tofu. Zupełnie nie na miejscu, ale za to pyszny. Pewnie ktoś sobie pomyśli, że moim marzeniem jest strzelanie do wegan i wegetarian. Nic bardziej mylnego. Lubie nowe smaki, nowe dania i z chęcią sięgam zarówno do kuchni wegańskiej jak i wegetariańskiej, jednak nie jest to poparte filozofią i misją dziejową. Natomiast uważam, że zachowanie niektórych wola o pomstę(...)dziś będzie o soczewicy, burakach i warzywach. Przepis zawiera pierś kurzą, ale ortodoksi zamkną oczy przy czytaniu i będzie cacy. Przepis jest upierdliwy, zajmuje jakieś dwie godziny, ale warto. Danie składa się z trzech elementów, więc każdy z nich opiszę osobno, zarówno składniki jak i przygotowanie. PIERŚ Z KURCZAKA – weganie i wegetarianie zamykają oczy filet z kurczaka łyżka miodu
ladykitchenDzisiaj zrobiłam pyszną pizzę wg. przepisu Iwony Zasuwy ( Matka Smakoterapia ). Podeszłam sceptycznie do tego przepisu i aż do pierwszego kęsa nie wierzyłam że będzie dobra. Ale
Co na wege obiad?powszechnie spożywany. Najbardziej szpinak doceniono dopiero w XIX wieku za sprawa pielęgniarek od św. Wincentego a Paulo. Przyrządzały one ze szpinaku specjalny napój i podawały go chorym. Szybko odkryto, że regularne picie owego napoju powodowało szybszy powrót do zdrowia i dobrej kondycji. Kolejnym przełomem dla szpinaku były lata trzydzieste XX wieku. Wtedy szpinak swoją sławę zyskał wśród amerykańskich farmerów. Wtedy(...)wodzie z lodem. Dzięki temu zabiegowi szpinak pozostanie jędrny, będzie miał nadal soczysty, zielony kolor i zachowa swoje właściwości odżywcze. Zajrzyjcie również na bloga, gdzie znajdziecie przepisy na dania ze szpinakiem (kliknij w obrazek ,by przejść do przepisu): Farsz szpinakowy z fetą Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą Naleśniki ze szpinakiem i serem feta Dietetyczny koktajl ze szpinaku
Kulinarne Przebojebarwnymi dekoracjami i zaskakującymi smakami. Tuiles korciły mnie od dawna - lekkie, biszkoptowe ciasteczka, wygięte w charakterystyczny sposób. Jeśli, tak ja mnie, wydaje się Wam, że to bułka z masłem , szybko wyprowadzę Was z błędu. Owszem, przygotowanie ciasta to banał, wyłożenie na blachę też nie sprawia większych problemów, ale zawijanie... O mamuniu, chyba z piętnaście razy wyrzucałam sobie, że zabrałam się(...)minut, aż brzegi się zezłocą, ale środki pozostaną blade. Błysakwicznie wyjmować z pieca i układać na wałku lub butelkach; pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego! W piątek w Danii jest święto, mam więc wolne od szkoły. Mam nadzieję, że znajdę trochę czasu na nadrobienie blogowych zaległości - ten tydzień bowiem wcale nie jest lżejszy od poprzednich... Wczoraj do domu wróciłam o piątej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSuszenie grzybów na słońcu to najlepszy sposób na zachowanie ich naturalnego aromatu i smaku. Zaczął się właśnie sezon grzybowy, pora więc zadbać o ich zapasy na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięuzyskanie. Jest najbardziej naturalnym ćwiczeniem dla naszego organizmu. Na początek polecam wybrać sobie prostą, a co najważniejsze płaską trasę. Przez pierwsze 4 dni maszeruję 45 minut w dość szybkim tempie (przy dźwiękach muzyki), ale długim krokiem. Potem dzień przerwy, a następnie przyspieszenie kroku i wydłużenie dystansu. Zachęcam Was do takich ćwiczeń, bo dają efekty, ale trzeba być wytrwałym i podchodzić(...)trawienia i daje uczucie sytości na dłużej, które jest tak ważne przy walce z sylwetką. Batoniki dostępne są w 4 smakach. Ja osobiście najbardziej zasmakowałam się w waniliowym batoniku. Dał mi uczucie sytości, a jego smak w pewnym stopniu przypominał mi ulubioną (a jakże tuczącą) białą czekoladę. Veggie Protein - to chrupiący, naturalny baton z nasion zbóż i warzyw z oliwą
