekaną natką pietruszki
Gotuję Testuję Beef Wellington – wołowina w cieście 223
Beef Wellington – wołowina w cieście 223papierem. Ciasto francuskie rozwijamy na kolejnym arkuszu papieru, a na nim układamy owiniętą wołowinę w szynce i całość szczelnie zawijamy ugniatając brzegi ciasta (użyj niewielką ilość wody na krawędzie ciasta aby lepiej się skleiło) . Całość wstaw do lodówki na 20 min. Rozgrzej piekarnik (funkcja termo obieg ) do 180 C . Włóż blachę by się nagrzała. Wołowinę wyjmij z lodówki
Niezły Młynek Mięsne roladki w ziołach 171
Mięsne roladki w ziołach 171słodka i ostra lub inna podobna mieszanka ziół Każdy płat mięsa smarujemy łyżeczką musztardy, nakładamy plaster szynki, plaster sera, korniszon i zwijamy na pół, przekłuwając w trzech miejscach wykałaczką, aby w czasie pieczenia nam się nie rozeszły. Wierzch roladek obficie obsypujemy mieszanką ziołową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę
Kulinarne przemyslenia pieczona galanytna z kurczaka faszerowana bakaliami 194
pieczona galanytna z kurczaka faszerowana bakaliami 194roladą), a następnie obwiązujemy całość nicią w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach ( otwory w kurczaku możemy też dodatkowo spiąć za pomocą wykałaczek). Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą łyżką oleju, kładziemy w żaroodpornym naczyniu (z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 20 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę
Miód i pieprz Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce 302
Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce 302potrwać zarówno 10, jak i 15 czy 20 minut. Kiełbaski podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, kiedy są jeszcze jak najbardziej chrupkie. Ze świeżym pieczywem i piwem to całkiem męski, ale i trochę inny obiad. SKŁADNIKI 500g dobrej wieprzowej kiełbasy, najlepiej – z szynki 350-400g cebuli, mieszanka różnych 3-4 duże ząbki czosnku 3 łyżeczki musztardy Dijon
Karo in the Kitchen Rogaliki z serem i szynką 149
Rogaliki z serem i szynką 149trójkątów. Na każdym z nich układam plasterek szynki, złożony plaster sera i następnie drugi plasterek szynki. Zwijam ciasto na kształt rogalika, zwracają uwagę, by dobrze docisnąć boki. Gotowe rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę przez 12 minut
Gotowanie i blogowanie galantyna z kurczaka faszerowana boczkiem i wątróbką 367
galantyna z kurczaka faszerowana boczkiem i wątróbką 367farsz a następnie obwiązujemy całość nicią w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach ( otwory w kurczaku możemy też dodatkowo spiąć za pomocą wykałaczek) . Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą łyżką oleju, kładziemy w żaroodpornym naczyniu (z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę
Miód i pieprz ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SZYNKĄ 294
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SZYNKĄ 294gotującej się wody. Ugotowany makaron przekładamy na sitko , przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do osączenia. Szynkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z makaronem. Całość wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polewamy mlekiem wymieszanym z jajkami i przyprawami. Zapiekamy w dolnej części piekarnika w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Po 30 minutach pieczenia makaron posypujemy wiórkami maślanymi. Całość przykrywamy
Bazylia kontra Rozmaryn Nadmorska dieta cud i mega fast-food na deser, czyli morza szum, słońca żar, powiew wiatru, a w domowej kuchni sezon ogórkowy. 194
Nadmorska dieta cud i mega fast-food na deser, czyli morza szum, słońca żar, powiew wiatru, a w domowej kuchni sezon ogórkowy. 194frytki. Nie ma nic lepszego niż nadmorskie frytki - oczywiście pod warunkiem, że to nie mrożonki z piekarnika. My mieliśmy szczęście i już pierwszego wieczoru namierzyliśmy knajpkę przy promenadzie, gdzie frytki serwowali lepsze niż domowe. I te zapiekanki: hawajska, z bekonem, z kebabem, z szynką ... żadnej nie udało mi się zjeść do końca, choć podejść robiłam wiele. W tej samej knajpce
Kuchnia po mojemu Pierś z kurczaka z błękitnym serem Lazur, owinięta w szynkę parmeńską podana z karmelizowaną gruszką 257
