Bezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej Jeśli nie lubisz kaszy jaglanej, nic nie szkodzi. W tym przepisie ją polubisz, bo jej praktycznie nie czuć, za sprawą wyrazistych
Calzonella.comSkładniki: 1 mała czerwona kapusta, 1 łyżeczka kucharek, 1 łyżka cukier, 2 sztuki jabłka kwaśne, 2 sztuki cynamon laski Royal Brand, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony
W Mojej Kuchni LubięNiezwykłe połączenie smaku szpinaku, ricotty i gruszki, zanurzone w kruchym cieście. Istna uczta dla podniebienia. Wprawdzie trzeba się nieco napracować by taką ucztę osiągnąć, ale
Kolizje Smakówobiecałam wczoraj - dzisiaj bardzo prosty i szybki sposób na zrobienie z dynią porządku. Sama na początku nie bardzo wiedziałam, co z tym fantem zrobić. Duże to to, skóra twarda jak nie wiem co, bez początku i końca; od której strony by się do tej dyni zabrać najlepiej...? Okazuje się, że sprawa nie jest aż tak skomplikowana. Pierwszy raz próbowałam(...)informacje tam zawarte pomogą zaprzyjaźnić się z dyniami.Ode mnie taki przepis - nie przepis, baza do wielu modyfikacji. Takiego musu możecie użyć do wszystkiego - zupy, słodkich i wytrawnych wypieków, dań przeróżnych, na które mnóstwo jest przepisów w internecie. Dynia wcale nie jest tak problematyczna - wystarczy wiedzieć, jak się do niej zabrać.Kolor musu zależy od użytej dyni - ja miałam zwyczajną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: smalec 1 łyżka, łopatka bez kości 3/4 kg, boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, woda
W Mojej Kuchni Lubiędaleka widać kolejkę ludzi spragnionych lodowych rozkoszy. Ponadto neon Lodziarni jest również dobrze widoczny, zwłaszcza nocą J Kolejka nie powinna nas odstraszyć. Klientów obsługuje kilka osób, a ogonek szybko się zmniejsza. Podczas naszej ostatniej wizyty nie czekałyśmy dłużej niż 10 minut, a jak widać na zdjęciu kolejka była spora. Smaki do wyboru? Bardzo oryginalne i zdecydowanie zachęcające do konsumpcji: Kinder(...)więc jeśli mamy ochotę możemy przysiąść i zjeść ze spokojem. Lodziarnia kolorowa jest zdecydowanie godna polecania! Zachęcamy do odwiedzin. Minusy: Brak informacji na stronie lodziarni, o tym jakie smaki danego dnia będą dostępne. Smak: Banan z karmelem i herbatnikami w czekoladzie Wafelek z odrobiną lodów również przypadł go gustu :) Smak: Kinder bueno Post nie powstał przy współpracy z lokalem
Kolizje SmakówWitamy Was pięknie i ciepło! Pogoda za oknem sprzyja.. Jesień pomimo dość zimnego i surowego początku stała się całkiem łagodna i przyjemna. Promyczki słoneczne umilają
Symfonia Smakówplacuszki robię raczej na niedzielne, leniwe śniadanie, gdy czasu jest trochę więcej i gdy można usiąść i po prostu cieszyć się chwilą. Zdarza się, że nawet w niedzielę nie dane nam jest poleniuchować, więc tym bardziej warto doceniać ten czas. W niedalekiej przyszłości czeka mnie dość pracowity i raczej nie sprzyjający odpoczywaniu czas, dlatego póki tylko mogę, staram się robić(...)ogniu, inaczej w środku mogą pozostać surowe. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z łyżką kwaśnej śmietany. Polecam zarówno na śniadanie jak i na słodki obiad lub kolację.Są bardzo szybkie, a efekt murowany :) Placuszki zawsze wychodzą pyszne i puszyste. Jednak ja robię je zwykle na oko i raczej nie odmierzam dokładnie składników. Tym razem zrobiłam to po raz pierwszy - specjalnie
Ratunku obiadłyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka prosto z lodówki - 2 łyżki śmietany 18% prosto z lodówki - opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao - 120 g cukru brązowego Szybko zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Obydwie włóż do zamrażalnika na 15 minut. MASA SEROWA - 1 kg sera białego o zawartości tłuszczu 18% idealnie zmielonego na kremowy mus - 2 białka(...)Pierwsze 10 minut dół + termoobieg. Potem 45 minut dół. Ostatnie 10 min dół i termoobieg. Łączny czas pieczenia 65 minut. Po całkowitym wystudzeniu, oprósz ciasto cukrem pudrem! Dajcie znać co sądzicie? Czy przypadł Wam przepis do gustu? Pozdrawiam Was gorąco i zapraszam na Facebooka SmykWKuchni i na profil na Instagramie, znajdziecie mnie pod #smykwkuchni, gdzie możecie zobaczyć troszkę
