szybkie dania - 5000 przepisów (strona:186/334)

Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu 182

najzdrowsze dania świata jedzone codzienne może Wam przynieść więcej szkody, niż pożytku. Jedząc bowiem codziennie super zdrowego indyka lub soczewicę, w towarzystwie ciągle tych samych dodatków, spowodujecie niedobory innych elementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Stąd tak ważna jest różnorodność i spożywanie produktów z wielu grup. Dzisiaj proponuje na obiad, lunch lub kolację pyszną i szybką zupę

Moja Delicja
Szybka tarta ze szparagami, porami i serami 167

szybkiej kolacji, więc - przyznaję bez bicia - kupiłam gotowe ciasto francuskie na spód. W swoich propozycjach tart czy zapiekanek nie stosuję żadnych sosów. W zamian dodaję sery, które lubię i które ładnie się topią.   Składniki : gotowe ciasto francuskie 2 pory z jak największą ilością zielonego kilka szparagów 3 plastry szynki 100 g gorgonzoli kilkanaście liści mięty (dałam odmianę omszoną) kilka(...)jakiś czas wysoko postawieni ludzie spotykają się na wystawnych kolacjach. Na pierwszym opisywanym gości francuska śpiewaczka Desflors. Ma się wrażenie, że w czasie rautów stoły uginają się od dań i alkoholi. Zdarzenia i myśli głównego bohatera są na tyle perwersyjne, że moja wyobraźnia poszła od razu w kierunku afrodyzjaków, z których jednym z najbardziej znanych są właśnie szparagi. Kuchnia

Weekendy w domu i ogrodzie
Puree z pieczonej dyni zwyczajnej 152

dania jak galaretka dyniowo - pomarańczowa , Drożdżowy chleb z dyni  czy też Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem . Oczywiście zostało mi jeszcze bardzo dużo puree, więc pewnie będę produkować na potęgę muffiny, bo bardzo mi posmakowały.Ale wróćmy do początku. Żeby rozkoszować się smakiem domowego dyniowego chleba lub muffinek, najpierw trzeba przygotować puree. Przepis jest banalny, wykonanie szybkie, jedynie

W poszukiwaniu inspiracji
ZDROWY BATONIK ŚWIĄTECZNY - (Bakaliowiec, keks, blok bakaliowy bez mąki, mleka, masła) 186

blok bakaliowy. Szybki, łatwy i bardzo smaczny pseudokeks to raj dla alergików (pod warunkiem, że mają oni ten plus, że owoce ich nie uczulają). Oto wersja bez grama mąki, mleka czy masła. U nas wylądowała na świątecznym stole, ale kusi nas także 'wznowienie produkcji' na stół noworoczny (by zdrowo i smacznie przeskoczyć z 4 na 5 w dacie). :) SKŁADNIKI:- Bakalie(...)WIŚNIE KANDYZOWANE: Wspaniałe! Dość słodkie kuleczki, które zaczarowują smakiem wypieki. Te wisienki czuć bardzo mocno w naszym keksie. Dodają mocno wiśniowej nuty i prezentują się świetnie! Można ich dać malutko, bo smak jest tak intensywny! :)Można je kupić tutaj: KLIK.MANGO: UWIELBIAMY!!! Mango to chyba nasz ukochany owoc (no, przynajmniej w pierwszej piątce jest na 100%). Zdrowa słodycz o kolorze letniego

Wypisz Wymaluj
Torcik różany 227

przyklejał i dał się swobodnie rozwałkowywać ( ja robiłam to na silikonowej macie), po czym rozwałkowujemy lukier na grubość około 0,5 mm pamiętając, żeby zrobić to z zapasem. Następnie bardzo delikatnie przekładamy rozwałkowany lukier na torcik i formujemy go powoli przyklepując, kierując się ku dołowi. Namiar odcinamy. Pamiętajmy by wszystko robić powoli i dokładnie, gdyż lukier bardzo szybko może się

Sajkofanka smaku
Roladki warzywno - szwarcwaldzkie z parowaru 281

rzeczy nie mogę, ale pozwoliłem sobie na trochę papryki :) Głównego składnika, pieczarki, nie widać na zdjęciach, schował się pod szynką szwarcwaldzką :) Ale zapewniam, że jest tam. Danie wyszło spontanicznie, kupiłem kilka warzyw i zastanawiałem się co z nich zrobić i wyszły roladki, nazwałem je warzywno - szwarcwaldzkie :) Składniki : 8 pieczarek 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiejmała cukinia1/2(...)Paprykę myjemy, wydrążamy środek i kroimy na małe kawałki. Robimy z folii aluminiowej 3 tacki, tę dla papryki z dwoma dłuższymi bokami, żeby można było ją łatwo i szybko wyjąć. Na 1 poziomie układamy tackę z 4 roladkami, na 2 również tak samo. Na 3 poziomie układamy tackę z papryką. Należy pamiętać, żeby tacki nie były za duże, żeby

