cukrem, wódkę, sól. Całość mieszamy i wyrabiamy za pomocą łyżki lub ręką. Ciasto ma być klejące, ale nie lejące, jeśli jest zbyt lejące, dodaj jeszcze 1/2 szklanki mąki). Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy roztopione masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (około 30 minut). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 4 kawałki. Stolnicę podsypujemy mąką(...)minut). Do szerokiego garnka wlewamy olej na wysokość ok. 5-6 cm. Olej rozgrzewamy i smażymy pączki z obydwu stron (smażyłam na połowie mocy kuchenki elektrycznej, żeby nie za szybko, bo pączki mogą być surowe w środku). Po usmażeniu odkładamy pączki na papier kuchenny, a następnie układamy je na blaszce lub papierze do pieczenia i przygotowujemy lukier. Składniki na lukier
Słodki sentymentCzas czytania: 2 min Sos masala z wędzonym tofu, bardzo aromatyczna i smaczna potrawa pochodząca z kuchni indyjskiej. Fantastyczne danie obiadowe, sos jest dość gęsty, kremowy
SprawdzonaKuchnia.plGęsty jogurtowy sosik podawany na zimno. Fajnie się sprawdzi jako dodatek do krakersów… do przekąsek… do frytek… do mięsa z grilla. Można nim
Kulinarny S.O.S.Przepis na bezglutenowe, jajeczne naleśniki przygotowane na bazie mąki kukurydzianej. Idealnie smakują ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Z podanych składników przygotujecie 6 cienkich naleśników. Składniki
UgotowaćPomysł na wykorzystanie dojrzałego banana - placuszki maślankowe. Miękkie, puszyste i szybkie do przygotowania. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy też kolację. Placuszki smażone są na suchej patelni (bez wcześniejszego rozgrzewania tłuszczu). Dodatkowo do placków nie dodałam ani grama cukru, ponieważ banan "oddał" swoją słodycz. Takie placuszki możecie podać, np. z sosem truskawkowym. Składniki na około 25 sztuk: 1 szklanka mąki(...)płaskie łyżki masła (około 30 g) Banana obrać i pokroić w grubsze plasterki. Do miski przełożyć wszystkie składniki (oprócz masła). Za pomocą blendera wszystko ze sobą wymieszać. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. W międzyczasie masło rozpuścić i ostudzić. Do masy wlać masło i całość wymieszać. Rozgrzać suchą patelnię. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron
Ugotowaćekspresowa wersja dla łasuchów, którzy niestety muszą zrezygnować z drożdżowych wypieków oraz cukru i białej mąki. Inne przepisy na Tłusty Czwartek znajdziecie TUTAJ . Pełnoziarniste pączusie twarogowe: są pyszne i szybkie do przygotowania mają delikatny cytrynowy aromat nie mają w składzie cukru i białej mąki są idealne do nadziewania Składniki /ok. 20 szt./: 250 g półtłustego twarogu 2 jajka(...)gładką masę. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać erytrol, masę jajeczno-twarogową oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Dłońmi nasmarowanymi olejem formować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich. W rondelku rozgrzać olej, pączki smażyć porcjami z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu
Pasja SmakuCzas Przygotowania : 30 min Gotowe w : 1,5 h Wielkość blaszki : 34X24 cm. Przepis na makowiec otrzymałam kilkanaście lat temu i do dziś w okresie
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisytakże smakuje wybornie lub szybki obiad/ kolacja w środku tygodnia. Nade wszystko jednak będzie świetnym czasoumilaczem i przekąską podczas jesiennego pikniku, czy leśnej wyprawy bo złoty bukiet liści. Pyszne, szybkie w przygotowaniu i pełne smaku! Do słonych syrników podałam też moją ulubioną konfiturę z pomidorów i chili, o której możecie więcej przeczytać TUTAJ . Częstujcie się! :) Rosyjskie syrniczki na słono(...)Twaróg umieść w misce i dokładnie pokrusz go widelcem. 2. Do twarogu dodaj jajko, przyprawy i zioła - dokładnie wymieszaj. 3. Dosyp 2 łyżki mąki i połącz w lepkie ciasto. 4. Podsyp blat mąką i uformuj z ciasta gruby wałek, podziel na 8 równych części. 5. Z każdej części formuj placuszka, obtocz w mące, strzep jej nadmiar i smaż na złoto
