szybkie dania - 5000 przepisów (strona:234/334)

PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 173

przygotować niemalże o każdej porze roku, pod warunkiem, że będziecie także dysponować dynią, która jest niezbędna do przygotowania farszu. Według mnie połączenie tych składników jest naprawdę doskonałe, zaserwowałam to danie na przystawkę już kilka razy moim francuskim przyjaciołom i wszyscy byli nim zachwyceni, dlatego namawiam Was gorąco do jego spróbowania! Przygotowanie: ok. 1 godz. Na farsz i do podania(...)kostkę i ugotuj na parze do miękkości, osącz i ostudź. Ugnieć ugotowaną dynię widelcem, dodaj parmezan, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dobrze wymieszaj lub zmiksuj szybko, aby uzyskać jednolitą masę i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.** Przygotuj ciasto pierogowe: Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, żółtko, olej, i tyle ciepłej wody (bardzo ciepłej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Muffinki z truskawkami 169

Leżałam już w łóżku, choć pora z punktu widzenia zwykłego człowieka jeszcze późna nie była. Cóż, piekarze o tej godzinie często już swój sen kończą, żeby wypić szybką, mocną kawę przed wyjściem z domu.  W każdym razie leżałam tak sobie i rozmyślałam: o dniu minionym, o tym nadchodzącym, o sofie, na którą będziemy musieli znaleźć kompromis, a w końcu(...)Zamiast tego zapadłam w błogi sen... I zapomniałam o wszystkim. Dzisiaj mam dla Was bardzo proste, ale za to bajecznie pyszne muffinki, o których po prostu nie da się zapomnieć. Upieczone na maślance są mięciutkie i wilgotne, a dodatek kakao nadaje im cudownie czekoladowego smaku. Do tego chrupiąca, kakaowa kruszonka i ukryta pod nią soczysta truskawka. Wymarzony deser na piknik

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Flaczki z boczniaka 208

wiosną czy latem nie był to wielki problem, o tyle jesienią czy zimą stanowiło to nazwijmy to „małą niedogodność”. Nie posiadaliśmy samochodu, który załatwiałby sprawę szybko, trzeba było dreptać na piechotę do szkoły co zajmowało 45-60 minut w jedną stronę. Relaxy czasem przemakały gdy była plucha, więc dla rozgrzewki mama zabierała mnie do baru „Krasnoludek(...)flak pełne „nitek, trąbek, tutek, i innych odnóży” można wsadzić w ogóle do ust. Niejako z potrzeby serwujemy danie, które chciałbym wam opisać. Flaki z boczniaka, bo o nich mowa pomagają posmakować tego świetnego dania tym, którzy normalnych flaków po prostu się brzydzą. O ile są dobrze zrobione i przyprawione niczym nie ustępują swojej oryginalnej

Mr. Taste
Chleb orkiszowy II 115

względu na gluten) nie tolerują. W ogóle to mąka orkiszowa jest tak koszmarnie droga, że musi być zdrowa, nie widzę inaczej :) Madzia teraz gotuje dwie zupy, więc piszę szybko przepis i lecę na zupę. A nawet na dwie może się załapię. Jedna z topinamburem, druga z czarną rzepą. Składniki na 2 małe bochenki: 500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej(...)Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy chleby 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce, tego chleba nie da się kroić na ciepło więc musimy cierpliwie poczekać aż wystygnie. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 115

świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami  jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych jako dodatek do carpaccio z wołowiny, ryb lub z pieczeni wołowej. Zastosowań jest naprawdę wiele. My degustowaliśmy Parmigiano Reggiano 24 i 36 miesięczny Młodszy (o minimalnym okresie dojrzewania(...)Scyavuru  (w sycylijskim dialekcie oznacza zapach) zapewnia, że są one przygotowywane całkowicie ręcznie. Z poszanowaniem tradycji, pasją i miłością do kultury i miejsca. Wino doprowadza  się bardzo szybko do wrzenia, dzięki czemu można skoncentrować i wydobyć najlepsze zapachy i aromaty z wyśmienitych  sycylijskich win. Były bardzo smaczne. I w ten sposób dotarliśmy do słodkich deserów. Mieliśmy okazję

królestwo garów
Słodkie środy - walentynkowe deserki z kasztanami i jabłkami 142

mało znane, a ja już wtedy się w nich zakochałam. Ostatnio bardzo się ucieszyłam, gdy je znalazłam pakowane, obrane ze skórki i gotowe prosto do chrupania lub dodawania do dań. Co prawda cena w porównaniu z tymi w skorupkach jest zaporowa, ale ja lubię mieć w domu taką paczuszkę, na czas gdy przyjdzie mi do głowy jakiś ciekawy pomysł(...)prażonych jabłek  opcjonalnie łyżka cukru pudru do nadzienia cukier puder do posypania Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy sól, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniada nasienne, ścieramy na tarce o grubych

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zawsze pyszne i pulchne ciasto drożdżowe (z rozczynem) 197

wyrosło, na jakieś 30 min. (Powinno podwoić swoją objętość. A na powierzchni pojawią się pęcherzyki).2. Rozczyn należy przełożyć do miski z mąką (z ilością taką jaka w danym przepisie po odjęciu 2 łyżek do rozczyny), dodać resztę składników. Zagniatać ciasto, a kiedy będzie odchodzić od boków i dna miski można przełożyć na stolnice i ugniatać dalej. (Ja ciasto gniotę(...)się świecą, nie są takie matowe.4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy mniejsze wypieki ok 25 min, a większe ok. 30-40 min. Kiedy wierzch naszych wypieków za szybko się rumieni można przed końcem pieczenia zakryć go folią aluminiową, święcącą stroną ku górze.*Ciasto drożdżowe można postawić na termoforze, aby nam szybciej rosło, ale powinien być ciepły, nie może

