Jakiś czas temu mój zakwas dokonał swojego żywota i przez krótki czas zawiesiłam wyrób domowego pieczywa. Dość szybko jednak doszłam do wniosku, że długo tak nie wytrzymam, bo nadmuchane powietrzem kajzerki zaczęły mi stawać w gardle, a żytnie chleby w piekarniach przypominały, ile jeszcze receptur jest jeszcze do wypróbowania. Nie pozostało mi nic innego jak ponownie zrobić zakwas (robienie zakwasu(...)Przepis na chleb z dynią podsunęła mi Dorota z bloga ugotujmyto w swoim wpisie . Odsyłam do niej nowicjuszy, ponieważ fajnie pokazuje krok po kroku jak wygląda ciasto na danym etapie przygotowań. Przepis odtworzyłam wiernie z tym wyjątkiem, że nie dodawałam pestek dyni i moje puree z dyni było o wiele bardziej rzadkie, przez co i całe ciasto
W kuchni wieczoremtylko w wersji na słodko , ale i na ostro … z warzywami … z ziołami … serem. Dziś mam dla Was owocową wersję – z musem jabłkowym! Łatwy … szybki … smaczny! Składniki: Omlet : - jajko – 2 szt – mąka pszenna – 2 łyżki – sól – 1 szczypta – masło – 1 łyżka Mus: - jabłka prażone(...)Omlet: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę! Dodajemy żółtka i mąkę i mieszamy aż dokładnie się połączą. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy ciasto. Smażymy po kilka minut z 2 stron. Rozkrawamy na 2 księżyce. Przekładamy musem waniliowo – jabłkowym i obficie posypujemy cukrem pudrem
Ostra na Słodkobajgle. Są mięciutkie w środku a skórka jest lekko słodka i chrupiąca. Nie ma potrzeby ich jeść z dodatkami ponieważ same w sobie są pyszne. U mnie zniknęły w szybkim tempie. Dlatego polecam zrobić z podwójnej porcji. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżeczki suszonych drożdży instant 200 ml mleka 70 ml letniej wody 1 jajko(...)letniej wody 1 łyżka syropu trzcinowego Diamant Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera, wsypać drożdże, cukier, sól, wbić jajko i dodać letnie mleko i wodę. Za pomocą końcówki do ciast drożdżowych "haka"wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż zrobi się elastyczna kulka. Ciasto pozostawić w misie, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejscu do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć
Ala piecze i gotujeładnie kroiły w kromeczki. Jeśli chcesz chlebek wysoki to wystarczy jedna keksówka, ale jeśli chcesz uzyskać chlebek niski i przy tym bardziej aromatyczny, to zrób w dwóch keksówkach. Gdy ciasto będzie już w keksówkach, nakryj je wilgotną ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny, można więcej, to nie przeszkadza. Ten typ chleba opornie rośnie bo ma masę ziaren(...)minut – góra i dół. Następnie obniż do 200 stopni i piecz pół godziny ,od czasu do czasu sprawdzając. Na najniższy poziom połóż jedną keksówkę z 3 łyżkami wody i szybko zamknij piekarnik, to spowoduje, że chleb podczas pieczenia będzie się regularnie nawilżał. Gdy się upiecze, deliktanie wysuń go z foremek i lekko ostukaj, jeśli wyda głuchy dzwięk- jest upieczony. Pozostaw
Z Kuchni Do KuchniBanalnie prosta szarlotka, którą przygotują nawet dzieciaki :) Jeśli mamy niespodziewanych gości , to jest ona odpowiednia,aby przygotować coś na szybko ze składników które zawsze znajdą się w domu :) Najlepsza jest na ciepło z gałką ulubionych lodów - pyyyyycha ! :) Składniki : 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. kaszy manny łyżeczka proszku do pieczenia ok 1 kg jabłek margaryna cynamon(...)proszek do pieczenia mieszamy dokładnie ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i mocno wyciskamy z soku. Prodiż natłuszczamy masłem i wysypujemy 1/3 'ciasta' - tak aby było zakryte dno. Wykładamy 1/2 jabłek, tak jak w przypadku 'ciasta' kładziemy warstwę i tak na zmianę do skończenia składników. Margarynę kroimy w kostkę i układamy
charlotte gotujeRewelacyjna babka z dodatkiem majonezu. Prosta i szybka w wykonaniu, a przy tym puszysta i przepyszna. Przepis znalazłam w internecie, niestety nie zapisałam strony. Polecam jako babkę wielkanocną. 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 4 łyżki gęstego majonezu (używam(...)dekoracyjny Winiary) Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Połowę ciasta wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Drugą połowę wymieszać z kakao i wylać na wierzch. Upiec w temp. 190 stopni 30 do 40 minut (sprawdzać patyczkiem). Przestudzić, wyjąć z formy i obsypać cukrem pudrem
