szybkie dania - 5000 przepisów (strona:261/334)

Sushi w tempurze 158

Tempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw

Food Square
Chleb razowy na Tang Zhongu 204

da się ukryć, że chlebki na bazie startera Tang Zhong bardzo mi się podobają. Jeśli znienacka mam ochotę upiec chlebek, zakwas jest w lodówce i nie ma czasu go obudzić, zapowiedzieli się niespodziewani goście - w ciągu dwóch trzech godzin mam pyszny chlebek, zachwycający swym delikatnym i puszystym miąższem. Posmarowany masłem i odrobiną dżemu, przy kawie....palce lizać.Składniki(...)włożeniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i natnij delikatnie górę we wzory zgodnie z własnym uznaniem. Piecz w nagrzanym do 180°C ok. 30 minut. Uwaga! Bochenki szybko się rumienią.Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia na kratce. Wymieszane suche składniki. Punkt 1.Dodajemy mokre składniki.Wyrobione i uformowane w kulę ciasto. Punkt 3.Koniec pierwszego wyrastania. przepis

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasteczka z masłem orzechowym 238

osobistych planach, które pochłaniają mnóstwo mojego czasu. Przyznaję, wraz z jesienią zakradł się też do mnie mały leniuszek i często wolę nie wyściubiać nosa spod koca ;) Jednak postanowiłam nie dać Wam o sobie tak całkiem zapomnieć i wracam z nowym postem :) Przepis, który chcę Wam dzisiaj zaprezentować skradł już niejedno serce. Moje na pewno, a także moich bliskich. Ciasteczka, którymi(...)połową masła orzechowego i cukrem. Dodajemy jajka, krótko miksujemy, a następnie wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Mieszamy łyżką, a kiedy stanie się to trudne, szybko zagniatamy dłońmi. Jeśli masa bardzo się lepi, można ją przez chwilę schłodzić w lodówce.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Łyżką nabieramy porcje ciasta

Ratunku obiad
Szaszłyki z suszonymi pomidorami (tapenadą pomidorową) 135

Tapenada pomidorowa - suszone pomidory zmiksowane z kilkoma łyżeczkami zalewy olejowej, w której są trzymane. Z taką właśnie pastą pomidorową są szaszłyki, które znalazłam na kwestii smaku.com

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Figi raz jeszcze. W duecie z malinami 152

dopracować, jak najlepiej się da. Żeby blog cieszył oczy, ale żeby był też funkcjonalny (to drugie jest chyba nawet ważniejsze...).  Więc: co myślicie...? Żeby Was zachęcić do odpowiedzi, podzielę się przepisem na ciasto, które skradło nasze serca. Przepis znalazłam na blogu Taste food , prowadzonym przez Amerykankę, która po podróży przez Francję, Anglię, Szwajcarię i Danię (z tej ostatniej przywożąc(...)owoce. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie przez 10-15 minut, następnie zdjąć obręcz tortownicy. Na cieście położyć talerz, szybko obrócić tak, żeby spód formy znalazł się na wierzchu. Zdjąć z ciasta papier, zostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego! Tymczasem październik postanowił pokazać swą prawdziwą twarz: pada, wieje i zupełnie już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
4 proste przepisy na pstrąga z grilla 178

musimy pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze musimy upewnić się, że powierzchnia grillowania jest czysta. Jeśli nie należy ją oczyścić i przed rozgrzaniem naoliwić. Po drugie pstrąga najlepiej grillować szybko i w wysokiej temperaturze. Pamiętajmy, również do grillując ryby dobrze zaopatrzyć się w dobrej jakości łopatkę lub szerokie szczypce, które są niezbędne aby delikatnie odwrócić rybę. Warto też grillować ryby(...)olej arachidowy. Całość gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać bułkę tartą, mleko i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Pstrągi dobrze umyć i osuszyć. Do każdego pstrąga dać ¼ wcześniej przygotowanego farszu. Pstrągi odłożyć na bok. W międzyczasie rozgrzać grilla. Na patelni połączyć masło, wino oraz pieprz i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż alkohol wyparuje. Pstrągi umieścić na rozgrzanym ruszcie

naRuszcie
kiełbasa biała 88

fali upałów a w związku z tym w kuchni królować powinny lekkie sałatki i chłodniki, lecz kapryśna aura kolejny raz spłatała figla i domownicy zaczęli dopominać się w kuchni dań " cięższego kalibru" Chcąc nie chcąc pojechałem więc do  rzeźnika by dokonać zakupu produktów potrzebnych do wyrobu domowej kiełbasy. Składniki na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny(...)okręcając je wokół siebie, lub za pomocą sznurka i zostawiamy w chłodnym miejscu na sześć godzin. W przepisie nie użyto utrwalaczy (saletry), jest to więc wyrób nietrwały przeznaczony do szybkiego spożycia

Miód i pieprz
Postna kapusta wigilijna 357

Postna kapusta wigilijna ma bardzo wiele zastosowań. To baza do mnóstwa świątecznych przysmaków, dlatego warto zapamiętać przepis. Kapusta może stanowić odrębne danie na wigilijnym stole, ale świetnie nadaje się też na nadzienia. Można nadziać nią pierogi, uszka czy paszteciki do barszczu. Będzie też wyśmienitą podstawą świątecznego bigosu czy łazanek. Im dłużej się ją podgrzewa tym jest lepsza – najlepiej(...)chłodnym miejscu.Na drugi dzień (lub po kilku godzinach jeśli nam się śpieszy) dodajemy wino oraz posiekane drobno śliwki. Ponownie dusimy ok. godzinę czasu – jeśli płyn zbyt szybko wyparuje dodajemy wodę (jeśli lubimy kwaśną to tę z kapusty), a jeśli jest go za dużo – dusimy bez przykrywki. Wyławiamy liście, czosnek, ziele i jałowiec. Doprawiamy ponownie kapustę cukrem, solą

