szybkie dania - 5000 przepisów (strona:245/334)

Caponata 234

Caponata pochodzi z Sycylii i standardowo jest daniem z samych warzyw, przede wszystkim z bakłażana. Jako taki przypomina ewidentnie ratatoiulle czy peperonatę . Różni się jednak od nich dość znacznie szczegółowymi składnikami. Jednym z nich jest zwykle ocet, który nadaje potrawie ewidentnie kwaśnego smaku – choć stopień tej kwaśności zależy od indywidualnych upodobań i proporcji. Przyczyniają się do niej również często(...)minut smażenia plus 10-15 minut duszenia będzie dla większości składników całkowicie wystarczające. Ogromną zaletą caponaty jest to, że przy całym bogactwie składników i smaków jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jest również na tyle sycąca, aby wystąpić jako dość lekki, ale jednak posiłek sam w sobie. Podobnie jak ratatouille i peperonata podawana jest również jako dodatek do innych

Kulinarna Pokusa
Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem 201

malakserze, tak jak pokazywałam TUTAJ . Jeśli nie macie ani jednego, ani drugiego, będziecie potrzebowali szklanej lub metalowej miski którą można schłodzić i specjalnego narzędzia, siekacza do ciast kruchych. Nie da się tego ciasta zrobić w dłoniach – składniki muszą być stale mocno zimne, żeby zachować płatkową strukturę ciasta. Odważamy potrzebną ilość mąki i przesiewamy ją z solą i cukrem pudrem. Odważamy(...)zlepić ciasto. Gdy w mikserze ciasto zacznie się już widocznie lepić i formować, wyjmujemy je na stolnicę minimalnie oprószoną mąką (jeśli macie stolnice silikonową – nie potrzeba jej podsypywać) i szybko zagniatamy. Formujemy z niego okrągły płaski placek wysokości 3cm, zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Ten czas chłodzenia sprawi, że ciasto nie będzie

Karo in the Kitchen
Krajanka piernikowa, czyli pyszny piernik z marmoladą owocową, w czekoladowej otoczce :) 279

cukru ½ szklanki śmietany 250 ml miodu (może być sztuczny) 1 łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka kakao ok. 600g marmolady 5-8 tabliczek czekolady* (można dać różne czekolady, ja mieszam gorzkie i deserowe) Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie miód, śmietanę, sodę, przyprawę do piernika, kakao i mąkę. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie(...)czekoladą, przy pomocy łyżeczki, a następnie kładziemy na papier pergamin i pozostawiamy do ostygnięcia.  Tak przyrządzone pierniczki, możemy przechowywać do dwóch tygodni w lodówce. U mnie znikają dość szybko, a ilość jest duża :) * potrzebna ilość czekolady zależy od wielkości ciasteczek. Im większe, tym mniej czekolady będzie nam potrzebne. Ja osobiście wolę mniejsze pierniczki, gdyż są podzielniejsze

Smakowy Raj
Zupa z kwiatami cukinii 167

Cukinia to bardzo ekonomiczne warzywo, ponieważ przy jej uprawie nic się nie marnuje))) Nigdy bym nie pomyślała, że do przygotowania pysznych cukiniowych dań, wykorzystuje się zarówno samo warzywo, jak i jego kwiat, drobne liście, a nawet łodygi!  Gdy ostatnio w warzywniaku zobaczyłam cukinie z pięknymi pióropuszami kwiatów, kupiłam je natychmiast, na później zostawiając koncepcję ich wykorzystania)  Później(...)muszkatołowej1,5 lt gorącej wodystarty parmezansól, pieprzCukinie myjemy, kroimy w małą kostkę. Z kwiatów cukinii usuwamy szypułki i słupki kwiatowe, ponieważ są nieco gorzkie i mogą zepsuć smak potrawy. Szybko płuczemy w zimnej wodzie, lekko osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w prążki.  Doprowadzamy do wrzenia wodę na zupę. W głębokim garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę z oliwek

Mia Cucina Sofieta
Moje własne przepisy w książce dla wymagających - Saal-Digital - recenzja 128

którą Wy będziecie mogli nabyć! W międzyczasie powstało moje kolejne dzieło! Przepiękna fotoksiążka w Saal-Digital . Trzymając w dłoniach ten cudowny album - po raz kolejny odczułam emocje , których nie da się opisać. Byłam dumna, że widzę własne zdjęcia, własne przepisy i wszytko to stworzyłam samodzielnie .    A teraz troszkę o samej książce... Jak już wspomniałam - całość została pięknie wydana(...)zależy jakie koszty poniesiecie. W każdym bądź razie na takiej jakości nie warto oszczędzać.   Obsługa i realizacja zlecenia - także na wielki plus. W razie problemów - mogłam liczyć na szybką i fachową pomoc.  W czasie realizacji zlecenia miałam kilka pytań, na które odpowiedź została udzielona praktycznie natychmiastowo. Z firmą kontaktowałam się za pomocą maili, ale można również na chacie