Praktyczna plWarto bylo! Buleczki sa dokladnie takie jak pisze o nich Tili na swoim blogu. Artomatyczne, slodkie i puszyste, a do tego wypelnione cudownym, sliwkowym nadzieniem. Zaluje tylko, ze tak szybko zniknely ze stolu. Skladniki: 3 zoltka 40 g cukru 250 g maki typ 550 20 g swiezych drozdzy 0,5 lyzeczki soli otarta skorka z 1 cytryny 0,5 szklanki(...)lyzeczke cukru i 2 lyzki mleka. Odstawic na 15 minut. Reszte cukru ucieramy z zoltkami, dodajemy do nich drozdze, mleko, skorke z cytryny i make z sola. Wyrabiamy ciasto. Czynnosc ta jest dosc ciezka i wymaga sporo energii. Tilianara poleca tu metode Bertinera, o ktorej mozecie pczytac na blogu Tatter. Ciasto bedzie dosc lepkie. Wyrabiamy je na gladka mase
Przysmaki Karolkiszybkich dań" wydana nakładem Wydawnictwa Filo . Natomiast już dziś, przedpremierowo możecie przeczytać na moim blogu kilka słów na temat tej bardzo apetycznej książki kulinarnej. Zapraszam ! Jedz. Mała księga szybkich dan - Nigel Slater W środę 24 maja odbędzie się polska premiera ostatniej książki Nigela Slatera pod tytułem Jedz . Będzie to pierwsza książka Slatera wydana w języku polskim. Angielska wersja(...)pióro i pięknie opowiada o gotowaniu czy o celebrowaniu jedzenia. Jedz jest podzielona na kilka części: do ręki w misce z patelni grillowane na kuchence duszone pieczone zapiekane w cieście z woka na talerzu na deser To bardzo fajny sposób na sklasyfikowanie dań, możemy je wybierać na przykład po sposobie ich przygotowania. Na początku książki znajdziemy też krótki spis potraw
Kulinarne przygody GatityCzas czytania: < 1 min Dziś propozycja dla lubiących świeżo wyciskane soki. Sok wieloowocowy to idealny dodatek do śniadania lub do lunchu. Co będzie potrzebne do
SprawdzonaKuchnia.plPyszne oponki serowe.Chrupiące na zewnątrz a mięciutkie w środku.Przepis pochodzi ze strony Joli.Link tutaj KLIK Polecam serdecznie :) SKŁADNIKI 250g mielonego sera białego 1
Mała w garnku mieszaTo jeden z moich ulubionych przepisów - ciasteczka migdałowe towarzyszą nam przez cały rok, najczęściej zamawiane przez dzieci na specjalne okazje. Honorowe miejsce od lat zajmują też
babka w formieZazwyczaj tak mam, że jak spotykam się z całą rodziną to w domu jest jak w mrowisku. Każdy coś chce i wszędzie jest dużo ludzi. Nawet
Niezły Młynekmieszkaniu :) 6. Przyrządzenia jakiego dania byś się nie podjęła? Podjęłabym się raczej każdego, natomiast po jego zrobieniu nie wiem, czy wykonałabym go po raz drugi. Tak miałam z ciastem francuskim - raz zrobiłam i chyba drugi raz już nie zrobię 7. Ulubiony przepis to..? Szarlotka, która zawsze mi wychodzi! :] 8. Kuchnia jakiego państwa najbardziej Cię kręci? Pierwsza myśl to Francja(...)dosyć dziwne bo od czasu do czasu lubię zjeść tatara. Jednak mięsa usmażonego pół na pół nie przełknę choćby za sam wygląd... 9. Twoja ulubiona potrawa ? Taka, która szybko znika z talerza ;) 10. Wschód czy zachód słońca? Zachód 11. Owoce czy warzywa? Wypadło na owoce, bo są alfabetycznie przed warzywami :) Teraz pora na moje pytania: 1. Ulubiony film
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgotowej masy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie - ser, mak i śliwka cieszy podniebienie i oczy! Składniki: Ciasto na kruchy spód: 450 g mąki, 300 g masła, 150 g cukru pudru, 3 żółtka, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, ½ torebki cukru waniliowego, szczypta soli, 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Masa(...)najlepiej na noc. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, cukier puder, kakao ( można pominąć), pokrojone na kawałki masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy śmietanę, żółtka i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 60 minut. W tym czasie przygotowujemy masy – makową i serową. Jeśli mak nie wchłonie całej wody, to odcedzamy go na drobnym
Nie tylko w kuchni