Słodkie okruszkiElvis Presley jadł je z plasterkami banana. Ja jem z dżemem, warzywami (pycha, spróbujcie) albo granolą. Odkąd wiem, jak robić, nie kupuję w sklepie. A wykonanie jest banalnie proste, szybkie i niedrogie. Więc do blenderów!:) Źródło: youtube. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Z OpenCard w Da Vinci Po raz kolejny – pyszne jedzenie, choć porcje małe. Dużo dań wege, ale bez OpenCard dość drogo. Tortiglioni alla provinciale Gnocchi verdi Nadziewane conchiglioni Ravioli sardi di rocotta Karolina Tomek Julietta Homemade peanut butter
Qlinarnie i Qlinarniemyślałam o niczym. Cieszyłam się chwilą całkowitego spokoju i rozluźnienia, kiedy nic nie musiałam, a wszystko mogłam. Bardzo miły to był spacer. Niestety, zaczęło mżyć, a pojedyncze krople szybko zmieniły się w solidną ulewę. Na szczęście jednak zdążyłyśmy wrócić do domu, i w cieple słuchałyśmy bębniącego o szyby deszczu. Na takie listopadowe, szare dni najlepsze są wypieki drożdżowe(...)posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Wyrośnięte chałki posmarować mlekiem, posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 30 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Do mojej kruszonki dałam trochę za dużo masła, dlatego wygląda, jak wygląda. Niemniej, smakuje rewelacyjnie - ja właśnie taką, z dużą ilością masła, lubię najbardziej. W przepisie nieco zmniejszyłam jego ilość, powinna więc wyjść bardziej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoprócz koncentratu pomidorowego i gotowałam około 30 minut. Na końcu dodałam koncentrat, wymieszałam, pogotowałam chwilkę, spróbowałam i doprawiłam jeszcze. Jedliśmy to danie z pieczywem, a następnego dnia zawinęłam danie w naleśniki z dodatkiem sera żółtego. Pyszne! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A teraz opowiem Wam o kolejnym produkcie firmy Ballarini jakim jest garnek linii LUCCA. O rondelku tej linii opowiedziałam(...)klasą powłoka non-stick - trudno przypalić potrawę można wstawiać do piekarnika nagrzanego do max. 160 stopni i pokrywki też! - nie zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich szybko się nagrzewa termoizolacyjne uchwyty, które się nie nagrzewają. Kochani, sezon owocowy jeszcze nie jeden przed nami, jesteśmy na początku drogi przetwarzania owoców na konfitury i dżemy, taki garnek z pewnością okaże
Blondynka GotujeDynia to jeden z symboli jesieni i dziś podaję łatwe curry dyniowe z mleczkiem kokosowym. Jest to lekka potrawa bezmięsna a jaka smaczna i aromatyczna. Istnieje
Sztuka gotowania w/g Samirynieprzeniknione ciemności, mróz i skrobanie szyb w aucie. Kiedy po ośmiu wyczerpujących godzinach wracam do domu, najczęściej nie chce mi się nic. A nawet jeśli mi się chce, to szybko podcina mi skrzydła świadomość pobudki dnia następnego. I właśnie tu pojawia się dylemat: spać, czy żyć...? Bo jeśli już wkulam się do ciepłego łóżeczka, przytulę do Ptysi, to mogę zapomnieć(...)znalazłam w duńskiej książce Småkager. Kræs for slikmunde. I tu zaczęły się schody... Jednym ze składników bowiem był tajemniczy sukat. Hmm... Pierwsza pomoc w postaci Google Translate nic nie dała, w dodatku poddała w wątpliwość kompetencje autorów - bo czyż normalnym jest, aby do słodkich ciasteczek dodawać skarpetki...? No chyba nie... Nic to. Udałam się do instancji wyższej, czyli słownika
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane z doborem składników, wykorzystane techniki(...)czekać w lodówce 24 godziny zanim zajmiecie się jego obróbką. Podzielcie ciasto na 2-3 porcje i wywałkujcie bardzo cienko na podsypanym mąką blacie lub w maszynie do makaronu. Dajcie płatom podeschnąć. Moment, w którym makaron można zacząć kroić jest łatwy do wyczucia – ciasto zaczyna wtedy przypominać w dotyku skórę a po złożeniu płata na płat – nie klei się
Karo in the KitchenDevolay z masłem i serem(z puree ziemniaczane)Skłądniki:(na dwie porcje)Devolay:- 2 duże piersi z kurczaka- 2 paski sera żółtego (6cm-1cm.-1cm
Gotuj Z Muzyką