szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1442/2080)

Kapusta z pomidorami 236

Dziś 1 listopada... Od kiedy kwiatki i znicze noszę na grób mojej mamy, to ten dzień nabrał jakiegoś innego wymiaru... a możne po prostu jestem coraz

Czary - gary w kuchni
5 razy fit śniadania 184

pszennymi. Ostatnio zaczęłam kombinować z mąką i też wychodzą mega. Z owocami, czy bez, polane jogurtem czy sosem - spakowane do lunchboxa na zimno też boskie. OWSIANKA Jest idealna: szybka w przygotowaniu (10 minut wystarczy), można do niej użyć ulubionych płatków, dodatków, owoców i komponować ją na milion sposób. OMLET Z pewnością wymaga więcej czasu w przygotowaniu niż owsianka, ale też(...)zrobić omlet kakaowy, może w smaku przypominać szarlotkę, może być delikatny ryżowy, a może też stanowić bazę na dodatki warzywne. Na słodko, na słono, na spód do pizzy, fit ciasta. NALEŚNIKI Naleśniki w mojej kuchni występują głównie w dwóch wersjach: jako naleśniki białkowe zrobione z samych białek plus ulubione dodatki ( u mnie zwykle mozarella, szynka sarreno i sałata z pomidorem

Tetiisheri
Muffinki cytrynowe z kremem limonkowym i bitą śmietaną robione z sercem ..... 200

czasu do czasu. Takie babeczki się sprawdzają, gdy mój mąż ma ochotę na coś małego i słodkiego. Ja osobiście również uwielbiam takie małe co nie co na poprawę nastroju. Szybko się je robi, a połączenie wanilii z cytryną jest duetem doskonałym jak dla mnie i mojego męża. Dlatego cytrynowe muffinki z kremem w środku i bitą śmietaną polecam wszystkim łasuchom(...)pieczenia Delecta 4 jajka  150 ml oliwy  100 ml mleka  skórka z 1 cytryny  bita śmietana Decorada karmel - posypka dekoracyjna Delecta Sposób przygotowania: Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, cukier wanilinowy, cukier cytrynowy, aromat waniliowy, aromat cytrynowy i skórkę z cytryny). Dodajemy suche

Projekty ze smakiem
nadzieja w piekle,czyli kopytkowe miseczki 200

składników wyrobić ciasto tak ,aby nie kleiło się do rąk. Na posypanej mąką stolnicy z części ciasta robimy wałek ,lekko go spłaszczamy i kroimy kopytka. Można tez z tego ciasta zrobić miseczki .W garnku do wrzątku z solą wrzucamy kopytka i delikatnie mieszamy. zaraz jak wypłyną i się zagotują, .odcedzamy kopytka na durszlaku :)) , Jajka w koszulkach to jeden z najłatwiejszych(...)wrzenia. Zmniejszyć ogień, ,aż woda nie będzie kipieć i dodać ocet. Dzięki octowi białko szybciej się zetnie. Rozbić jajko do małej miseczki. Zamieszać wodę, aby utworzyć wir. Następnie szybkim ruchem wylać jajko na środek wytworzonego wiru. Jeśli wir był wystarczająco silny, jajko uformuje się samo. Jeśli nie, zagarniać powoli łyżką białko na żółtko, tworząc kulę. Gotować około 3 minuty. Wyjąć

w mojej kuchni
Rozpocznij dzień z Nutellą – najlepsze pomysły na smaczne śniadanie 186

truskawki, banany, brzoskwinie , jak i  maliny  czy  borówki . Naleśniki? Najlepsze z Nutellą i owocami! Jeśli mamy odrobinę więcej czasu, możemy przygotować na śniadanie wspaniałe  naleśniki . Robimy ciasto (mieszamy ze sobą jajko, mąkę, mleko, odrobinę roztopionego masła bądź oleju), a następnie smażymy naleśniki z dwóch stron, aż się  zarumienią . Po usmażeniu, smarujemy każdy naleśnik  Nutellą(...)białka ubijamy na pianę, żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do nich roztopione masło bądź olej oraz mąkę. Łączymy masę z pianą i delikatnie mieszamy.  Gofry pieką się szybko , zatem musimy pilnować, aby nie zarumieniły się zbyt mocno, bo będą twarde. Na gotowe, ciepłe gofry nakładamy  Nutellę  oraz ulubione  owoce . Tradycyjna bułka z Nutellą W zestawieniu

