Pyszne ciasto, które nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, zwłaszcza na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą
e-PrzepisyKulinarnewcześniej z lodówki. Nie kładziemy zimnych steków na patelnię. - Mięso kładziemy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię. Wysoka temperatura patelni jest ważna, bo w smażeniu steów chodzi o to, aby szybko zamknąć pory mięsa, tak by wszystkie soki i aromaty zostały wewnątrz. - Po położeniu steków na patelni nie ruszamy ich, pozwalając aby utworzyła się brązowa skorupka. - W czasie smażenia mięsa(...)minut, aby soki się wchłonęły. - Moim zdaniem dobry stek powinien „smakować mięsem”, więc sól, pieprz grubo mielony i odrobina masła (jak dla mnie) są wystarczające. Steki wołowe to danie wybitnie dla mężczyzn – to nieprawda, to mit. Lubię mięso, preferuję drób, ale raz na jakiś czas tatar wołowy, czy stek wołowy na talerzu jest mile widziany. Moja propozycja, tym razem
mojewypiekiinietylkoprzepis na typowy śląski obiad i przy wykrawaniu głąba z czerwonej kapusty, prawie ucięłam sobie lewego kciuka. Skończyło się na pogotowiu, kilku szwach i zwolnieniu lekarskim. Postanowiłam jednak nie dać się przeciwnościom losu i jedną ręką, przygotowałam dzisiaj jesienną wersję tarty, którą wrzuciłam jako ostatni wpis na bloga. Ta jest zdecydowanie bardziej sycąca, na kruchym cieście, ze sporym dodatkiem przepysznego(...)można dolać 1-2 łyżki wody, jeśli ciasto jest za suche). Jeśli nie mamy robota (i mamy sprawne obie ręce ;)) składniki wrzucamy do miski, siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.Forujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 min.Zamrożony szpinak podsmażamy na 1 łyżce dowolnego tłuszczu, do momentu aż wyparuje z niego większość wody
Obiad za dychęŚwięta. Tarte można przygotować w formie niewielkich tartaletek, dużej, podzielnej tarty lub w ogóle w formie malutkich babeczek wypełnionych farszem. To od Was zależy czy chcecie podać to danie w formie niewielkich tartinek na jeden kęs, czy wolicie jedną dużą tarte, którą potem można podzielić na kawałki dowolnej wielkości. Ciasto jest bardzo kruche i smaczne, natomiast farsz rozpływa(...)minut, na średnim ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Po przygotowaniu podaję z pieczywem lub używam do farszu tarty, uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów. Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki szybko zagniatam do połączenia. Następnie owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum na 30 minut. Po tym czasie od ciasta odrywam 1/4 i odkładam na bok, resztę wałkuję i umieszczam
Mango Papajarazem złe samopoczucie. Często zdarza się, że dziecko unika jedzenia produktów, które zwyczajnie mu nie smakują lub ma do nich uprzedzenia. Niezależnie od tego powinniśmy dążyć do tego by dania podawane dziecku były odpowiednio skomponowane, smaczne, a przede wszystkim zdrowe. Chcesz przemycić więcej witamin do diety dziecka? Możesz użyć tak zwanych witaminowych bomb. Tak nazywamy pokarmy, które charakteryzują(...)mineralne i witaminowe. Dieta dziecka powinna być bogata w produkty, takie jak: Nabiał – mleko, kefir, jogurt to najlepsze źródło wapnia. Jest ono szczególnie potrzebne dzieciom w okresie aktywnego wzrostu. Szybkie rośnięcie wymaga dużej ilości tego składnika. Należy zwrócić szczególną uwagę na jego dostarczanie, po to by dziecko mogło się rozwijać prawidłowo. – Jogurt z Musli Rośliny strączkowe – są doskonałym
