pyszne samodzielne danie. Przepis od babci, która umie je przygotować jak nikt na świecieSkładniki:1 kg ziemniaków obranych200 g mąki1 jajkosól morska Kamis młynekWykonanie:Ziemniaki gotujemy do miękkości ok.25 minut. Studzimy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków, jesli jej nie posiadamy możemy też użyć maszynki do mielenia mięsa. Do gładkiej masy ziemniaczanej dodajemy jajko, wsypujemy mąkę, szybko mieszamy wyrabiając ciasto
Z Majeczką w kuchnigalarecie. Od zawsze kojarzą mi się ze świętami bożonarodzeniowymi. Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania łososia w galarecie. Taka przekąska na zimno jest naprawdę łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Danie idealne na kolację wigilijną. Łososia w galarecie możecie przygotować kilka dni przed Wigilią. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014 i Świąteczna rybka . Składniki: 3 kawałki filetów z łososia(...)warzywa i dodać umyte, osuszone oraz pokrojone na mniejsze kawałki filety z łososia. Delikatnie włożyć je do garnka i gotować kilka minut na małym ogniu. Wbrew pozorom łosoś bardzo szybko się ugotuje. Ugotowane filety delikatnie wyjąć z garnka. Następnie należy sklarować wywar, tzn. do wywaru dodać lekko ubite białko. Całość chwilę gotować, a następnie przelać do innego naczynia. Najlepiej
UgotowaćDomową wersję kebaba robię od kilku lat, chyba mniej więcej od czasu, kiedy poznałam mojego męża. Tak samo było z pizzą. Fajnie jest eksperymentować w domu
Smakowy Rajprzygotować naleśniki rozumiane jako placki same w sobie. Abstrahujemy tu więc od wszelkich dodatków i farszów jakie są do nich stosowane i jakie często skutkują zupełnie odrębnymi i samodzielnymi daniami. Z drugiej strony, ponieważ wiele osób ogranicza się jedynie do połączenia uniwersalnego naleśnika z konfiturą lub czymś podobnym, publikujemy tę instrukcję jako przepis, a nie poradę. Będziemy się jednak(...)patelni, tak abyśmy kilkoma ruchami pokryli całą jej powierzchnię bez pozostawiania „dziur”. Z tego punktu widzenia ważna jest też odpowiednia temperatura patelni – zbyt gorąca sprawi, że ciasto zbyt szybko się zetnie lub trwale przywrze, ale zbyt chłodna też niesie ryzyko przywarcia, niepotrzebnie wydłuża czas smażenia oraz może mieć zły wpływ na właściwości mechaniczne placków. Grubość placków zależy m.in. od ilości
Kulinarna Pokusawykorzystywali nadal nasiona dzikich roślin. Ich przysmakiem były szparagi na gorąco z roztopionym masłem, solą, pieprzem i kroplą cytronu. Co trochę zaskakujące, suszyli szparagi, aby zimą móc je szybko przygotować po prostu gotując w wodzie. To z pewnością świadczy o dużej miłości do tego warzywa, która pchnęła Rzymian do przemiany produktu mocno sezonowego w całoroczne! Od metody przyrządzania suszonych(...)Szparag uważany był przez różne cywilizacje za afrodyzjak - odgrywał rolę jako symbol falliczny, Rzymianie dedykowali go bogini miłości Wenus, zaś na Bliskim Wschodzie przypisywano mu szczególne miłosne właściwości w daniach, w których występował w połączeniu z żółtkiem. Zielony dla Włocha, fioletowy dla Francuza.... Współcześnie na obszarze śródziemnomorskim szparagi najchętniej jedzone są we Włoszech, Francji i Hiszpanii, raczej nie widuje
Chilli Czosnek i Oliwainne dane kontaktowe.8. UCZCIWOŚĆZawsze bądź uczciwy dodając przepis. Jeżeli sam nie jesteś przekonany do smaku wykonanej potrawy - nie dodawaj przepisu na blog. Osoba, która przygotuje niesmaczną potrawę z Twojego przepisu, a postępowała dokładnie wg Twoich wskazówek, prawdopodobnie już więcej nie powróci.9. INNE BLOGIOdwiedzaj inne blogi, szukaj inspiracji, obserwuj, komentuj, pytaj, nawiązuj kulinarne znajomości. Będziesz zaskoczony, jak szybko Twój blog
My Culinary ArtSzybkie podsumowanie: "Pysznie bez glutenu" jest naprawdę dobrze wydaną pozycją wśród kulinarnych książek. Bardzo ładne zdjęcia, strony skomponowane przejrzyście i czytelnie, nie ma chaosu - każdy z pewnością to doceni. Pierwsze wrażenie - wielki plus.Czas zagłębić się więc w poszczególne potrawy i sprawdzić, ocenić książkę od strony merytorycznej. Słowo "recenzja" oznacza dla mnie RZETELNE przedstawienie czytelnikowi tego, co sądzę o danej pozycji
