jednym jajku ciągle miksując. Ciasto przełożyć do szprycy (polecam jednorazowe rękawy foliowe) z grubą tylką (szeroka gwiazdka) i na dużą piekarnikową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta na kształt kółek o wielkości ok 2-3 cm, w sporych odległościach od siebie (u mnie kółeczka były ciut większe tak ok. 3-4 cm i wyszło 2 blachy(...)rozpuścić dokładnie i odstawić do ostudzenia. 2. Gdy śliwki z galaretką będą zimne (ale nie stężałe!) ubić śmietankę (na średnich obrotach) dodając śmietan-fix. Dodać mascarpone i cukier puder, szybko zmiksować i nie wyłączając miksera dodać w 2-3 turach śliwki z galaretką. Uwaga: miksować poszczególne składniki należy szybko, tylko do połączenia składników i raczej na średnich obrotach, żeby
Kto ugości moich gości?się, że ten typ wypieku może być wyłącznie słodki i nic ponadto - żadnego głębszego, sensowniejszego smaku. Była to ogromna pomyłka! Ciasto jest pyszne! Ponadto naprawdę efektownie się prezentuje :) CIASTO Z MUSEM Z SOKU OWOCOWEGO I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 50 gram mąki - 50 gram cukru - 12 gram budyniu w proszku bez cukru (lub mąki ziemniaczanej) - 1 łyżeczka(...)opakowania budyniu śmietankowego - duże opakowanie delicji Przygotowanie musu z soku owocowego: 250 mililitrów soku mieszamy z 3 budyniami. Pozostały sok gotujemy i wlewamy do niego mieszankę sokowo-budyniową. Szybko mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy. Układamy na wierzchu delicje, lekko dociskając. Składniki na masę śmietanową: - 500 mililitrów śmietanki kremówki 30% - 2 galaretki agrestowe (lub inne
Życie zamknięte w smakuchoć na naszych talerzach nie zabrakło optymistycznych kolorów Dziś polecam Wam domowe pampuchy podane z warzywami i szynką. Dość nietypowe połączenie, ale… jakie smaczne Do przygotowania tego szybkiego „sosu” użyłam mrożonych warzyw na patelnię Hortex. Korzystam z nich naprawdę często. Idealny dodatek do wielu dań, szybie, dosłownie na wyciągnięcie ręki A do tego… pyszna inspiracja Poza(...)rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy resztę (ciepłego) mleka, nasz rozczyn i wbijamy 2 jajka. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Ja robię to ręcznie, ale można tu użyć miksera. Następnie dodajemy stopione (letnie) masło, szczyptę soli i dalej wyrabiamy. Całość przykrywamy
Słodkie okruszkiImieninowy. Kolejne kłopotliwe wyzwanie, bo solenizant lubuje się w biszkoptach z owocami, sernikach i murzynkach. A poprosił o tort. Zlecenie więc na pieczenie szybkie, spontaniczne, bez planowania. I oto tort, przebiegle łączący w swym wnętrzu wszystko, co ulubione - biszkopty z elementem owocowym ukrytym w galaretce, murzynka w biszkopt ubranego i kremowe masy, z których jedna(...)trafić w gusta tych, którym go zaproponujecie. Polecam na okazje, gdy przy stole znajdą się osoby, o nieodkrytych dotąd preferencjach :) Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 21 cm: Ciasto: 1 opakowanie mieszanki do wypieku "Babeczki czarne " Dr.Oetker 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1/2 słoiczka dżemu morelowego - gładkiego 1 łyżka galaretki brzoskwiniowej Masa budyniowo - serowa: 1 1/2 szklanki mleka
Kronika PiekarnikaBanalnie proste i szybkie w wykonaniu, mięciutkie i bardzo czekoladowe. Użyłam gorzką czekoladę można oczywiście dodać mleczną. Z przepisu wychodzi 12 babeczek. Składniki: 2 całe jaja 3 łyżki oleju 150ml mleka 200g mąki 100g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 100g czekolady Jaja, mleko, olej wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać sypkie składniki(...)Stopniowo dodawać do płynnej masy sypkie składniki. Wymieszać, tylko do połączenia składników. nie męczyć ciasta :). Na koniec dodać pokrojoną w mniejsze kawałeczki czekoladę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 minut. Może polubisz mnie na Facebook? https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK/ będzie mi bardzo miło. Dziękuję i życzę smacznego
Kocham Czekoladęprzyprawy: sól, pieprz ziołowy i kolorowy * 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystkie składniki zagniotłam i uformowałam wałek podobnie jak na kopytka. Obtoczyłam wcześniej w mące, by się ciasto nie kleiło. Wykrawałam kluseczki w kształcie kopytek. Gotowałam w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu trzeba gotować jeszcze ok 1-2 minut. Odcedziłam. Zrobiłam sos pomidorowy: * 1 puszka pomidorów * 1/2 szklanki(...)starty ser do posypania Na patelni rozpuściłam łyżkę masła i wycisnęłam 2 ząbki czosnku. Dolałam przecier i pomidory z puszki. Zagotowałam i przyprawiłam solą i cukrem. Gotowy prosty i szybki sos pomidorowy. Sos wylałam do naczynia i wyłożyłam kluseczki. Zapiekłam pół godzinki w 200 stopniach i po wyjęciu posypałam startym żółtym serem. Pycha! Uwielbiamy takie smaki. Miłośnikom szpinaku jak najbardziej
Pieprzyć z FantazjąNastępnie wrzucam po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie mieszając. Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną i delikatnie łączę szpatułką z masą jajeczną. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza. Ciasto przelewam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do pieca na 30 minut,a najlepiej do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzę. Teraz czas na masę cytrynową(...)wlewam do wrzącej wody. Gotuję do zgęstnienia. Do bardzo ciepłej masy dodaję masło i mieszam do rozpuszczenia. Wlewam sok z cytryny i dodaję skórkę cytrynową. Wrzucam żółtka i miksuję szybko na jednolitą masę. Wylewam na biszkopt, studzę i wstawiam do lodówki. Galaretkę rozpuszczam we wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i mieszam