Parowar Faceta
Falafele z marchewką i kuminem - najlepsze! 154

pewnej książki o odchudzaniu (jak na studentkę dietetyki przystało). Masę przygotowaną na bazie ciecierzycy z puszki formowało się w kulki, obtaczało się w oleju, po czym piekło w piekarniku. Szybko, zdrowo i niskokalorycznie, bo nie smażymy w głębokim tłuszczu. Jednak w efekcie otrzymałam miękkie kulki, rozpadające się przy próbie chwycenia w dłoń. Mogłam co najwyżej rozsmarować je na chlebie(...)Składniki (na 20-24 sztuki): 100 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie i odcedzonej 100 g marchewki startej na tarce 2 łyżki mąki z ciecierzycy (ja dałam zwykłą mąkę pszenną) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula, posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, natki pietruszki lub mięty 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżeczka suszonej mięty 1 łyżeczka mielonej

Chilli Czosnek i Oliwa
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 172

umieścić w lodówce na kilka godzin lub na noc. Ciasto Wymieszać w dużej misce wodę, piwo, drożdże, melasę i sól. Dodać starter. Dodawać, mąki żytnią i graham, przyprawy (dałem 2,5 łyżeczki przyprawy do pierników). Wymieszać i dodawać pozostałą mąkę (konsystencja dość luźna ale pozwalająca na ręczne wyrabianie). Wyrabiać dalej dodając roztopione letnie masło. Wyrabiać ok. 10 minut aż ciasto(...)przełożyć do niej ciasto. Przykryć folią i pozostawić na 30 min. Odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Skórka piwna Rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Wykończenie Ciasto podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki (składałem jak chleb w celu napięcia wierzchniej skórki). Każdą kulę ciasta przełożyć

Stare Gary
Gulasz grzybowy z czosnkową grzanką 155

przywieźć takie prawdziwe, polne pieczarki, z ciemnym spodem. Mocno pachnące i bardzo aromatyczne… Boczniak to dla mnie trochę co innego. Ok, niby – tak jak i pieczarka – da się go z powodzeniem hodować na skalę przemysłową, tak samo na odpowiednio przygotowanej słomie, ale boczniak ma dla mnie smak.   Boczniaki dostarczają łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy(...)gotowe baloty przerośnięte grzybnią. Wystarczy je tylko podlewać i postawić w chłodne miejsce w domu, piwnicy lub cieniste w ogrodzie, a grzybami możecie cieszyć się przez długi czas. Grzyby szybko myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie lub oczyszczamy je pędzlem (wolę drugą opcję, bo grzyby szybko nasiąkają wodą i rozrzedza się ich smak) i niezbyt drobno je kroimy

Karo in the Kitchen
Szybka pizza 201

Dopasowanie składników do idealnej pizzy zajęło mi na oko dwa lata. Eksperymentowałam z różnymi przepisami, łączyłam poszczególne proporcje, tworzyłam ciasto grube, cienkie, chrupiące i puszyste... Aż

VegUlka
Zasmażana botwinka do obiadu 157

Nudna jestem z tą botwinką, ale jak jest sezon, trzeba korzystać. :-) Buraki później nie smakują już tak dobrze. Jako dodatek do obiadu proponuję zasmażaną botwinkę, ja

Szefowa kuchni
Pieczony boczek – doskonała wędlina na każdą okazję 169

Pierwszy i drugi dzień Świąt zawsze upływał u mnie w domu na rodzinnym biesiadowaniu przy stole, na którym nigdy nie mogło zabraknąć pieczonego boczku. Starannie wybrany

Kulinarna Patilogia
Tofu i sos słodko-kwaśny, jedzenie w Kronikach Seinfelda 195

szybko nadrabia zaległości!), który zdarza mi się cytować na co dzień (choć mało osób wie, o co mi właściwie chodzi...). Polskie tłumaczenie nie jest najlepsze, więc jeśli tylko możecie, obejrzyjcie oryginał (angielski amerykański). http://gawker.com/ Jedzenie gra tu główną rolę, drugoplanową lub jest całkiem w tle. Niektóre odcinki mają nawet tytuły pochodzące od nazw produktów żywnościowych lub dań

Qlinarnie i Qlinarnie
Koktajl nektarynkowo- miodowy 164

więc szybko przerabiać te nektaryny, sami dobrze Wiecie, że są bardzo nietrwałe. Upał na zewnątrz, więc dla schłodzenia duszy i ciała powstał cudny koktajl mleczny osłodzony miodem, z dodatkiem nektarynek i odrobiny cytryny. Schłodzony, z kilkoma kostkami lodu, nie za słodki, ochłodził nas pozytywnie. Wyszło pysznie. Składniki: 2 szklanki mleka łyżka miodu ( kto lubi bardziej słodkie można dać 2 łyżki

na moim stole...
Chleb - bez zagniatania, bez wyrastania 57882

szybko..bez zagniatania , bez wyrastania...wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką [ drewnianą ! ], przełożyć do foremki , posmarować wodą [ o tym to ja zapomniałam] i wstawić do zimnego piekarnika..załączyć piekarnik i gotowe..polecam..mój chlebek wyrósł w górę i pękł..byłam zdziwiona dlaczego..nigdy wcześniej tak mi się nie zdarzyło..aż dopiero teraz szykując wpis..okazało się, że dałam za dużo drożdży

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania