umiem nawet rozkroić całego kurczaka... Jednak ochota na ciepły posiłek często się pojawia, szczególnie po męczącym dniu. I w takich przypadkach z pomocą przychodzą mi zupy - proste, szybkie, niewiarygodnie pyszne. Często tanie, z niewielu składników. Minimum wysiłku, maksimum smaku - to właśnie lubię przy gotowaniu.Tym razem postawiłam na cukinię, która zaskakująco rzadko pojawia się w mojej kuchni. Ugotowałam z niej krem(...)Agnieszki. O mamuniu, ależ było dobre! Dość pikantne, wyraziste w smaku, z moją ukochaną dynią... Kupiłam Hokkaido, więc danie wyszło cudownie słoneczne! Nie można się było oprzeć, i C. jadł obiad o pierwszej w nocy... Ale mówię Wam - dla tego dania warto zgrzeszyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzewypada zatem pójść z pustymi rękoma. Szybki przegląd lodówki - jajka są, drożdże są, mleko i masło też. Mąka w szafie jest zawsze :) Trzeba zrobić coś smacznego, w miarę szybkiego i coś, co zawsze się udaje. I nie wymaga dużej ilości jajek, bowiem w lodówce były tylko dwa. "I koniecznie z kruszonką!", dodał ktoś zza pleców ;-)Znaleziony i internecie przepis świetnie(...)włożonej do worka foliowego. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co w zależności od temperatury zajmie około 2 godziny.Po podwojeniu objętości ponownie wyrób ciasto, podziel na dwie części i daj odpocząć 5-10 minut pod przykryciem.Z każdej części uformuj walec odpowiedniej długości, przełóż do foremek i odstaw do ponownego wyrastania w cieple i wilgoci. Może być np. piekarnik z włączonym światłem
Grahamka, weka i kajzerkasoczysta, aromatyczna i niebezpiecznie dobra. Lepienie z tego mięsno-warzywnego farszu to czysta przyjemność (nawet gdy pakujemy go w cieniuteńkie ciasto bezglutenowe, które do najłatwiejszych nie należy). Łatwo idzie, szybko znika, ale sprawia, że chce się do tego smaku powracać, nie tylko myślami.SKŁADNIKI NA FARSZ:- 1 kg udźca z indyka,- 2x pierś z kaczki,- tacka warzyw,- przyprawy:* pieprz czarny(...)widzicie, kolejny raz nasza zasada - pieróg ma być napakowany mocno przyprawionym farszem, a ciasto (czy to zwykłe, czy bezglutenowe) ma być tak cienkie, że bardziej się już nie da! I oto sekret najlepszych pierogów. To nie przechwałki, gdy spróbujecie, przyznacie nam rację.Te oto niewinne pierożki wywołały u nas niemały spór na linii matka - córka. Starsza kuchara woli bowiem
Wypisz Wymalujsię w świąteczny klimat. Skórka chrupiąca, niezbyt gruba. Miąższ bardzo delikatny z małymi dziurkami. Jak na chleb drożdżowy długo zachowuje świeżość. Jednym słowem przepyszny! Moje zmiany. Pominęłam kminek, imbir dałam świeży a skórkę pomarańczową gorzką mam domową. Łatwo ją zrobić susząc ekologiczne skórki pomarańczy a potem miksując. Tak zrobiona skórka jest również idealna do ciast, deserów, kompotów, dodatek do herbaty(...)drożdży (czyli połowa z 5g – może będzie łatwiej odmierzyć) • 100 ml ciemnego piwa • 60g mąki żytniej razowej • 1/4 łyżeczki soli Rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Mąka do obsypania skórki: • 15g mąki żytniej razowej Wymieszałam dokładnie w dużej misce wodę , piwo, drożdże , melasę i sól. Szczególnie melasa powinna dobrze
