Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy. FARSZ: - ananas, cały świeży lub w puszce, - oliwki czarne, spora garść, - oliwki zielone, spora garść, - kukurydza, puszka, - szynka, kiełbasa, indyk pieczony, wg uznania, - papryka żółta, jedna mała, - papryka czerwona, jedna mała, - cebula czerwona, dwie spore, - cebula biała, dwie spore, - ser żółty,400 g, - przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz
Wypisz Wymalujplacek tortilli. Następnie mieszamy koncentrat z ketchupem i możemy do tego dodać zioła. Przyprawiamy sola i pieprzem. Potem smarujemy tortille ketchupowa mieszanka i układamy na niej plasterki mozzarelli, szynki i cebuli. Pieczemy przez 7-10min w 180 stopniach.Przed jedzeniem możemy jeszcze na sama górę dołożyć mieszankę salat.Moj Ukochany był ta wersja pizzy zachwycony, do swojej dodał jeszcze kurczaka.Mozecie dodać
Chocolate Stop Temptingpolską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :).Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi pieczonymi mięsami, uwydatniając ich walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze(...)wierzchu rozłożyć batatowe kulki, zalać pozostałym puree. Odstawić do lodówki na min. 4 godziny.Gęś dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem. W rękawie foliowym do pieczenia rozłożyć plastry szynki, ząbki czosnku i macierzankę. Na wierzchu położyć pierś (skórą do góry), dodać tłuszcz kaczy i 50 ml cydru, ciasno zamknąć rękaw usuwając ze środka powietrze. Wstawić do piekarnika nagrzanego
SzczyptaSmaQjeszcze wcześniej z pesto.Dziś mam dla Was golaski!Takie puste , bez dodatków …. które są świetnym pomysłem na śniadanie czy też przekąskę w pracy.Z szynką , serem żółtym , pieczonym kurczakiem czy też soczystym pomidorkiem – zawsze smakują fenomenalnie!UWAGA!Przepis bez laktozy!Polecam!SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 225 g* mąka kukurydziana – 110 g* suszone drożdże – 4 g* sól – 1 łyżeczka
Ostra na Słodkoszynki. Bażanta ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 70 - 80 minut. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem. Gdy bażant będzie już prawie gotowy, zdjąć szynkę, aby ładnie się przyrumienił. Podałam z pieczonymi ziemniakami. zastawa
królestwo garówprzepisie jest inaczej. Rozkładamy ciasto, wypełniamy i pieczemy wszystko za jednym razem, ale od początku. Składniki: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła lub margaryny 250 ml mleka 30 g wędzonej szynki 2 cebule(...)szpinaku (najlepiej świeżego) 3 jajka 150 g potartego sera 2 łyżki skrobi (może być mączka ziemniaczana) gałka muszkatołowa olej do smażenia sól i pieprz Szynkę można śmiało zastąpić wędzonym boczkiem. Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, pół łyżeczki soli i 125 ml mleka, mieszamy razem i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto na chwilę wstawiamy do lodówki. Szynkę kroimy w drobną kostkę
KasiaiKrzysiu.plszynkę delikatnie, uważając aby nie powypadały gozdziki, melasą/miodem, następnie musztardą i posypcie cukrem. Pieczcie około 10-20 minut (do czasu aż się zarumieni), jeśli szynka była zupełnie zimna, zwiększcie czas pieczenia do 30-40 minut (przez kilka minut w niższej temperaturze, pod koniec pieczenia zwiększcie). Po upieczeniu pozwólcie przez kilka minut odpocząć naszej bohaterce. Smakuje
OliveandThymeczasie podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkować i przełożyć na blachę. Piec z ulubionymi dodatkami. U mnie ciasto posmarowałam sosem pomidorowym i posypałam pieczarkami, szynką, papryką oraz serem. Piec w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach przez ok 20 min. A do pizzy najlepszy jest sos czosnkowy. Przepis na sos czosnkowy znajdziesz tutaj --> https://olgapieczeigotuje.blogspot.com/2017/11/najlepszy-sos-czosnkowy.html?m=1
Olga Piecze i Gotujeśmietany 18 % 100 g sera gorgonzola Składniki – dodatki: pęczek zielonych szparagów 1 mała czerwona cebula sól i świeżo zmielony pieprz kilka plasterków szynki serrano 2-4 jajka Wykonanie: Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw. Sos: Ser pokrój na małe kawałki. Ser i śmietanę(...)papierem do pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika. Sos rozsmaruj na cieście, dodaj szparagi, cebulę i szynkę serrano. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz około 5 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut. Na 2 – 3 minuty przed końcem, wbij jajka na środek pizzy. Od tego momentu obserwuj pizzę – jajko