Codogaradokładny element filtracji wody, usuwa azotany, metale ciężkie, benzen, pierwiastki promieniotwórcze, fenole, bakterie i wirusy) oraz liniowy filtr węglowy (szlifuje wodę, poprawiając jej smak). A wszystko to odbywa się szybko i sprawnie. Odkręcacie kranik (który jest oczywiście dołączony do zestawu) i możecie się delektować absolutnie czystą wodą. Co jest w zestawie? W zasadzie wszystko. Wszystko co potrzeba. Kupując ten zestaw(...)tego jeszcze dochodzi obszerna i szczegółowa instrukcja. Montaż Sam montaż jest naprawdę prosty. Dołączona instrukcja jest naprawdę szczegółowa i nawet ktoś średnio uzdolniony technicznie (jak na przykład ja) da sobie radę. Potrzebne będą: śrubokręt, klucz hydrauliczny typu „żabka” czy coś w tym stylu, wiertarka i jedno lub dwa wiertła, jakiś ostry nóż (żeby dopasować długość wężyka), taśma teflonowa (do uszczelnienia
Marder&Marder ManufactureWEGEBURGERY Te wegeburgery wywołały w moim domu wiele kontrowersji, od zachwytu po "kręcenie nosem". Jedni dosłownie pożarli po kilka porcji, inni (czytaj mąż - mięsożerca) kręcił nosem
Słodko-Słony Świat IlonyW smaku przypomina troszeczkę grecką, choć nie ma w niej ogórka i ma posmak słodkawy. Jest za to wszystko to, co znalazłam akurat w lodówce :) Sałatki
Gosia gotujeziemniaczane, można je jeść z czym dusza pragnie. Są genialne zarówno w wersji pikantnej, słodkiej, jak i... bez niczego. Robi się je łatwo i przyjemnie, zjada się je szybko, z uśmiechem i mimo, że są dość sycące, to mało kto się przy tym ogranicza. Smakują genialnie zarówno gorące, zimne, świeżo usmażone jak i podgrzewane w piekarniku.SKŁADNIKI:- cukinia(...)pokrojona w pióra,- przyprawy: dużo pieprzu ziołowego, pieprz czarny,- mąka ziemniaczana/bezglutenowa - bardzo mało (ilość zależy od wilgotności cukiń. Jeśli po starciu odstawimy na chwilkę i odlejemy sok, to można dać mniej).Cukinię ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Możemy do niej zetrzeć również ziemniaka, ale nie jest to konieczne (będzie troszkę mniej cukiniowe, a bardziej tradycyjne). Wbijamy jajka, dodajemy przypraw
Wypisz Wymalujdania, które można jeść na różne sposoby. Najbardziej trafiają do nas te, które łączą w sobie kilka smaków i wypełniają cały dom przyjemnym aromatem. Tak, wtedy dom pachnie życiem. Tą porą roku piekarnik mógłby chodzić non-stop ogrzewając nas przyjemnym ciepłem, ulubionym światłem i otulając tańczącymi nutkami słodkości bądź charakternymi powiewami wytrawności. Tym razem też nie dałyśmy(...)OREGANO:Ostro i aromatycznie czyli uwodzicielsko! :) Bo co to za kuchnia, która pazura w sobie nie ma? I co to za danie, które nie zachęca zapachem? Tak więc ta mieszanka to specyficzny afrodyzjak, który sprawia, że nie da się nie nie ulec. Słoiczek z tą barwną mieszanką trzeba napełniać regularnie.Kupisz ją tutaj: PITNICA/Z CZOSNKIEM I BAZYLIĄ:Czosnek
Wypisz WymalujJuż kilkukrotnie nawiązywaliśmy do tej tradycyjnej potrawy kuchni francuskiej – w innych daniach, które wykorzystywały taki sam lub podobny zestaw warzyw. Ratatouille w ścisłym znaczeniu składa się tylko z nich, choć można je serwować zarówno samodzielnie, jak i np. z mięsem. Dzisiaj skupimy się na ratatouille w „czystej” postaci, którego typowymi składnikami są pomidory, bakłażan, cukinia, cebula, kolorowe papryki oraz(...)zwrócić uwagę, by ich zwyczajnie nie rozgotować. Papryka i cebula są nieco „odporniejsze”, więc duszą się wyraźnie najdłużej, ale już pomidorom wystarczy kilka minut. Można jednak pokusić się o „szybką” wersję potrawy, w której wszystkie składniki wprost dusimy ze sobą jednocześnie, ewentualnie dodajemy stopniowo w kolejności od gotujących się najdłużej do najkrócej. Różnie można też podejść do kwestii czy pomidory
