Krokiety w tej wersji są świetną alternatywą dla nieco pracochłonnych krokietów z ciasta naleśnikowego. Przyrządza się je zdecydowanie szybciej i co najważniejsze odchodzi nam najbardziej czasochłonny etap, który mnie osobiście zniechęca do częstego przyrządzania tej potrawy, a mianowicie - smażenie naleśników. Nie cierpię tego:/ Wolę skupić się na tym co naprawdę ważne w krokiecie, czyli farsz;) Najczęściej sporządzam go z pieczarek(...)smażonych z cebulką, ale wyśmienicie smakują również zwykłe parówki z żółtym serem. Gorąco polecam. Są bardzo apetyczne i świetnie sprawdzają się na wszelkich imprezach jako szybka i pożywna przekąska dla wszystkich. 20 kromek chleba tostowego 10 parówek 20 plasterków sera żółtego 3 jajka bułka tarta sól, pieprz, naturalna vegeta olej do smażenia Z każdej kromki chleba tostowego należy odciąć skórki
Krokusowy Domszybko częstuję Was dziś tartą z jagodowym kremem, którą przygotowałam na ubiegłą niedzielę, a koniec końcem zjadłam tylko kawałek i oddałam w dobre ręce Teściów ;) Wróciła do mnie sama blaszka i to już na następny dzień, więc musiało smakować! Jagody w tym roku tylko raz udało mi się kupić. Część zamroziłam, bo fajnie jest sobie w zimie przygotować coś(...)nimi i poczuć się jak w lecie, a pozostałą część wykorzystałam właśnie do ciasta. Spróbujcie póki jeszcze jest okazja :) Składniki na blaszkę o wym. 11x35cm 150g mąki pszennej 80g masła 30g cukru pudru 1 żółtko 1lyżeczka kwaśnej 18% śmietany Szczypta soli Krem: 200g śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady 80g jagód leśnych Ponadto: Kilka małych
Kuchnia w czekoladziebiegu, na szybko, na jednej nodze. Przekąska z ulubionymi dodatkami, w dowolnym kształcie, szybka i prosta. Brzmi smacznie i kusząco? Cieszę się:) Do tego aromatyczny ser i lubczyk... Szybka w przygotowaniu przekąska, która zasmakuje na ciepło i na zimno. Idealna przystawka, farsze dowolne, choć dziś padło na szynkę i pieczarki. Dodatki? Koncentrat pomidorowy (zamienne passata, ketchup, przetarte świeże pomidory(...)nasion chia. Takie przekąski zawsze smakują, możemy nadawać im dowolne kształty, cieszą także oko. Podaję je z domowymi dipami, np. pomidorowym, ajwarem lub czosnkowo-koperkowym. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków szynki 3 pieczarki tarty parmezan 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy mielone: lubczyk, ostra i słodka papryka 1 małe jajko siemię lniane i mak do posypania Przygotowanie: Ciasto
Zasmakuj Kuchniśrodę były faworki a w tłusty czwartek nie może zabraknąć pączków . Najprostszy przepis jaki znam na pączki to z serków homogenizowanych :) Szybko się robi i smakują rewelacyjnie . Inspiracja: klik Żeby pączków było więcej to zwiększyłam troszkę ilość składników ;). Składniki : ok. 50 pączusiów - 400 g serków waniliowych ( 2 pudełeczka ) - 3 jajka - 2 szkl. mąki pszennej(...)szerokim rondlu. 2. Serki wymiesza ć z jajkami. 3.Doda ć przesianą mąkę , proszek do pieczenia. Dokładnie wymiesza ć . 4. Łyżką nakłada ć porcje ciasta na rozgrzany olej i smaży ć do czasu jak pączuszki nabiorą pięknego złoto - brązowego koloru . Pychotka
Różne smaki w kuchnisiłownię” . Po kilku dniach używania da się jednak przyzwyczaić. Dla mnie jej waga, to duży plus. Fajnie leży w ręce, ale jeszcze lepiej na kuchence… Oj tak. Szybko się nagrzewa, a co ważne, równomiernie! Świetnie to widać podczas smażenia kotlecików lub placuszków. Z jednej, jak i z drugiej strony patelni placuszki były identycznie zrumienione w tym samym czasie(...)widzicie gdzie ona trafiła. Naleśnik przywarł, nie dało się odczepić. Wiem, że były to naleśniki bezglutenowe, które zazwyczaj ciężej się smaży, ale bez przesady… Wkurzyłem się i resztę ciasta usmażyłem na patelni tytanowej. Wow! Naleśniki nie tylko nie przywarły, ale jak poduszkowiec po niej śmigały. Co prawda, ich rozprowadzenie to była lekka katorga, bo patelnia jest sporych rozmiarów
Blendmanpodwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wałkujemy jak na kopytka i ucinamy kawałki formując placuszki o grubości około 5 mm. Na środek kładziemy jagody i zaklejamy brzegi niczym na pieroga. Ciasto należy dokładnie ściskać aby podczas pieczenia nic nam się nie otwarło. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i obsypujemy grubo cukrem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez(...)około 15 - 25 minut w zależności od wielkości bułeczek. Moje były dość małe i miałam je tylko po 15 minut. Moje jagodzianki rozeszły się w mik! Już ciepłe szybko znikały :) Zamiast jagód można nadziać bułeczki innymi owocami :) czym tylko chcecie
W Moim Magicznym Domupracy. Powróciła energia i chęć do życia, ale nie o tym tu będę pisać. Zapraszam na leniwe w malinach. Pyszne smaki z dzieciństwa, idealne na letni obiad. Szybkie i łatwe w przygotowaniu... SKŁADNIKI: 200 g chudego lub półtłustego twarogu 1/2 szkl mąki 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 jajko szczypta soli maliny 1-2 łyżki jogurtu naturalnego cynamon karmel(...)rozdrobniony widelcem twaróg, cukier waniliowy i żółtko. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie zagnieść, w razie potrzeby podsypywać odrobiną mąki. Ciasto powinno mieć lekko luźną konsystencję. Z tak przygotowanego ciasta, uformować wałeczek, który lekko spłaszczyć i pokroić jak kopytka, czyli w romby. Pierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia
Kuchnia w opałachktóre są bardzo puszyste :) Zazwyczaj oponki, pączki i chrust pieczemy tylko na karnawał, ale kto powiedział, że w zwykłym tygodniu nie możemy się troszkę rozpieszczać? Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu a dekoracja należy już do naszej wyobraźni. Zapraszam! Oponki z serkiem i gałką muszkatołową Składniki: 1/2kg serka typu twarożek lub Philadelphia 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2kg mąki(...)łyżki cukru pudru szczypta soli olej do smażenia cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić na elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto na około 0,5cm. Wycinać krążki a w każdym na środku wyciąć jeszcze mniejsze koła tak, żeby powstała oponka. Kłaść na dobrze rozgrzany olej łyżką cedzakową. Smażyć
Tagebuch po polskuszkoły i musi wytrzymać w temperaturze pokojowej do 16.00... Myślę, może babeczki z jajeczkami, coś jak gniazdka. I wtedy Hania przychodzi z pomocą i mówi: a pamiętasz mamo to ciasto w kształcie wielkiego gniazda? Aaaa i olśnienie! Faktycznie, niedawno widziałam w jakiejś gazecie z zeszłego roku, najprawdopodobniej w "BBC goodfood" Paluszki spełniają swoją rolę, tzn. rolę gałęzi, idealnie! Czekolada zastyga(...)trzeba ich szukać w kilkunastu sklepach :) Do dzieła więc! Pracy z nimi tyle co nic, a mogą być piękną ozdobą świątecznego stołu. Tylko jakoś te święta za szybko w tym roku. Składniki: 150-170g paluszków (mogą być z solone) 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła małe czekoladowe jajeczka ew. posypka
bistro mamaDomowe grahamki dużo lepiej smakują niż te ze sklepu, są bardziej sycące. Często piekę takie bułeczki, są szybkie do przygotowania. Do bułeczek użyłam mąki od firmy Młynomag . Składniki: 250 gram mąki pszennej Młynomag 250 gram mąki pszennej graham Młynomag 300 ml. letniej wody 20 gram drożdży 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 1 jajko papier do pieczenia Sposób(...)niewielkiej ilości mąki, drożdży cukru i letniej wody robimy zaczyn, pozostawiamy do momentu aż zacznie pracować. Pozostałą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól, pozostałą wodę oraz zaczyn, zagniatamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, formujemy owalne bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki
Bajeczna KuchniaKarnawał w pełni a u mnie jeszcze przepisu na faworki nie ma...szybko nadrabiam zaległości.Idealnie delikatne i kruche,po prostu doskonałe.Przepisów mam mnóstwo,ale od paru lat tylko te robimy. Składniki: 40 dag mąki pszennej 12 łyżek gęstej,kwaśnej śmietany 6 żółtek 2 łyżki spirytusu szczypta soli tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Mąkę zmieszać(...)żółtkami,solą,spirytusem,śmietaną.Starannie wyrabiając,od czasu do czasu,wybijać wałkiem na stolnicy,aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.Wałkować partiami,jak najmniej podsypując mąką,aby ciasto nie wysychało.Radełkiem lub nożem wycinać pasy długości ok 15 cm i szerokości ok 3-4 cm.Każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż i przewinąć.Smażyć na tłuszczu na złoty kolor
Niespełnione zdolności kulinarnepowstają w procesie dojrzewania, kiedy to w masie serowej wytwarzany jest dwutlenek węgla. To jemu też ser zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Aldamer Mońki doskonale nadaje się zarówno do przygotowania szybkiej przekąski w postaci kanapek, jak i do zapiekanek, sosów czy dań bardziej wyszukanych. Porcja dla 2osób Składniki: 2 filety z kurczaka 7-8 średnich pieczarek majonez keczup 4 plasterki żółtego(...)kroimy na plasterki. Następnie podsmażamy je na maśle doprawiając solą, pieprzem i słodką papryką. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy. Ja zrobiłam to pomiędzy kawałkiem foli spożywczej używając wałka do ciasta;) (nie miałam serca maltretować tego delikatnego mięsa tłuczkiem:P). Solimy i pieprzymy z obu stron. Mięso układamy w formie żaroodpornej wysmarowanej odrobiną oleju (oczywiście blaszka także się sprawdzi). Na kurczaka
My simple kitchenNaprawdę szybkie i naprawdę bardzo smaczne ciastka do chrupania w domu i pracy. Najwiecej czasu zajmuje ich pieczenie! Składniki 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Wszystkie suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę masło(...)utrzeć w palcach aż powstanie coś na kształt kruszonki. Dodać jajko i wyrobić. Gdyby ciasto nie chciało się zagnieść w gładką kulę - dodać odrobinę zimnej wody. Rozwałkować, wykrawać ciastka foremkami, układać na papierze do pieczenia i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego :) Ja ozdobiłam ciastka lukrami kolorowymi (niestety czarny barwnik nie chwycił i jedyne, co udało mi się
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Przepis na placuszki znalazłam w jednej z moich ulubionych książek „Ciasta siostry Anieli”. Siostra jest prawdziwym Aniołem kulinarnym, a jej kuchnia to po prostu tradycja! Gotowały tak nasze babcie, może czasem mamy, a więc pełna jest smaków naszego dzieciństwa. Gdy powiedziałam mojej drugiej mamie (teściowej :) o serowych plackach, bardzo się ucieszyła, bo jak się okazało, dokładnie takie placuszki piekła(...)mama, tylko przepis gdzieś utknął. Dzięki siostrze, wszyscy mogliśmy posmakować tych wspaniałych smaków :) Placuszki serowe to po prostu takie małe serniczki, w wersji szybkiej :) Składniki (dla ok. 4 osób): 3 jajka 6 dag cukru pudru 15 dag kaszy manny 60 dag białego twarogu, tłustego ( twardego - nie homogenizowanego) 3 łyżki mąki *1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: Olej do smażenia
Smakowy RajFajny pomysł na drożdżóweczki :) robi się je bardzo szybko i smakują wspaniale. Składniki: (na ok. 16 ślimaków) -500g mąki -125ml mleka -70g masła -70g cukru -25g świeżych drożdży -szczypta soli -dowolna marmolada, np. różana Wykonanie: Drożdże kruszymy i zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut aby wyrosły(...)Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy (ma być ciepłe, nie gorące). M ąkę, cukier, szczyptę soli i rozczyn mieszamy i zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i wyrabiamy tak długo, aż masło się wchłonie. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. Następnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt. Smarujemy dżemem całą powierzchnię ciasta i zawijamy
KasiekGotuje