smalcem. Mąkę (i ewentualnie zmielone orzechy) mieszamy z cukrem, dodajemy zmrożone masło starte na tarce o grubych oczkach i 3 żółtka, mieszamy składniki siekając je ze sobą nożem i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli się bardzo rozsypuje możecie dodać łyżkę, dwie, lodowato zimnej wody. Formujemy dwa szerokie wałki, zawijamy je w folię i wkładamy na minimum 30 minut do zamrażalki (takie(...)plasterki. Ja to zrobiłam mandoliną. Sok z cytryny mieszamy ze szklanką wody i gotujemy plasterki jabłek na wolnym ogniu tylko do czasu do czasu jak zmiękną. Będą się dały dobrze formować. Ciasto wyjmujemy z lodówki i podpiekamy 10 minut w nagrzanym na 190⁰C piekarniku. Jeśli pieczecie w formie ceramicznej, wyjmijcie ciasto z lodówki chwilę wcześniej żeby zdążyła się ogrzać
Karo in the Kitchenmogę, ale wiecie, z tym rozpieszczaniem to ostrożnie trzeba :) No tak czy siak po kilku dniach w końcu rybę zrobiłem i okazała się naprawdę smaczna. Bardzo ciekawe połączenie składników dało wielce zadowalający efekt, kiedyś pewnie jeszcze wrócę do tego przepisu. 500 g ryby (u mnie tilapia) 350 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 cebule 100 g sera żółtego(...)minut przed końcem pieczenia zdejmujemy górę z naczynia i dalej już takie otwarte niech się zapieka. I naprawdę smaczny obiad mamy zrobiony :) A jeśli wam smakowało to wracajcie szybko tutaj i poklikajcie odrobinę (znaczy się raz wystarczy :)) w te reklamy na bocznym pasku :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy
Marder&Marder ManufactureŚniadania nadszedł czas. Kiedy zabraknie Wam pieczywa i zupełnie nie macie siły pobiec do sklepu proponuję na szybko naleśniki, a żeby nie było nudno to razowe. Moje będą z białym serem, dżemem i borówkami. Nadzienie oczywiście zostawiam Wam do wyboru. Na wszelkie sposoby możecie próbować i przekładać. Ja jako dziecko nie cierpiałam naleśników z serem, zawsze tylko dżem i dżem(...)analogicznie do pierwszego, czyli smarować grubą warstwę sera, na to cienką warstwę dżemu i na to owoce. Składamy na pół. Doskonały pomysł dla dzieciaków na śniadanie, podwieczorek, drugie danie obiadowe, kolację.Kocham
pieprzny smaczekProsty i szybki sposób na smaczne kotlety i surówkę w nieco innym wydaniu. Seler panierujemy w orzeszkach, a surówka to zwykłe kapusta, marchewka i cebula ale w nowym sosie. Do tego kasza lub ziemniaki i obiad gotowy. P.S. Coleslaw to nie słowo (ani tym bardziej surówka) pochodzenia polskiego, choć zapis słowny może to sugerować. Wymawia się(...)pomocą blendera). Wymieszaj dokładnie składniki sosu. Następnie wymieszaj go z warzywami. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Konkurs na Vegespot.pl Przypominam o konkursie na najlepsze danie z wykorzystaniem polskiej superżywności. Konkurs trwa równolegle na Vegespot.pl . Do wygrania 3 egzemplarze książki Davida Wolfe’a SUPERŻYWNOŚĆ. JEDZENIE I MEDYCYNA PRZYSZŁOŚCI. Akcja ma na celu propagowanie polskiej superżywności, która jest
Qlinarnie i QlinarnieChrupiące placki ziemniaczane to od zawsze ideał, do którego niezmiennie dążę. Dzisiejsze takie właśnie były... Pyszne, cieniutkie i meeega chrupiące. Cudo, cudo, cuuuudo...! Polecam