Kulinarna Pokusazamknięciu oczu i pojawiała się za każdym razem, gdy przerażona dziewczyna ponownie rozchylała powieki. Artur wspierał ukochaną, mimo że był wstrząśnięty tym, co zobaczył. Razem z nią odkrył szybko, że ciemne okulary chronią przed wyzwalaniem wiązki optycznej. Od tamtej pory Kosma musiała na stałe nosić okulary o dużych czarnych soczewkach. Tylko to blokowało samoczynne działanie tęczówki, a dokładniej absorbowanie przez(...)początku Walerian ani pozostali nie rozumieli, jak powstawała moc Kosmy, dopiero po kilku miesiącach naukowiec doszedł do wniosku, iż to komórki tęczówki posiadają tak niezwykłe właściwości. Niestety, nie dało się nad nimi panować. Ładek wyprowadził się do Włoszech po uzyskaniu doktoratu. Tam spotkał swoją przyszłą żonę, Polkę, która mieszkała już od wielu lat w Italii. Z nią założył rodzinę
Anioszek w kuchnijuż także swoją kilkuletnią córeczkę, nie jest dobra, jest pyszna! Tym samym można powiedzieć, że nieskomplikowana receptura na zupę chrzanową przeszła na kolejne pokolenie :). Jej zaletą jest bardzo szybki czas przygotowania. Praktycznie potrzeba tyle czasu ile gotują się ziemniaki, plus jakieś 15 minut, obejmujące krojenie składników. Potrzeba: 30 dag boczku wędzonego 4-5 ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe(...)mąki pszennej 2-3 łyżki startego chrzanu 1 łyżka majeranku woda Z powyższych składników przygotować można 6 dużych porcji zupy lub 8 mniejszych, jeśli planujemy po niej jeszcze kolejne danie, polecałabym raczej lekkie. My zupę zawsze jemy jako samodzielne danie obiadowe, pierwszy posiłek po powrocie do domu po pracy i szkole. Boczek, obrane i opłukane ziemniaki i cebulę
I tu będę miała takie tetwarz. Tutaj jest trochę grubsza rurka, też pewnie kiedyś się przyda. I tą rurką zasysając ściągamy do drugiego słoika ile się tylko da. A to co już się nie da, co jest niebezpiecznie blisko miodowego szlamu, po prostu przefiltrujemy. Ja do filtrowania używam filtrów do kawy. Dodatkowo wykładam je papierowym ręczniczkiem. Więc mocujemy taki filtr do kawy na słoiku przy(...)trzeba się uzbroić w cierpliwość. Ale dzięki wyssaniu większości nalewki przez rurkę cały proces udało mi się skrócić do zaledwie kilku godzin. Może 8, może 10. To naprawdę całkiem szybko. Po przefiltrowaniu nalewkę butelkujemy. Na szczęście nie musi dojrzewać zbyt długo. Nadaje się do picia po 2 tygodniach. DEGUSTACJA: Nalewka ma konkretną moc. Czuć ją wyraźnie. Do tego dochodzi przyjemna
Marder&Marder Manufactureniestety trudno dostępne, ale szukajcie ich na targowiskach lub w dobrych marketach. Warto spróbować, są delikatniejsze w smaku i mają przepiękny kolor. Zresztą sami zobaczcie jak wyszło nam to danie. Młode brokuły ze szparagami w serowym sosie (4 osoby) Składniki: 2 pęczki młodych brokułów 2 pęczki zielonych szparagów 1 kg ziemniaków 400 gr zielonej fasolki szparagowej 2 duże marchewki(...)gałka muszkatołowa, sól Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Fasolkę z marchewką my ugotowaliśmy na parze, a brokuły i szparagi w lekko osolonej wodzie na krucho. Prosto i szybko. W trakcie kiedy gotujemy warzywa, przygotowujemy sos. Do rondla wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Dodajemy sery i na małym ogniu gotujemy, aż sery się rozpuszczą. Na koniec dodajemy pieprz i ścieramy
vegetanie