piekarniku lub na patelni, obieramy z łupinek, studzimy. Ostudzone mielimy w blenderze. Zrobiłam mleko skondensowane słodzone z przepisu, który już jest na blogu. Wprowadziłam jednak pewną zmianę. Zamiast wody, dałam mleko (moim zdaniem wyszło to na korzyść). Reszta, jak w przepisie. Jeżeli używamy mleka z puszki podgrzewamy je i dodajemy łyżkę masła. Do robionego domowym sposobem (gorącego) dodatkowo dodajemy(...)Brazylii. Można też cajuzinho nadać kształt kulek, który również jest popularny – oczywiście z obowiązko wbitym orzeszkiem. Kto lubi orzechy, ich smak i zapach ten polubi cajuzinho. Przepis prosty, szybki, a efekt… sprawdźcie sami. Smacznego. :) Wydrukuj przepisThe post Cajuzinho appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkogroszku konserwowego- 3 szklanki wody- 1 duży ząbek czosnku- 1 kostka warzywna- kubek śmietany 12% - pieprz, gałka muszkatołowa - groszek ptysiowy / grzanki / migdały Przygotowanie naszej zupy jest banalnie proste i szybkie - najpierw do garnka wlewamy cały nasz groszek, oczywiście razem z zalewą, następnie wciskamy do niego ząbek czosnku i całość na zimno blendujemy. Oczywiście można blendować dopiero na koniec, jednakże(...)Podajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami albo uprażonymi na suchej patelni migdałami. Ja akurat miałam w szafce pół paczki tego pierwszego, więc wybór był prosty :) Z wierzchu możemy przyozdobić gotowe danie wzorkami i kleksami śmietany.Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosaotrzymałam naleśnikarkę. Byłam zadowolona , że będę mogła przetestować urządzenie do smażenia naleśników itp..no, ale moja radość długo nie trwała...otrzymałam naleśnikarkę...ale bez szpatułki do wygładzania ciasta...[ dałam znać o tym komu trzeba i wszystko się wyjaśni ] ..taka szpatułka jest potrzebna aby rozprowadzić równomiernie ciasto po blacie naleśnikarki..była tylko szpatułka do przewracania ciasta. Severin CM 2198 -naleśnikarka posiada(...)naleśnikarkę należy ustawić na największą temperaturę na kilka minut i wygrzać urządzenie, aby pozbyć się zapachu..Po ostygnięciu ,wymyć wilgotną szmatką lub gąbką.Moja naleśnikarka "poszła w ruch " bardzo szybko...ponieważ już tego samego dnia smażyłam pancakes..Z początku miałam problem z przewracaniem..zresztą na zdjęciu widać, że nie są idealnie równe.. Po prostu według mnie szpatułka do przewracania
Moje domowe kucharzenieprostotę. Nawet jak wydaje się nam, że nic posiadamy w domu, zawsze można wyczarować z resztek jakieś danie – wystarczy mieć makaron (albo zrobić go samemu!). W tym daniu główną rolę gra orzeźwiająca cytryna. Makaron dzięki niej jest wyjątkowo lekki i orzeźwiający. Zdecydowanie polecam w ciepłe dni! Makaron z sosem cytrynowym: ok. 300 g makaronu (spaghetti lub świeżych(...)łyżki wody z gotowania, które dodajemy do sosu i roztrzepujemy, aby go zahartować. Do bardzo gorącego makaronu wlewamy oliwę z oliwek i potrząsamy aż się nią oblepi. Szybko wlewamy sos. Potrząsamy garnkiem i mieszamy, aż gorący makaron ugotuje sos i cały się nim oblepi. Mieszamy ok. 2 minuty, sos powinien pięknie zgęstnieć. Wykładamy na talerze, posypujemy obficie świeżą miętą
Poezja smakuKochani dzisiaj zapraszam Was na pyszne risotto z kurczakiem i warzywami :)składniki :2 , 3
Sama słodycz i szczypta chiliproszku do pieczenia- 7 łyżek oleju- 1,5 łyżki cukru waniliowego- 2 łyżki kakao- 0,5 szklanki suchego maku- 1 kisiel wiśniowy- 2 łyżki mąki tortowej (można zamiast mąki dać kisiel cytrynowy) Masło utarłam z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodałam olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ubiłam na sztywno pianę, dodałam i delikatnie wymieszałam(...)serka mascarpone- 3 łyżek cukru pudruUbiłam śmietankę z cukrem pudrem, wmieszałam mascarpone, dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszałam. Blaty ciasta lekko posmarowałam dżemem morelowym i przełożyłam masą (uwaga – szybko tężeje). Wierzch i boki ciasta również posmarowałam masą, a dekorację zrobiłam z rozpuszczonej czekolady. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Ciasto „Tulipan” appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkosmak! Poezja. Dzisiaj mam więc dla Was propozycję bułeczek czosnkowych - smakują wyśmienicie. Choć myślałam, że smak będzie intensywniejszy. Jeśli więc jesteście fanami czosnku, możecie zwiększyć jego ilość. Koniecznie dajcie znać, jak wyszło.Przepis, oczywiście, z mojej ulubionej Brød: 100 lækre opskrifter. Nie potrafię się oprzeć tym przepisom...Bułki czosnkoweSkładniki:(na 8 sztuk)350 ml mleka6 ząbków czosnku500 g mąki(...)minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą.Piec w 220 st. C. przez 20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!I znów weekend... Ja ten czas szybko leci...Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami - z uwagi na Wielkanoc poza domem, opóźniły nam się wiosenne porządki. Czas zakasać rękawy, i zabrać się do roboty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeParówki nadziewane makaronem a makaron nadziewany fasolką - tak to sobie wymyśliłam moje nadziewajki makaronowe gotowane w ostrym rosole. parówki cienkie: 4 sztuki makaron grube rurki: ok
Jadło i czytadłoTwarożek, zwłaszcza ten o niskiej zawartości tłuszczu, jest dobrym źródłem białka dla naszego organizmu, dlatego warto by był obecny w naszej codziennej diecie :) Ostatni moim ulubionym
Taste Of My DayU mnie, jak widać, Święta pełną parą ;) Przepis na te cynamonowe cudeńka znalazłam na stronie Pannakota i wzbogaciłam o szczyptę imbiru. Wyszły pyszne i chrupkie, nie
My Culinary ArtWitajjjjcie! Dzisiejszy obiadowy przepis to absolutny wytwór głodnej wyobraźni i totalny eksperyment! Narodził się barrrrdzo spontanicznie i głównie ze względu małej ilości składników w lodówce
Symfonia Smakówjest ostrym recenzentem. Był sport. Były zakupy. Tylko tradycyjnej niedzielnej drzemki w ogrodzie nie było- za zimno, żeby wieszać hamak. Po takim weekendzie nie chce się przyrządzać szalenie skomplikowanych dań na poniedziałkowy obiad. Nic nie szkodzi- w zanadrzu mam pomysł na cukinię! Czas spędzony w ogrodzie był bardzo owocny- wystarczy wspomnieć, że z zebranych rzeczy udało mi się już(...)było kupić na targu staroci- jeśli ktoś marzy o naturalnych rozmiarów jeleniu albo gorylu, to koniecznie musi się tu pojawić! Polowanie na minionka- na początku był trochę nieśmiały, ale szybko przekonał się, że jesteśmy przyjaźnie nastawieni:) Uwielbiam takie witryny- "Sklep mięsny Schabik". A w tym tygodniu, jak już pisałam, łapaliśmy wiele srok za ogon. Poza lekkim momentem paniki w niedzielę
les mirabellesprzygotować niemalże o każdej porze roku, pod warunkiem, że będziecie także dysponować dynią, która jest niezbędna do przygotowania farszu. Według mnie połączenie tych składników jest naprawdę doskonałe, zaserwowałam to danie na przystawkę już kilka razy moim francuskim przyjaciołom i wszyscy byli nim zachwyceni, dlatego namawiam Was gorąco do jego spróbowania! Przygotowanie: ok. 1 godz. Na farsz i do podania(...)kostkę i ugotuj na parze do miękkości, osącz i ostudź. Ugnieć ugotowaną dynię widelcem, dodaj parmezan, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dobrze wymieszaj lub zmiksuj szybko, aby uzyskać jednolitą masę i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.** Przygotuj ciasto pierogowe: Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, żółtko, olej, i tyle ciepłej wody (bardzo ciepłej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaLeżałam już w łóżku, choć pora z punktu widzenia zwykłego człowieka jeszcze późna nie była. Cóż, piekarze o tej godzinie często już swój sen kończą, żeby wypić szybką, mocną kawę przed wyjściem z domu. W każdym razie leżałam tak sobie i rozmyślałam: o dniu minionym, o tym nadchodzącym, o sofie, na którą będziemy musieli znaleźć kompromis, a w końcu(...)Zamiast tego zapadłam w błogi sen... I zapomniałam o wszystkim. Dzisiaj mam dla Was bardzo proste, ale za to bajecznie pyszne muffinki, o których po prostu nie da się zapomnieć. Upieczone na maślance są mięciutkie i wilgotne, a dodatek kakao nadaje im cudownie czekoladowego smaku. Do tego chrupiąca, kakaowa kruszonka i ukryta pod nią soczysta truskawka. Wymarzony deser na piknik
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiosną czy latem nie był to wielki problem, o tyle jesienią czy zimą stanowiło to nazwijmy to „małą niedogodność”. Nie posiadaliśmy samochodu, który załatwiałby sprawę szybko, trzeba było dreptać na piechotę do szkoły co zajmowało 45-60 minut w jedną stronę. Relaxy czasem przemakały gdy była plucha, więc dla rozgrzewki mama zabierała mnie do baru „Krasnoludek(...)flak pełne „nitek, trąbek, tutek, i innych odnóży” można wsadzić w ogóle do ust. Niejako z potrzeby serwujemy danie, które chciałbym wam opisać. Flaki z boczniaka, bo o nich mowa pomagają posmakować tego świetnego dania tym, którzy normalnych flaków po prostu się brzydzą. O ile są dobrze zrobione i przyprawione niczym nie ustępują swojej oryginalnej
Mr. Taste