kawałki (orzechy można też rozbić młotkiem). Cukier rozpuszczamy na suchej patelni, na małym ogniu, bez mieszania, aż zrobi się karmel (bursztynowy syrop) – musimy uważać, aby go nie spalić. Szybko wylewamy go na papier do pieczenia i rozsmarowujemy cienko nożem. Gdy stwardnieje, łamiemy na nieduże kawałki (najlepiej rękoma – nie skaleczcie się tylko), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek(...)część masy budyniowej. Następnie 1/3 część masy śmietanowej z karmelem i orzechami. Następnie znów układamy blat, masę budyniową i masę śmietanową. Tak samo postępujemy z ostatnim piętrem (mama dała tylko dwie grubsze warstwy masy budyniowej, a trzy śmietanowej). Boki smarujemy wcześniej odłożoną masą budyniową. Schładzamy w lodówce. Tort możemy ozdobić np: orzechami – całymi lub mielonymi, płatkami migdałów lub nitkami
Poezja smakuKotlety jajeczne wprawdzie wszyscy znają, ja zajadałam się nimi za dziecka. Dzisiaj troszkę modyfikacji w tym przepisie, dodałam ser przez co wzbogacił się ich smak. Idealne na szybki i tani obiad. Polecam je podać z ziemniaczkami i surówką(...)pokrojone jajka, szczypiorek, namoczoną i wyciśniętą bułkę w mleku, przyprawy, część tartego sera i wbijamy jajka. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe, owalne kotleciki, masa powinna być zwarta tak aby dało się z niej formować kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Gorące kotlety posypujemy resztą tartego sera
Kulinarne Fantazje MarioliCiasto bez dna. Szybki deser z owoców zapieczonych pod kruszonką. Tym razem w wersji całkowicie bezglutenowej. A w roli głównej pyszny, młody agrest. Agrest i truskawki myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Agrest trzeba oskubać z twardych ogonków i pozbawić suchych końcówek. Małe owoce agrestu zostawiamy w całości- zmiękną i puszczą sok dopiero podczas pieczenia. Owoce mieszamy razem(...)nich 2 łyżki cukru (młody agrest jest bardzo kwaśny, ale 2 łyżki w zupełności wystarczą) i skrobię bądź wybraną mąkę dla zagęszczenia. Jeśli lubicie bardziej słodkie desery spokojnie możecie dać więcej cukru, a jeśli macie ochotę na opcję z mniejszą ilością kalorii – owoce możecie dosłodzić słodzikiem, który nie straci swoich właściwości podczas pieczenia w wysokich temperaturach, np. stewią, erytrytolem
Karo in the Kitchenwzględem Zakopane jest o niebo lepsze od Krakowa. Tu trzeba tylko poczekać aż Pan Bus uzbiera komplet pasażerów i jedziemy. Są wolne miejsca siedzące, jest miło i szybko. Czasem czujemy się jak na rajdzie Monte Carlo, bo Pan Bus musi się zmieścić w kolejce innych busów oczekujących na klienta, ale jest komfort jazdy? Jest! Za to w Krakowie pełna szkoła(...)Weltschmerz i jaki to profesor od filozofii jest durny, to wiedz, że czeka cię coś gorszego od nich. Panie z wózkami zakupowymi. Te to mają krzepę. A jak nie daj Boże znajdziesz sobie miejsce siedzące, to masz zagwarantowane, że zaraz nad Tobą ktoś zawiśnie i będzie sapał. Jeśli wsiądziesz do pustego tramwaju to gwarantuję ci, że wszyscy czyhają na Twoje
