równym poziomie... Byliśmy ciekawi. Od wejścia zaskoczyło nas wnętrze, ale o tym później. W środku było prawie pusto, więc postanowiliśmy zająć stolik w głębi sali. Dzięki sensownie ułożonemu menu szybko złożyliśmy zamówienie: dwie lemoniady - cytrynowa i ananasowa ( po 12 zł) oraz dwa burgery: i-Cheese dla W., a dla mnie i-Hawaii. Oba po 29 zł. Otrzymaliśmy informację, że burgery(...)również zasługuje na pochwałę - kelnerki były pomocne, ale jednocześnie nie narzucały się ze swoją obecnością. I pamiętały o uśmiechu! :) Nie jest tanio, ale warto zajrzeć i przetestować ich burgery. Dajcie znać czy w innych miastach też jest dobrze
Pasja SmakuBędąc na warsztatach w ramach Festiwalu Owsianki, przy okazji stałam się posiadaczką książki. Oczywiście, z autografami i dedykacjami autorów ;) Nie mogło być inaczej. Książka nosi tytuł
Codzienna kuchnia niecodziennaDzień dobry, Może pustynny Egipt nie kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską, ale przecież też leży nad Morzem Śródziemnym. O kuchni egipskiej nie wiem prawie nic, dlatego
Chilli Czosnek i Oliwaszczęściu mówiłem. Że szczęścia trzeba szukać w sobie, a nie naokoło. Że nikt człowiekowi go nie da, jak sam sobie go nie da. Że szczęście jest nieraz bliziutko, może w tej ubogiej izbie, gdzie się całe życie żyje, a ludzie Bóg wie gdzie go szukają. Że niektórzy w sławie i bogactwie go szukają, ale na sławę i bogactwo nie każdego(...)Nadzienie: 1,5 kg jabłek 6 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Włożyć do garnka, wsypać oba cukry
My simple kitchenSezon truskawkowy w pełni! Mam nadzieję, że o wartościach zdrowotnych, a tym bardziej smakowych tych owoców nikogo przekonywać nie trzeba :) Ja je uwielbiam i nie przepuszczam
Taste Of My Daytrudno zauważyć, że ostatnio zrobiło się tu bardzo serowo :) Lubię dobre sery, nie da się ukryć, więc dlatego z firmy Tupperware wybrałam właśnie pojemnik własnie na ser :) Lubię rzeczy ładne i proste. Skromne wykonanie, kolor uniwersalny. Żadnych zakamarków, bardzo wysokiej jakości tworzywo to wszystko daje nam komfort łatwego i bezproblemowego mycia. Łatwo go utrzymać w czystości. Ta cecha jest(...)mnie to idealna pojemność. Teoria brzmi pięknie, a jak to się ma z praktyką? W praktyce zrobiłam test. Włożyłam do niego kawałek parmezanu, sera, który zwykle szybko mi obsychał z wierzchu, a często przez moją nieuwagę w ciągu tygodnia pleśniał. A tu zdjęcia zrobiłam po tygodniu jego leżakowania w pojemniku Cheesmart i co? I jak widać super! O cenie
Blondynka Gotujezobaczyłam kilka tygodni temu, że została ona wydana w języku polskim, stwierdziłam, że to znak z niebios i muszę ją mieć. No i mam... i... trochę żałuję, że tak szybko poddałam się impulsowi i nie porównałam wcześniej obu wydań. Jeśli jednak spojrzeć na tą publikację bez porównań do oryginału, to na polskim rynku i tak jest to pozycja wyjątkowa.Zacznę(...)miodu, bo, bądź co bądź, mamy go całą beczkę. Książka zawiera różnorodne przepisy, których wspólnym mianownikiem jest to, że wybrała je Katie. Podzielone są ze względu na typ dania, tak jak to było u Lebovitza, ale mamy tu trochę więcej kategorii: śniadania, lunche, sałatki, kanapeczki i drinki, obiady, przekąski, przystawki i sosy oraz na koniec - desery. Każdy
W kuchni wieczoremkarmelowym cudem udekorowanym śliwką. Babeczki, które choć świetnie można było sobie z nimi poradzić "na raz" zjadałyśmy tak aby przyjemność konsumpcji podzielić. Pierwsze wgryzienie było jedynie po to, aby dać oczom się nacieszyć widokiem rozgryzionej babeczki. Tak, kręciło nas to. Jedna i druga robiła to samo - po pierwszym ataku zębami patrzyłyśmy na sporą ilość kajmaku na którym obcisnęły się nasze(...)kruchość była na przyjaźniejszym poziomie. Jeśli chodzi o to, który smak jest lepszy - tu zdania są podzielone, córka woli opcję pierwszą, matka drugą a faceci obie. SMAK. To szybkie, łatwe ciasto będzie przepyszne tylko dla tych, którzy naprawdę kochają słodkości i próg zasłodzenia mają daleko przesunięty. Samo ciasto jako, że jest kukurydziane jest słodkie a w połączeniu z ugotowanym, słodzonym