Moja smaczna kuchnia
Babka marmurkowa 225

razem również klasyczna propozycja. Babka marmurkowa w polewie z ciemnej czekolady. Nie za sucha, ale też nieprzesadnie wilgotna. Jak dla mnie najlepsza była na drugi dzień. Prosta i szybka ze składników, które zazwyczaj są w kuchni pod ręką. Składniki: 160 g mąki pszennej 8 łyżek (ok. 100 g) skrobi ziemniaczanej (4 łyżki osobno) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtka. Dodać przesianą mąkę i mleko, wymieszać. W drugim naczyniu ubić na sztywno białka, dodać w trzech turach do ciasta. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej odłożoną skrobię ziemniaczaną. Foremkę na babkę (pojemność 1,75-2 litów) nasmarować masłem i oprószyć mąką. Do foremki przełożyć

Pełny talerz
Dietetyczny chleb bez mąki 260

unikających pszenicy. Chlebek samo zdrowie, dziś w wersji wytrawnej z czosnkiem i ziołami, na bazie płatków i otrębów owsianych, które możecie zastąpić orkiszowymi lub żytnimi. Pieczywo banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, z dużą porcją błonnika. Skropione oliwą lub obłożone plastrami awokado może być znakomitą bazą do kanapek.   Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 2 chleby Składniki: 430 g białego(...)łyżeczka soli Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki owsiane rozdrobnij mikserem na mniejsze kawałki (nie na proszek), dodaj pozostałe składniki, zmiksuj na wolnych obrotach na gładką masę. Ciasto rozlej do dwóch silikonowych foremek, wstaw do nagrzanego piekarnika 180'C na 40 minut. Lekko przestudź, wyjmij z foremek na kratkę. Wersja na thermomix Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki

SzczyptaSmaQ
Placuszki razowe z serem 133

byłam tak wyspana! Przespałam co prawda pół soboty, ale chyba w końcu nadrobiłam straty ;-) Pełna energii przedstawiam Wam dziś smaczny pomysł na śniadanie, kolację, lub po prostu przekąskę. Zdrowo, szybko i smacznie - więc czego chcieć więcej? Placuszki razowe z serem PLACUSZKI RAZOWE Z SEREM 2 szklanki mąki żytniej razowej 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jaja 0,5 kg sera białego(...)pieczenia. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy partiami mąkę. Powinniśmy otrzymać dosyć zwartą masę, ale nie zbitą. Patelnię smarujemy 1/3 oleju (przy pomocy pędzelka)  i smażymy małe placuszki - ciasto wykładamy za pomocą łyżki nawilżonej wodą lekko je dociskając do patelni. Rumienimy po obu stronach. Podajemy posypane cukrem pudrem, ewentualnie polane sosem owocowym, miodem bądź syropem z agawy. Placuszki razowe

peggiwkuchni
Sernik z ricotty z brzoskwiniami i rodzynkami 157

cukier wanilinowy 2 łyżki mąki Garść rodzynków Brzoskwinie ( z puszki lub słoika, ja użyłam własnych ) Wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aby namokły. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wyklejamy nim okrągłą blaszkę, łącznie z brzegami. Nakłuwamy widelcem dno i zapiekamy w temp. 180 O C przez około 10 minut. Po schłodzeniu na dno wykładamy pokrojone brzoskwinie. Białka oddzielamy(...)Delikatnie łączymy. Masę wylewamy na brzoskwinie. Całość pieczemy w temperaturze 180 o C, przez około 50 minut. Po wyłączeniu i otworzeniu piekarnika sernik przez chwilę pozostawiamy w środku ( aby szybko nie opadł ). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi - grudniowa piekarnia 209

błąd dał akurat ciekawy efekt, gdyż chleb podczas pieczenia naturalnie się rozszedł, nie musiałam go nacinać - spodobało mi się , będę tak robić częściej. I ostatnia uwaga. Chleby wyrastają bardzo szybko, warto jeden bochenek trzymać w chłodniejszym miejscu aby ten pieczony jako drugi, nie wyrastał zbyt długo. Chleby z pyszną, chrupiącą skórka, zajadaliśmy jeszcze ciepłe - polecam! Chleb do grudniowej piekarni wybrała(...)żytni 230 g mąki żytniej typ 1150 (dałam 720) 190 g wody 24 g żytniego zakwasu Zaparka 65 g płatków żytnich 65 g płatków owsianych 260 g wrzącej wody Ciasto właściwe: 460 g mąki pszennej typ 1050 (użyłam 720) 340 g wody 230 g mąki orkiszowej typ 630 (użyłam ciemnej, pełnoziarnistej) cały zaczyn cała zaparka 18g soli Przygotowanie: Składniki