Moje pyszne gotowanie
Czekoladowe pożegnanie. 138

Kakowe serniczki z patelni; z gorzką czekoladą i malinami  (odrobiną syropu czekoladowego waldena) Tak mogę żegnać wakacje.. poranek idealny ^^ Dziwnie szybko zleciały mi te wakacje i może nie zwiedziłam połowy świata, nie przeżyłam mrożących krew w żyłach sytuacjach, czy tych niczym z jakiegoś filmu. To nie powiem, że nie były udane, bo były. Nauczyłam się trochę bardziej czym jest(...)koksowej ok.20g kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ew. szczypta sody oczyszczonej jajko cynamon coś do posłodzenia Twaróg rozgniatamy. Dokładnie mieszamy z resztą składników, ew. dosypując więcej mąki, by dała się formować w rękach na małe placuszki. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut, przekręcamy zwiększając ogień i nie przykrywając już

More food, love and dreams
Szparagi pieczone – w kopercie z ciasta francuskiego 140

„Piszę do Ciebie ten krótki, wiosenny list…” Krótki, bo króciutko się robi. Wiosenny – bo zielony, ze szparagami. List – bo to wiosna zapakowana w kopercie. Na

Karo in the Kitchen
Zaziarenkowany deser lodowy 191

Ciepło, gorąco, upał, tego nie da się nie zauważyć...No to co? No to lody! Lody inne, lody ZAMIAST posiłku. Takie lody mogą zastąpic posiłek, gdyż zawierają ziarna, które są bogate we wszystko czego nampotrzeba. Daja super orzezwienie, wspaniale smakują i ie jesteśmy po nich „znowu” głodni! Do lodów dodałam ziarenek prażonych Cynamonowy Raj od Ziarenkowo, gdyż jest to mieszanka(...)arbuza, posyp ziarnami,dodaj Twoje ulubione lody.  Następnie polej syropem do deserów.  Dodaj obrana ze skóreczki brzoskwinię. Posyp ziarenkami, pokrój sliwkę na paski i dodaj listek. Smacznego. Szybko bo w taki upał to się ekspresowo rozpuszczają. Smak jest rewelacyjny, a przykryty lodami arbuz i ziarna lekko się „podmrażają” i mają super smak i chrupkość wartą polecenia! Jeśli potrzebujesz

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto francuskie z mascarpone i pomarańczami 150

wszystkich świąteczno-sylwestrowych ciastach byłach w weekend przesłodzona :) zdecydowałam się na szybki i prosty deser a do tego nie koniecznie słodki:) Polecam:) Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm lub formę do tarty) : opakowanie ciasta francuskiego (używam tego z Biedronki 275 g) 125 g serka mascarpone 150-200 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej cukier puder cytrusy - pomarańcze i/lub grejpfruty(...)Serek mascarpone mieszamy łyżką lub mikserem z cukrem pudrem. Tu również ilość cukru jest uzależniona od oczekiwanego rezultatu - ja chciałam mniej słodkie i dałam tylko 2 łyżeczki. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę wykładamy na ciasto. Pomarańcze obieramy i w miarę możliwości pozbawiamy białych części

cucinare
Makaron z wędzonym łososiem na cydrze 204

wszystkim. A tu mi Malma macha przed oczami po południu tym właśnie łososiem! Nic, patrzę co mam. No mam wszystko poza białym winem, kaparami- nie lubię, celowo nie dałam. Brakowało mi też tego radicchio rosso. I łososia. Trzeba się poderwać i pójść do sklepu. Łapię dzieci za rękę i idę po składniki. Wracam w podskokach i moge się zabrać(...)dodaję cydru i czekam aż odparuje. Cydr było moim eksperymentem..Powiódl się- genialny smak! Potem solę ,pieprzę do smaku, dodaję śmietany … Odcedzam makaron i dodaję do łososia w śmietanie... Szybko na talerz, listek bazylii i gotowe. Ile czasu? Całość zajęła dokladnie tyle ile producent makaronu wymaga od nas by ten makaron ugotować al dente. Proste, aromatyczne, pyszne a co najwazniejsze

Z Kuchni Do Kuchni
Naleśniki ze szczypiorkiem 292

Pewnego dnia nie miałam pomysłu na obiad. Co można zrobić na szybko ? Do głowy przyszedł mi pomysł - naleśniki. Ale żeby nie były nudne to z czym ? Miałam szczypiorek, więc mówię do Stasia : mogą być  naleśniki ze szczypiorkiem, kukurydzą i papryką ? Stasio na to : mogą być ! Pobiegłam do kuchni !  Na około 10 naleśników  zużyłam : 2 jajka(...)czerwonej i pół żółtej, kukurydzę z puszki ( około 4 łyżki), kapustę pekińską ( pokrojoną w paski). Do tego sos czosnkowy u nas niestety gotowy, ale można zrobić tzatziki oraz ketchup. Danie gotowe było w niecałą godzinę. Stasiek zjadł

apetytnapieczenie
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 211

zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia żaroodpornego z sokiem, winem i bulionem, umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, a gdy płyn zacznie wrzeć – możemy odliczać czas. Mięso jest(...)smak i aromat. Możecie je przygotować samodzielnie – należy przez kilka minut prażyć je na suchej patelni na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Orzechy i cienkie łupinki je pokrywające szybko ściemnieją. Kawałki orzechów warto potem delikatnie potrzeć palcami, aby sprażone, suche łupinki odpadły. Wymaga to chwili wysiłku, ale efekt końcowy jest tego warty. Jest to zmodyfikowana wersja przepisu jaki można

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania