okrągłe lub owalne placuszki. Podczas wałkowania podsypujemy dość obficie mąką. Przy pomocy dłoni lub płaskiej szpatułki, ja używam tzw. skrobaka, przenosimy placuszki na rozgrzaną, odwróconą blachę w piekarniku. Szybko zamykam drzwiczki piekarnika. Po ok. 3 minutach placki "spuchną", Po 4, maksymalnie 5 wyjmujemy. Drugi sposób to podpiekanie na rozgrzanej patelni, trwa trochę dłużej. Odwracamy wówczas pite, kiedy utworzy(...)kolei, odkładając gotowe na wygrzany półmisek. Co do środka? Co lubicie naturalnie. U nas tym razem to polędwica przygotowana jak do gyrosu, w końcu pita to danie trochę wschodnie, trochę południowe. Przed smażeniem marynuję ją z przyprawami ok. godziny. Przygotowujemy też siekaną kapustę pekińską, pomidory, ogórki surowe i korniszony, tarty ser, kolorową paprykę. Oczywiście muszą też być
I tu będę miała takie teinne chleby bananowe, ten jest dość słodki . Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) niezbyt nadaje się na klasyczne kanapki z warzywami lub wędliną, ale za to jest idealny na szybkie śniadanie , jedzenie poza domem, a przede wszystkim jako śniadanie albo przekąska dla dzieci, których nie trzeba specjalnie namawiać do zjedzenia tego bardzo smacznego, bezglutenowego i dość zdrowego chleba. Słodycz bananów(...)łyżeczka Przez kilka minut ubijaj jajka w miseczce mikserem lub blenderem. Dodaj banany, miód, mąki, tłuszcz i przyprawy i miksuj dalej aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec daj sodę oczyszczoną i ziarna kakaowca, wymieszaj dobrze łyżką i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki 10×20 cm (albo nieco mniejszej) i piecz w 180 stopniach przez około 45 minut
PaleoSMAKjednym miejscu. Kiedy jest mi coś potrzebne od razu wiem, gdzie szukać bez potrzeby przeglądania wszystkich teczek. Jeżeli chodzi o papiery, karteczki, notatki i zapiski, które często robimy szybko, żeby nie wypadło nam z głowy. Sama miałam z tym problem. Zapisywałam coś na jednej kartce, drugą rzecz na innej karteczce itp. Rozwiązanie tego jest proste(...)które kupuję w zastraszającym tempie) doszłam do wniosku, że do niektórych nie mam ochoty już wracać, więc nie są mi one potrzebne. Ot, jednorazowa lektura i tyle, niczym mnie dana książka nie urzekła, nie zatrzymała. Takie książki postanowiłam albo sprzedać, albo oddać. Kolejną partię stanowią książki, które otrzymaliśmy po wujku. Było ich bardzo dużo, część oddaliśmy od razu, ale dużą
Bananowe Polemnożą się jak grzyby po deszczu. Oszaleć można. Do tego dziś zdecydowanie żyję w stresie i nawet nie miałam ochoty na gotowanie. Z tej oto przyczyny obiad był bardzo szybki, ale smaczny. Zapraszam Was po przepis. Komosa ryżowa z marchewka i daktylami składniki: 150 g komosy ryżowej 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 6-8 suszonych daktyli(...)zależy od tego czy marchewka i komosa będą odpowiednio miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone daktyle. Dusimy potrawę jeszcze około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Uwagi : Danie możemy podać samo lub jako dodatek do mięsa
Przysmaki Karolkisądzicie? English version: (makes about 11 Reese's) DOMOWE CZEKOLADKI REESE'S przepis autorski // 11 czekoladek ~100g czekolady - 50g mlecznej i 50g gorzkiej (następnym razem dałabym jednak więcej gorzkiej) ~60g masła orzechowego (+ew. szczypta soli, jeśli macie niesolone masło) Połowę czekolady rozpuścić. Przygotować silikonowe foremki na muffiny. Do każdej foremki nakładać po ok. 1/2 łyżeczki czekolady, po czym rozsmarować(...)łyżeczki czekolady i pędzelkiem rozsmarować po wierzchu. Wstawić foremki do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe, smacznego! :) Możecie przechowywać je w temperaturze pokojowej, jednak wtedy są miękkie i czekolada szybko brudzi palce. Ja przechowywałam je w lodówce i szczerze mówiąc to takie schłodzone nawet bardziej mi smakowały
