szybkie dania - 5000 przepisów (strona:212/334)

Książka "Wypiekanie chleba krok po kroku" 135

Dostałem właśnie z AleDobre.pl książkę Dana Leparda i Richarda Whittingtona "Wypiekanie chleba krok po kroku" i poproszony zostałem o zrecenzowanie jej. Obaj panowie autorzy są piekarzami w doskonałej londyńskiej piekarni Baker & Spice specjalizującej się w "domowym" pieczywie. To znaczy, oczywiście, robią w ilościach przemysłowych, ale korzystają ze starych domowych sposobów. Dzięki czemu pieczywo wygląda i smakuje tak, jakbyśmy sami(...)miliarda blogów, które czytam, że ludzie, którzy zaczynają przygodę z chlebem wolą proste przepisy, tak żeby się sprawdzić. Żeby zobaczyć co to w ogóle jest. Bez udziwnień, łatwo i szybko. Tak na początek. Też przecież tak miałem. Unikałem przepisów, których nie rozumiałem lub, które wymagały zbyt dużo pracy. Przepisy są naprawdę "egzotyczne", często wymagające różnych zakwasów (sposób zrobienia każdego

Marder&Marder Manufacture
Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami 149

„W tym roku postanowiłam wprowadzić do naszego wigilijnego menu kilka potraw inspirowanych kuchniami innych krajów. Był już przepis na zupę rybną w gruzińskim klimacie, teraz przyszła

Wiem co jem
Twarożkowe kluseczki sernikowe z rodzynkami i skórką pomarańczową 321

Podobne kluseczki już pojawiły się na blogu, na samym początku jego istnienia >klik!< Mimo, że zdjęcia kiepskie wtedy zamieściłam, to i tak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere 448

kawałku lub plasterkach gałka muszkatołowa, sól, pieprz   Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło pokrojone w kostkę i żółtko. Rozetrzeć palcami do utworzenia kruszonki, a następnie wszystko szybko zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować między dwoma płatami papieru do pieczenia (odklejając co chwilę jeden arkusz, aby ciasto mogło lepiej się przesuwać) na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty(...)drobno posiekać. Zeszklić na pozostałej łyżce oliwy bez rumienienia (można dodać szczyptę soli, aby cebula puściła sok) . Ostudzić. Ostudzony szpinak odcisnąć z nadmiaru wody na sicie, najbardziej jak się da (lub przecisnąć przez gazę) . Następnie przełożyć na deskę i drobno posiekać. Wrzucić do misy. Dodać ostudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser Gruyere starty na tarce (jeśli mamy

Moja Delicja
pyszne makowce 197

Strucla makowa to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Tradycja głosi też, że zapewnia pomyślność na cały rok. Smacznego :) Skladniki   na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 20 dag mas ła 1 jajko 3 żółtka otarta(...)ąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce

w mojej kuchni
Tort "kwiatek" 161

zacząć ugniatać do połaczenia składników. Jeśli masa będzie rzadka należy dosypać jeszcze cukru i nadal ugniatać tworząc zwartą mase cukrowa. Kiedy masa ma odpowiednia konsystencje i wiemy ze da rade ja rozwałkować wtedy dodajemy barwnik i nadal ugniatać aby uzyskac taki kolor jaki chcemy. Mase wałkujemy podsypując cukrem pudrem aby się nam nie przyklejała do blatu(jeśli nie chcemy mieć(...)trakcie robiena już lekko podeschnie a zamierzamy go jeszcze uzyc to wtedy można do niego dodac odrobine masła i ponownie wyrobić. A następnie włozyc do woreczka, wtedy tak szybko nie wyschnie.   Przed podaniem tortu "płatki kwiatowe" należy delikatnie poukładać na paterze lub wsunąc pod ciasto tworząc kwiat. Wazne aby lukier był już dobrze wyschnięty bo jeśli płatki mają

Radość kipiąca uśmiechem.
Kakaowe ciasto otrębowe z borówkami 162

blogu dotyczył .....? zaczęłam bez żadnego wstępu wprowadzającego, po prostu dodałam przepis na dietetyczny naleśnik z kurczakiem ;) 5. Za 5 minut mają przyjść goście, jaką potrawę podasz na szybko? oj to bardzo trudne pytanie, zależy od tego co miałabym w szafce i lodówce bo zdarza się, że świecą pustkami i wtedy dostaliby tylko herbatę;p ale kiedy(...)będę? ja nie wiem co będzie się ze mną dziać za tydzień, za miesiąc, 3 lata to za odległy czas, nie mam pojęcia! ;p 9. Danie moich marzeń? nie ma jednego takiego dania, spróbowałabym różnych regionalnych potraw charakterystycznych dla danego kraju, oczywiście w granicach rozsądku. Obecnie chodzą za mną krewetki ;) 10. Nie ugotuję nigdy? pierwsze co przyszło

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem 226

Surówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Surówka jest przepyszna,lekka,winna,kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki.Marchewka pokrojona w cienkie paseczki dodaje koloru i uroku surówce,a świeżości  dodaje cytrynowy winegret.Zawiera dużo wartości odżywczych.Patrząc na kapustę pekińską,aż trudno uwierzyć,że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten.Jest(...)przepisu! Składniki na 2-3 porcje: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko 1/2 pęczka szczypiorku 2,5 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 1/2 łyżki cukru - dałam miód 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól,pieprz Wykonanie: z kapusty odrzucić wierzchnie liście,przekroić na pół,wyciąć gruby głąb.Kapustę pokroić w paski.Wymieszać z solą i odstawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Odrywany chlebek pomidorowo-serowy z ziołami 242

zrobiłam. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwinąć je w kulę i zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 min. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, szybko je zagnieść i rozwałkować dość cienko. Do miseczki dodać przecier pomidorowy, oliwę lub olej - wymieszać. Sos doprawić ziołami (bazylią i oregano oraz dodać posiekane ząbki czosnku. Składniki połączyć ze sobą oraz(...)zmieściły się na stojąco w blaszce). Kawałki ciasta układać jeden na drugim sosem do góry, a następnie układamy pionowo w blaszce keksówce (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia). – ja dałam do kwadratowej silikonowej, po kroiłam takie kwadraty, że się nie mieściły. Zostawić do wyrośnięcia na 20 min. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 45 minut – ja piekłam ciut

Fabryka pomysłów
Pierś z kurczaka pieczona z miodem 211

obiady ostatnio mam bardzo niewiele. Ten zrodził się parę dni temu, gdy czytałam przepis Czarnej wisienki o kurczaku z awokado . Zaciekawiła mnie forma przygotowania i podania. Tak prosto i szybko, bez długiego bawienia się przy kuchni. Robić to samo nie chciałam, bo awokado to nigdy nawet nie używałam w kuchni. Za to zasmakowałam ostatnio w kurczaku z miodem. Pierwsze były(...)zredukować, jak tam kto lubi. Słodycz jest delikatna, mięso wcale nie jest słodkie, jak mi się kiedyś wydawało, że tak by było po dodaniu miodu. Warto eksperymentować. Z dania jestem mega zadowolona. Soczyste, delikatne mięso... Nie przesuszone, po prostu bajka. Nie miałam już pomysłu na to, z czym go podać, ale z frytkami i gotowanymi buraczkami dobrze się

Anioszek w kuchni
Tarta ze śliwkami (bez pieczenia) 156

ubiegłym tygodniu zrobiłam z nich pierwsze ciasto, a dosłownie przed chwilą skończyłam wekować powidła, a w piekarniku właśnie siedzi ciasto drożdżowe ze śliwkami, rzecz jasna :) Przy okazji dzieci dały popis znajomości klimatów wiejskich ;)    Mąż chciał zabłysnąć dowcipem i mówi do Hani: - Znasz dowcip o powidłach? - Nie..... - Po widłach są dziury w plecach! - yyyy (pełna konsternacja) - Nie rozumiesz(...)chodzi, zapytała: - Tato! Ale co to są widły???   Po czym odezwał się Franio: - Mamo, mamo, a kiedy posmarujesz mi chleb tymi widłami?  Tymczasem ciasto bez pieczenia! Dobre, szybkie i efektowne! Częściowo z półproduktów, ale można zrobić również na własnym cieście kruchym. Mnie zależało na tym, żeby w ubiegły upalny weekend mieć ciasto i nie odpalać piekarnika :)   Spód

bistro mama
Pieczony leszcz z warzywami 207

Mięso leszcza jest dość chude, a tę konkretną potrawę można przyrządzić bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu – to na pewno zachęta dla liczących kalorie. Z kolei delikatny, lekko

Kulinarna Pokusa
Ekologiczne batoniki musli z płatkami Symbio 140

mogłabym zjeść na szybko, dosłownie "w biegu", co doda mi energii, a przy okazji będzie zrowsze niż puszka energy drinka. Tak powstały ekologiczne batoniki musli, które zrobiłam wczoraj na szybko. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wrzucić do piekarnika, a po ostudzeniu pokroic i mamy śniadania lub przekąski na kilka dni. Batoniki wyszły pyszne, słodko-orzechowe, w pięknym, złocistym kolorze. Sycą(...)mnie mieszanka studencka bez rodzynek oraz ekologiczne orzechy pekan i brazylijskie  Symbio ) garstka jagód goji  Symbio mała garstka sezamu 100 g masła pół szklanki płynnego miodu (można dać mniej jeśli lubicie mniej słodkie smaki) 50 g brązowego cukru trzcinowego. Orzechy z grubsza siekamy na mniejsze kawałki. Masło wkładamy do rondelka wraz z miodem i cukrem i podgrzewamy

Zawsze głodna!
Tatar z łososia ze smaczliwką. Kilka porad dotyczących awokado 206

mojego brata). Bardzo zdrowe, bogate w witaminy A i C oraz żelazo, awokado zalecane jest dla osób z anemią. Poza tym nie zawiera dużej ilości cukrów. Robi się bardzo szybko i nieskomplikowanie:) Składniki: 100 gramów wędzonego łososia 1 dojrzałe awokado  sól plasterki cytryny do dekoracji (opcjonalnie) W tym miejscu chcę podpowiedzieć, co zrobić gdy zakupione awokado nie jest zbyt(...)obraniu nie czerniało? Nie wyrzucajmy pestki. Po rozdrobnieniu owocu widelcem, trzymamy ją w rozgniecionej paście do momentu podania na stół. Pestkę wyjmujemy z pasty tuż przed ostatecznym wykonaniem dania. Awokado rozdrabniamy widelcem - doprawiamy solą i mieszamy Łososia rozdrabniamy widelcem - również doprawiamy i mieszamy Najpierw układamy na talerzyku masę z awokado, a następnie, na nim, kładziemy rozdrobnionego łososia Jemy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tortilla Orientalna - Bombay Dreams 195

 Orient w domu Podróże, szczególnie te dalekie są z reguły drogie. Wprawdzie, aby pokosztować egzotycznych potraw nie musimy polecieć do Chin, ani Japonii, gdyż restauracje

ClauditteMissCooking