zaprawione mniejszą lub większą ilością winegretu. Wymieniony skład sałatki nicejskiej może ulegać wprawdzie pewnym modyfikacjom, ale w ogólnym zarysie jest dość stały. Dlatego pod względem różnorodności składników jest to danie raczej „na bogato” i nie ma powodu, by je „odchudzać”. Smaków w tej sałatce ma być dużo jeśli mamy ją nazwać nicejską. Pomijając fasolkę i ziemniaki, sałatka przygotowywana jest(...)rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, pamiętając przy tym o dość ścisłej zasadzie czasu obróbki – nie więcej niż 1,5 minuty na stronę. Dłuższy czas spowoduje, że mięso szybko stanie się suche. Nie należy się też negatywnie sugerować tym, że tak usmażone mięso będzie miało w środku dość ciemny czerwono-szary kolor, który mógłby zostać zinterpretowany w ten sposób
Kulinarna PokusaJak czowiek czyto ruske ksiōnżki i patrzy na te ichniyjsze filmy, to ôni 1 tam co chwila jōm 2 bliny. I sie tak potyn myślymy, co
Chop w kuchnimajtać nogami w wodzie. Przyznam się Wam w tajemnicy, że przejechałam się nią... Sześć razy! Ale ciii ... Po powrocie do domu pogoda postanowiła nam przypomnieć, że jednak jesteśmy w Danii, a jesień już za pasem. Mży i kropi, trochę wieje i ogólnie nie ma się ochoty wyściubiać nosa z domu. Szczęśliwie, ostatni tydzień urlopu postanowiliśmy spędzić w domowych pieleszach(...)chwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon na pomidory uciekł mi jakoś w tym roku; w ogóle lato minęło zaskakująco szybko. Gdyby nie fakt, że któregoś dnia C. obdarował mnie dwoma skrzynkami tych czerwonych, okrąglutkich warzyw (czy też raczej owoców), w ogóle bym się na nich nie skupiła. A tak powstał duży
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków 30 dag mąki 1 jajko Nadzienie: około 1/2 kg śliwek 2 łyżki cukru Dodatki: 5 dag masła 2 łyżki bułki tartej
Qchnia po prostupopularne i lubiane mięsko, chętnie przeze mnie wykorzystywane w różnych potrawach. W szynce szwarcwaldzkiej zawinąłem podłużne, dosyć chaotycznie wycięte, grube plastry takiego fileta (bez rozbijania – czyli cicho, czysto, szybko i przyjemnie). Oczywiście, aby było ciekawiej w środku muszą znaleźć się również dodatki – jakie to już kwestia gustu (lub zawartości lodówki). Jedna taka roladka – w tym wydaniu(...)delikatnie – szynka ma bardzo intensywny i słony smak. Roladki zapiekałem w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym piórkami cebuli i odrobiną oliwy na dnie, w piekarniku (180 st, ok 45 minut). Całe danie podałem z kaszą jęczmienną, ugotowaną i podsmażoną z ulubionymi dodatkami (cebula, czosnek, troszkę zieleniny lub ogórek kiszony). Artykuł Roladki z piersi kurczaka w szynce pochodzi z serwisu Ugotuj
Ugotuj to sam ...dodatkiem do pieczonych udek. Słodycz buraków przełamana odrobiną soku cytrynowego świetnie się skomponowała z ich owocowym nadzieniem. Wyszło z tego pyszne danie godne świątecznego stołu. Do przygotowania tego dania użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego sprzyja utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko zawału serca i wspomaga walkę nadciśnieniem tętniczym. Jest także(...)utrzymaniu prawidłowej pracy mózgu i oczu. Dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi jest doskonale akceptowany i tolerowany przez dzieci. Ponadto kwas linolenowy z rodziny omega-3, który z reguły szybko się utlenia, w oleju rzepakowym ulokowany jest w środku cząsteczki triacyloglicerolu, i tym samym jest szczególnie „chroniony” przed utlenieniem. Dlatego olej rzepakowy jest najdłużej utrzymującym świeżość tłuszczem kuchennym. Przechowywany po otwarciu
Wiem co jemMini gołąbki z pieczarkowym wkładem. Szybkie w wykonaniu i pyszne. Składniki: 8 liści kapusty białej 8 kawałków szynki konserwowej 8 plastrów żółtego sera 20 dag pieczarek 1 cebula 1 łyżka przyprawy typu Vegeta 1 łyżka masła olej Wykonanie: Liście przygotować tak jak na gołąbki. Na każdy listek położyć szynkę i obłożyć pieczarkami usmażonymi z cebulą, po czym zawinąć w rulon(...)odrobiną wody, skropić olejem i posypać przyprawą. Piec w temperaturze 190 stopni około 40 minut. Pod koniec pieczenia obłożyć roladki żółtym serem. Gdy ser się roztopi, wyjąć danie z piekarnika. Podawać z ketchupem lub sosem pomidorowym