Wypisz WymalujWątróbka z indyka jest krucha i delikatna, puree jest w kolorze i w smaku pomarańczy, a szpinak z pieczarkami i z cebulą do siebie idealnie
Moniki SmakołykiWiśnie to dla mnie szczególnie cenne owoce. Ale tak to jest - jak się czegoś nie ma, to się tego właśnie najbardziej chce. Wielokrotnie już narzekałam na wiśniowy deficyt w Danii, nie będę się więc powtarzać. Opowiem Wam za to, jak sobie z nim radzę. Po pierwsze, ratuje mnie Mama i jej wiśnie w słoikach. Wydrylowane, zasypane cukrem i zapasteryzowane(...)palnika wcześniej, otrzymamy pyszny dżem. Gorącą marmoladę przełożyć do słoiczków, zamknąć, ustawić do góry dnem aż ostygnie. Ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! Połowa wakacji już za nami. Jak ten czas szybko leci, szczególnie, gdy człowiek dobrze się bawi! Póki co jednak, w myśl zasady, że szklanka jest do połowy pełna , cieszę się tygodniem, który ciągle przed nami
Pożeraczka, czyli raz adobrzemagia - nasze smakowe zmysły zostały zaspokojone w 100%. W pierwszej chwili ucierpiały za to oczy. Wygląd nas totalnie nie zachwycił, wręcz nas rozwścieczył. Po żartach na temat prezentacji naszego szybkiego torciku (i wszystkich niesmacznych porównaniach) nadszedł czas na rozkrojenie go drżącą ręką (tą nietypową delirkę spowodowały napady śmiechu wymieszane z kobiecą wściekłością - bo przecież nie tak torcik miał wyglądać(...)zapachowe również zachwycają na tyle, że można książki pisać. Skupimy się więc tylko na wykorzystaniu - a i tu jest pole do popisu. Ciasta, desery, masy... ale i dania wytrawne! Genialny jako zdrowe zastępstwo dla mąk. Czarujcie! Z takim "zaklęciem" wszystko wyjdzie.SKŁADNIKI NA TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY:* Biszkopt - - białka, 4- cukier puder (1/2 szklanki),- mąka ziemniaczana (1 łyżka
Wypisz Wymalujlikierem kokosowym, obawiałam się, że to połączenie może wywołać zbyt słodki i trochę mdły efekt, a kawa dodała całości fajnego orzeźwienia. Gdybyście się zdecydowali na wariant z likierem, dajcie znać jak smakował Fakt jest jeden: deser wyszedł naprawdę bardzo pyszny. Według mojego męża zaszalałam z wiórkami i mogłoby ich być odrobinę mniej, ale poza tym zajadał, aż mu się uszy(...)porcje to lepiej nie pytajcie o kalorie Pyszny deser z wiórkami kokosowymi i białą czekoladą Kokos w roli głównej Tiramisu w nowej wersji smakowej Szybki, smaczny deser deser Tiramisu a’la rafaello Smacznego!!! Źródło wpisu: Sprawdzona kuchnia
RelaxtimeTempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw
Food Squareda się ukryć, że chlebki na bazie startera Tang Zhong bardzo mi się podobają. Jeśli znienacka mam ochotę upiec chlebek, zakwas jest w lodówce i nie ma czasu go obudzić, zapowiedzieli się niespodziewani goście - w ciągu dwóch trzech godzin mam pyszny chlebek, zachwycający swym delikatnym i puszystym miąższem. Posmarowany masłem i odrobiną dżemu, przy kawie....palce lizać.Składniki(...)włożeniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i natnij delikatnie górę we wzory zgodnie z własnym uznaniem. Piecz w nagrzanym do 180°C ok. 30 minut. Uwaga! Bochenki szybko się rumienią.Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia na kratce. Wymieszane suche składniki. Punkt 1.Dodajemy mokre składniki.Wyrobione i uformowane w kulę ciasto. Punkt 3.Koniec pierwszego wyrastania. przepis
Grahamka, weka i kajzerkaosobistych planach, które pochłaniają mnóstwo mojego czasu. Przyznaję, wraz z jesienią zakradł się też do mnie mały leniuszek i często wolę nie wyściubiać nosa spod koca ;) Jednak postanowiłam nie dać Wam o sobie tak całkiem zapomnieć i wracam z nowym postem :) Przepis, który chcę Wam dzisiaj zaprezentować skradł już niejedno serce. Moje na pewno, a także moich bliskich. Ciasteczka, którymi(...)połową masła orzechowego i cukrem. Dodajemy jajka, krótko miksujemy, a następnie wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Mieszamy łyżką, a kiedy stanie się to trudne, szybko zagniatamy dłońmi. Jeśli masa bardzo się lepi, można ją przez chwilę schłodzić w lodówce.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Łyżką nabieramy porcje ciasta
Ratunku obiad