Wakacje jak zawsze oprócz wskazanego wypoczynku i relaksu, pozwoliły mi poznać nowe regionalne smaki. Tym razem była to regionalna kuchnia Suwalszczyzny - tłusta, syta i dobra
Jadło i czytadłoChodził za mną taki kurczak już od dawna:) Ale jakoś do tej pory, jeśli chodzi o kurczaka w kawałkach i sos, to robiłam go tylko jako
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPamiętacie mój wpis o warsztatach z Gorenje? Pisałam tam o pysznych daniach które przygotowaliśmy i obiecałam parę słów na temat sprzętów z których korzystaliśmy. O daniach, a właściwie jednym, będzie później, teraz trochę o produktach firmy i o samej firmie. Gorenje to firma słoweńska, należy do ośmiu największych producentów dużego AGD w Europie. Swoją działalność rozpoczęła(...)kilu poziomach, i to bez przenikania się zapachów - piekarniki posiadają dużą ilość gotowych programów - wystarczy wybrać rodzaj jedzenia i wagę i wcisnąć guzik - proste prawda? funkcja szybkiego nagrzewania - bardzo przydatna gdy czas nas goni - a dla miłośników zdrowej żywności są piecyki w których możemy przygotować domowy jogurt. Jest jeszcze jedna niezwykle wygodna rzecz a mianowicie bardzo
Stare GaryPyszne, łatwiutkie w wykonaniu, idealne jak przekąska do pracy, szkoły - takie są właśnie moje cebularze. Jeśli dodać, że przygotowane na bazie skiełkowanej gryki, bez drożdży, glutenu
Jeść, by żyć w zdrowiuduszonego szpinaku, niebieskiego sera pleśniowego i orzechów włoskich z ricotty i plasterków cukinii (przepis - klik) z pora i jarmużu (przepis - klik). Prezentowanie dziś galette okazało się pysznym i sycącym daniem. Jest to też jedna z najładniejszych potraw, jakie przygotowałam:)Galette bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym cieście, w którym funkcję spajającą pełni nie jajko, lecz maślanka. Wcześniej nie przypuszczałam(...)mannę i sól. Następnie dodałam kosteczki masła i rozcierałam je palcami z sypkimi składnikami tak długo, aż mieszanina zaczęła przypominać kruszonkę. Następnie wlałam do miski maślankę i wymieszałam ją szybko z kruszonką, która "skleiła się" tworząc zwarte ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, zawinęłam w folię plastikową i wstawiłam do lodówki na 45 minut. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Ciasto
Chilli Czosnek i Oliwacukinii jest świetnym uzupełnieniem obiadu ale świetnie smakuje również jako samodzielny posiłek. ... dla mnie bomba! Polecam spróbować ! :) Składniki (jako dodatek do obiadu na 3-4 osoby; jako samodzielne danie na 1-2 osoby): DUSZONE WARZYWA: 0,5 kg. szparagów zielonych 1 średnia cukinia oliwa z oliwek + odrobina margaryny sól, świeżo zmielony pieprz(...)wierzchu pienił i zaczynał bąbelkować to zdejmujemy z ognia. Jest gotowy jak wszystkie sery się rozpuszczą i powstanie gładka konsystencja. Takim sosem (jeszcze ciepłym) polewamy warzywa. Proste, szybkie i sycące... Pychaaaaaa! Polecam :) Przepis bierze udział w konkursie: I polecam również książkę: https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html
Jedzeniomaniamąka bezglutenowa bardzo pęcznieje. Zagniecione ciasto formujemy w kule. Talerz podsypujemy mąką, kładziemy ciasto, przykrywamy miską szczelnie, pamiętając, że gdy będzie traciło ciepło, będzie oddawało wilgoć - ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha! Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę. Po tym czasie znów je zagniatamy, urywamy potrzebną porcję, resztę znów przykrywamy. Stolnicę posypujemy mąką bezglutenową, spłaszczamy ciasto, które również posypujemy od góry(...)być bardzo smacznie! Więc jeśli chcecie nam potowarzyszyć i zasiąść z nami do wirtualnego stołu... zaobserwujcie nas (tutaj) i polubcie na facebooku (tutaj) ;)To jest zaproszenie! :) Oficjalniej się nie da, bo to macie czarno na białym!Dodatkowo Przepisy na pierogi:- Pierogi ze szpinakiem, ciągnącym się serem i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ - Pierogi z suszonymi pomidorami, serem