Smaczne Zdrowepostanowiłam spróbować go opisać krok po kroku, tak aby wszyscy mogli go zrobić. Trochę ciężko było mi odtworzyć przepis, który powstał niespełna rok temu, ale jakoś myślę, że dałam radę :) W każdym razie mam nadzieję, że Wam jakoś pomogłam i Król Julian zagości także na Waszych stołach :) Opis jest dość długi, ale nie zrażajcie się tym, chciałam żeby było(...)drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej czerwony barwnik spożywczy. Ciasto pieczemy w dwóch dużych blaszkach. Ja początkowo nie wiedziałam ile ciasta będzie mi potrzebne, więc potem musiałam na szybko dopiec jeszcze jedno, a jako że mi się spieszyło ciasto wyszło w plamki. Całość ciasta musimy sobie mniej więcej podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Ciasto pieczemy na blaszce wyłożonej
Smakowy RajUwielbiam pizzę. Od zawsze. Pewnie z resztą każdy uwielbia ją od zawsze i na zawsze. Chrupiące ciasto z aromatycznymi dodatkami na ciągnącym się serze. Genialne w
Kuchnia po mojemuDla tych, którzy uwielbiają szpinak tak jak ja - to istne niebo :). Wszystkie składniki idealnie się razem komponują i smakują obłędnie. Nigdy wcześniej nie miałam okazji robić
KasiekGotujedodatku bardzo aromatyczne. Koperek uwielbiam, więc kiedy tylko zobaczyłam ich zdjęcie w Bag brød wiedziałam, że to jest właśnie to. W oryginale była oliwa cytrynowa - nie mam takiej, dałam więc skórkę z cytryny. Nie radzę pomijać tego dodatku, bo nadaje bardzo ciekawej nuty smakowej i świetnie się z koperkiem komponuje. Kiełbasę można pominąć lub zastąpić inną - ja akurat taką(...)godzinę.Pepperoni pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć na suchej patelni, odsączyć z tłuszczu, wystudzić.Masło rozpuścić, wymieszać ze skórką cytrynową i oliwą. Ostudzić.Koperek posiekać.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt wielkości 30x50 cm. Powierzchnię posmarować cytrynowym masłem, następnie równomiernie rozłożyć pepperoni i posypać koperkiem.Ciasto ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych części.Bułeczki układać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBezglutenowy tort smocze jajo Jako fanka Gry o Tron musiałam się postarać świętując premierę kolejnego sezonu serialu. Postanowiłam zrobić tort, który był też spóźnionym urodzinowym prezentem
Bazując na smakuPlacki te, należą do tego rodzaju dań, które łączą w sobie wszystko: mięso, ryż oraz warzywa. Wystarczy przygotować do nich jakąś prostą sałatkę i już można je serwować na stół - w końcu cała reszta dodatków jest już w środku :) Składniki: ( na 12 placuszków) 450 g pieczarek 500 g mięsa mielonego z indyka 1 torebka ryżu 1 cebula(...)papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i gotowe :) Tak jak wspomniałam na początku, placuszki dobrze komponują się razem z prostą sałatką. Ja swoje zaserwowałam z bardzo szybkiej w przygotowaniu sałatki składającej się z mix-u sałat do zakupienia w popularnej sieci sklepów z sympatycznym owadem w logo:) (rzymska, endywia frisee, cykroia radicchio i marchew), pomidorków koktajowych, zielonych
Taste TherapyWątróbka... temat nieco kontrowersyjny... ma zarówno swoich zwolenników, mój mąż i ja do nich należymy, jak i zatwardziałych przeciwników, czyli moje córki. Pewnie w Waszych domach