Di gotuje
Truflowe batoniki Daim 175

masła 25 g miodu płynnego- ja użyłam lipowego szczypta soli 60-70 g płatków migdałowych-pokruszonych Polewa truflowa: 200 g mlecznej czekolady- jak najlepszej jakości- dobra czekolada da lepszy smak końcowy 50 ml śmietany kremówki 50 ml serka mascarpone 4 łyżeczki masła Potrzebne również będą: papier do pieczenia, bądź folia aluminiowa brytfanna bądź duża deska do krojenia na której położymy(...)papier wtedy odchodzi idealnie) 6. Masę zostawić na od 2 do około 5-6 minut, po czym nożykiem podzielić ją na batoniki. Ponieważ masa zrobiona jest z cukru- karmelki szybko zastygają. Poczekać aż karmelki stwardnieją. Polewa truflowa: 1. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, wymieszać 2.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 3. Masę śmietankową zagotować

KreatywnePiny
Czarny makaron z krewetkami 122

makaron. Oliwę zastąpiłam tu klarowanym masłem, ale nie jest to konieczne. Dodałam trochę białego wina (co bardzo polecam) i dorzuciłam krewetki. Na koniec odrobina soku z limonki i pyszne danie gotowe. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu tak samo, jak nam. :) Składniki na 2 porcje: 250 g świeżego czarnego makaronu - farbowanego atramentem z kałamarnicy 250-300 g krewetek(...)godzin wcześniej przełożyć je z zamrażarki do lodówki. Jeżeli nie mamy tyle czasu, krewetki rozłożyć płasko na talerzu i zostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Nie polecam rozmrażania "na szybko" zalewając krewetki wodą. Woda wypłucze z nich smak. ** Jeżeli używamy krewetek wcześniej ugotowanych, po dodaniu wina odparowujemy je przez 1 minutę i tylko podgrzewamy krewetki po 30 sekund z każdej

Pełny talerz
Bibimbap 225

Bibimbap to danie pochodzące z Korei Południowej. Najprościej mówiąc jest to miks warzyw, wołowiny oraz jajka smażonego podanych na ryżu, z sosem chili. Jest to talerz zdrowia i smaku. Muszę się przyznać, że jest to moja ulubiona potrawa. Powiem więcej, jest to ulubiona potrawa całej mojej rodziny. Przed chwilą przeczytałam, że Bibimbapa znalazła się na 40 miejscu najsmaczniejszych potraw(...)wszystko pokroić w cienki paseczki. Jest to dość pracochłonne zadanie, ale warto. Gotujemy ryż. Następnie rozgrzewamy wok lub patelnie dodajemy parę kropel oliwy i poklei dodajemy warzywa i je szybko obsmażamy. Robimy to tak najpierw np marchew obsmażamy zdejmujemy na talerz i następne warzywo itd. Smażymy tylko chwilę po 30 sekund. Ponieważ cały proces zabiera trochę czasu, warto nastawić piekarnik

Kulinarna rozmowa
Klasyczna sałatka nicejska 347

fantazji i humoru. Tym razem wersja mocno okrojona z wszelkich ponadprogramowych dodatków, z prostym dressingiem z oliwy z oliwek BIOLEVITA. W końcu co klasyka, to klasyka, prawda? W szybkim skrócie: oliwa z oliwek extra virgin BIOLEVITA (więcej info TU lub TU) - jest pozyskiwana ze starannie wyselekcjonowanych, hiszpańskich oliwek. Najlepiej nadaje się do spożywania na zimno, zachowując tym samym swoje naturalne(...)wierzch ułożyć jajko.Sałatka jest lekka, chrupiąca, kolorowa i bardzo śródziemnomorska w swoim charakterze. Jednocześnie stanowi pełnowartościowy i kompletnie dietetyczny posiłek.  Wy-GOOGLE-ane w necie - sałatka nicejska danie kuchni francuskiej, rozpropagowane m.in. przezJulię Child- popularyzatorkę kuchni francuskiej w USA i nie tylko;  tradycyjna sałatka nicejska powinna składać się tylko i wyłącznie zsurowychwarzyw, a jedynym jej gotowanym

