Bajecznie czekoladowe, kruche orzechowe ciasteczka. Ciemne i aromatyczne, lekko wytrawne, idealnie nadają się do dekoracji lukrem królewskim czy po prostu do schrupania przy herbacie. To jedne
Karo in the Kitchenteż dotychczasowe dania wzbogacić o nowe składniki. Pamiętajmy jednak, by podając coś nowego, najpierw obserwować malucha pod kątem alergii pokarmowej. Najlepiej na początek podać dwie łyżeczki nieznanego dania z określonym składnikiem i obserwować, co się dzieje. Jeśli wszystko będzie w porządku, z powodzeniem możemy taki produkt na dobre wprowadzić do menu niemowlaka. Przygotowując zupki(...)pożywienia. Dlatego warto skupić się na odpowiednim rozszerzaniu diety niemowlaka, a w razie potrzeby zaczerpnąć opinii specjalisty w tej dziedzinie. Dzięki zdrowemu i urozmaiconemu żywieniu dziecko będzie rozwijało się szybko i zdrowo, dając mnóstwo radości szczęśliwym rodzicom! Post Prawidłowe żywienie dzieci w pierwszych miesiącach życia pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara
CodogaraBardzo często gotuję rosół lub zupy na bazie rosołu i równie często zostaje mi mięso z rosołu. Jak już wcześniej pisałam nie lubię wyrzucać jedzenia, ale
dom-agi.plnoszę w kieszeni jej kciuki żebym wiedział jaka to grubość? Eeehh, też chciałbym mieć taką pracę żeby móc sobie pozwolić na 15 prywatnych telefonów w ciągu dnia :) Zresztą dajmy spokój z żeberkami, w mig o nich zapomni jak zobaczy jakie fajne paluchy na nią czekają. Nie samymi żeberkami człowiek żyje :) A faktycznie paluchy wyszły cudne. Naprawdę polecam zrobienie(...)roztopionego masła I dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka na glazurę suszona, sproszkowana papryka i około 90-100 g żółtego sera do posypania Najpierw zatem szybki przepis na "water roux": Do garnka wsypać 50 g mąki pszennej chlebowej i zalać 250 ml zimnej wody. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając, aż substancja zgęstnieje i osiągnie 65 stopni
Marder&Marder ManufactureCiąg dalszy pysznych 3 składnikowych dań w moim domu :) Tym razem zaskoczył mnie Mąż przygotowując z głowy wspaniałe proste danie.Składniki (na 3 porcje):- ok 2 kg dyni (u mnie wspaniała mocno pomarańczowa Muscat de Provence),- 1 opakowanie tofu wędzonego,- 2-3 ząbki czosnku,- kumin (kmin rzymski),- ok 2 cm świeżego imbiru,- sos sojowy, pieprz, - olej,- dowolna zielenizna(...)dusić do miękkości pod koniec dodając usmażone tofu, gdy jest potrzeba przyprawić jeszcze do smaku, można dodać łyżkę oleju kokosowego.Podawać z ryżem (najlepszy jaśminowy do tego), posypane zieleniną :)Szybkie do zrobienia i pełne smaku :) Smacznego
Co na wege obiad?południu jeszcze chwilka brakuje), punktualnie kwadrans po dwunastej udało mi się wyjść z pracy (cud jakiś, bo ostatnio rzadko się to zdarza), a wróciwszy do domu dostałam szybkiego buziaka od C., zanim on wyszedł. A potem w spokoju usiadłam na kanapie starając się nie myśleć, jak strasznie dzisiaj zimno, i zajadałam się serniczkiem.Kiedy zobaczyłam to cudo(...)tych, którzy nie lubią rodzynek w sernikach: ja też nie przepadam. Ale te smakują zupełnie inaczej. Są napęczniałe od herbaty, i pasują po prostu świetnie. Dałam białą czekoladę, ale żeby nieco zrównoważyć jej słodkość, dodałam też sok z cytryny. Konfiturę wiśniową, choć prezentuje się u Asi obłędnie, zastąpiłam słodką kremówką z dodatkiem herbaty. Z mazistym, lekkim, ale konkretnym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŁatwa i szybka w przygotowaniu pasta wegetariańska z dodatkiem bakłażanów i serka ricotty. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera pt.: "Włoska wyprawa Jamiego". Składniki: 2 duże bakłażany oliwa z oliwek łyżka suszonego oregano pęczek świeżej bazylii 1 łyżka octu z białego wina 500 ml passaty pomidorowej 450 g spaghetti 150 g solonej ricotty lub parmezanu sól morska, pieprz(...)sosu dodać trochę wody, w której gotował się makaron. Na koniec wrzucić do niego spaghetti i wymieszać. Wyłożyć na talerze, udekorować listkami bazylii oraz serem ricotta. Można również skropić danie oliwą z oliwek
wyzwania kuchennePo poniedziałkowej, prostej zapiekance ziemniaczanej miałam mocne postanowienie przygotować normalny "szanujący" się obiad na następny dzień. Wieczorem wyjęłam mięsko na gulasz by we wtorek z