Stare Gary
Kap Kap Cafe - alternatywna kawiarnia 175

dostaniemy? Oczywiście oprócz świetnych kaw , herbaty zwykłe i smakowe, napoje, soki ze świeżych owoców. Można również przekąsić co nie co. Do powyższych świetnie pasuje cynamonowa szarlotka z lodami czy ciasto jogurtowe z wiórkami kokosowymi . Poza tym dostaniemy także tosty. Na początek w zupełności to wystarczy ale pewnie menu rozszerzą z czasem. A wszystko w przyzwoitych i atrakcyjnych cenach. Jest klima(...)prostu dobrze. Ta transparentność daje wrażenie, że jest się pośrodku ulicy. I to jest fajne. Można przy okazji pooglądać mniej lub bardziej zabieganych ludzi na ulicy. Doskonałe miejsce na szybkie espresso albo dłuższą chwilę przy szklance flat white i dobrym czasopiśmie. Klimatu z pewnością dodadzą stoliczki przed lokalem, które niebawem pojawią się przed witryną. A na upalne dni mają być

Right Behind The Kitchen
Blondies 174

cudownie wypełnia się zapachem karmelu, krówek...mmmniammm... Najlepsze jest gdy wystygnie całkowicie. Także nie spieszcie się z jego jedzeniem (tak jak ja zwykle nie mogę czekać i zjadam ciasto jeszcze gorące ;-)).     Potrzebne będą: 230 g masła 300 g ciemnego cukru (to on nadaje tego cudownego, krówkowo - karmelowego posmaku) szczypta soli 2 jajka - lekko roztrzepane 280 g mąki(...)Ważne, żeby ciągle mieszać. Nie dopuszczamy do zagotowania się masy. Ma się wszystko rozpuścić i połączyć. Wtedy zdejmujemy z ognia. Gdy masa lekko się przestudzi dodajemy roztrzepane jajka i szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Po trochu dodajemy masę maślano-jajeczną. Do masy dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Przekładamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 179

wolałaby żytnie. Z racji, że ja z kolei średnio lubię żytnie poszliśmy na kompromis i wymyśliłem przepis na chleb pszenno-żytni. Chciałem wymyślić przepis na taki w miarę szybki chleb na zakwasie, taki, którego nie robi się dobę czy dłużej. I chyba się udało. Wyszedł naprawdę dobrze. Miękki środek i dopełniające smaku pestki dyni i płatki czosnku. 100 g zakwasu(...)być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej. Łączymy ze sobą w misce wszystkie składniki i mieszamy łyżką 3-5 minut. Dłużej nie trzeba. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W zależności od warunków zajmie to około 3-6 godzin. Po tym czasie przekładamy do keksówki i wkładamy do zimnego piekarnika. Na dno piekarnika wkładamy

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówki odrywane 208

misie do wyrośnięcia, pod ściereczką, na jakieś 45 minut do godziny. Podwoi objętość. Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki albo rozetrzeć widelcem albo palcami. Włożyć do zamrażarki na pózniej. Gdy ciasto wyrośnie , podziel je na 12 równych mniej więcej części. Ja zawijałam ślimaki. Poukładaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką. Odstaw na pół godziny. Ponownie wyrosną. Posmarować drożdżówki rozmąconym(...)wierzchu powinna być przyjemnie chrupiąca. Odstawić do wychłodzenia. Ja myślałam , że 12 drożdżówek to dużo...że będę je miała ...i miała... Pomyliłam się...zniknęły w jakiś sposób dość szybko... Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Fit razowe racuszki z gruszką 219

poradzę na to, że to chyba moja ulubiona forma zdrowych śniadań. Po pierwsze dlatego, że można zrobić nieskończoną liczbę kombinacji smakowo składnikowych, po drugie dlatego, że są proste i szybkie do przygotowania, a po trzecie dlatego, że są po prostu pyszne i dobrze nastrajają na cały dzień. Te dzisiejsze wymagają chwili na wyrośnięcie, ale spokojnie można je rozmieszać po wstaniu(...)cynamonu gruszka suszona żurawina olej do smażenia Drożdże rozpuszczamy w mleku i mieszamy z mąką, płatkami owsianymi, siemieniem i jajkiem i cynamonem (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć). Odstawiamy ciasto by wyrosło. Gruszkę myjemy , kroimy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w półplasterki. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie i w każdy placuszek wciskany kawałek gruszki. Smażymy przez chwilę

Cynamonowe szczęście