Grunt to przepis!
Kawarma 206

przepisy trafiają w moje gusta smakowe, dlatego i tym razem postanowiłam przygotować kawarmę. Połączenie pora, marchewki i wina wraz z mięsem daje ciekawy smak, który z pewnością warto spróbować. Danie świetnie smakuje z kieliszkiem czerwonego wina jako dodatek, o czym sama się przekonałam. Składniki na 4-5 porcji: 750g mięsa gulaszowego z szynki (może być schab, szynka(...)oraz sól i pieprz.  Całość dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa. W między czasie mięso podlać jeszcze połową szklanki wody(lub więcej jeżeli woda szybko wyparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie) i doprawić je do smaku. Powinniśmy otrzymać gęstą, mięsną potrawkę. Podawać z ryżem, pieczywem lub ziemniakami. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Pierogi z kwaszoną kapustą i grzybami leśnymi firmy Orzech 172

Witajcie po krótkiej przerwie :) koniec urlopowania i czas się wziąć do pracy :)       Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pierożki z Kwaszoną kapustą

Sama słodycz i szczypta chili
Schab z sosem pieczeniowym i przyprawami Rafex 192

                   Dzisiaj na obiad schab z sosem pieczeniowym i pysznymi przyprawami firmy

Sama słodycz i szczypta chili
Bigos z kapusty pekińskiej 136

jednak wypróbować kapustę pekińską również w wersji na ciepło. Bigos z kapusty pekińskiej. Składniki: - 1 duża kapusta pekińska - ok. 400 g chudego wędzonego boczku - ok. 600 g dobrej kiełbasy (dałam podwawelską z szynki) - 2 cebule - por (jasna część) - 2-3 pomidory - różowa sól himalajska - 3 listki laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - pieprz czarny - ½ łyżeczki uprażonych i zmielonych nasion kolendry - szczypta(...)patelni zredukuje się – przelewamy go do garnka z kapustą. Siekamy koper i dodajemy do bigosu. Całość krótko zagotowujemy. Podajemy natychmiast. Bigos z kapusty pekińskiej jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Na jesienne, pochmurne i deszczowe dni. Na obiad… i nie tylko. ;) Potrawa bardzo aromatyczna, z pajdą chleba lub… z czym kto lubi. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
WEGAŃSKIE MIEJSCA: Krowarzywa (Warszawa) 143

kilka burgerów, które goszczą na stałe (Jaglanex, Cieciorex, Warzywex [GF - gluten free], Tofex [GF] i Seitanex) oraz Burgera Tygodnia, który jest opcją zmienną - o tym czego możemy się spodziewać danego tygodnia możemy przeczytać na fejsbuku bądź oczywiście dowiedzieć się w lokalu. Jak widać Krowarzywa pamięta również o bezglutenowcach oferując zarówno bułki, jak i burgery bez glutenu. Jednak pracownicy uczulają(...)siedzenia. Duża ilość odwiedzających nie sprzyja także zjedzeniu burgerów powoli i w spokoju, gdyż czuje się na plecach oddech kolejnych zamawiających, którzy oczekują na zwolnienie miejsca. Trzeba więc działać szybko i zdecydowanie! A wylegiwanie się po obżarstwie jest tam raczej niemożliwe, czego doświadczyliśmy i zostaliśmy niemal zjedzeni wzrokiem przez innych roślinożerców :) Lokal zdecydowanie specjalizuje się w 100% wegańskich burgerach, jednak

Bananowe Pole
Chleb mieszany z płatkami owsianymi 212

Początkowo chleb ten miał być w wersji żytniej, ale doznałam zaćmienia umysłu i i zamiast mąki żytniej dałam pszenną. Chyba chciałam uniknąć tego, aby chleb miał wilgotny miąższ, bo za takim nie przepadam. Efekt smakowy - całkiem dobry. Płatki owsiane i ziarna słonecznika, które też są w składzie chleba podprażyłam na suchej patelni, co wzbogaciło smak i aromat chleba. Zresztą(...)być. Po tym czasie dodałam łyżeczkę soli, przestudzone płatki owsiane, ziarna słonecznika i 3 łyżki zakwasu razowego żytniego. Całość wymieszałam łyżką aż wszystko się połączy - ciasto szybko zaczęło odstawać od brzegów miski -  nie jest już tak bardzo luźne jak wcześniej i nie jest bardzo klejące. Odstawiłam pod przykryciem łącznie na 30 minut - po 15 minutach chwilę wyrobiłam i ponownie

apetytnapieczenie
Placki razowe 187

Placki z mąki razowej. Z podanej porcji wychodzi około 15 małych placków. Są dość delikatne (ze względu na pianę z białek), dlatego trzeba bardzo ostrożnie przekręcać

Bullio
Amore pomidore i Multimedia Happy End 154

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania