Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. „Wyśmienite danie”, „boskie”, „przepyszne”, „Mhmm” – to były komentarze konsumujących :) Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej części :) Poniższy przepis(...)jajo w kruszonce) . Zmiksować wszystko do momentu, gdy zawartość misy zaczyna się zlepiać ze sobą (ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche, a twarde) . Ręcznie szybko uformować kulę (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody). Przygotować ciasto na tartę (wersja ręczna) Jeśli nie mamy mechanicznych wspomagaczy kuchennych to mąkę przesiać do miski, dodać
Moja Delicjakolację z menu degustacyjnym. Większość z nas na miejsce dotarła wczesnym popołudniem, w związku z tym mieliśmy czas poznać się (większość osób się nie znała), pośmiać i... czas bardzo szybko minął... Kiedy niedawno weszłam do holu Novotel Warszawa Airport coś mnie zdziwiło... znałam już wcześniej ten hotel, byłam w nim jakiś czas temu. Teraz coś się zmieniło(...)hotelach Novotel będzie można w czwartkowe wieczory posłuchać muzyki jazzowej na żywo. Karta oferuje międzynarodowe potrawy przygotowane w oparciu o zbilansowaną dietę (dobór naturalnych produktów i rekomendowanych dostawców), dania bezglutenowe oraz wegetariańskie (część z propozycji dostępna jest również w usłudze room-service). W menu znajdują się dania rozpoznawalne na całym świecie, tak aby każdy z gości
królestwo garówpytanie do Pań: cieszycie się, że jesteście dziewczynami? Myślicie sobie czasami, że faceci mają jednak w życiu lepiej, albo może łatwiej? Chciałybyście czasem mieć trzy razy więcej siły, żeby dać radę donieść zakupy do domu bez zadyszki? Mieć wymówkę na siedzenie przed telewizorem z zimnym piwem w dłoni i bezkarnie obserwować dwudziestu dwóch przystojniaków ganiających za piłką? Chrapać, bekać(...)klasycznej receptury - czerwony pieprz. Ponieważ uwielbiam takie eksperymenty, czym prędzej ruszyłam do kuchni.Okazuje się, że efekt jest niesamowity. U autorki bloga była tarta, ja pominęłam kruchy spód, i przygotowałam szybką wersję w kokilkach. Soczyste, słodkie truskawki, delikatna jajeczna pierzynka i pobudzająca nuta pieprzu, który sprawia, że deser nie jest mdły, a na języku zostaje przyjemnie ostry smak. Koniecznie musicie takie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWymyśliłam sobie, że na naszym balkonie ma być biało-zielono, z niebieskimi akcentami i takie nasiona kupiłam. Kupiłam je tanio, bo ‚hurtem’ na Allegro, czyli w mój ulubiony sposób – szybko, wszystko w jednym miejscu i z dostawą pod nos. Doniczki samonawadniające też zdobycz z Allegro, milion razy taniej niż gdybym miała dreptać po te same do Praktikera lub tłuc się(...)było pierwotnie w planach i rysunkach. Zostały wilce, smagliczki i niebieskie lobelie. I wzeszły, bez przykrywania folią, bo było na tyle ciepło i na tyle dużo słońca że dały radę. Na samym początku lipca wilce wyglądały już bardzo obiecująco i z moją lekką pomocą zaczęły się wspinać po balustradzie. Mamy północny balkon i już samo to jest wyzwaniem – światło, które
Karo in the KitchenSkładniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, boczek parzony 20 dag, papryka czerwona 1 duża, pieczarki 2 duże, cebula 3 średnie, ząbki czosnku 10 duże MARYNATA: olej
