Pierwszy raz piekłam chleb z mąki orkiszowej ..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam tutaj ..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie ciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej 450 ml letniej wody 7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl(...)wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec
Moje domowe kucharzenieIntensywnie czekoladowa, wilgotna i lekko półpłynna w środku, z dodatkiem suszonych owoców. Dzisiejsza babka to wielkanocna propozycja dla łasuchów lubiących konkretne, zdecydowane smaki. Prosta i szybka w przygotowaniu nie wymaga nawet włączania miksera! Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru tabliczka mlecznej czekolady szklanka mleka łyżeczka proszku do pieczenia 175 g masła 3 łyżki kakao ziarna(...)kryształków. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do przestudzonego masła. Łączymy z resztą składników aż do dokładnego połączenia się. Suszone owoce przelewamy wrzątkiem i oprószamy odrobiną mąki, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną blaszki babkowej i pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę
sama złodyczSkładniki pozostałe: 25-30 herbatników 100 ml wódki Biszkopt (jako pierwsze pieczemy biszkopt według przepisu: http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/biszkopt-do-ciasta-zarazem-jedno-z.html ) Przygotowanie: Przygotowanie biszkoptu: Zaczynamy przygotowywanie ciasta od zrobienia biszkoptu, który będzie bazą do cytrynowca. Przepis na biszkopt można znaleźć pod tym linkiem http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/biszkopt-do-ciasta-zarazem-jedno-z.html Przygotowanie masy cytrynowej: Do garnka wlewamy 0,5 litra wody(...)uzyskania jednolitej masy. Gorącą masę chłodzimy do momenty gdy w całej objętości będzie na prawdę zimna. Do zimnej masy dodajemy kostkę masła stopniowo po małym kawałku ( zbyt szybkie dodawanie spowoduje zważenie się masy) i miksujemy delikatnie po kolei dodając. (można dodawać do rozbitego mikserem masła masę wówczas będzie bardziej puszysta). Przygotowanie ponczu do nasączenia biszkopta: Do garnuszka wsypujemy
Sprawdzone przepisy kulinarnePrzecieram oczy. Już ta godzina?! Wypryskam spod ciepłejkołdry w mig. Z prędkością światła krzątam się po domu, szukającdrugiej skarpetki, szykując kanapki i pijąc kawę. "Nie zdążę
W kuchni Karmel-itkiziemniaczane to charakterystyczna potrawa dla kuchni polskiej, którego głównym składnikiem są ziemniaki, z którego sporządza się ciasto. Na Podkarpaciu są popularne takie z serem twarogowym oraz majerankiem. Mogą zawierać różne dodatki. Ciasto do smaku powinno doprawić się solą i pieprzem, a do ciasta można dodać także usmażoną posiekaną cebulę, mięso lub wędzoną rybę np. dorsza. Kotlety ziemniaczane najlepiej smakują podawane(...)czytelnika Course: Obiad Cuisine: Polska Difficulty: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Servings 4 servings Prep time 30 minutes Smażenie 5 minutes Calories 300 kcal Nasz ulubiony przepis na szybkie kotlety ziemniaczane. Świetnie rozwiązanie jak mamy ziemniaki z wczorajszego obiadu. Pyszne i szybkie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 1 łyżka płaska soli 1 cebula 2 łyżki masła
ProstePesto.plPyszotka Adelki Trzeba zachęcić niejadków do jedzenia, dlatego proponuję wypróbować ten przepis. Robi się szybko i szybko znikają. 8 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · 1 filet z kurczaka · Sól · 2 łyżki sosu sojowego ciemnego · ½ łyżeczki czosnku(...)drugiej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, wsypujemy sól, proszek do pieczenia. Następnie wlewamy wodę, ketchup i stopniowo mieszając mleko. 3. Mięso zanurzamy w cieście i przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. 4. Kurczaczki gotowe, podajemy z ulubionym sosem. 5. Smacznego
Kulinarna Chwilaambition.pl Roladki z tortilli to szybka i efektowna przekąska na każdą okazję. W moim domu na każdej imprezce lub święta zawsze na stole goszczą takie roladki. Składniki: Placki tortilli na 4 szt olej - 1 łyżka mąka - 7,5 łyżek szczubych sól - szczypta woda wrząca - 0,5 szkl Dodatkowo : kremowy serek z czosnkiem ( 200 g ) szynka - 12 plastrów ser żółty(...)czerwona -4 strąki papryka konserwowa żółta - 4 strąki PRZYGOTOWANIE: Placki tortilli: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać. Następnie zalać mąkę wrzącą wodą, dodać olej, wymieszać. Zagnieść ciasto, wyrabiać przez około 3 minuty, następnie ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. Ciasto na placki podzielić na 4 części. Z każdej części zrobić kulę, którą rozwałkowujemy bardzo cieniutko. Smażymy placki