Pierś z kurczaka z błękitnym serem Lazur, owinięta w szynkę parmeńską podana z karmelizowaną gruszką 257środku rozbitego fileta, położyć ser Lazur i zawinąć jak dewolaja. Każdą pierś owinąć długim plastrem szynki parmeńskiej, w przeciwnym kierunku, niż zwijaliśmy pierś. Dzięki takiemu zawinięciu, pierś nam się nie rozwinie podczas pieczenia. Piersi umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 45min w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Podczas pieczenia piersi, na patelni rozpuścić masło z miodem. Dodać pokrojoną w plastry
CookYourself Peklowanie na mokro szynki do pieczenia 278
Peklowanie na mokro szynki do pieczenia 278Lubicie szynkę? Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie przygotować ją sami w domu. Idealnie by było, gdybyście mieli dostęp do wędzarni, ja niestety nie mam. Muszę więc wspomagać się piekarnikiem lub szynkowarem. Przygotowanie domowej wędliny zaczynamy od zapeklowania mięsa. Można to zrobić na sucho lub na mokro. Ja pokażę wam jak to zrobić tą drugą metodą
Polska Zupa Zakręcone pizzerinki z żółtym serem i szynką 254
Zakręcone pizzerinki z żółtym serem i szynką 254szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozwijamy, smarujemy pikantnym sosem meksykańskim, układamy plastry żółtego sera oraz plastry szynki konserwowej, całość posypujemy szczypiorkiem i zwijamy w roladę, która kroimy w plastry. Każdy plaster przekładamy z osobna na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 17 minut - pizzerki mają być zarumienione
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki Pełnoziarniste koszyczki z bogatym wnętrzem 169
Pełnoziarniste koszyczki z bogatym wnętrzem 169muffiny. Na ciasto nakładamy masę pomidorową, a na niej układamy kawałki jajek i plasterki szynki. Kabanosy tniemy na kawałki i robimy z nich pałączki od koszyczków. Tak przygotowany odkładamy na 10 minut, a po tym czasie wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy koszyczki z foremek, smarujemy rozmąconym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki Roladki z suszonymi pomidorami. Amore Pomidore. 168
Roladki z suszonymi pomidorami. Amore Pomidore. 168zalewy olejowej. Mocno i ciasno zawijamy w roladkę. Połowa roladek została dodatkowo owinięta w szynkę parmeńską. Roladki wykładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układam je dość ciasno jedna obok drugiej. Posypuję przyprawami i skrapiam oliwą oraz octem balsamicznym. Piekę w piekarniku około 40 minut (200 stopni, góra i dół). Roladki podałam z sałatką z rukoli, szpinaku, suszonych pomidorów
ClauditteMissCooking Jajka zapiekane w bułce 249
Jajka zapiekane w bułce 249jajka sól, pieprz Wykonanie: Z kajzerek ostrym nożem usunąć wierzch bułki i ostrożnie je wydrążyć. Szynkę i paprykę pokroić w kostkę. Włożyć do środka bułek, do każdej wbić jajko, posypać szczypiorkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Wstawić do rozgrzanego do 180 st.C. piekarnika i piec do ścięcia jajek
Pasja Smaku Rogaliki francuskie z szynką i serem 185
Rogaliki francuskie z szynką i serem 185żółtko i białko. Smarujemy białkiem krawędzie naszych trójkątów (żeby się lepiej zlepiło). 2. Ser i szynkę kroimy w paseczki. Kładziemy na nasze trójkąty po kilka paseczków i zawijamy. Rogaliki smarujemy na wierzchu żółtkiem. 3. Układamy rogaliki na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut. Idealne danie na szybkie śniadanie
My Culinary Art Compose your own pizza 179
Compose your own pizza 179wszystkiego. Ale na koniec pracowitego tygodnia należy się! Smacznego!!! Ciasto XXL (gotowe) sos pomidorowy ser żółty szynka pieczarki cebula kukurydza papryczka jalapeno pomidor zioła prowansalskie czosnek Praktycznie komentarz jest zbędny. Wszystkie składniki rozłożyłam na cieście, posypałam ziołami, czosnkiem i hyc na 20min. do piekarnika (150st.). Przepyszne ukoronowanie tygodnia. Polecam
bastalena Tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi 236
Tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi 236parze. 3. Na cieście położyć starty na tarce o dużych oczkach żółty ser, paski szynki, ugotowane szparagi i pomidorki koktajlowe. 4. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i koperkiem. Polać tak przygotowaną masą tartę. 5. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez ok 35 minut. Albo do czasu ścięcia się masy
Pasja Smaku Pełnoziarnista pizza z bazyliowym pesto, mozarrellą i pomidorami 236
Pełnoziarnista pizza z bazyliowym pesto, mozarrellą i pomidorami 236sera. Ciasto posmarować bazyliowym pesto - użyłam gotowego Barilla. Szynkę pokroić w paski i posypać pizzę. Na szynce ułożyć pokrojonego w plastry pomidora. Pomidory posypać przyprawą do pizzy i ułożyć na nich przekrojone na pół pozostałe kulki mozzarelli. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180-200 C i piec ok 20-30 minut
Monia miesza i gotuje Zapiekane bułeczki 257
Zapiekane bułeczki 257Składniki: 6 bułek kajzerek 6 jajek szczypiorek 4 plasterki szynki/mortadelli 4 plasterki żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona Na początku należy odkroić górną (zaokrągloną)
Pudełko rozmaitości Śniadanie podano - jajko sadzone raz, dwa, trzy, .... ile trzeba :) 177
Śniadanie podano - jajko sadzone raz, dwa, trzy, .... ile trzeba :) 177kłopotliwe, kiedy chce się mieć więcej porcji w tym samym czasie. Trzeba by zająć wszystkie patelnie. Sposobem na uniknięcie tego jest użycie formy do muffinek i przygotowanie jajek w piekarniku. Mamy wówczas wiele sadzonych jajek gorących w tym samym czasie. Można po prostu rozbić jajka do przygotowanych odpowiednio foremek, ale można też pokombinować i przygotować jajka odrobinę inaczej(...)razu chlebem, a w drugiej wersji szynką, boczkiem, czym chcemy. Na porcje z chlebem wrzucam troszkę drobniej pokrojonej wędliny. Jeżeli używacie innych form, trzeba je wcześniej natłuścić. Teraz wbijam jajka. Można na nich ułożyć ulubione dodatki, posypać ziołami, ew. posolić, posypać serem. Umieszczam jajka w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Jeżeli lubicie jajka z mało ściętym żółtkiem, gotowe
I tu będę miała takie te Pizza z szynką i pieczarkami 219
Pizza z szynką i pieczarkami 219Pizza, kto z nas jej nie lubi, ale kiedy nie chce się iść do pizzerii albo czekać w nieskończoność na dowóz warto zrobić swoją tym
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 202
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 202Małe roladki z polędwiczki wieprzowej nadziewane serem camembert lub gorgonzola, a następnie obsmażane w plastrach szynki parmeńskiej. Podane z kremowym sosem z suszonych pomidorów i świeżymi listkami bazylii. Banalne i szybkie w wykonaniu. Efektowne w wyglądzie i pyszne w smaku. Świetnie nadają się do odgrzewania. Sos gęstnieje w miarę upływu czasu, dlatego podgrzewając danie być może trzeba będzie dolać więcej(...)kuchni możecie upiec roladki w piekarniku. Wystarczy posmarować je oliwą, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 200°C, z włączoną funkcją grzanie góra i dół bez termoobiegu. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (około 400 g) 2 małe ząbki czosnku/ starte na tarce 100 g cienko pokrojonej suszonej szynki / serrano, parmeńskiej 100 g sera
cool and minty ,,Kolorowe roladki ze szpinakiem i szynką’’ 253
,,Kolorowe roladki ze szpinakiem i szynką’’ 253łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka czerwonej pasty crry szczypta soli Składniki nadzienia: 400 g serka śmietanowego delikate 9 plasterków szynki Wykonanie: Każdy kolor ciasta robimy osobno. Ciasto żółte: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka mieszamy z przyprawą cury olejem, śmietaną, mąką, proszkiem(...)Wylewamy na blachę paski ciasta jeden kolor obok drugiego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 20 minut. Jeszcze ciepłą roladę przekładamy na wilgotną ściereczkę papierem do góry, zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy razem ze ściereczką w roladę. Gdy ciasto wystygnie smarujemy połową serka, wyłkładamy szynką, smarujemy drugą połową serka i zwijamy w roladę. Zawijamy szczelnie w folię
Podróż w kulinaria Przekąska- pyszne paluszki z serem i szynką 210
Przekąska- pyszne paluszki z serem i szynką 210oczkach, szynkę siekamy bardzo drobno, najdrobniej jak potrafimy. Zagniatamy ciasto z mąki, jajek, masła, mleka, dodając łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę soli. Następnie do ciasta dodajemy ser i szynkę i dobrze mieszamy wszystko, zagniatając dalej. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5cm i tniemy na paski szerokości ok. 1cm i długości 8-10cm. O, właśnie tak: Następnie(...)temperaturze 200 stopni- termoobieg. (piekarnik należy uprzednio rozgrzać). Podać możemy je z własnoręcznie wykonanym sosem czosnkowym, zamaczane w nim są jeszcze pyszniejsze. Smacznego! Oryginalny przepis przeznaczony jest dla thermomixa, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wykonać je jak wyżej- ręcznie. Dowolny robot kuchenny może ułatwić nam zadanie przy rozdrabnianiu sera i szynki. W wersji na thermomix przepis wygląda następująco
Aromatyczne Podróże Sałatka z grillowaną brzoskwinią. 272
Sałatka z grillowaną brzoskwinią. 272tutaj pasowało. Dzięki dodatkowi orzechów i sera sałatka jest sycąca i świetnie zaspokaja głód. Będzie doskonała jako lunch w pracy. SKŁADNIKI 1 głowka sałaty rzymskiej 1 opakowanie szynki parmeńskiej 1 kula mozarelli garść orzechów nerkowcka 2 brzowskwinie szcypta chilli 1 mała czerwona cebula brązowy cukiem ocet ryżowy dressing oliwa z oliwek 4-5 łyżek sok z 1/2 cytryny musztarda(...)brązowym cukrem. Zapiekać w piekarniku z opcją griila, grillu elektrycznym lub tradycyjnym do momentu aż brzoskwinie się zarumienią i puszczą sok. 2. Czerwoną cebulę porkoić w cienkie piórka zalać 2-3 łyżkami octu ryżowego i zasypać łyżeczką cukru. Odsawić cebulę na 15- 20 min. 3. Orzechy nerkowca delikatnie podprażyć na suchej patelni. 4. Szynkę i mozarelle porwać lub pokroić
DefinicjaSmaku Ciastka francuskie z dodatkami 247
Ciastka francuskie z dodatkami 247także lekko podsmażyć. Przełożyć na ręczniczek papierowy w celu pozbycia się tłuszczu. Pomidora i szynkę pokroić na mniejsze kawałki.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć na pokrojone ciasta francuskie. Posypać startym serem, pieprzem i natką pietruszki. Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 25-30 minut. Zasmakuje każdemu. Polecam. TYLKO TERAZ: 10% na produkty
Gotuję Testuję Roladki z kurczaka 229
Roladki z kurczaka 229propozycja na rodzinny obiad. Można przygotować je dzień wcześniej a w dniu podania upiec w piekarniku. Mięso pieczone w folii jest soczyste, nie wysuszone. Polecam, są naprawdę pyszne a ich piękny zapach roznosi się po całym mieszkaniu :) 4 filety z kurczaka 8 plastrów szynki wędzonej lub gotowanej zioła prowansalskie sól, pieprz czosnek granulowany Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy wzdłuż
Smakołyki Asi Nie będzie słodko, czyli Torta Rustica 207
Nie będzie słodko, czyli Torta Rustica 207poza krawędzie formy), nakłuwamy. Układamy warstwy składników- salami, połowę tartego sera, grzyby, resztę sera, szynkę i kończymy pesto. Górę przykrywamy drugim opakowaniem ciasta i zalepiamy dookoła ciastem, które wcześniej zostawiliśmy wystające poza formę. Z pozostałych skrawków możemy zrobić fikuśne dekoracje. Wstawiamy do piekarnika na 180*C. Po 5 minutach wyjmujemy, smarujemy wierzch mlekiem, po czym pieczemy jeszcze 30-40 minut
les mirabelles Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego 330
Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego 330150g serka z ziołami typu Almette, bazylia, oregano. Przygotowanie: Ciasto francuskie posmarować serkiem. Położyć plastry szynki. Płożyć plastry sera żółtego. Zwinąć w rulon. Powycinać bułeczki. Położyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć bazylią i oregano. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni C i piec 20 minut. Smacznego
W kuchni u Moniki Pizza z salami, przepis na proste i szybkie ciasto 224
Pizza z salami, przepis na proste i szybkie ciasto 224najlepiej smakuje mozzarella ) Kolejna warstwa to salami i jak ktoś lubi to szynkę (ok 50 g). Czasami dodaje też pieczarki, które wcześniej podsmażam na patelni bez tłuszczu żeby woda odparowała z pieczarek i nie topiła pizzy Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 250 st. I piekę przez ok 10-13 min. Na koniec jeszcze dodam
Kuchnia Viki Jajko w szynce 176