Moja pasja smakuSkładniki na 12 muffinek – 350 g mąki pszennej – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia – 1 łyżeczka soli – 120 g żółtego tartego sera (zetrzeć na grubych oczkach) – 180 g szynki (lub kiełbasy) – 2 średnie cebule – 120 g masła – 2 jajka – 250 ml mleka – garść posiekanego szczypiorku Przygotowanie Cebulę posiekaj w drobną(...)ostudź. Masło roztop i odstaw do przestygnięcia. Ser zetrzyj na tarce, szynkę (lub kiełbasę) pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj starty ser, szynkę, szalotki (lub cebule) i posiekany szczypiorek. W oddzielnej misce zmieszaj mleko z jajkami i dodaj do miski z pozostałymi składnikami razem z rozpuszczonym masłem. Wszystko zmieszaj. Nakładaj
Kocham CzekoladęSkładniki: 300g mąki pszennej 80g parmezanu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta cukru szklanka kefiru 2 jajka 60ml oliwy z oliwek 100g szynki sól zioła prowansalskie Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać ze szczyptą cukru, solą, ziołami i drobno startym parmezanem. Kefir wymieszać z jajkami i oliwą. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Szybko połączyć
kuchnia doskisztuk): Ciasto: 200 g mąki 100 g chudego twarogu (przeciśniętego przez praskę lub zmielonego) 2 żółtka 3 łyżki oleju 1/3 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 200 g szynki 150 g żółtego sera 1 jajko Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko Wykonanie: Nadzienie: Zaczynamy od przygotowania nadzienia: szynkę kroimy w kostkę (jeśli używamy wędliny w kawałku) lub na cienkie(...)niezbyt długie paski (jeśli mamy wędlinę w plasterkach). Żółty ser ścieramy na tarce. Szynkę i ser umieszczamy w miseczce, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok. Ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy twaróg, olej, sól, żółtka i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy
MyCookBook.plpółtora litra wody 4 liście laurowe 4 ząbki czosnku 1 łyżka kolorowego ziarnistego pieprzu 2 łyżki soli peklującej Dodatkowo: półtora kilograma szynki surowej wieprzowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka majeranku 1 woreczek do pieczenia Wykonanie: 1. Składniki zalewy ( oprócz soli peklującej ) zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy sól peklującą i dokładnie mieszamy. Następnie zalewę dokładnie studzimy(...)wierzchu nacinamy w kilku miejscach. Układamy w formie do pieczenia. 4. Następnie pieczemy półtorej godziny w temperaturze 180 stopni, pod koniec pieczenia woreczek rozcinamy i pieczemy kilka minut, aż szynka się ładnie zrumieni. 5. Gotową szynkę studzimy, kroimy w plasterki. Podajemy. 6. Smacznego. Rady: Szynkę zważyłam przed i po upieczeniu. Po upieczeniu ważyła ona około
IzabelawkuchniWyroby domowe upieczone przy okazji weekendu. Dzisiaj polecam szynkę rolowaną z filetem z indyka. Pieczeń można spożywać na gorąco i na zimno. SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowe 1 kg filetu z indyka pół papryki czerwonej 1 łyżka majeranku , 1/2 łyżki 1 łyżeczka pieprzu przyprawa do indyka 1/2 łyżki soli 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku WYKONANIE. Szynkę(...)papryką. jeśli ktoś nie lubi smaku papryki, nie dodajemy jej do środka. Na szynkę układamy rozbity filet z indyka i rolujemy. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego ( nie przykrywamy) i do do piekarnika na 15 min 200 stopni. Dalej pieczemy w 180 stopniach 2, 5 godziny. Od czasu d czasu obracamy pieczeń, polewamy wytworzonym podczas pieczenia płynem Będzie ładnie opieczona
W kuchennym oknie Ewykolację, imprezę czy do piwka! Na 12 dużych muffinek potrzebujemy: 225 g mąki 1 jajko 50 ml oleju 200 ml mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 5 plastrów sera żółtego 5 plastrów szynki - ja użyłam polędwicy z indyka 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, sól, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka chili i odrobina suszonego lubczyku Zabieramy się do pracy :) Mąkę mieszamy(...)pieczenia, W drugim naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty. Do ciasta dodajemy pokrojony w kostkę ser oraz szynkę, wyciśnięty czosnek i wszystko razem mieszamy. Wykładamy ciasto do papierowych foremek i pieczemy przez ok. 20 min w 190 stopniach. Polecam podawać te muffiny w towarzystwie sosu czosnkowego lub ketchupu - smakują wyśmienicie ;) Jeżeli spodobał Ci się
Kolejny blog o gotowaniu