Dziś wpis o osobie, która nauczyła mnie właściwie wszystkiego, co związane z kuchnią i pozwoliła mi rozwijać moją pasję - Mama. <3 Moja mama nie jest
Cooking Monstersoki są najzdrowsze), owoc czy warzywo. Jednocześnie użyteczność tej wyciskarki nie kończy się na wyciskaniu pysznych zdrowych soków. Dzięki Sanie można zrobić pyszne musy owocowe, "zetrzeć warzywa" zrobić homogenizowane dania z owoców lub warzyw dla dzieci lub osób starszych, zmielić różne strączki na pasztety i pasty, zrobić lody, zmielić orzechy, bakalie, kawę, zrobić pyszne i zdrowe masło orzechowe(...)zrobić tyle rzeczy, jest skomplikowane, trudno się używa i jeszcze trudniej myje. Nic bardziej mylnego! Na korpus zakłada się błyskawicznie 4 lub 5 części, a myje się je równie szybko jak zakłada (nie ma w tym żadnej ściemy), również dzięki temu że otwór wsadu jest duży i nie ma żadnych zakamarków. Pierwsza część założona, czas na kolejne: Wyciskanie owoców
Co na wege obiad?Źle przyrządzony szpinak zapewne dla wielu z was był zmorą dzieciństwa. Jeszcze kilka lat temu sama nie pomyślałabym, że zupa szpinakowa zagości na stałe w moim
upichcicrozluźniają włókna i sprawiają, że mięso staje się bardziej miękkie po przygotowaniu. Do sałatki owocowej papaję należy dodać tuż przed podaniem - te same enzymy sprawiają bowiem, że inne owoce szybko tracą jędrność. Kapusta Pak Choi, spotykana też pod nazwą Bok Choy, to kapusta chińska (nie mylić z pekińską). Jest popularnym warzywem w Chinach, uprawianym także w Europie. Najsmaczniejszą częścią(...)lekko gorzkawym smaku. Zawiera wiele cennych mikroelementów, w tym magnez, fosfor i potas, a także witaminy z grupy B. Sparzoną wrzątkiem można dodawać do zup. Pasuje też do dań typu stir fry. Składniki (dla 2-3 osób): 1 kubek czerwonego ryżu 2 główki kapusty Pak Choi 1 papaja 2 papryczki chilii (użyłem 'Bird's Eye') 2 cebule ze szczypiorem
W SMAKniestety nie jest popularna w naszym kraju. Nie jest więc łatwo o dobre i sprawdzone przepisy. Gdy dowiedziałam się o gogo's kitchen bardzo ucieszyła mnie ta wiadomość i szybko stałam się posiadaczką książki. Chciałabym na początku napisać kilka słów o samej kuchni RPA -„Tęczowa kuchnia” bo tak właśnie jest ona nazywana. Co kryje się za tą nazwą(...)zaskoczyć. Jak powiedział Erik Fettke (naczelny szef kuchni w restauracjach hotelu InterContinental w Warszawie ) kuchnia RPA różni się od kuchni jakiegokolwiek innego kraju. W Europie mamy dania regionalne, które zachowały swoją recepturę, a w RPA przepisy z całego świata mieszają się ze sobą. Jeśli do tego wszystkiego dodamy tradycyjną kuchnię afrykańską to otrzymamy typowe danie południowoafrykańskie
noteskulinarnyfigaPrzepis na zupę migdałową jakiś czas temu znalazłam w gazecie (nie pamiętam której) i wydał mi się na tyle ciekawy, że zapisałam go na małej karteczce
Kraina Miodem Płynącaodliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam, że kapusty robiło się(...)marchwią i kminkiem albo całkowicie z samej kapusty. Ja lubię wersję z kminkiem i marchwią. SKŁADNIKI:- główka kapusty świeżej - marchew świeża (jeśli ktoś nie chce to pomija)- kminek (dałam łyżkę kminku na 1,2 kg kapusty, zbyt duża ilość powoduję, że kapusta jest gorzka)- sól do przetworów domowych (nie jodowana , w proporcji na 10 kg kapusty 20 dag soli
Basia w kuchniodliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam, że kapusty robiło się(...)marchwią i kminkiem albo całkowicie z samej kapusty. Ja lubię wersję z kminkiem i marchwią. SKŁADNIKI:- główka kapusty świeżej - marchew świeża (jeśli ktoś nie chce to pomija)- kminek (dałam łyżkę kminku na 1,2 kg kapusty, zbyt duża ilość powoduję, że kapusta jest gorzka)- sól do przetworów domowych (nie jodowana , w proporcji na 10 kg kapusty 20 dag soli
Basia w kuchniCałe popołudnie korciło mnie, aby upiec sobie COŚ. Wieczorem nie wytrzymałem, szybki przegląd szafki z mąkami, książek z recepturami i tak oto wyszły bułki orkiszowo-gryczane na maślance. Jeszcze przed północą z kuchni wydobywał się zapach świeżo upieczonych bułek. Nie jest zdrowo jeść o północy, na dodatek ciepłe jeszcze bułki, no ale jak ich nie spróbować???Bułki o delikatnej skórce(...)miąższu miękim, podobnym do tego, jaki mają bułki maślane, jednak troszeczkę bardziej zwartym. Zdecydowany smak, który dało połączenie orkiszu, gryki i maślanki, podkreślony charakterystycznym aromatem czarnuszki. Oczywiście jeśli dla kogoś smak czarnuszki jest zbyt intensywny, można bułki posypać makiem albo sezamem. Tak samo zamiast maślanki można użyć kefiru.Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Składniki
Grahamka, weka i kajzerkałyżeczka soda, - w opisie lukierjajka, cukier, olej, kefir, masę makową dobrze wymieszać rózgą lub łyżką oleju i cukru daje mniej bo masa makowa jest tłusta i słodka do masy dać mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" na dość gęste ciasto płaska forma silikonowa z kominkiem 24x10 doskonała na tzw. "wianki" płaskie ciasta ciasto przełożyć do formy(...)minut ciasto wyjąć z formy przestudzone i polukrować nie za gęstym lukrem: 4 łyżki czubate cukru pudru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżki gęstej śmietany 18% wymieszać łatwe, szybkie ciasto muffinkowe z makiem........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjest w środku, taka przesyłka-niespodziewanka. Niecierpliwie przybiegłem z poczty targając pięciokilogramowy dość duży karton, chwyciłem nóż i bez ceregieli zacząłem się krwawo rozprawiać z kartonem. Stawiał opór, ale dałem radę. Rozprułem karton, a tam... drugi karton. No kurcze, żartownisie się znaleźli! :) No nic, dalej chwyciłem za nóż, jedno-dwa cięcia i już prezenty były moje. No właściwie to jeszcze(...)teraz w tym swoim AleDobre.pl i zacierają ręce ze śmiechu. I myślą sobie: ale go załatwiliśmy, nigdy się do podarków nie dobierze! Ale, ale... Dobrałem się i to dość szybko. I po prostu uwierzyć nie mogłem! Dostałem 9 fantastycznych produktów spożywczych! Łaaaał, no to będzie testowanie. I opisywanie na blogu, hie hie. Więc tak, oto co dostałem: Włoskie paluszki chlebowe
Marder&Marder Manufacturewpół do szóstej jest godziną satysfakcjonującą dla właściciela, co oznacza, że otwierać oczęta musiałam raptem chwilę przed piątą. Mam w tym niejakie doświadczenie, więc choć łatwo nie było, dałam radę. Piekarnia nie jest duża - raptem trzech piekarzy przygotowujących chleb i ciasta do dwóch sklepów. W zeszłym roku Erik odkupił sklep, gdyż poprzednia właścicielka po trzydziestu latach postanowiła udać się(...)pozostałym soku, dodać do jabłek, dobrze wymieszać, zagotować. Zdjąć z palnika, przestudzić. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, orzechami i cukrem. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść. Podzielić ciasto na pół, każdą część rozwałkować na wielkość formy. Jeden z okręgów zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki, drugi wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej masłem. Spód podpiec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinternecie i książkach. Śliwki zeszły na dalszy plan, i muszę przyznać, że jakoś bardzo mi ich nie brakuje. Niemniej, będąc ostatnio w sklepie i szukając pomysłu na jakiś szybki obiad, najlepiej na dwa dni, w oko wpadły mi śliwki właśnie. Dorodne, intensywnie fioletowe kulki. Wyglądały tak smakowicie, że nawet nie próbowałam się im oprzeć, i przyniosłam kilogram do domu. Już(...)zrobić, żeby podkreślić ich smak...? Postanowiłam je upiec, ale nie na cieście, tylko osobno. Dzięki temu wyraźne widoczne są wszystkie warstwy, które idealnie się uzupełniają. Do śliwek i spodu dałam cynamon, bo pomyślałam, że będzie pasował. Do śliwek i kremu dałam miód zamiast cukru, bo jego posmak wydawał mi się znakomitym uzupełnieniem. Wyszło, szczerze mówiąc, lepiej, niż się spodziewałam.Bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskusi się na takie uśmiechnięte ciasteczko :) Przepis niezwykle prosty do zapamiętania, jest tylko jedna zasada: dajemy tyle samo mąki, masła i twarogu. Oczywiście tradycyjny przepis można trochę nagiąć i dać mniej tłuszczu - niektóre przepisy sugerują zmniejszenie ilości masła nawet o połowę, czyli z 250 g do 125 g. Następnym razem tak właśnie zrobię :) Składniki(...)patrz: wstęp) 250 g mielonego półtłustego twarogu szczypta soli 3 jabłka cukier puder do posypania cynamon do oprószenia jabłek Przygotowanie: Do mąki dodać szczyptę soli, twaróg, posiekane masło i szybko zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą i na 30 min. włożyć do lodówki (niecierpliwi mogą ten etap pominąć). W międzyczasie umyć jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić je w ósemki
Domowa Cookierenka Agi