Poezja smaku
FRANCUSKA RANDKA ŁOSOSIA. 187

suszonych warzyw.WYKONANIE CIASTA:1. Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dorzucamy masło (pokrojone w kostkę) i sól.2. Składniki łączymy rozcierając.3. Powoli dolewamy lodowatą wodę i zagniatamy (krótko i szybko - do połączenia składników).4. Stolnicę posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na prostokąt.5. Składamy na 3 części i znów wałkujemy tworząc prostokąt. 6. Znów składamy i schładzamy w lodówce około(...)długa i tym razem ten "kij" nie ma dwóch końców (brak odnotowań, jeśli o "przeciw" chodzi). Przede wszystkim smak - wyśmienite połączenie pesto i rukoli idealnie komponuje się z naszym daniem, wydobywa nowe smaki z potrawy i podkręca te, które są najbardziej pożądane. Wpasowuje się w klimat jaki chciałyśmy osiągnąć, aby zadowolić nie tylko nasze (babskie i wybredne) podniebienia

Wypisz Wymaluj
Papryka faszerowana 120

jestem. No więc słyszę, że na 17 mam być w domu. Ja na to, że raczej nie, ale na 17.30 bardzo chętnie. Więc targu dobiliśmy i wracam po pracy szybko do domu. Wracam, a tam już czeka na mnie wszystko co najlepsze! Na pierwszy rzut zupa soczewicowa! Wspominałem kiedyś, pewnie nawet ze dwa razy, że uwielbiam zupy. Wszelakie. Więc soczewicowa(...)cały zbędny środek. Więc faszerujemy papryki. Naczynie żaroodporne wylewamy koncentratem pomidorowym, tak żeby dno zakryć całe. Układamy papryki i posypujemy od góry żółtym startym serem. A tam gdzie się da, obok papryk kładziemy kilka pomidorków koktajlowych. Pieczemy w gorącym piekarniku (około 180 stopni) przez 30 minut. Wówczas papryki będą takie jeszcze lekko chrupkie. Jak ktoś lubi takie rozpływające się

Marder&Marder Manufacture
Omlet z pomidorami 129

zrobić coś naprawdę pysznego na śniadanie, które później spokojnie zjem w towarzystwie mojego wypoczętego lubego:)Dziś właśnie jest taki dzień, więc pozwoliłam sobie zrobić jedno z moich ulubionych dań - omlet z pomidorami. Wierzcie mi, to taki rodzaj śniadania, który chce się celebrować z każdym kęsem...Podczas smażenia pamiętajcie, że aby omlet był idealny, należy go smażyć bardzo krótko, powinien(...)poruszać patelnią ( tak,jak to robimy przy naleśnikach)- masa powinna swobodnie przemieszczać się po patelni, nie powinna być przyklejona.Co jakiś czas odstawiać na ogień i powtarzać czynność. Omlet będzie szybko się puszył.Kiedy cała masa będzie już prawie ścięta, ale wierzch wciąż wilgotny, dodać paprykę w proszku i  dowolny ser. Złożyć omlet na pół przy pomocy łopatki ( jeśli się

Gotowanie to kochanie
Libańskie gołąbki w liściach winogron. Z ryżem, warzywami i ciecierzycą. 155

Dzień dobry, Gołąbki w liściach winogron , nazywane w Grecji dolmades , a w Turcji dolma , to jedna z moich ulubionych śródziemnomorskich potraw. Zajadałam się nimi na Kos

Chilli Czosnek i Oliwa
Świętujemy: drugie urodziny Pożeraczki! I boska tarta czekoladowa 170

rozwijać i korzystać nawzajem ze swoich doświadczeń.Jeszcze raz chciałabym podziękować Wam - za to, że jesteście. I, oczywiście, zapraszam serdecznie na urodzinowe ciacho.Miał być tort, ale... Nie dałam rady, nie miałam kiedy, niestety. Zamiast tego przygotowałam tartę, która skradła nasze serca - banalna w przygotowaniu, bardzo bogata w smaku, niesamowicie efektowna. Zdjęcie jest, jakie jest - nie zwracajcie(...)ciemnej czekolady (60%)70 g masładodatkowo:złoty barwnik spożywczy w proszkuMąkę przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z solą. Dodać pokrojone w kostkę masło, wetrzeć je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Chilli pokroić, nasiona kardamonu zmiażdżyć nożem. Umieścić w garnku razem z cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Polędwiczki w sosie grzybowym 293

Polędwiczki w sosie grzybowym (u mnie w sosie borowikowym) są doskonałe zarówno na codzienny, jak i na wykwintny obiad. Polędwiczka wieprzowa jest niezwykle delikatnym mięsem, które

Poezja smaku
Armeriter de lux (Bułkowy recykling de lux ;) ) 136

M ō ndre 1 ludzie by pedzieli, 2 że ta nazwa to je richtig 3 oksymoron, bo armeriter pochodzi łod niymieckego Arme Ritter, co znaczy biydny

Chop w kuchni

Proponowane wyszukiwania