W Mojej Kuchni Lubiępozyskiwany jest z nektaru nawłoci pospolitej, zwanej zwyczajowo mimozą.Jest trudniej dostępny, ponieważokres nektarowania mimozy przypada na czas, gdy pszczelarze przygotowują pasieki do zimy. Barwa jasnożółta do jasnobursztynowej.Dość szybka krystalizacja - wtedy miód zyskuje konsystencję delikatnego kremu.Smak słodki, przełamany nutą goryczy, wyraźnie wyczuwalny posmak cytryny.Wskazany jest w stanach zapalnych i zakażeniach dróg moczowych, kamicy nerkowej i skąpomoczu. Stosowany(...)leczyć prostatę. *** MIÓD Z BIAŁEJ KONICZYNY. Powstaje z nektaru kwiatów białej koniczyny. Miód koniczynowy ma łagodny smak z wyraźnym, niespotykanym w innych miodach, kwaskowatym posmakiem. Taki sam da się wyczuć aromat. W stanie płynnym jego barwa jest słomkowożółta. W jego zapachu wyraźnie czuć woń koniczyny. Jest to jednak bardzo delikatny zapach. Po skrystalizowaniu ma barwę jasnożółtą, smak
W kuchni Karmel-itkifosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Mogą one być jadane na surowo, prażone lub stosowane do wypieków ciast, herbatników i ciasteczek. Zarówno do dań pikantnych jak i słodkich, dań z ryżu, makaronu, zup, zielonych sałatek." Skład: 100% ekologiczny słonecznik łuskany Gramatura: 250 g Opakowanie: Woreczek Kraj pochodzenia: Grecja Wartość energetyczna: 3630 kJ / 870 Kcal Białko(...)świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę.Soczewica to również "baza" dla innych produktów. Z mielonej otrzymuje się mąkę. Mąka ta popularna jest przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się z niej m.in. chleb
Różowa kuchniaPrzepis, który chciałam przedstawić, jest autorstwa mojego Taty - oczywiście otrzymałam od niego zgodę na jego opublikowanie :) Tak przygotowane faszerowane jajka od jakiegoś czasu stały się w
Kuchenne zapiski Edytyjedzenie! Włochy rządzą na talerzach całego cywilizowanego świata. Za co kochamy włoskie jedzenie? Jest proste, sycące i zawsze smaczne, idealnie wpisuje się w nasze kubki smakowe. Pokazane w filmie dania są na tyle kuszące i apetyczne, aż skłoniły mnie do stanięcia przy garach i upichcenia czegoś na włoską modłę. Działa na wyobraźnię! Do tego wartka akcja, gangsterskie porachunki(...)Zaczyna wieść prawdziwie szczęśliwe życie. Film, na pierwszy rzut oka wydaje się lekką, słodko-gorzką historią. Ale tak nie jest. Przedstawia piętno kobiety posiadanej (bo inaczej nie da się tego ująć) przez męża tyrana i despotę. Mówi o chęci zmiany na lepsze, realizacji marzeń i dążeniu do celu. Wszystko jest możliwe, trzeba tylko znaleźć odwagę, by wziąć
W kuchni Karmel-itkiprzede wszystkim proste i szybkie. Przeglądając znajome blogi, trafiłam na migdałowe ciasto pieczone bez mąki. Pomyślałam, że to dobry pomysł. Przepis zanotowałam na karteczce i ruszyłam do kuchni. Było szybko, po godzinie już kroiłam je ;) Efekt niestety widać, bo ciasto lekko zapadło się. No cóż...to była kara ;) Kiedy jednak kroiłam je i układałam na talerzykach, przypomniałam sobie o cioci(...)wyjaśnij. Kiedyś może być za późno...a czasu nie cofniesz. Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 4 jajka , 150 g zmielonych migdałów , 150 g cukru - następnym razem dam mniej troszkę, 1 cytryna (pomarańcza lub limonka). Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Dodać do masy jajecznej, zmiksować. Do masy dodać