chili & sugarprzeglądarką zapewne musi być Internet Explorer, w którym połowa procesów się zawiesiła, a druga połowa działa nie tak jak powinna. Tego zrozumieć i ogarnąć umysłem się nie da. Ważne, że działa i nie trzeba rozumieć dlaczego. Zawsze do celu dotrzeć się uda. Czasami idzie to jak po grudzie, czasami naokoło (coś trochę jak z Warszawy do Poznania przez Częstochowę(...)cukru i ziarna z połowy laski wanilii. Mieszamy i studzimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i łączymy siekając nożem. Dodajemy 1 szklankę cukru, żółtka, śmietanę i resztę ziaren z wanilii. Szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim rozwałkowaną połowę
Marder&Marder Manufactureprzykryciem dzieją się rzeczy niezwykłe. Mięso staje się miękkie i samo odchodzi od kości, a kapusta nabiera rewelacyjnego smaku z owoców i gęsiego tłuszczu. Moje uwagi: 1. Do tego dania uda mogą być mrożone - mrożenie nie szkodzi gęsinie. 2. Najlepsza gęś, to polska owsiana. Jednak nawet jeżeli traficie na opakowanie z niemieckimi oznaczeniami, sprawdźcie producenta. Często jest(...)solą, pieprzem, połową majeranku i jałowcem (można również użyć tłuczka). Przyprawami natrzeć mięso, przykryć folią i odstawić na min. 2 godziny. Kapustę odcisnąć (jeżeli jest bardzo kwaśna najpierw szybko przepłukać zimną wodą), pokroić. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Nogi gęsie położyć na zimnej suchej patelni, podsmażyć z obu stron na rumiano (wytopi się tłuszcz). 2 łyżki gęsiego tłuszczu przelać
Pełny talerznaszego klimatu. Deszcz, chłodno i temperatura nie rozpieszcza. Tak wiec postanowiliśmy przygotować coś północnego z nutą południa :) Zacznijmy od niemieckich kluseczek S paetzle. Spaetzle to typowe danie kuchni szwabskiej (ze Szwabii, czyli południowo-zachodnich Niemiec) Przepyszne tradycyjne kluseczki odpowiadające naszym kładzionym kluskom. Najczęściej podawane jako dodatek po ugotowaniu podsmażane jedynie na maśle. Czasem posypane górskim serem(...)trochę posolić. Nóż i deskę do krojenia namoczyć w wodzie, nałożyć na nią 2 łyżki ciasta. Opierając deskę na garnku rozsmarować nożem ciasto na gładką, cienką powierzchnię i szybkimi ruchami "zeskrobywać" kawałki ciasta prosto do gotującej się wody. Mają powstać z niego cienkie nitki Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, trzeba je wyjąć łyżką cedzakową, polać zimną wodą i operację powtórzyć
vegetaniedodać resztę masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać jajko, sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki. Można też ciasto zagnieść w robocie.Do miski wlać roztopione masło, wymieszać z cukrem, mąką(...)ciepłe z lodami waniliowymi. Smacznego!Uwagi: Ciasto piekło się u mnie dłużej niż 30 minut bo 45.Warto piec w ładnej ceramicznej formie, w której podamy placek na stół, nie da się niestety zgrabnie go kroić, z masy truskawkowej powstaje dużo pysznego soku
Stare GaryDziś chcę Wam zaprezentować hit tego roku - bardzo zdrowe warzywo kalerosse TM , które jest już dostępne w sklepach. Marka Fit&Easy wprowadziła na polski rynek
Kuchcik gotujełyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki goździków (zrezygnowałam) 50ml/90g melasy (dałam kwaśną melasę z granatem) 25 g masła 1 łyżeczka soli około 650ml/400g mąki pszennej o dużej zawartości białka (ok.12,5g) (dałam 350 g) Skórka piwna (kruszonka ): około 2,5 g świeżych drożdży 100 ml ciemnego piwa 100ml/60g mąki żytniej razowej (użyłam orkiszowej) 1/4 łyżeczki soli około 25ml/15g mąki żytniej razowej(...)przykryć folią i pozostawić na 30 min. Odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Przygotować masę na piwną skórkę: rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Ciasto chlebowe podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki. Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej będzie przenosić
Weekendy w domu i ogrodzieTofucznica, czyli jajecznica bez jajek Tofucznica ostatnimi czasy jest moim numerem jeden, jeśli chodzi o śniadania. Prosta i szybka do zrobienia, a przy tym pyszna. Nie musimy mieć wielu produktów, żeby ją zrobić, a dostarczamy dla naszego organizmu duże ilości białka oraz wapnia, o które wszyscy tak się boją. Bardzo ważne jest wybranie dobrego tofu. Dla mnie najlepsze połączenie(...)uwagi. Nie zamykaj się na to co już znasz tylko sięgaj właśnie po takie produkty jak czarna sól i tofu, które w Polsce są coraz łatwiej dostępne, a ilość dań, które można z nimi wykonać jest naprawdę duża. Swego czasu bardzo często dodawałem, np. czarną sól, do większości past kanapkowych. To tylko kilka złotych za inwestycję w nowe doznania
Blendmanłyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera (użyłam wiaderkowego z biedronki) 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła lub margaryny 1 serek waniliowy (np. Danio) 2 garści rodzynek (wcześniej namoczonych) 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 3 galaretki truskawkowe lub brzoskwiniowe Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy(...)waniliowy. Całość dokładnie mieszamy. Wsypujemy czekoladę i rodzynki. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała. Wówczas ogrzewamy ją spowrotem do płynnej konsystencji i wlewamy do masy serowej. Całość szybko i dokładnie ze sobą mieszamy. Masę od razu wykładamy na ciasto gdyż szybko tężeje. Odstawiamy do zastygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy 3 galaretki według przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylewamy
My simple kitchenTęsknię już do lata. Chcę słońca i ciepła. Mam dość tej pogody, która jest ciągnącą się w nieskończoność jesienią. Meczą mnie wiatry, pochmurne niebo
Codzienna kuchnia niecodziennaktórego Carbonara nie istnieje. Sekretem udanej Carbonary jest jednak nie dobór składników, a refleks kucharza, by nie ściąć sosu z dodatkiem surowego jajka, bo wówczas zamiast pysznego dania zaserwuje makaron z jajecznicą. Nie ukrywam, że spaghetti Carbonara jest moim ulubionym spaghetti.To dzisiejsze jest podwójnie czarne, bo i z dodatkiem obowiązkowego czarnego pieprzu i z czarnym makaronem. Składniki(...)miseczce wymieszać śmietankę z jajkiem i wmieszać połowę startego sera. Makaron odcedzić i gorący wyłożyć na patelnię ze zredukowanym winem. Wlać śmietankę z jajkiem, dodać połowę boczku - zdecydowanie i szybko całość wymieszać wyłożyć najlepiej na podgrzane talerze. Przyozdobić resztą boczku i sera. Oprószyć czarnym pieprzem i natką zielonej pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pierniczki zniknęły w szybkim tempie, tuż przed samymi świętami.Ciastka zostały upieczone w szybkim tempie, awaryjne ale bardzo dobre.Chcąc zmniejszyć kaloryczność nie maczamy ich w cukrze.Są pełne zdrowych węglowodanów, zaspokajają potrzebę na słodycze i są pyszną alternatywą. Już jutro Wigilia, dlatego życzę Wam zdrowych, pogodnych, smacznych i zdrowych świąt Bożego Narodzenia. Nie złośccie się na innych. Uśmiechajcie(...)szkl. mleka2 kopiate łyżeczki amoniakuCukier do dekoracjiPrzygotowanie:Mąkę przesiać z amoniakiem na stolnicę. Posiekać z margaryną. Wymieszać z cukrem, wymieszać z jajami, cukrem, ziarenkami wanilii. Tyle mleka aby dało się zagnieś ciasto, w miare miękkie. Zostawić w chłopnym miejscu na ok. 30 min. Wałkować na grubość ok. kilka mm. Wykrawać, maczać w białku oraz cukrze. Piec na wyłożonej papierem
CzarnawisienkaMichela Roux (z jego Ciast pikantnych i słodkich). Na wierzchu chmura bitej śmietany z dodatkiem galaretki, dzięki temu jest bardzo świeża w smaku. Na wierzch reszta owoców (można dać więcej, ja nie miałam) zanurzonych w galaretce - dzięki temu ładnie się błyszczą i dłużej zachowają ładny wygląd.Sernik wyszedł naprawdę pyszny, delikatny, lekko budyniowy w smaku. Pyszności. Koniecznie musicie spróbować.Sernik(...)amerykańskich1/2 opakowania (37 g) galaretki morelowej200 ml wrzątku350 ml śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie szybko zagnieść. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Ciasto cienko rozwałkować, wykroić okrąg na spód.Spód tortownicy wyłożyć papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji bożonarodzeniowych i nie omieszkam podzielić się w Wami informacjami na blogu, ale uznałam, że skoro Święta już za 2 dni, dam pierwszeństwo przepisom - może przyda Wam się któryś z nich, szczególnie(...)sablé różni od innych kruchych ciasteczek spory dodatek żółtek. Żółtka mamy w ciasteczkach, żółtkiem smarujemy również ich wierzch, dzięki czemu po upieczeniu powstaje żółta, błyszcząca glazura. Sablé bardzo szybko się piecze, więc zachęcam Was, abyście upiekli je nie tylko w Święta, bo przecież nie tylko wtedy powinniśmy siebie rozpieszczać :) Takie kruche ciasteczka to doskonałe uzupełnienie popołudniowej herbaty.P.s. Która stylizacja
Chilli Czosnek i Oliwa