Wypisz WymalujNa początek może odpowiem na pytanie powtarzające się nieustannie - do szkoły poszłam jako uczennica, nie nauczycielka, choć może w moim wieku nie powinnam się do tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeAjjj jakiego ja ostatnio miałam smaka na naleśniki , to łooo! :D Tym razem oczywiście postawiłam na ich zdrową wersję, a do przygotowania użyłam mąki kokosowej ( ze
Ostra na Słodkoparowar elektryczny, uważam że to najlepszy zakup kuchenny jaki kiedykolwiek zrobiłam, świetnie służy nie tylko dziecku, ale również nam. Obiad przygotowuje się w zasadzie sam, do tego mega szybko. Parowar oprócz sitka na zioła i przyprawy posiada również pojemnik na produkty sypkie, dzięki czemu za jednym gotowaniem mogę wstawić małej również ryż czy kaszę jaglaną. Bardzo podoba mi się(...)kleikiem. * od 7 miesiąca życia ** wg. nowego, przyjętego w 2014 roku schematu żywienia niemowląt, dziecku podajemy całe jajko , a nie jak dotąd samo żółtko wraz z wprowadzaniem nowych dań do diety (około 5 -6 miesiąca). Zaczynamy od podawania połowy jajka np. jako dodatek do zupki jarzynowej lub innych dań co drugi dzień (3-4 razy w tygodniu
Kuchenne aromatyWczoraj Ptysia miała urodzinki. Trzecie. Póki co nadal zachowuje się jak szczeniak, i w sumie tak wygląda, więc trochę ciężko mi zaakceptować tak szybko przemijający czas. Dlaczego BaleTina? Otóż ostatnio naszym z C. ulubionym zajęciem jest wymyślanie psich marzeń. W związku z tym Tina chce być (jesteśmy tego absolutnie pewni): baleriną, bo tańczy przed nami na dwóch łapkach(...)Smażyć, aż cały płyn odparuje.Wyrośnięte ciasto króko zagnieść, podzielić na 9 równych części. Każdą rozwałkować na placuszek trochę większy od dłoni, nakładać sporą porcję farszu tak, żeby łatwo dało się zlepić brzegi. Ufromować podłużne bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w 190 st. C. 25-30 minut.Podawać ciepłe
Pożeraczka, czyli raz adobrzezawartość mięsa (powyżej 90%), tłuszczu (10-15 % max) i kolagenu (ok. 12-15%) – im więcej jest ostatniego tym mniej prawdziwego mięsa. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. WODA NA MAKARON: wstawiamy na gaz wodę w dużym garnku, 1l na 100 g makaronu. Zanim się zagotuje, my będziemy już w połowie pracy(...)mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 min. 8. ODCEDZANIE MAKARONU (1 min): sprawdzamy czy jest już gotowy (koniecznie al dente – czyli lekko stawiający opór zębom). Odcedzamy i szybko przelewamy letnią wodą. 9. ZIOŁA (2 min): do sosu dorzucamy oregano, bazylię oraz szczyptę cukru. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze przypraw
Nerds KitchenDo przygotowania sękacza użyłam marcepanu własnej roboty, który przyrządza się w nie więcej niż 10 minut, ale możecie kupić gotową masę. Ciasto jest dosyć pracochłonne, bo
My Culinary ArtNastępny z listy chlebów Hamelman'a. Chleb z pieczonym czosnkiem. Czosnek uwielbiam, więc byłam bardzo ciekawa efektów. Muszę przyznać, że trochę się rozczarowałam. Dałam trochę więcej czosnku niż w przepisie, mimo to, jak dla mnie, nie był on mocno wyczuwalny. Sam chleb natomiast wyszedł mi chyba trochę zbyt zbity. Ale to oczywiście może być wina(...)pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy
Stare Gary