Tradycyjna Kuchnianiemal brunatną barwę. Grubo mielone owoce (takie najczęściej można kupić w sklepach z przyprawami) są kleiste i lekko wilgotne. Nie należy kupować dużych ilości sumaka na zapas, ponieważ bardzo szybko wietrzeje. Sumak, jako przyprawa doskonale komponuje się z wszelkimi rodzajami duszonego, smażonego lub grillowanego mięsa, rybami i owocami morza oraz warzywami. Z powodzeniem można go stosować jak przyprawę do sałatek(...)jednym z głównych składników mieszanki przyprawowej za'atar (zatar) ( tutaj przepis ) Sumak korzystnie działa na przewód pokarmowy, przyspiesza trawienie oraz zapobiega biegunkom. Poniżej przepis na popularne na Bliskim Wschodzie danie czyli musakhan - bardzo aromatyczny kurczak z sumakiem Składniki (proporcje na około 1,5 kg mięsa) 4 udka z kurczaka 2 duże czerwone cebule pokrojone w cienkie półplasterki 1 czerwona
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamięsa przyprawą i w szybkowarze 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na oleju mięsa zrumienić, odłożyć na talerz kapustę kiszoną /można dać więcej np 1 kg-ja dałam tylko dla uzyskania posmaku i mąż ją zjadł do obiadu/ pokroić drobniej, wymieszać z cukrem, pieprzem i wsypać do tłuszczyku w szybkowarze na kapuście ułożyć mięsa, obrane większe ząbki czosnku(...)spuści ciśnienie - mięso jeszcze nabiera kruchości i smaku, wywar pozostały można zamrozić i dodać później do gotowania np. bigosu czy kapuśniaku mięso jest bardzo smaczne, kruche i w sumie szybko ugotowane niż w tradycyjnym gotowaniu 1 golonkę, łopatkę zostawiłam na zimno do pieczywa, 2-gą golonkę zjedliśmy na pół na obiad z kapustą z ziemniakami................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBędzie o cieście bardzo popularnym, prostym, szybkim i niewątpliwie pysznym. Szarlotka sypana, to jedno z pierwszych ciast, które upiekłam. Z uwagi na swoją łatwość wykonania kiedyś była w mojej kuchni bardzo częstym gościem. Może właśnie dlatego zwyczajnie „się przejadła” i na dłuższy czas wypadła z moich wypieków. Przyszła jednak pora, aby przepis „odkurzyć”, tym razem jednak – Szarlotka sypana(...)tortowej- 2 szklanki kaszy manny- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 180g dobrze schłodzonego masła- 200 g suszonej żurawiny- 2,5 kg jabłek (dałam Golden Delicious)- cukier waniliowy- 2 łyżeczki cynamonu- masło i bułka tarta do formy Szczelną prostokątną blaszkę o wymiarach 24 x 35cm smarujemy dość grubo masłem (spód
mojewypiekiinietylkoKiedy tylko zobaczyłam zdjęcia takich małych „cudów” na Instagramie od razu pomyślałam: „muszę takie zrobić dla Jacha.” Tym razem nie z nim, a dla niego. Na
Kolizje SmakówPrzepis na te jajka znalazł się w Wielkanocnym Wydaniu specjalnym serwisu Gotujmy.pl a link do wydania jest tutaj, zaś przepis znajdziecie na 25 stronie. Jest to
Ewa w kuchniciasteczka miałam piec wcześniej...ale niestety czasem nasze plany się zmieniają...ale w końcu są i ciasteczka...szybkie w sumie do zrobienia...tylko ciasto musi odleżeć 1 godzinę w zamrażalniku...moje ciasto prawdę mówiąc leżakowało w lodówce ,a nie w zamrażarce ..przez 2 godziny...takie ciasteczka nadają się na choinkę...wystarczy zrobić w nich otworek na sznureczek, a po upieczeniu(...)ciasta Tupperware oraz innych foremek.30 dag mąki 3 łyżki cukru pudru 20 dag zimnego masła 10 dag miodu 1 łyżeczka sody [ wg mnie można dać mniej]Mąkę przesiać razem z sodą, dodać masło i posiekać. Dodać miód, sodę i cukier.Dokładnie wymieszać składniki aż połączą się w gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię
Moje domowe kucharzenieW związki z chorobą dzieci mam reżim domowy. Nie ma mowy o wyjściu na spacer, plac zabaw czy chociażby po zakupy. Wobec tego faktu stanęłam wczoraj
Kolizje Smakówstwardnienia (co najmniej na godzinę). Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i przygotowujemy dwie blachy, przez co zminimalizujemy prawdopodobieństwo poparzenia się lub zestresowania, kiedy będziemy musieli na szybko zrzucić jedną partię pierniczków, żeby kolejna mogła trafić do piekarnika. Z naszej kulki w lodówce odcinamy 1/4 ciasta, którą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Wycinamy pierniczki foremkami(...)Przy okazji robienia jakichkolwiek wycinanych ciasteczek pod koniec roboty zawsze pojawia się jedno bardzo, ale to bardzo ważne pytanie: co zrobić ze strzępkami ciasta, których przecież nie da się zużyć do końca, nawet jeśli będziemy wycinać serduszkowe pierniki w nieskończoność? Otóż można zagnieść je w kulkę, którą następnie rozwałkowujemy w dłoniach na kształt walca, kroimy na paski
sama złodycz