Kulinarne przygody Gatitytrzeba się z dobrej strony pokazać :) Znaczy się paszę jakąś trzeba przygotować, niech teściowa zje nieco, w końcu też człowiek, mimo, że teściowa :) Wypuściliśmy się zatem razem do sklepu, szybkie zakupy i Magda raz-dwa zrobiła pyszną lazanię. Teściowa narzekała trochę, że soli, za mało, pieprzu za mało, ale popatrzmy tak racjonalnie na to: co to za teściowa by była(...)szpinak plasterki cukinii, na cukinię poukładać plasterki camemberta, sól, pieprz i spryskujemy oliwą. My do tego celu mamy taką specjalną oliwę z oliwek w spryskiwaczu. Ale bez tego też da radę :) I przykrywamy płatami lasagne. I kolejna warstwa taka sama. I kolejna. Aż dojdziemy do samej góry naczynia. Teraz wlewamy na patelnię (może być ta po szpinaku, nie ma potrzeby
Marder&Marder Manufacturemożna zwiedzać na dwa sposoby - pierwszym jest bezpłatny, samodzielny spacer, drugim odpłatne zwiedzanie muzeum Gaudiego, sali kolumnowej oraz wstępem na ławkę :) Niestety kolejki po zakup biletu są imponujące. Po szybkiej kalkulacji zysków i strat nie zdecydowaliśmy się na marnowanie w nich naszego czasu, zrobimy to przy kolejnej okazji :) Jestem pewna, że park latem gdy wszystkie rośliny się zazielenią, a kwiaty(...)każdej knajpce można zjeść paellę w różnych wariantach - z mięsem, warzywami, wegetariańską, owocami morza, na bazie ryżu lub makaronu, z sosem pomidorowym, atramentem z kałamarnicy,...ciężko wszystko zapamiętać :) Danie to jest smaczne, stosunkowo niedrogie i sycące, choć zazwyczaj ilość dodatków jest symboliczna. Jednak po kilku dniach, pomimo różnorodności, może się znudzić ;) Paella z owocami morza, groszkiem i sosem pomidorowym
Taste Of My DayNajwiększą wartością makreli jest selen. Pierwiastek ten ma ogromny wpływ na naszą odporność, ale to tylko jeden z bardzo wielu walorów zdrowotnych tej ryby. Sałatka z
mojewypiekiinietylkoszklanki mleka 4 kostki gorzkiej czekolady masa śmietankowa na wierzch 300 ml śmietanki 1 łyżeczka cukru pudru 1 śmietan-fix starta czekolada do posypania oraz 4 łyżki dżemu, ja dałam wiśniowy ale może być brzoskwiniowy 14 łyżek słodkiej herbaty z cytryną do nasączenia biszkoptu Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem i odstawić. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)pół. Ułożyć na cieście wzdłuż dłuższego boku rozkrojoną stroną do dołu. Następnie banany skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Na banany od razu wyłożyć gęstą tężejącą galaretkę i szybko wstawić do lodówki aby galaretka stężała. Gdy galaretki stężeją przygotować masę śmietankową z czekoladą. Do rondelka wlać mleko dodać żelatynę aby napęczniała. Następnie podgrzać ale nie gotować i rozpuścić żelatynę
Monia miesza i gotujeCudowne risotto, warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. Nie trwa to może długo, wymaga jedynie troszkę cierpliwości - trzeba pilnować ryżu przez cały czas robienia dania. Zielone szparagi pozostają chrupiące, a danie jest i pyszne, i w pięknych, wiosennych kolorach.Na podstawie przepisu Jamie'go Oliver'askładniki ( 8 porcji)na bazę1 l bulionu drobiowego lub warzywnego2(...)odparuje.Wlać do ryżu łyżkę wazową bulionu, mieszać, czekając, aż bulion zostanie całkowicie wchłonięty przed dodaniem kolejnej porcji. Zmniejszyć temperaturę do niskiej aby ryż nie gotował się zbyt szybko, nadal dodawać po łyżce wazowej bulionu dopóki wszystko się nie wchłonie. Powinno to zająć około 14 do 15 minut. Otrzymamy ryż, który zaczyna mięknąć
Stare Gary