ladykitchenSzybkie śniadanie dla lubiących parówki i jajecznicę. Inspiracją było zdjęcie znalezione u Broni , ale ponieważ ja nie lubię pływającego jajka, to zrobiłam w parówce jajecznicę:) Skladniki: 2 parówki 2 jajka szczypiorek sól dwie wykałaczki Parówki obieramy i rozcinany wzdłuż zostawiając jeden koniec nieprzecięty Wywijamy parówki lewą stroną do zewnątrz i "spinamy" wykałaczką Rozgrzewamy masło na patelni i układamy na niej(...)parówki W środek wbijamy jajko i smażymy chwilę na małym ogniu, po czym łopatką przekładamy całość na drugą stronę i też chwilę smażymy Szczypiorek siekamy i posypujemy nim danie Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: ziemniaki mąka pszenna 1 łyżka masła boczek wędzony Nie podałam ilości, bo to wszystko zależy od tego ile jesteśmy w stanie tego zjeść, a danie jest wyjątkowo zapychające. Ja użyłam 5 dużych ziemniaków i mąki tak na chybił trafił, dosypywałam powoli i ciągle ugniatałam ziemniaki. Mają wyjść kleiste, ale bez grudek. Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie(...)Bierzemy garnek z ziemniakami na podłogę i wkładamy między nogi i zaciskamy. Dodajemy do garnka stopniowo mąkę i mieszamy to z ziemniakami szybko i mocno ubijakiem do ziemniaków. Potrzeba dożo siły. Konsystencja ma być taka kitowana, klejąca :) Podczas gotowania ziemniaków, smażymy sobie na patelni boczek pokrojony w kosteczce
ClauditteMissCookingPierwsze tegoroczne ciasteczka, pyszne, kruchutkie, maślane i błyskawicznie znikające. Musiałam szybko robić zdjęcia bo jeszcze chwila i nic by nie zostało. Mojej najmłodszej Córci aż się oczy zaświeciły na widok makowych ciasteczek. Od zawsze lubiła wszystko co z makiem i tak jej zostało, przynajmniej na razie, gusta zmienne są więc nigdy nie wiadomo. Póki co radość miała ogromną. Bowiem(...)gazecie, jakiej nie pytajcie (wyrwałam kartkę już jakiś czas temu...). Sobie autorstwa nie przypisuję, choć ciacha zmodyfikowałam na własne potrzeby, zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową i zamiast cukru dałam ksylitol. Kolejne pyszne, kruche ciacha skradły nasze podniebienia. Podane było iż wychodzi z przepisu 20 sztuk, więc automatycznie podwoiłam ilości... wyszło mi 80... :-) Ale to dobrze bo inaczej nawet
Smaczne Zdrowemniej więcej w 3/4. Odstaw do rośnięcia na 3-4 godzin w temperaturze pokojowej lub do lodówki na 8–12 godzin lub na noc, po wyjęciu z lodówki daj ciastu dojść (1-2 godziny) do temperatury pokojowej, a nawet troszeczkę wyższej, na przykład w piekarniku z włączonym światłem. Pamiętaj, aby ciasto cały czas było pod przykryciem, albo włożone do torby(...)piecz przez około 45 minut, kiedy to mocno się zarumieni, a poklepany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos. Przez pierwsze 10 minut piecz w zaparowanym piekarniku. Skórka chleba szybko brązowieje, kontroluj zatem pieczenie, aby w razie potrzeby nakryć chlebek folią aluminiową, chroniąc tym samym skórkę przed zbytnim zbrązowieniem.Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i po wyjęciu z foremek odstaw
Grahamka, weka i kajzerkarozmowom nie było końca :D Niedziela – ostatni dzień pobytu w Siedlisku Morena i ostatnie warsztaty. David Gaboriaud, Jerzy Nogal i Basia Pinkowska – to z nimi dane nam było pracować tego dnia. Wspaniały wykład na temat serów – naszych, polskim, najsmaczniejszych ! Tematem przewodnim warsztatów, były warzywa sezonowe. Jarmuż, pasternak, rzepa, skorzonera, topinambur – z nich powstawały prawdziwe rarytasy. Chipsy(...)puszyste, cieplutkie bułeczki z prawdziwym masełkiem. Masełko powstawała przez większą część warsztatów, ubijane w słoiku, przechodząc z rąk do rąk uczestników. I na stał czas pożegnań. Szkoda, że tak szybko …. Wiele wspomnień, wspaniałe znajomości, masa inspiracji, nowych pomysłów – tego nikt mi nie odbierze ! Oczywiście były i prezenty :D Przyprawy KAMIS, zapas na bardzoooo długo o raz to: Ja już
