Czas wiosenny to czas na wypieki z rabarbarem, tym razem proponuję pyszny placek z rabarbarem i pianką z białek, ciasto nie zbyt słodkie z kwaskowatą
Smakowite Daniasię wykrajanie owoców - na zdjęciach wyglądają po prostu bajecznie! Najciekawszym sprzętem, który przykuł moją uwagę (i który sama bardzo chętnie chciałabym otrzymać :)) jest zestaw do przygotowania dań kuchni molekularnej. Do tej pory był to dla mnie produkt kojarzony raczej z daleką przyszłością, niemalże z kosmosu, jednak jak widzę - jest całkiem poręczny i niedrogi! Do wyboru mamy(...)pozwala na kuchenne eksperymenty, do tej pory przez większość z nas widziane tylko w specjalnych restauracjach czy programach kulinarnych. Na pewno umożliwi on w prosty i szybki sposób zamianę domowej kuchni w salę do eksperymentów. Jak dla mnie to jest po prostu genialny wynalazek i sama bardzo chciałabym dostać taki prezent! Zresztą sami widzicie, jak lubię
Poranek na słodkopoleca rozpoczynać obróbkę już od zimnej patelni, aby wytopić tłuszcz i uzyskać bardziej chrupką skórkę, natomiast druga droga zupełnie inaczej - bo zaleca umieszczenie kaczki na mocno rozgrzanej patelni, aby szybko zamknąć pory w mięsie i dodać mu soczystości. Mimo wszystko, ja częściej stosuję tę pierwszą - umieszczam kaczkę na jeszcze zimną patelnię i stopniowo nabiera ona temperatury. Smażę ją kilka minut(...)zapiekam w piekarniku w temp. 200 st. przez 10-15 minut, w zależności od tego, jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać. Po wyjęciu mięsa z piekarnika koniecznie należy dać kaczce "odpocząć", odczekując 5 minut przed jej pokrojeniem. Przygotowanie puree z batatów nie wymaga wiele zachodu, ponieważ bataty same w sobie są przepyszne! Bataty obieramy, kroimy do mniejsze kawałki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!danie jednogarnkowe. Sos powstaje z redukcji piwa i soków z wołowiny – nic więcej (oczywiście alkohol odparowuje – nie ma przeszkód, żeby obiad jadły dzieci czy kierowcy). Danie robi się dość długo, lecz mimo to nie ma przy nim dużo pracy. Aby wołowina po marynarsku była idealna, wystarczy wybrać ładny kawałek mięsa i jasne piwo dobrej jakości(...)plastry. Mięso posypujemy pieprzem (grubo zmielonym), smarujemy cienko musztardą i oprószamy mąką (wszystko z obu stron). W szerokim garnku rozgrzewamy ok. 2 łyżki masła (najlepiej używać klarowanego, bo zwykłe szybko się przypala). Podsmażamy plastry wołowiny przez 1-2 minuty z obu stron. Odkładamy na talerz. Smażymy tak wszystkie kawałki. Wrzucamy kolejną łyżkę masła, a następnie cebulę i podsmażamy, aż będzie
Poezja smakuprzygotowania kulinarne trzeba rozpocząć od testowania potencjalnych świątecznych ciasteczek. Ciasteczka miodowe, ale bez korzennych przypraw, jako pierwsze poddane zostały testom. Jak dla mnie robi się je bardzo szybko i po chwili są gotowe do zjedzenia;)Mąż już też przetestował ;) A resztkę zostawiliśmy na wabik dla Świętego Mikołaja...Ciasteczka miodowe Składniki:2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru pudru1(...)sody1 1/2 łyżki śmietanyPrzygotowanie:Margarynę i miód rozpuszczamy w garnku. Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, dodajemy jajko, sodę i śmietanę. Do składników wlewamy przestudzoną margarynę i miód. Dałam prawdziwy, lipowy miód, ale można również dodać miód sztuczny :)Ciasto wyrobić, rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Obowiązkowo serduszka!! ;) Te najszybciej znikają z każdej miseczki i talerza. Pieczemy je przez
Lawendowe NieboJeżeli zostanie Wam nieco wędzonej makreli, albo po grillu, na przykład, takiej, jak ta , to możecie wykorzystać ją do sałatki. Będzie idealna na śniadanie, kolację albo
Życie zamknięte w smakuOstatni dostałam przepyszne wegetariańskie produkty z Firmy Primavika http://www.primavika.pl/ Jednym z nich był Pasztet pomidorowy z cieciorką postanowiłam go jakoś wykorzystać . Miałam
