Kolejna po szynce , schabie i indyku pieczona wędlina domowa doskonała zarówno na zwykłe kanapki jak i świąteczny stół. Powstała podobnie jak poprzednie - jako produkt uboczny jak zwykle ;) Tym razem z obiadowej produkcji pysznej karkówki w majonezie został kawałek mięsa. Został zagospodarowany na smaczny i zdrowy dodatek do kanapek. Składniki ( na niewielką porcję wędliny): 1/2 kg chudej karkówki 2 łyżki
Kuchnia po mojemuSkładniki: garść rukoli 1/2 awokado 1 pieczony burak 3 plastry szynki parmeńskiej kiełki brokułu Rukolę układamy na talerzu, buraka kroimy w cienkie plastry, szynkę rwiemy na kawałki, awokado kroimy w kostkę. Wszystko układamy na talerzu, posypujemy kiełkami. Całość można polać oliwą z oliwek
Mango PapajaPasztet domowej roboty gości na naszym stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy szynką. Ja i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki: 1 kg drobiowych wątróbek 0,5 kg łopatki
Gosia gotujeSposobów na bigos jest bardzo dużo. Mój wygląda następująco: 70 dag szynki wieprzowej 70 dag pieczeni wołowej 35 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej 20 dag smalcu 3 łyżki papryki mielonej słodkiej 1/2 łyżki papryki mielonej ostrej 1 łyżka pieprzu 2 i 1/2 płaskiej łyżki przyprawy typu Kucharek 1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz
Praktyczna plrękawa do pieczenia, wlać pół szklanki bulionu i szczelnie związać. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec około 50-60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw by szynka się zrumieniła
Ala piecze i gotujeżółty, pieprz i sól miksujemy na gładką masę. Ciasto francuskie układamy w natłuszczonej formie na tartę. Masę serową wylewamy na ciasto, układamy w niej ugotowany brokuł, szynkę, kostki fety. Całość pieczemy w 190 stopniach około 25 minut
Lawendowe Nieboniewielką ilością oleju) tortownicy/brytfanny. Koncentrat pomidorowy mieszamy w garnuszku z 3 łyżkami wody i wszystkimi przyprawami poza solą. Smarujemy sosem spód pizzy, na który następnie wrzucamy pokrojoną szynkę oraz ananasa. Pizzę pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 20-30 minut. Smacznego :) Życzę wszystkim przepysznych, kolorowych świąt :)I abyście zawsze wypatrywali gwiazd
Weganizm infantylnyTaka jednak bardziej do mnie przemawia. Ciasto wałkujemy (lub rozciągamy) na grubość ok. 5 mm i smarujemy dość grubo sosem. Posypujemy żółtym serem, układamy pieczarki z cebulką, szynkę i ananasa. Całość pieczemy na papierze do pieczenia 20-25 min w 180 stopniach Celsjusza. A tu jeszcze przed wstawieniem do piekarnika Zachęcam do pieczenia domowej pizzy. To nic trudnego
Ratunku obiadciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich obsypać mąką, przełożyć na natłuszczoną oliwą blachę i delikatnie rozciągać palcami na całej blaszce. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy, szynkę, ser i żurawinę. Piec w piekarniku rozgrzanym do min. 250 stopni C. przez 10-12 minut. Podawać z rukolą
Pasja Smakuodstawić do wyrośnięcia. Składniki sosu zmiksować. Ciasto wyłożyć do blaszki od tarty, polać sosem. Ułożyć szparagi, ja miałam zielone, to tylko sparzyłam wrzątkiem. Dodać pokrojoną w trójkąty szynkę, oraz plasterki sera. Piec 20 minut w 200 stopniach. Pizzę podawać ciepłą
Magiczne Życie MartyJuż wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka jarzynowa... A mazurek? O kurrczaczki,a mazurek gdzie?Są takie sytuacje, kiedy nagle zatrwożenie nas obezwładnia. Mazurek musi być, w końcu to Wielkanoc!Na Boże Narodzenie nieodłącznie występuje makowiec lub makowa strucla
W kuchni Karmel-itkisię z winem Mionetto Prosecco produkowanym przez HENKELL & CO. VINPOL Polska Sp. Z o.o. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 5 minut + czas na pieczenie Składniki: 1/2 dużej cukinii 5 plasterków żółtego sera 5 plasterków szynki 1 pomidor 1 kulka mozzarelli Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, świeży tymianek Cukinie kroimy w plastry o grubości około(...)Wydrążamy pestki ze środka i układamy plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki warzywa obsypujemy solą i pieprzem. Na cukinii układamy plasterek żółtego sera, szynki, pomidor i kawałki mozzarelli. Posypujemy przyprawami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego. *My przyrządzamy cukinie wraz ze skórką, jednak u tego dojrzałego warzywa
Kolizje Smakówciasto 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki graham pół kostki masła (100 g) 1 łyżka smalcu 1 jajko szczypta proszku do pieczenia pół łyżeczki soli nadzienie 2 grube na 1 cm plastry szynki włoskiej Hańderek 1 bakłażan 300 ml śmietany 18% 2 jajka sól pieprz 1 łyżka natki pietruszki olej do smażenia 1 łyżka sera parmezan lub mozzarella(...)kroimy w kosteczkę. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 st, podpiekamy spód tarty przez ok 15 min. Na podpieczonym spodzie układamy bakłażan, następnie posypujemy szynką i polewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawami, posypujemy serem i pieczemy ok 25 min w temp 180 st Tartę podajemy z sałatką lub salsą. Szynka Włoska Hańderek do tarty jest doskonałym dodatkiem. Polecam wędliny Hańderek
Gotowanie jest łatweangielskie 3 szt gorczyca biała szczypta kolendra 3-5 ziaren pieprz czarny szczypta czosnek suszony szczypta dodatkowo 1 łyżeczka żelatyny kawałek rękawa foliowego do pieczenia, lub innej foli odpornej na wysoką temperaturę sposób wykonania Szynki myjemy i wkładamy do sporego naczynia ( kamionkowego lub ze stali nierdzewnej). Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę i kolendrę, ubijamy(...)wyjmujemy szynki z peklówki, lekko płuczemy w każdą z nich wcieramy łyżeczkę żelatyny, a następnie wkładamy je w foliowy rękaw do pieczenia, który szczelnie zamykamy ( należy uważać aby folia jak najbardziej przylegała do mięsa). Tak przygotowane szynki wkładamy do garnka z letnią wodą, uważając by szynki się ze sobą nie stykały. Mięso parzymy w temperaturze 70-75 stopni przez
Miód i pieprzpołączyć obu tych składników i stworzyć coś pysznego? Na taki pomysł wpadł Piotrek i postanowił przygotować papryki faszerowane masą jajeczną z serem feta, cebulką oraz szynką. Jak wyszło? Przede wszystkim pysznie. Pieczona, słodka papryka, słonawy ser feta, pieczona cebulka – może być cos lepszego na leniwe, weekendowe śniadanie? Składniki: 2 papryki 4 jajka kawałek sera feta 1 mała cebulka(...)Papryki dokładnie myjemy i osuszamy. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Ser, cebulkę oraz szynkę drobno kroimy, dodajemy do jajek. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Od każdej papryki odkrawamy kawałek z zielona końcówką aby powstał daszek. Masę wlewamy do papryk . Pieczemy je około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Życie ze smakiem