kolorowotorcikowoSkładniki: * 50 dag makaronu (np. rurki) * 20 dag boczku * szklanka śmietany kremówki * 15 dag żółtego sera * 3 żółtka * sól, pieprz * natka pietruszki Sposób przygotowania : Makaron gotujemy
Pobite gary BarbaryRok temu na włoskich wakacjach mieliśmy okazje spróbować trufli. Mąż mojej kuzynki Sylwii przygotował grzanki czosnkowo-truflowe- rewelacja. Pastę truflową przywieźliśmy sobie w prezencie, w tym
MarciochaKucharzySzkoły robienia białej kiełbasy są dwie: używamy do niej peklosoli lub zwykłej soli. Przy użyciu peklosoli kiełbasa będzie
Kulinarne przygody Gatityjogurtem, mango i nasionami chia. Mała miłośniczka płatków owsianych nasyciła się nimi aż po uszy! :-) Śniadanie pewniak - lubię jak zajada się ciepłą owsianką przed przedszkolem - wtedy mam pewność, że szybko nie zgłodnieje. II Śniadanie 10:30 W przedszkolu na drugie śniadanie były jabłka i banany. Zupa 13:30 Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną. W thermomixie miksuję umyte i obrane(...)minut. Do podgotowanych warzyw wrzucam brokuły, kaszę i przyprawiam pieprzem i ziołami. Dorzucam także garść mrożonej pietruszki. Do miseczki z ugotowaną zupą wlewam olej lniany lub wrzucam masło. II Danie 16:00 Ziemniaki, ryba i pomidory z jogurtem naturalnym. Podwieczorek 17:30 Całkiem spontanicznie upiekłam owsiankę ze śliwkami. Zmusiły mnie do tego banany, które były już bardzo dojrzałe. Składniki
lady-och-mistrzyni.blogspot.comWiosna w pełni, lato za pasem… Ostatnie upały dały się we znaki i spowodowały lekki zastój w naszej kuchni, kiedy to królowały skromne dania, raczej bez gotowania :) Jednak jako, że temperatura zelżała nabraliśmy ochoty na ciepłą, ale mimo wszystko lekką zupę. I tu bez głębszego zastanowienia wybór padł na kalafiorową! Przyznaję się bez bicia… pierwszy raz ją ugotowałam(...)zazwyczaj w postaci gotowanej, a następnie suto obtoczonej w podsmażonej na masełku tartej bułeczce :D I cóż mogę więcej napisać? Zupka wyszła pyszna, bardzo wiosenna, przy tym prościutka i szybka do przygotowania. Delikatna w smaku i swojej konsystencji. Równie szybko zniknęła. Zasmakowała nam tak bardzo, że w lodówce czeka już na mnie kolejny kalafior w parze z koperkiem i jutro
MyCookBook.plkrótkiej obróbce cieplnej swoich dobroczynnych właściwości. W rondelku grzeję mój miks mleczny, dosypuję łyżeczkę brązowego cukru i nasiona z pół laski wanilii, wsypuję 3 łyżki nasionek chia i mieszam szybko rózgą żeby nie zdążyły się zbić w grudki. Gotuję około 5 minut na niewielkim ogniu mieszając, aż wchłoną cały płyn. Studzę, przekładam do pucharków lub szklanek. Ta ilość jest idealna(...)ręcznym blenderem, dosypuję do smaku mielony kardamon i na ostro – pół papryczki chili bez nasion lub pieprz cayenne. Owoce podkręcone takim pikantnym dodatkiem uwalniają jeszcze więcej smaku, tylko dajcie im szansę. Kapsaicyna odpowiedzialna za ostry piekący smak papryczki chili podrażni Wasze kubki smakowe szykując je na słodki i egzotyczny smak mango, a delikatne mleczne nasionka chia ugaszą ogień
Karo in the Kitchen