Jajko w szynce 176ugotuj w osolonej wodzie. Foremkę do muffinek posmaruj odrobiną oleju. W foremce ułóż 2 plasterki szynki, tak aby przykrywały dno i boki naczynia. Następnie do foremki włóż kilka ugotowanych kawałków brokuła. Na wierzch wbij jajko i przypraw solą oraz pieprzem. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika jajko posyp posiekanym szczypiorkiem. Wiem
Fit&Fast Kitchen Kolorowa sałatka z wędzoną szynką i ziołową bruschettą i sosem balsamicznym 208
Kolorowa sałatka z wędzoną szynką i ziołową bruschettą i sosem balsamicznym 208wykładamy sałaty, cebulę, pomidory oraz paprykę. Dodajemy do warzyw pokrojony w kostkę ser feta oraz szynkę (cienkie plasterki). Posypujemy ziarnem słonecznika. Bagietkę kroimy pod kontem w kromki. Wcześniej odstawione masło łączymy z ziołami i smarujemy nim bagietkę. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na góra 5-7 minut. W tym czasie do miseczki wlewamy ocet, miód i oliwę. Wszystkie
ChilliJemy Szwajcarska inspiracja na 130 lecie firmy Victorinox - Black pudding w szynce parmeńskiej 151
Szwajcarska inspiracja na 130 lecie firmy Victorinox - Black pudding w szynce parmeńskiej 151koniec przykrywamy kaszanką (w całości, należy uważać, by się nie rozpadła). Całość delikatnie zawijamy w szynce; powinna utrzymywać wszystko w ryzach bez większego problemu. Postępujemy tak ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Gotowe zawijasy przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy około 25 minut. Przekąska jest gotowa. Podajemy gorące z domowym sosem czosnkowym
Kuchenna Kontrrewolucya Pierś z kurczaka z makaronem według przepisu z biedronki ;) 215
Pierś z kurczaka z makaronem według przepisu z biedronki ;) 215piersi z kurczaka 8 gałązek świeżego tymianku ( nie miałam świeżego więc użyłam suszonego) 4 plastry szynki prosciutto 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny 300 g makaronu tagiatelle 60 g parmezanu 2 ząbki czosnku 2 żółtka jaj 100 ml śmietany 30% sól, pieprz Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Ugotuj makaron. Natnij pierś wzdłuż , tak aby powstała kieszeń. Dokładnie dopraw kurczaka
Cukier&Puder Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 296
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 296dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem. W rękawie foliowym do pieczenia rozłożyć plastry szynki, ząbki czosnku i macierzankę. Na wierzchu położyć pierś (skórą do góry), dodać tłuszcz kaczy i 50 ml cydru, ciasno zamknąć rękaw usuwając ze środka powietrze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 80 minut. Upieczoną pierś wyjąć z rękawa, usunąć czosnek
SzczyptaSmaQ Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" 359
Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" 359parówkę zawinąć w ciasto (do środka można również dodać szynkę, boczek lub ser żółty). Następnie należy ponacinać parówki w równych odstępach, uważając aby nie przeciąć ich do samego końca. W takiej postaci można je już wkładać do piekarnika, natomiast w celu podania parówek w formie
Słodka Strona Szparagi z szynką parmeńską, kozim serem i jajem 195
Szparagi z szynką parmeńską, kozim serem i jajem 195przez 4-6 minut. Po tym czasie szparagi odcedzamy, przelewamy chłodną wodą. Na każdym plasterku szynki układamy po 5-6 szparagów, 2-3 słupki sera koziego i zawijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 10 minut. Podajemy z ugotowanymi jajkami. Smacznego
Mango Papaja Brak tytułu 233
Brak tytułu 233cienki placek i układać na nim ulubione dodatki. U mnie zawsze muszą znaleźć się pieczarki, szynka lub salami, papryka lub pomidor, mozarella, czasem oliwki. Nie zapomnijcie dość obficie posypać oregano ! I jeszcze jedna rada - nie przepieczcie pizzy, 20 minut jej stanowczo wystarczy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Smacznego
kolorowotorcikowo Tarta z cukinią i szynką 210
Tarta z cukinią i szynką 210połówki. Cukinię umyć i pokroić na plasterki. 3. Na cieście ułożyć plasterki cukinii, paski szynki, plasterki sera camembert i pomidorki koktajlowe. 4. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i koperkiem. Polać tak przygotowaną masą tartę. 5. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez ok 35 minut. Albo do czasu ścięcia się masy
Pasja Smaku