Kuchnia po mojemuUpały już się kończą, ale to nie powód, żeby rezygnować z lekkich deserów na zimno. Moja rodzina uwielbia serniki pod każdą postacią, ale i to danie postanowiłam uczynić nieco lżejszym. Naturalny jogurt, owoce - pyszne smaki, pyszne kolory. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)biszkopty maczamy pojedynczo i przez chwilę, bo natychmiast pęcznieją). Wiśnie drylujemy i lekko miksujemy. Dodajemy do nich jogurt naturalny oraz galaretkę wiśniową rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i mieszamy szybko, nie dopuszczając do powstania grudek. Tężejącą masę wykładamy na biszkopty. Z agrestu wyciskamy miąższ, który łączymy z jogurtem i galaretką agrestową rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Także szybko mieszamy, żeby
Życie zamknięte w smakuzaczyna się właśnie skład ostatnio mojej ulubionej sałatki. Na samą myśl o niej szybciej pracują moje ślinianki! Dla mnie to niebo! Prosta, szybka i taka pyszna! Zróbcie koniecznie! Składniki: 1/2 szklanki razowego kuskus, 1 bakłażan, kilkanaście pomidorków koktajlowych, 1/3 puszki ciecierzycy, feta, czerwona cebula, natka pietruszki, listki mięty, oliwa, cytryna, sól, pieprz, zatar Kuskus wsypać do miski(...)posiekaną z grubsza natkę i mięte, przyprawiamy solą, pieprzem i zatarem. Dodajemy ciecierzycę i całość skrapiamy oliwą. Mieszamy i podajemy. Idealnie smakuje sama, ale też świetnie smakuje do dań z grilla. Smacznego
Plate of Joysię w ustach. Trochę zręczności wymaga przekładanie ich na wałek/butelkę aby nadać im kształt, ale jeśli mi się udało, to myślę że każda/każdy z Was da radę Spróbujcie bo naprawdę warto :)!Ciasteczka maślane TuilesSkładniki:50 g masła niesolonego, miękkiego50 g cukru pudru1 jajko,50 g mąki pszennejolej rzepakowypłatki migdałowe (opcjonalnie)1. Utrzeć masło z cukrem. Dodać(...)minut. Pieczemy aż brzegi lekko się zezłocą. 3. Ciepłe zdejmujemy z blachy i szybciutko układamy na wałku lub butelce, aby nabrały kształtu, jest na to tylko chwila, bo szybko robią się twarde.Smacznego źródło: Step-by-step BakingPost Ciasteczka maślane Tuiles pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plplaskaty blasze”. Dalej autor podaje metodę wyrobu fefernusków: „Na wysmarowany tłuszczam i posztrojowany mónko ułożyć paski ciasta, pocióńć na wirfle i wstawić blacha do fest nahajcowanego psieca. Po wyjańciu dać sia jamu łostudzić, polać farinó rozmóncóno wew kapce wody zes białtkam”.Nazwa fefernuski pochodzi z języka niemieckiego „pfeffernusskuchen”, gdzie „pfeffer” znaczy pieprz, pierny, a „nuss” – orzech, czyli twardy. A więc(...)Wtedy jest wystarczająco twarde i bez problemu można uformować wałek, z którego odcinane będą pojedyncze ciasteczka. Tuż po upieczeniu ciastka są lekko twarde. Zwłaszcza skórka, która jest delikatnie chrupiąca. Szybko jednak kruszeją, miękną i są zaskakująco delikatne. Lukier nie jest za gęsty, jest na tyle rzadki, że fefernuski bez problemu można w nim „wykąpać”. Gęstość lukru można bardzo łatwo regulować
Grahamka, weka i kajzerkaświetnie się bawiliśmy i co najważniejsze - byliśmy razem. Zleciał niestety szybko i dziś trzeba było wracać na uczelnie. Postanowiliśmy, że częściej musimy organizować sobie takie spontaniczne i szybkie wycieczki, bo naprawdę warto. Nie tylko ze względu na odwiedzenie nowych miejsc, ale również po to, by związek nie był nudny. Dzisiaj powrót do szkolnej rzeczywistości. Dzień zapowiadał się przyjemnie, wjeżdżam samochodem(...)można posłużyć się wieloma warzywami. Aczkolwiek te, z batatów, zasmakowały mi ogromnie. Z przepisu wychodzi ich tyle, że najedzą się nimi trzy osoby, jeżeli będą one dodatkiem do dania, a nie głównym daniem. Składniki na jedną blachę: - 2 duże bataty - oliwa z oliwek lub inny tłuszcz (mniej więcej 2-3 łyżki, może być smakowa) - ulubione przyprawy
Be Fit Be Strongwieczory w kobiecym gronie najlepsze są słodkie i szybkie smakołyki, które dopełnia obecność piwa o słodowo-słodkawym charakterze z karmelowo-orzechowymi nutami. Takie połączenia, wraz z ciekawymi i dowcipnymi opowieściami zawsze sprawdzają się idealnie. Dlatego zapraszam Was na czekoladowo-karmelowe chwile (babeczki) z orzechami, które są wprost idealne do zimnego piwa Brown Ale. Spróbujcie. Składniki: (na 14-16 babeczek) Składniki(...)rondelka i rozpuszczamy, odstawiamy do wystudzenia. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy oraz kakao (jeśli lubicie bardziej słodkie smaki możecie dać łyżkę słodkiego kakao i resztę ciemnego do wypieków). Mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Do przestudzonej margaryny dodajemy jajka, mleko i 2 łyżki skondensowanego karmelowego mleka słodzonego, wszystko mieszamy łyżką
Słodkie okruszkiZupki chińskie .... Zupa błyskawiczna , potocznie zupka chińska (zupa instant, ang. instant – natychmiastowy, błyskawiczny) – żywność, która nadaje się do konsumpcji w kilka minut po zalaniu gorącą
Taste Therapy