W kuchni Karmel-itkiJeżeli szukacie przepisu na pierniczki świąteczne, to właśnie go znaleźliście. Pyszne, aromatyczne z dodatkiem kakao i do zrobienia bardzo szybkie. Na zdjęciu pierniczki zdobione przez moje kochane dzieci . Składniki : 500 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka 200 ml miodu 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki sody 1,5 łyżki przyprawy(...)Wykonanie: Masło rozpuścić z miodem, wystudzić. Mąkę przesiać z sodą, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao oraz przyprawę do piernika, wymieszać. Następnie dodać zimne masło z miodem, jajka i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość 3mm, wycinać ciastka w dowolne kształty. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierniki i wstawić do nagrzanego piekarnika
magiczna kuchnia KasiDzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne i chrupiące bagietki. Z przepisu wychodzą 2 sztuki, ale u nas trzeba będzie dorabiać, bo szybko zniknęły :) Składniki: - 400 g mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 15 g świeżych drożdży - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cukru - 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem oraz 2 łyżkami wody(...)minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozczyn i wyrabiamy, aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, smarujemy wierzch oliwą i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części i formujemy z nich bagietki. Przekładamy je na blachę a następnie ukośnie nacinamy. bagietki pieczemy około 35 minut
Zainspirowana w kuchniDziś zapraszam na pyszne kotleciki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych. Idealne, chrupiące a przy tym "inne" niż te tradycyjne. Robi się je szybko a smakują rewelacyjnie. Polecam :) Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ SKŁADNIKI NA 8 szt: 1 podwójny filet z kurczaka 2 szklanki płatków kukurydzianych 3 jajka(...)rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filety myję i filetuje na kotlety. Rozbijam tłuczkiem na cienkie kotleciki. Płatki kukurydziane przesypuje do strunowego woreczka, zamykam i za pomocą wałka do ciasta dokładnie rozdrabniam. Przesypuje do miski. Do drugiej miski wbijam jajka, wsypuję przyprawy i dokładnie rozbijam. Na patelni rozgrzewamy olej, mięso maczam w jajku, a następnie w płatkach (dokładnie ), przekładam
Gotowanie Patkidodatkowego tłuszczu, a za jego wilgotność odpowiada główny składnik- śmietana. Do tego sam przepis bardzo prosty, a ilość składników łatwa do zapamiętania 👍 Jeżeli kochacie truskawki w śmietanie, to to ciasto na pewno też skradnie Wasze serce ☺️❤️ Blaszka 20x20 cm: * śmietana 18%- 300 g * truskawki- 300 g * mąka pszenna- 250 g * cukier trzcinowy- 150 g * jajka- 2 szt. * proszek do pieczenia(...)kolei dodawać resztę składników: śmietanę, aromat śmietankowy oraz mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ja robię to rózgą, wtedy nie trzeba przesiewać mąki). Wszystko dobrze, aczkolwiek szybko połączyć i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzchu poukładać plasterki truskawek. Piec około 35-40 min., a najlepiej do suchego patyczka. Ostudzić
Kraina Miodem Płynącadag.pieczarek ok.20 dag.sera żóltego gouda 1 cebula sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Dodatkowo: ~~~~~~~~ jajko bułka tarta olej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mleko miksujemy z jajkami i wodą,dodajemy porcjami przesianą mąkę i sól,miksujemy aby w cieście nie było grudek.Odstawiamy na 30 minut.znów wymieszać,ja dolewam jeszcze odrobinę oleju aby się nie przyklejały do patelni.Ciasto wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron(...)plasterki,ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz,w rzucamy cebulkę,posypujemy odrobiną soli,wtedy ona nam szybko zmięknie,dorzucamy pieczarki i kapustę,przyprawiamy i dusimy do miękkości kapusty.Studzimy. Naleśniki napełniamy farszem ,zwijamy krokiety,obtaczamy w rozmąconym jajku,i panierujemy w bułce,smażymy na złoty kolor.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijajko 100 g śmietany 18% 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego dodatkowo: cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia u mnie ok 800 ml smalcu Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, mieszamy łyżką do połączenia się składników. Jak już cisto przestaje być mokre, dokładnie wyrabiamy ręcznie. Wałkujemy na grubość 1-1,5 cm. Wycinamy szklanką kółka(...)rozgrzewamy w rondelku lub głębokiej patelni i smażymy po kilka sztuk na raz. Smażymy do zarumienienia się oponka i przekręcamy na drugą stronę. Oponki są dość cienkie więc szybko się smażą
Życie zaczyna się w kuchniZagnieć ciasto. Na samym końcu dodaj olej i wpracuj go w ciasto, następnie uformuj kulę i odstaw do wyrośnięcia na 1-2 h (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 1-1,5 cm, wykrawaj formą, jak widać do tego przydaje się wszystko Uformowane pączki odłóż pod przykryciem na pół godzinki do ponownego wyrastania. Rozgrzej olej(...)złoto z obu stron (około 2-3 minut każda strona). Uwaga! Podgrzewaj olej na mały ogniu, aby nie był zbyt gorący, bo przez dziurkę pączki mogą się zbyt szybko podsmażyć w środku, a na zewnątrz nadal być blade. Usmażone odkładaj na papier do odsączenia (ręczniki kuchenne idealnie się nadają). Udekoruj wedle gustu. Najprostszy przepis na lukier: szklanka cukru pudru
greenscarf