W kuchni Karmel-itkiszarlotka, to był eksperyment. Stwierdziłyśmy, że skoro lubimy owsiankę i jabłka, to będzie ok. Wniosek jest taki, że nie powala, choć dało się zjeść oczywiście. My pozostaniemy przy tradycyjnej wersji, a tę polecamy wszystkim dbającym o linię łasuchom....Porcja na średnią blaszkę lub tortownicę.Składniki: 50 dag mąki razowej 25 dag margaryny 2 jajka 1 kg szarej renety(...)antonówek 10dag rodzynek 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju 1 szkl. płatków owsianych cynamon Wykonanie:Z mąki, margaryny i jajek zagnieść szybko ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z rodzynkami i cynamonem. Schłodzone ciasto, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i wyłożyć nim blachę. Lekko podpiec w piekarniku nagrzanym
Anioły w kuchniwidać wiele osób wagi nie posiada. I tutaj mamy gotowe rozwiązanie. Już nie będziemy musieli się zastanawiać ile to jest szklanek ponieważ to urządzenie ma wbudowaną wagę! Ta-dam! :) Dlaczego inni producenci na to nie wpadli? Nie wiem. Dodatkowo, waga ta jest odczepiana od urządzenia, można ją zdjąć i stosować samodzielnie. Czyli dodatkowy plus. Naprawdę dobry pomysł. Waga waży(...)szybszego wypieku chleba białego i wieloziarnistego - HEFEKUCHEN: do słodkiego ciasta drożdżowego - BACKPULVER: do wypieków z proszkiem do pieczenia (np. herbatniki) - KONFITURE: do gotowania dżemów i galaretek - TEIG: na szybkie przygotowanie chleba białego i mieszanego - ULTRA-SCHNELL: program odpowiedni do pieczywa z bardzo lekkiej mąki - BACKEN: do pieczenia ciasta drożdżowego lub ciasta, które zostało przygotowane oddzielnie (ręcznie). - DESSERT: do pieczenia słodkiego
Marder&Marder ManufactureWykwintna zupa grzybowa. To nie zupa krem – ale na podniebieniu jest nieziemsko lekka, miękka – aksamitnie kremowa. Skondensowany smak grzybów – i tych suszonych, i świeżych – rewelacyjnie podkreślają
Karo in the KitchenCiasto bez dna. Tak najłatwiej opisać deser, który składa się tylko z owoców i kruszonki. Szybki i sycący, prosty i pyszny. Do wykonania z wszystkimi sezonowymi owocami. Bardzo lubię crumble. W tym roku przerobiłam już około 20kg rabarbaru, nie mogło go zabraknąć i w tej postaci. Dla koloru i słodkości dwie solidne garście truskawek. Do smaku – cynamon, gałka muszkatołowa(...)truskawek i rabarbaru pasuje waniliowy) i dodajemy 4 pełne łyżki cukru. Deser nie będzie za słodki, ale rabarbar przestanie być bardzo kwaśny. Jeśli lubicie bardziej słodkie desery spokojnie możecie dać więcej cukru, a jeśli macie ochotę na opcję z mniejszą ilością kalorii – owoce dosłodzić słodzikiem, który nie straci swoich właściwości podczas pieczenia w wysokich temperaturach, np. stewią, erytrytolem czy maltodekstryną
Karo in the Kitchenciasto zamierzałam opublikować już jakiś czas temu. Wówczas jednak padł mi komputer i dopiero teraz odzyskałam wszystkie dane, w tym również ten przepis i zdjęcia. Wprawdzie już powoli na blogach zaczynają pojawiać się świąteczne przepisy, u mnie jeszcze ostatnim tchnieniem jesień. Z jabłecznikiem w roli głównej, który piekła zawsze moja babcia. Który kojarzy mi się z jesiennymi, sobotnimi popołudniami(...)ogrodzie, gdzie zawsze zbieraliśmy jabłka. Ciasto jest bardzo proste - poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony cukiernik. I szybkie wykonaniu. Zostawiam Was zatem z moim ostatnim jesiennym akcentem a ja wracam do pracy nad drugim numerem "Życia ze smakiem". Tak, tak, już niebawem kolejny numer.... :) Dlatego wybaczcie mi, że nie jestem w stanie na bieżąco do Was zaglądać, ale jak tylko
My simple kitchenOd dłuższego czasu staram się porzucić wcześniejsze (złe) nawyki żywieniowe i wprowadzić jak najwięcej zdrowych i ciekawych posiłków do swojego jadłospisu, a co za tym idzie
Szybko Tanio SmacznieChyba wszyscy znają racuchy z jabłkami. Moja babcia podawała je oprószone cukrem pudrem. Były słodkie i pyszne. Moje może nie dorównują tym babcinym i raczej nigdy
Mama GotujeDzisiaj znów lekko i dietetycznie, czyli samotnego gotowania ciąg dalszy. Jako że ostatnio zakupiłam pod wpływem chwili całą masę kasz różnych rodzajów, postanowiłam w końcu
W poszukiwaniu inspiracji