Sama słodycz i szczypta chiliOd dziecka lubiłam jeść naleśniki, najbardziej smakowały mi z dżemem jabłkowym lub truskawkowym. I koniecznie musiały być domowe - koniecznie takie, jakie robiła moja Mama! Czyli pulchne
Kolorowy PrzepisownikW poszukiwaniu zdrowego smarowidła do kanapek wybrałam się do pobliskiego sklepiku, po przeglądzie półek, które uginają się od reklamowanych marek stwierdziłam, że nic tu po mnie
Apetyczna babeczkaproste do przygotowanie, szybie do zrealizowania, a mimo to smakują obłędnie pysznie :) Wiadomo, że rano nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie pożywnego śniadania, dlatego zrobiłam coś łatwego i szybkiego, a same naleśniki możesz przygotować w ok. 15 minut . Jeżeli chcesz, możesz je także zrobić wieczorem, dzień wcześniej, a rano nadal będą bardzo smaczne :) Pomyślałam także o tym, ażby dzieci(...)zawinąć odrobiną folii spożywczej, dzięki czemu rączki będą cały czas czyste a i przyjemniej będzie się jadło :) Naleśniki te bogate są w węglowodany złożone, pochodzące z płatków owsianych, co da energię maluchom na kilka godzin. Bogate są także w białko oraz witaminy. Smakują wyśmienicie, są słodziutkie, mięciutkie, delikatne, lekkostrawne i myślę, że każdy maluch byłby zadowolony z takiego lunchu :) Składniki
Zdrowie na języku :Pgrilowanie i co najważniejsze na degustację bo nie da się ukryć że do tej pory tylko sałatka ziemniaczana została spałaszowana choć założeniem było aby stanowiła dodatek do mięska Dań na grilla było tak dużo że nie byłam w stanie wszystkiego zapamiętać i sfotografować zwłaszcza, iż wydawanie ich odbywało się inaczej niż do tej pory tzn. każdy podchodził do grilujących(...)wątróbki, na grilla poszła również aromatyczna karkówka i wyśmienity stek a także jeszcze kilka różnych szaszłyków. To był bardzo udany wieczór i nawet nie wiem kiedy ten czas tak szybko zleciał. Jak zwykle warsztaty były ciekawe, z dużą dawką energii i sporym tempem do którego w końcu przyzwyczaił nas Pan Maciek. Mamy cichą nadzieję, że na kolejne warsztaty nie będzie
Kuchenne WariacjeMoje dzieci je uwielbiają.Sprawdzają się doskonale na śniadanko na szybko,gdy w domu brak świeżego pieczywa,gdyż najlepsze są właśnie z wczorajszego. Składniki: Każde pieczywo się nadaje ( u mnie bagietka francuska-oczywiście wczorajsza) 2 jaja cukier waniliowy (najlepiej domowy,przepis znajdziecie tu ), ewentualnie kupny wanilinowy,lub z dodatkiem wanilii (Dr Oetker ma takiw swojej ofercie) odrobina oliwy(...)olwek 1 łyżka mleka szczypta soli Sposób przygotowania : Jajka rozmącamy i dodajemy do nich mleko i cukier waniliowy (ilość w.uznania ja dałam łyżeczkę).Doprawiamy do smaku solą.Następnie bagietkę(lub inne pieczywo) kroimy na kawałeczki i obtaczamy w jajku. Smażymy z obu stron na złoty kolor.Na sam koniec poponuję odsączyć tosty z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Smacznego! Ps. najlepeij
Wielki apetytcocę można przygotować również na słodko - piecze się ją ze smalcem dla większej kruchości, zaś wierzch posypuje cukrem, orzeszkami pinii lub skórką cytrynową i skrapia likierem anyżowym. Coca to danie o wielu obliczach i jestem pewna, że każdy z Was może stworzyć swoją ulubioną wersję:) Cocę przygotowałam na podstawie przepisu z tej strony internetowej, jednak postanowiłam sama ukręcić tapenadę(...)dość czasu, aby naszykować ulubione dodatki. Tapenady z poniższego przepisu wychodzi nieco więcej, niż trzeba na jeden placek. Posmarowałam więc nią kromki bagietki, udekorowałam rukolą i papryką i miałam szybkie crostini:) Przy okazji testowania przepisu na cocę poznałam bardzo dobrą metodę pieczenia placka drożdżowego. Sekret tkwi w bardzo mocnym nagrzaniu piekarnika (do 250 stopni C), krótkim opieczeniu w niej placka
Chilli Czosnek i Oliwa