SMYKWKUCHNIpieczeniem mnie oczarował, i bardzo lubię dodawać go na przykład do białej czekolady. 2. Co Was natchnęło do rozpoczęcia pisania bloga? O tym już pisałam wielokrotnie - po przyjeździe do Danii zaczęłam najpierw obserwować blogi kulinarne, później wykorzystywać z nich przepisy, aż wreszcie zapragnęłam mieć swoje miejsce w sieci. 3. Jakie jest Wasze motto życiowe? Hmm... Chyba nie mam takiego(...)drugim i rozpoczęłam szkołę cukierniczą. 4. Co jest Waszą mocną stroną w gotowaniu? Zdecydowanie pieczenie. I łączenie nowych, nietypowych smaków - tak przynajmniej lubię myśleć. 5. Jakie jest Wasze popisowe danie? Czy ja wiem? Generalnie chyba ciasto, jakiekolwiek... A precyzując: sernika różne wariacje. I drożdżówki z owocami - ostatnio wszyscy się nimi zachwycają. 6. Jakie jest Wasze najzabawniejsze wspomnienie z gotowania
Pożeraczka, czyli raz adobrzepóźna - jak zawsze jak się za pieczenie biorę - i pomyślałem, że własnie takiego trochę szybszego chlebka potrzebuję, żeby możliwie jak najszybciej spać iść. Nie jest może jakiś super szybki, ale w stosunku do przeciętnego chleba zyskujemy ze 40 minut. Czyli w sumie sporo. 375 g mąki żytniej typ 720 20 g drożdży 250 ml letniej wody 1 łyżka oliwy(...)pieczemy chlebek przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Moim zdaniem chleb żytni lepiej smakuje na zimno (w odróżnieniu od pszennego) więc dajmy mu spokojnie przestygnąć :) AKTUALIZACJA (19.06.2012): Pod tym przepisem pojawiło się kilka krytycznych komentarzy. Zasmuciło mnie to wielce, bo martwię się jak komuś nie udają się wypieki z moich przepisów. Postanowiłem zatem
Marder&Marder ManufactureMoim zdaniem łosoś to jedna z najlepszych ryb. Możemy go przygotować na bardzo wiele sposobów. Smażony, pieczony, gotowany, grillowany, w sałatkach, zupach, pastach… każdy będzie wspaniały. Jako danie główne, kolacja, przystawka – jednym słowem możliwości są nieograniczone. Kotlety siekane z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 600g - 2 jajka - 1,5 czerstwej bułki (najlepsza 3 dniowa kajzerka(...)porcje papieru. Kładziemy papierem do góry (ułatwi to nam układanie na patelni, papier zaraz zdejmujemy). Smażymy na niewielkiej ilości oleju na rumiano z obu stron (łosoś smaży się bardzo szybko). Kotlety siekane z łososia są bardzo aromatyczne i naprawdę godne polecenia. Podane z ulubioną surówką i ziemniakami zadowolą nie tylko dorosłych, ale i dzieci. Ja przygotowałam je, jako „wstęp
mojewypiekiinietylkoBabeczki bakaliowe to małe, kruche miseczki wypełnione po brzegi kremem czekoladowym z dużą ilością bakalii i mocno wyczuwalnym aromatem pomarańczy. Choć wydawałoby się, że czekolada i bakalie dadzą połączenie bardzo słodkie, babeczki nie są przesłodzone i jeśli ktoś nie liczy kalorii, śmiało może zjeść na raz więcej niż jedną. Babeczki można przygotować jednego dnia lub etapami - zafoliowane ciasto kruche można(...)płatków migdałów 25g kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: CIASTO KRUCHE - masło i śmietana powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać, dodać cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem, szybko zagnieść, dodając tyle śmietany, by ciasto nie było za suche - ciasto zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce - schłodzone ciasto podzielić na 12 części, każdym kawałkiem ciasta wylepić foremkę
Smakołyki Berenikiwymagają 20 min waszego czasu i nieco cierpliwości przy mieszaniu podczas zamrażania. Wybór należy do Was DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. TRUSKAWKI (3 min): myjemy i obieramy ze szypułek. Wsypujemy do głębokiego naczynia i miażdżymy tłuczkiem tak, aby zostały jeszcze ich małe kawałki, czyli ok. 1 min. Ewentualnie jak nie macie(...)ŚMIETANA (3 min): śmietanę wyciągamy z lodówki (musi być zimna), wlewamy do głębokiego naczynia, dosypujemy szczyptę soli (lepiej się wtedy ubije) i ubijamy na sztywno trzepaczką. Taka śmietana dość szybko się ubija, więc nie bójcie się o zakwasy na bickach 5. MIESZANIE (2 min): dodajemy jedna sporą łyżkę ubitej śmietany do zmiksowanych truskawek. Lekko rozprowadzamy, po czym dodajemy resztę śmietany
Nerds Kitchen