Mówi się, że „przypadki chodzą po ludziach”. U mnie przypadek porządził ostatnio w kuchni, a dokładnie, namieszał trochę podczas pieczenia wędliny domowej. I tak wyszła… najlepsza szynka drobiowa. Składniki na 2 szynki: - piersi drobiowe - ok.1,2 kg (wykroiłam z 2 dużych kurczaków) - sól morska - świeżo zmielony pieprz czarny Składniki marynaty: - 2 łyżki miodu - 2 łyżki musztardy Dijon(...)lodówki. Wyjmujemy na godzinę przed pieczeniem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego skropionego olejem, polewamy połową marynaty z woreczka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 135º C i pieczemy przez 40 minut (po 20 minutach szynki obracamy i polewamy pozostałą częścią marynaty), pieczemy kolejne 20 minut. Ponownie obracamy i polewmy marynatą z naczynia, jednocześnie zwiększamy temperaturę do 180º C. Dopiekamy przez kolejne
mojewypiekiinietylkojeszcze chwilę podsmażaj. Następnie do garnka dorzuć pokrojoną dynię i zalej bulionem. Gotuj około 45 minut. Na koniec zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Serwuj z jogurtem greckim oraz pieczonymi plasterkami szynki
wysmienityGalareta bardzo ładnie się prezentuje, jest smaczna i delikatna w smaku. Możemy przyrządzić ją na różne uroczystości rodzinne lub święta Wielkanocne. Składniki: 1 litr chudego rosołu 300 gram szynki 4 jajka ugotowane na twardo 2 marchewki z rosołu 1 puszka kukurydzy złocistej z groszkiem Bonduelle Pół pęczka natki pietruszki 10 łyżeczek żelatyny Skworcu Sposób przygotowania: Żelatynę zalewamy niewielką ilością(...)odstawiamy na kilka minut żeby napęczniałą. Rosół zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę, odstawiamy do ostudzenia. Obrane jajka kroimy na połowę, układamy na dnie formy sylikonowej do pieczenia babki. Szynkę i ugotowane marchewki kroimy w kostkę, kukurydzę z groszkiem odcedzamy z zalewy, natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, układamy w formie na jajkach, zalewamy tężejącym rosołem
Bajeczna Kuchniadodatkowo - użyłam siatki wędliniarskiej, którą dostałam od zaprzyjaźnionego rzeźnika. Tak przygotowaną szynkę wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy ją do woreczka do pieczenia, usuwamy z niego powietrze i szczelnie zamykamy. Szynkę wkładamy do garnka(...)zimną wodą i gotujemy, pod przykryciem przez 40 minut, od chwili zagotowania wody. Po ugotowaniu zostawiamy w tej wodzie do całkowitego ustudzenia. Sam pomysł na ugotowanie szynki – w woreczku do pieczenia - wzięłam od Aleex (przepis na najdelikatniejszy schab – też robiłam i polecam). W tak przyrządzonej szynce drobiowej jest na pewno 100% szynki. Jest pyszna, soczysta i aromatyczna. Dodatkową
mojewypiekiinietylkodomowe wędliny,był już schab pieczony w niskiej temperaturze i okazał się genialny(znajdziecie go tutaj ),a teraz kolej na szynkę-przepis jest o tyle inny ,że nie peklujemy go przez kilka dni tylko 24 godz w marynacie-szyneczka wyszła mokra i niezwykle soczysta-pychotka.... polecam gorąco.... Składniki: szynka wieprzowa(najlepiej taka kulka(...)nieco głębiej niż środek szynki ,nie przykrywałam jej pokrywką. Piekłam 3 godz ,aż osiągnęła 68 stopni na termometrze jak nie macie termometru to spokojnie pieczcie tyle samo -jeśli szynka ma 1-1,2 kg,jeśli więcej to dodajcie jeszcze 30 min dla pewności. ostudźcie szyneczkę i do lodówki,najlepiej kroić ją po kilku godzinach Smacznego
Swojskie jedzonkoSzynkowar nadal w użytku. Szynka wieprzowa z "kulki" peklowana kilka dni w zalewie i gotowana w szynkowarze. Jest pyszna, krucha o delikatnym smaku i aromacie. Składniki
Ala piecze i gotujesztuk): 1 jajko 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki ketchupu 1 szklanka wody 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka plasterków szynki drobiowej 1/2 czerwonej papryki ok. 100 g pieczarek przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (Kamis), szczypta wędzonej papryki Wykonanie: Paprykę(...)kostkę. Ketchup wymieszać ze szklanką wody. Do miski wbić jako i je roztrzepać, dodać oliwę oraz wodę z ketchupem i wymieszać. Następnie wrzucić podsmażone warzywa, szynkę oraz wsypać mąkę, proszek do pieczenia i dodać przyprawy. Całość wymieszać łyżką do połączenia się składników. Przekładać do foremek na muffinki (najlepiej silikonowych) do 2/3 wysokości. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym
Healthy food explorerPolędwiczki wieprzowe można przygotować na wiele pysznych sposobów, dzisiaj przygotowałam je pieczone w szynce parmeńskiej i szałwii oraz sosem balsamicznym. Mięso podałam z cykorią, chipsami z ziemniaków i pikantnymi jabłkami. SKŁADNIKI: 300 g polędwiczek wieprzowych 10 g szynki parmeńskiej w plastrach sól, pieprz, czosnek, papryka ostra do smaku świeża szałwia świeży tymianek(...)PRZYGOTOWANIE : Polędwiczki myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, obkładamy liśćmi szałwii i zawijamy w plastry szynki parmeńskiej. Następnie obsmażamy na maśle klarownym z każdej strony kilka minut. Na patelnię dodajemy szałwię i tymianek, polewamy mięso masłem i ziołami. Polędwiczkę odkładamy na talerz aby odpoczęła. Na patelnię na której smażyło się mięso wlewamy 100 ml buliony, 1 łyżkę octu balsamicznego, dodajemy
Kulinarne Fantazje Mariolinacinamy wzdłuż ale uważając aby nie przeciąć do końca. Pomidory i ser pleśniowy kroimy w drobną kosteczkę. Przecięte filety nadziewamy pomidorkami i serem pleśniowym , a następnie zawijamy w szynkę parmeńską. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Sałatka – przepis Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Oliwki, cebulę, ser sałatkowy kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy z oliwą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dyniowa z szynką i ryżem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 500 g pieczonej dyni 1 cebula 100 g szynki 50 g ryżu 2 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki domowej warzywnej pasty bulionowej olej do smażenia Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy(...)Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i z powrotem chowamy do lodówki. Do miski wbijamy jajka, dodajemy rozgniecioną widelcem pieczoną dynię i przestudzoną szynkę z ryżem. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy w nim ciasto do złotawego koloru, około 10-15 minut. Po czym wypełniamy tartę
Kulinarne przygody Gatitypomysły na szparagi: prosta sałatka ze szparagami i jajkiem sałatka z bobem i zielonymi szparagami pieczarki portobello ze szparagami omlet ze szparagami i chili zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską pieczone młode warzywa tartaletki ze szparagami ziołowa sałatka ze szparagami zielona pizza ze szparagami zielone szparagi z sadzonymi jajkami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami
Kulinarne przygody Gatitywino z apelacji Roero Na moim wielkanocnym stół podam na pewno pomysł przywieziony z ostatnich warsztatów wielkanocnych w Sokołowie z Dominikem Moskalenko – błyskawiczną przystawkę z gotowego schabu pieczonego lub szynki. Wystarczy pokroić mięso w centymetrowe plasterki. Każdy z nich nadkroić tworząc kieszonkę i zapakować w nią nadzienie. Np. sos tatarski z tuńczykiem albo pastę chrzanowo-jajeczną. Taki schab
Ugotowane pozamiataneczosnek, pomidory i sos Louisiana. Mieszamy. Ciasto podpiekamy przez kilka minut, w temp. 180 C. Wyjmujemy z piekarnika i napełniamy farszem. Na wierzchu układamy plastry cukinii cebulę i szynkę serrano. Pieczemy 35 minut w 200 C. Możemy przykryć tartę folią, jeśli będzie się nam przypiekać. Smacznego! :) Uwielbiam robić kwiaty cukrowe
DominikaDolciDziś zapraszam na soczystą pieczeń z szynki wieprzowej Jak wiadomo szynka, w porównaniu do karkówki czy łopatki jest dość suchym kawałkiem mięsa. Dlatego, aby była soczysta ważne jest jej odpowiednie przygotowanie, dobór przypraw i czas duszenia. Ja swoją podałam z sosem powstałym z duszenia mięsa i zaprawionym odrobiną śmietany i mąki. Wyszła bardzo soczysta, doskonała zarówno na codzienny
Kuchnia z widokiem na ogród