Wiśnie i czekolada tworzą zgrany duet. Dziś zapraszam na ich połączenie w muffinkowej odsłonie. Skoro muffinki to na pewno praca pójdzie nam szybko i łatwo:). Można użyć mrożonych wiśni. 2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 125g masła 1/2 szklanki jogurtu, u mnie(...)cukier waniliowy. W drugiej misce mieszamy rozpuszczone i przestudzone masło, jogurt i jajka. 2. Składniki mokre przelewamy do składników suchych, mieszamy krótko, tylko do połączenia składników (jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy jeszcze 2 łyżki jogurtu). Do ciasta dodajemy posiekaną drobno czekoladę i wiśnie. Mieszamy krótko. 3. Muffinki wykładam do foremek na ich 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze
Szefowa kuchniszybkie w wykonaniu, smaczne, w zastraszającym tempie znikające z talerzy i bez glutenu. Można je bez problemu po dawać dzieciom. Smakują też dorosłym. Bar dzo istotną kwestią jest to, że nie przywierają do patelni, dlatego ja smażę je bez do datku tłuszczu (można ewentualnie delikatnie posmarować patelnię pę dzelkiem). Wypróbujecie? :) Skła dniki ( dla 3 osób) : szklanka mąki jaglanej(...)można zastąpić brązowym cukrem) Przygotowanie: W misce umieszczamy wszystkie skła dniki placków, oprócz bananów . Miksujemy na gła dką masę. Obieramy banany ze skórki i do dajemy do ciasta. Blen dujemy dokła dnie. Rozgrzewamy patelnię i wykła damy na nią po łyżce masy i smażymy do zarumienienia z obu stron. Ja po daję z ulubioną domową konfiturą. Smacznego
ChilliJemyWymarzony chleb bezglutenowy - prosty, szybki do wykonania i po prostu pyszny! Sprężysty,zwarty, lekko wilgotny miąższ i chrupiąca skórka. Jeden z najsmaczniejszych chlebów bezglutenowych jakie jadłam! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: 60 g mąki gryczanej 260 g mąki ryżowej 190 g mąki gryczanej białej 40 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 25 g świeżych drożdży 550 ml ciepłej wody 80 g ziaren: słonecznik(...)cukrem rozpuść w pół szklanki wody ( odlej z podanej porcji). Mąki wymieszaj razem, dodaj sól, wodę i wymieszaj. Po chwili dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj całość - najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto przykryj sciereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 210 stopni. Foremkę ( keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto lekko przemieszaj i wylej do formy
Kuchnia bezglutenowapokrojone masło i zmiksować (powstaną drobne okruszki ciasta). Dodać żółtko i wodę i dalej miksować.Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkowa. Wyłożyć całą formę (łącznie ze ściankami). Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez(...)zagotować (masa powinna zgęstnieć). Odstawić z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone masło. Mieszać energicznie aż się roztopi i połączy z masą. Następnie dodać jajko i żółtka i szybko wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały
KuukBuukPrzepis prosto z mojego dzisiejszego talerza :) Szybkie śniadanko urozmaicające nieco codzienne owsianki. Placuszki są bogate w białko, bardzo delikatne, wręcz rozpływające się w ustach :) Czekoladowe z kawałkami kakao. Oblane naturalnym jogurtem bananowym. Pycha! Składniki: 1 jajko 1 miarka (20 g) białka ryżowego czekoladowego (użyłam Sun Warrior) 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżka mąki owsianej bezglutenowej 1 łyżeczka(...)wymieszaj w misce. Patelnię mocno nagrzej i nakładaj po 1 łyżce masy. Smaż na nieco mniejszej mocy po ok. 1 minucie. Przewróć w momencie pojawienia się pęcherzyków na cieście. Podawaj z jogurtem wymieszanym z połową rozgniecionego banana i rodzynkami
Zdrowie na języku :Pprosty przepis na smaczne i szybkie w przygotowaniu muffiny :) Składniki: (na 14-16 szt.) -250 g mąki pszennej -1 szklanka cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mleka -1/2 szklanki oleju -2 jajka -kropla ekstraktu z wanilii lub miąższ z połowy laski wanilii -czekolada gorzka lub mleczna do nadziewania Wykonanie: Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier(...)olej. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy krótko niezbyt dokładnie (do chwili, aż suche składniki przestaną być widoczne). Na koniec dodajemy odrobinę ekstraktu lub ziarenek wanilii i mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do foremek do 1/2 wysokości, następnie kładziemy kostkę czekolady (mogą to być również drobniejsze kawałki) i przykrywamy ją odrobiną ciasta. Muffiny pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut
KasiekGotujePlacki na zsiadłym mleku. Delikatnie wyrośnięte, mocno sycące. Idealne na szybkie śniadanie i do zabrania na wynos. Oddzielcie białka od żółtek. Żółtka lądują w większej misce, gdzie będziemy mieszać wszystko razem, a białka trzeba ubić w osobnym naczyniu, na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodamy je na koniec. Żółtka ucieramy z łyżką cukru na jasny i puszysty kogel-mogel(...)mąki z mlekiem i żółtkami dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i całość delikatnie mieszamy, już nie mikserem a łyżką, żeby piana za bardzo nie opadła. Odkładamy naszykowane ciasto na jakieś 5-10 minut (w tym czasie możemy zaparzyć kawę i naszykować talerze). Placuszki smażymy nakładając porcje ciasta łyżką na patelnię, delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu
Karo in the Kitchenrazu po wyjęciu z piekarnika, choć dla mnie smaczniejsze są po dokładnym wystudzeniu (ser ma wyraźniejszy smak). Dość istotne, że robią się bardzo szybko i znikają po upieczeniu równie szybko. Składniki: (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową) sypkie 2 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru z wanilią płynne(...)pomarańczy, cytryny lub z cytronu Przygotowanie: W oddzielnych miskach wymieszać sypkie i płynne składniki, następnie płynne wlać do sypkich i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników (w cieście mogą być grudki). Ser z cukrem i żółtkiem zmiksować (krótko). Do foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm) wkładać na przemian łyżeczkę ciasta, łyżeczkę sera
Kuchcik gotujeprzyjemność? zdecydowanie pieczenie! no i jedzenie co upieczone ;) 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? chyba jajka, one zawsze do wszystkiego pasują, zarówno do ciast jak i jajecznicy 4. Co skłoniło Cię do blogowania? zachęta znajomych 5. Ile czasu poświęcasz blogowi? ostatnio bardzo mało, ale w najbliższym miesiącu nadrobię ;) 6. Kulinarny autorytet? długo się zastanawiałam(...)przepis… aktualnie na tarte otrębową oraz wszystko z wykorzystaniem truskawek 10. Nie lubię/nie zjem … nie zjem robaka ;p 11. Największa kulinarna porażka ? ostatnio pasta z soczewicy Pytania od Szybkie gotowanie : 1. Wymarzone warsztaty kulinarne ? zdrowe i dietetyczne wypieki 2. Najdziwniejsze połączenie smaków w Twojej kuchni ? nie mam odwagi do jakiegoś większego kombinowania dlatego największym udziwnieniem jak dotąd jest krem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćrobię. Nie miałam okazji go spróbować, ale doszły mnie słuchy, że dobry. Upiekłam go na Wielkanoc, a po świętach powstała też wersja żytnia tego chleba, który też został szybko zjedzony. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko przekazać przepis i polecić wypróbować. Na dwie nieduże blaszki chleba pszennego ziołowego : Przesiałam 5 szklanek mąki pszennej typ 650 i dolałam(...)minut dodałam zioła, 1,5 łyżki soli i 5 łyżek gęstego zakwasu razowego żytniego. Całość wyrabiałam ręcznie przez 10 minut - radzę użyć miksera ( końcówki spiralne lub hak do wyrabiania ciasta ), bo przy tak dużej ilości ciasta boli ręka od wyrabiania. Ciasto odstawiłam łącznie na 40 minut - po 20 minutach chwilę wyrobiłam i ponownie odstawiłam. Po tym czasie ciasto przełożyłam
apetytnapieczenieBardzo szybki i łatwy do wykonania, smaczny, miękki w środku z chrupiąca skórką. Oczywiście na razowym zakwasie, bo ostatnio innego nie "hoduję", ale na żytnim jasnym też będzie smaczny. Postawiłam tym razem blaszkę w ciepłym miejscu i po niecałych 6 godzinach wyrastania upiekłam chleb. Składniki : 2 szklanki mąki żytniej jasnej typ 720 szklanka mąki pszennej typ 650 łyżeczka cukru płaska(...)szklanki ciepłej wody Wykonanie : Do dużej miski przesiałam mąkę pszenną, wsypałam mąkę żytnią, cukier, sól. Dodałam zakwas i wodę - wymieszałam wszystko łyżką tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta jest raczej luźna. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie do posmarowanej olejem keksówki o wymiarach 31x12x8 łyżką przełożyłam ciasto, przykryłam folią aluminiową i odstawiłam
apetytnapieczenieŁatwe i szybkie w wykonaniu ciasteczka z cynamonem na leniwą niedzielę. Prawie jesienny nastrój dopadł również i mnie. Ten weekend spędzam w piżamowym stroju, z szykownymi grubymi skarpetami, nie wychodzę spod kołdry, chyba że rzucę okiem na piekarnik jak tam ciasteczka rosną i nabierają koloru. Z okruszkami i rozsypanym cynamonem po kuchni witam jesień. Składniki 2 szklanki mąki(...)szklanki maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem, następnie dodać jajko, maślankę i olej. Wszystko zagnieść do uzyskania gładkiej kuli. Ciasto rozwałkować, podsypać mąką i wyciąć dowolne kształty (ja postawiłam na standardowe koła). Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec do momentu zarumienienia się. Smacznego
pink envelopeKiedy ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy je dłonią, poklepując go. Są dwa sposoby formowania pączków. Wałkujemy placek o grubości 1 cm i wycinamy kółka lub odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki. Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną. Po 15 minutach lekko spłaszczam je dłonią i czekam do ponownego wyrośnięcia. Trwa(...)Ciepłe pączki nadziewać kajmakiem lub marmoladą. Posypać cukrem pudrem lub polukrować. Moja rada: Pamiętaj, żeby tłuszcz nie nagrzał się więcej niż 180 stopni C, ponieważ pączki będą się zbyt szybko smażyć z wierzchu, a w środku będą surowe
O kuchni z uczuciemPyszny, delikatny kruchy placek z warstwą rozpływających się jabłek to idealny deser na zimowe popołudnie. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a ponadto bardzo smaczny. Kawałek placka podawany na ciepło idealnie komponuje się z kulką lodów waniliowych. Polecamy! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji ok. 12 Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 125g margaryny(...)Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito na blat. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, jogurt oraz żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ręcznie, aż ciasto stanie się jednolite i sprężyste. Formujemy w kule, owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. W między czasie jabłka myjemy i kroimy w krążki. Ciasto wyjmujemy z lodówki
Kolizje Smaków