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNasze ulubione muffiny jogurtowe , tym razem z dodatkiem maku. Te muffinki są genialne w smaku. Meega wilgotne i puszyste, po prostu przepyszne, do tego są
Smaczne ZdroweMoja propozycja na babeczkę Wielkanocną. Wykonanie – jajka z cukrem utrzeć na puch. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Następnie dodawać mąkę, olej i
Kuchnia Pokoleńcały czas mieszając i gotować na małym ogniu do czasu, aż krem się zagęści. Do zagęszczonego kremu dodać ekstrakt wanilii, wszystko dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i wystudzić. Gotowe ciasto delikatnie oklepać, odrywać po kawałku wielkości jajka, spłaszczać, do środka wkładać po 1 łyżeczce kremu, dokładnie zlepiać końce formując pączki, delikatnie spłaszczać i wykładać na tace podsypaną mąką. Kiedy połowa(...)każdej strony. Paczki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Należy regulować temperaturę oleju podczas smażenia pączków, aby nie zwiększała się i nie obniżała. Pączki nie mogą zbyt szybko się zarumienić, bo w środku będą jeszcze surowe. Gotowe pączki lekko wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego Pączki erewańskie z kremem waniliowym Pączki erewańskie z kremem waniliowym Pączki erewańskie
Smaki ArmineKluski śląskie to nie tylko doskonały dodatek do obiadu. Mogą stanowić samodzielne danie, jeśli podamy je na przykład z sosem grzybowym lub na słodko, z miodem. Kluski robi się szybko. Stanowią świetne urozmaicenie w codziennej diecie. Do tego dzieciaki je uwielbiają. Kluski śląskie możemy podać nawet maluchom, które skończyły 10. miesiąc życia. około 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko(...)równe części. Jedną część wyjmujemy z miski i wsypujemy w to miejsce taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Dodajemy jajko i odrobinę solimy. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy dłonią niewielkie kulki. W każdej robimy palcem niewielkie wgłębienie. Gotowe kluski wrzucamy do gotującej się wody i zmniejszamy gaz. Gotujemy od wypłynięcia klusek na powierzchnię przez 2 minuty
Dieta bez mlekaZdrowa pizza!? Hmmm czy to w ogóle możliwe? A jeśli dodam, że zdrowa, pyszna a w dodatku do zrobienia w kilka minut? To już brzmi jak
HealthyCreationspiec w 200`C 10 minut. Gorącą roladę ułożyć na ściereczce kuchennej (ściereczkę można posypać cukrem pudrem, by rolada się nie przykleiła), papierem na wierzchu. Delikatnie zdjąć papier z ciasta, a roladę zwinąć razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Po chwili zamieszać do uzyskania gładkiego kremu serek mascarpone wymieszać z cukrem, rumem(...)krem stężał. Roladę do zwijania układam na folii spożywczej i zwijam razem z folią resztę polewy czekoladowej rozsmarować na roladzie i obsypać delikatnie podprażonym płatkami migdałowymi (migdały bardzo szybko się palą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam dzisiaj do upieczenia przepysznych ciasteczek z serem, proste i szybkie w wykonaniu, potrzeba do nich tylko ser, mąkę, masło, żółtko i cukier. Upiekłam je w sobotę i tak szybko znikły że dzisiaj piekłam kolejną porcję :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 150 g sera białego 150 g masła miękkiego 4 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 żółtko około(...)wiaderka jest rzadszy jeśli dacie ser z kostki zmielony to mąki powinno wystarczyć 150 g plus oczywiście do podsypania . Wszystko razem zagniatamy i przekładamy na stolnicę podsypaną mąką.Ciasto rozwałkowujemy na około 4mm. Wykrawamy dowolne kształty ciasteczek ja dodatkowo zrobiłam po trzy dziurki grubą rurką, oczywiście nie jet to koniecznie. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy
Sama słodycz i szczypta chili