Leśny Zakątekgibko 12 sie jōm robi, a potyn tela dobroci. Co potrza? ze dwa abo trzi kōnski wōsztu 13 (zależy jake sōm sroge 14 i wiela 15 lubicie miysa) mogecie dać tyż dlo lepszego smaku trocha wyndzōnki 16 (15-20 dkg) 1 cebula 2 mańsze 17 cukinie 5-6 tōmatōw 18 syr feta 2-4 zōmbki czosku pieprz (abo korzynie(...)nauczycielach; ō- samogłoska w wymowie między o i u 4 studiował 5 lubię, kocham 6 nie dość 7 raz 8 był 9 w odwiedzinach 10 przygotowuję 11 dużo 12 szybko 13 kiełbasy 14 duże 15 ile 16 boczku wędzonego 17 mniejsze 18 pomidory 19 najpierw 20 pokrojony 21 przypiecze 22 później 23 wrzućcie 24 która 25 opowiadał 26 plastry
Chop w kuchniabsolutna moja klasyka. Podejrzewam, że najtrudniejszym krokiem jest znalezienie króliczego mięsa. Podając królika upieczonego według poniższego przepisu i serwując go np. ze szparagami, na które mamy aktualnie sezon, serwujecie danie nie tylko smaczne, ale i zdrowe, odpowiednie w przypadku wielu diet. Składniki : tusza królicza 3 łyżki oleju łyżeczka-dwie soli pieprz czarny słodka papryka w proszku Tuszę króliczą umieścić(...)dzieciatym profesorem. Kaśka jest nauczycielką, żoną bezrobotnego i "pierdzącego w stołek" Grzegorza i matką dojrzewającego Filipa, nastoletniego dealera narkotyków, o czym rodzice nie mają pojęcia, a w czym szybko orientuje się ciotka Marta. Kobiety stają przed problemem ciężko chorej matki (Ewy), która przed długi czas nie może wybudzić się ze śpiączki farmakologicznej. A gdy się wybudza, jest prawie całkowicie sparaliżowana
Weekendy w domu i ogrodzieBułki nocne ja śpię a one rosną sobie w lodówce :) Jest to bardzo dobry sposób gdy lubimy cieplutkie pieczywo z rana a nie lubimy bardzo wcześnie
Basia w kuchniodpowiedzi), a na Durszlaku, na którym akcja pojawiła się po raz pierwszy, zgłosiliście 46 przepisów (wszystkie zaakceptowane). Zaproponowane przez Was dania były bardzo różnorodne - wytrawne i deserowe, dania główne, śniadaniowe, pieczywo, ciasta czy napoje. Były takie, w których miód odgrywał znaczącą rolę, jak i takie, w których był słodziwem do wyboru. Wszystkie znajdziecie niżej. Niezależnie(...)Karnawałowe miodowe kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem
Weekendy w domu i ogrodzieswoją przyszłość zbudować z Petrem, ukraińskim rówieśnikiem. Ojciec Zosi zdecydował jednak, że dziewczyna zostanie żoną owdowiałego sołtysa, Macieja Skiby. Będzie wychowywała jego dzieci i pracowała w gospodarstwie. I to szybko, bo zbliżają się żniwa. Wybucha II wojna światowa. Jej początek oraz okupacje - najpierw radziecka, a następnie niemiecka - wpływają na eskalację konfliktów w wołyńskim społeczeństwie. Wyzwolone przez wojnę nacjonalistyczne zapędy oraz(...)Reżyser nie przemilczał niczego, nie przepuścił żadnej okazji, żeby pokazać dramat tamtych czasów, gdy nie tylko śmierć, ale i okrucieństwo oswojono. Uniwersalne przesłanie „Wołynia” jest jednak najważniejsze - nie wolno dać dojść do głosu fanatykom, a zło nazywać złem, nieważne jakie będzie dla niego usprawiedliwienie. Po seansie znalazłam uspokojenie w intensywnej pracy, a przed weekendem także w kuchni. Piekłam da mojego
W mojej kuchnibambusa. Następnym razem na pewno je dodam (o ile wcześniej nie zapomnę kupić). Mimo to postanowiłam zaprezentować ten przepis na blogu. A wiecie dlaczego? Bo jak tylko spróbowałam mojego dania, to wszystkie wątpliwości zniknęły :) Smakowało mi tak bardzo, że przestałam myśleć o jakichkolwiek modyfikacjach i po prostu cieszyłam się pysznym obiadkiem. Wam również polecam. Kwaśno-pikantna wieprzowina(...)osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu (będzie to ok. 30 min.). Zamarynowane mięso wrzucamy na mocno rozgrzaną, suchą patelnię (na razie nie zlewamy marynaty, zostawiamy ją w misce!). Obsmażamy szybko ze wszystkich stron i przekładamy do sporego garnka. Dolewamy pozostałości marynaty z miski oraz tyle wody, by przykryła mięso, ale nie więcej. Dusimy do miękkości. Kiedy wieprzowina zmięknie, dodajemy marchew
Ratunku obiadmną, siedzącą na kuchennym stole, wyglądałyśmy jak dwa mączne bałwanki. Pamiętam głos i śmiech, gdy nieudolnie próbowałam zagnieść ciasto, obklejając się nim przy tym wszędzie, gdzie się tylko dało. Pamiętam to wyczekiwanie, kiedy w końcu po licznych trudach, placek trafił do piekarnika, starego, w angielce na drewno. Pamiętam, jak parzyła sobie małe, pulchne paluszki i usta, próbują upchnąć cały kawałek(...)przykrywam bawełnianą ściereczką i zostawiam na około 1-1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Zimne masło siekam z mąką, dodaję cukier, po czym szybko i dokładnie zagniatam w kulę. Następnie powstało kulę z ciasta rozcieram na grudki, jakby konsystencja mokrego piasku i wstawiam do lodówki na 20 minut. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Blachę
W kuchni Karmel-itkilipca 2013 r. minął rok od kiedy prowadzę bloga. Tak szybko zleciał ten czas... Prowadzenie bloga rozpoczęłam akcją - konkursem o jeżynach. Dla uczczenia rocznicy postanowiłam powtórzyć konkurs. Nagroda będzie skromna, ale mam nadzieję, że ucieszy zwycięzcę. (Co nią będzie napiszę później.) Aby wziąć udział w konkursie należy stworzyć coś pysznego z jeżyn. Przepis dodać do akcji na durszlaku.I czekać(...)durszlak.pl. 5. Zwycięzca zostanie wybrany spośród wszystkich spełniających warunki konkursu. 6. Wyniki zostaną ogłoszone do 7 dni po zakończeniu akcji. 7. Do zwycięzcy wysłany zostanie mail z prośbą o dane do przesyłki, jeśli w ciągu 7 dni od daty wysłania maila nie otrzymam odpowiedzi wybiorę następną osobę. 8. Nagrodę wysyłam tylko na terenie Polski. Po nadaniu przesyłki nie ponoszę
Miksturownikjeden z najzdrowszych i przede wszystkim nie szkodzi mojej córce. Syrop taki jest bardzo prosty w wykonaniu, a jego zalety są nieocenione. Można złagodzić kaszel, wzmocnić organizm i dać mu porządnego kopa, dzięki bogatym składnikom odżywczym. O cudownym smaku nie wspomnę. SKŁADNIKI : (składniki na 3 słoiki w różnych wersjach) miód płynny ok 1 słoik (użyłam z mniszka, może być równie(...)skrzepów. Polepsza krążenie krwi. Bardzo proste w wykonaniu, bardzo skuteczne, zdrowe. Stosowane od wielu, wielu lat przez nasze babcie, prababcie. Syrop taki przechowujemy w lodówce, u mnie szybko znika, do tygodnia może jedna porcja wytrzyma. Robię małe porcje, aby mieć na bieżąco. Profilaktycznie stosuję 1 łyżeczkę dziennie, a jeśli zachodzi potrzeba, przeziębienie zapukało, stosuję 3-4 razy dziennie
Basia w kuchnitakie dni, kiedy liczymy na spokojny wieczór, aż nagle dzwoni telefon. A wtedy okazuje się, że trzeba w szybkim tempie przygotować coś specjalnego. Gdy nie ma czasu już czasu na długie gotowanie, przydają się łatwe przepisy kuchni ekspresowej. Dzisiaj zapraszam na łososia w doborowym towarzystwie - ze szparagami (ewentualnie można zastąpić fasolką szparagową nieciętą) i sosem na bazie szampana. Sos Sabayon(...)stanie się gęsty i puszysty. Dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na talerzu ułożyć szparagi, na nich łososia. Polać częścią sosu. Resztę można podać w sosjerce. Danie można uzupełnić dzikim lub brązowym ryżem. Smacznego
Pełny talerz