Codzienna kuchnia niecodziennaMoja dzisiejsza propozycja szybka nie jest, gdyż zrobienie tych ciasteczek to bardzo żmudne i pracochłonne zajęcie, aczkolwiek są one warte zachodu :) Przepis pochodzi od mamy mojej dobrej koleżanki, a do jego wykonania potrzebujemy takich specjalnych foremek:Z tego co wiem, istnieją też specjalne duże formy, nakładki na gofrownice, patelnie i masa innych akcesoriów, które mogą te foremki zastąpić(...)chwilę, by sobie ostygnąć. Czas ich pieczenia to ok. 10 minut, ale podejrzewam, że może to zależeć od piekarnika, więc pierwszą partię dobrze jest dokładnie obserwować. Po wyciągnięciu ciasteczek dajmy foremkom dosłownie kilkanaście sekund na ostygnięcie, zanim wylepimy je na nowo. Przyznam się szczerze, że nie wystarczyło mi cierpliwości na wyklejenie foremek całym ciastem, z reszty przygotowałam kruche ciasteczka, które
Kulinarne zapędy Kokosacojsik z ni upiyc, tym barzi, że nawet Pani Truda- bo tak sie nazywo ta kōmratka- gołdała mi, że sie mōm zrobić te windbojtle. Robi sie je szybko, a rajn 5 idzie wciepnōńć byle co. Joł żech robiōł już ze ślagzanōm 6 , kryjmōm z pudingu, a nawet na słono ze pastōm ze łososia. Jak byjście chcieli sie zrobić filowane(...)bratruła (bez ta uchylōnoł klapa mōg nōm kajś 16 uciyc tyn hic 17 ) i drugo blacha piyczcie tak samo. Jak już windbojtle bydōm fertich, 18 to mogecie sie rajn dać ubito śmiytōnka ze pudecukrym 19 (wiela go dać, zależy łod tego, jak lubicie słodke) abo jako Wōm sie yno uwidzi 20 kryjma. Smacznego 1 przepisami 2 koleżanka 3 mamy
Chop w kuchnialuminium z rączkami przystosowanymi do używania w piekarniku, dzięki czemu nic się nie przypali i nic się nie stopi. Można w niej zatem nie tylko smażyć, ale także zapiekać dania, czy też przygotowywać różnego rodzaju mięsa, pizze, omlety, gulasze i zapiekanki. Ja tym razem postawiłam na pizzę i w całości przygotowałam ją na tej patelni z linii Taurus(...)więcej białka niż zwykły jogurt naturalny. Fantastyczne ciasto plus dodatek grillowanego kurczaka oraz świeżych warzyw – papryki, pomidorów, oliwek ( moich ukochanych czarnych oliwek! ) oraz świeżej rukoli, tworzą pyszne danie dla 2 osób – idealne na obiad albo kolację na ciepło. Smacznie, dietetycznie i zdrowo – jest to posiłek wysokoproteinowy o niskiej zawartości węglowodanów. Zobaczcie jak ją zrobić! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkoznajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane z doborem składników, wykorzystane techniki(...)ciepłą. Albo zupełnie na zimno, jak sałatkę. Jest pyszna. Smaki są niesamowicie zrównoważone, tekstury przeróżne. Z kromką świeżego chleba, z czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko i pysznie. Nie spodziewacie się, że fasolka szparagowa może smakować tak bajecznie. SKŁADNIKI 1kg fasolki szparagowej, zielonej lub żółtej 400g białej drobnej fasolki w puszce mała puszeczka filetów anchois
Karo in the KitchenWalentynki, panowie zaopatrzeni w bukiety, czekoladki czy też nieco bardziej ekstrawaganckie upominki wędrują dumnie do domów, a panie dzisiaj tylko są. Śliczne i pachnące, celebrują swoje święto.W Danii - niestety - nie jest ono tak znane, i tego dnia nie mam co liczyć na szczególne traktowanie. Na szczęście ciągle jeszcze mogę się cieszyć prezentami z okazji rocznicy oraz rocznicy i czterech(...)obtoczona w kakao, które wspaniale podkreśla słodko-delikatne wnętrze. Całość smakuje wybornie, i naprawdę - nie można im się oprzeć. Trzeba jednak przechowywać je w lodówce, w temperaturze pokojowej bowiem szybko robią się miękkie. Nadal pyszne, ale nieco kłopotliwe w jedzeniu.Przepis znalazłam na blogu Sto kolorów kuchni, od siebie dodałam żurawinę namoczoną w alkoholu, która mi bardzo tutaj pasowała.Jeśli
Pożeraczka, czyli raz adobrze