Kuchnia Danusidobry początek tygodnia, mam przepis na fajne babeczki z dodatkiem twarogu. W smaku, przypominają trochę oponki serowe. Nam smakowały. Myślę, że warto wypróbować, bo są szybkie i proste w przygotowaniu. Ser do babeczek, przecisnęłam przez praskę do ziemniaków. Jeśli nie macie takiej praski to możecie, dobrze rozgnieść go widelcem. Moja szklanka ma 230 ml. Z podanych składników, wyszły(...)przez praskę do ziemniaków, lub dobrze rozgnieść widelcem. Dodać do utartych żółtek. Zmiksować. Następnie wlać olej, cały czas miksując. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste. Na koniec, dodać pianę ubitą z białek. Zmiksować, tylko chwilę na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto, przełożyć do foremek na babeczki, wyłożonych papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym
Agusiowe smakołykiSzybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące orzeszkami i truskawkami ciasteczka to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co. Słodkie serduszkowe ciasteczka z pewnością umilą wieczór w Dniu Zakochanych. Składniki: 350g mąki pszennej 80g orzechów ziemnych niesolonych 230g masła 120g cukru 1 jajko 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli Dodatkowo: 480g konfitury truskawkowej Łowicz cukier puder do posypania olej(...)zmielić malakserem do postaci mączki. 2. Mąkę i mączkę orzechową wymieszać ze sobą, dodać masło, cukier, jajko i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. 3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wykroić foremką ciasteczka w kształcie
Szalona Kuchnia Ewelinywarto czasem sięgnąć po stare receptury i przepisy. P.s. Nie sugerujcie się wyglądem moich bułeczek. Wasze wyjdą większe pokaźniejsze. Ja przygotowywałam tym razem mini bułeczki na smalcu, tak na szybko z połowy porcji, aby zabrać je ze sobą na drogę. Składniki: Ja przygotowałam dziś wersję „mini” z połowy porcji. Wam podaję pełny przepis na 14-15 bułeczek(...)Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek + sezam lub mak do posypania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, dodajemy sól i cukier. Następnie dolewamy ciepłe mleko i rozpuszczony smalec. Ciasto dokładnie wyrabiamy ręką, warto to robić chwilę dłużej. W razie potrzeby podczas wyrabiania posypujemy rękę delikatnie mąką. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. U mnie ciasto rośnie zazwyczaj
Słodkie okruszkineutralnym smaku dyni, dlatego nie dodawałam do niej żadnych przypraw, jeśli chcesz możesz oprószyć ją przed pieczeniem np. cynamonem. I tak, dzięki planowaniu i analizowaniu stanu lodówki mam szybkie śniadanie na dwa dni, więc jak tu nie kochać niemarnowania :)? To naprawdę nie jest trudne, wystarczy tylko trochę pogłówkować i można zaoszczędzić mnóstwo czasu Jeśli szukasz więcej przepisów w stylu(...)smażenia + owoce, powidła W misce wymieszaj ugotowaną kaszę jaglaną z mąką, miodem, cynamonem, jajkiem i puree z dyni. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wykładaj na nią niewielkie ilości ciasta i smaż ok. 2 minut z każdej strony. Gotowe placuszki podawaj ze świeżymi owocami lub powidłami owocowymi. Smacznego Czytaj więcej – przepisy na pancakes Artykuł Placuszki jaglane z dynią pochodzi
365 dni dookoła kuchniSzybki chrupiący domowy chleb Pyszny z chrupiącą skórką domowy chleb. Dodaj ulubione ziarna i ciesz się smakiem! 🍞 Składniki: - 3 szklanki mąki orkiszowej/pszennej - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka ksylitolu/cukru - 1 łyżka nasion chia - 3 łyżki słonecznika - 1 szklanka wody - 1/2 opak. drożdży świeżych Sposób przygotowania: - wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy olej(...)garnuszku podgrzewamy wodę, a następnie w letniej wodzie mieszamy drożdże - dodajemy je po wymieszaniu do pozostałych składników w misce, - całość mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy na wyrośnięcie ciasta ok. 45minut, - wyrośnięte ciasto przelewamy do wąskiej rynienki wysmarowanej uprzednio masłem, - możemy posypać ciasto słonecznikiem, - pieczemy min. 1 godzinę do 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, aż chleb się
MintTasteTylko 5 składników i tylko 20 minut? Ano właśnie! Banalnie proste i smaczne ciacha, które upieczecie szybko i bez potrzeby posiadania wyszukanych produktów. Mogą stać się deserem awaryjnym, kiedy nieoczekiwani goście już prawie pukają do drzwi lub kiedy zwyczajnie najdzie was ochota na słodką przekąskę ;) Bezglutenowe ciastka orzechowo-czekoladowe Przepis na ok. 12 sztuk Potrzebujemy: 1 szklanka mąki(...)gotowych dropsów czekoladowych) szczypta soli Przygotowanie: W misce dokładnie mieszamy mąkę, masło orzechowe, mleko roślinne, cukier oraz szczyptę soli. Na koniec dodajemy dropsy czekoladowe lub posiekaną drobno gorzką czekoladę. Ciasto powinno mieć raczej gęstą konsystencję. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia oraz posmarowanej olejem formujemy ciastka - nasza konsystencja była dość gęsta, ale po wyłożeniu na blachę lekko się rozlewała, warto
Bananowe PolePierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki(...)trzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz
Moja Delicja