Jarska sałatka z gotowanych pieczarek z dodatkiem jajek na twardo, tartego sera żółtego i szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym. To bardzo popularna sałatka w moim
Kuchnia MagdaLenyRewelacyjny pomysł na zwykłe pałki z kurczaka. Jak spróbowałam tego dania, byłam mocno zaskoczona, że jest takie pyszne… co tam pyszne, ono jest przepyszne! Kurczak
moj przepis naRewelacyjny pomysł na zwykłe pałki z kurczaka. Jak spróbowałam tego dania, byłam mocno zaskoczona, że jest takie pyszne… co tam pyszne, ono jest przepyszne! Kurczak
moj przepis naŚniadanie mistrzów nie musi składać się z blinów z kawiorem, jajecznicy na bogato z kurkami czy omletów cesarskich. Wystarczy świeży, domowy chleb i odpowiedni do niego
W kuchni Karmel-itkibiały, różowy lub fioletowy miąższ. Bataty wykorzystuje się w kuchni jako dodatek do mięs, ryb, są jedzone z różnymi dipami na bazie jogurtu, a nawet przygotowuje się z nich ciasta i desery. Bataty bardzo lubię jeść upieczone z rozmarynem i tymiankiem bez żadnych smakowych dodatków, ewentualnie z odrobiną naturalnego jogurtu, aby nie zaburzyć aromatu i słodkiego smaku. Najprostszym sposobem(...)obierania. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 20 - 25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem stan upieczenia, nie dopuścić by się zbyt mocno zapiekły (pod koniec szybko się przypalają). W czasie pieczenia po kuchni unosi się cudowny lekko słodkawy, ziołowy zapach pieczonych batatów. Takie frytki najlepiej smakują same w sobie, ewentualnie zanurzane w jogurcie naturalnym lub w łagodnym
Kuchcik gotujebabkę majonezową. W życiu nie upiekłam lepszej: puszysta, lekka, wilgotna, z lekkim cytrynowym posmakiem! Od dziś moja ulubiona))) Majonezu nie czuć nic a nic, a robi ją się tak szybko, jak zjada. Przepis(troszkę zmodyfikowany) pochodzi z serwisu Wielkie Zarcie (click) . Majonezowa babka cytrynowa Składniki na keksówkę 11x30cm: 90 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej(...)przesiane mąki z proszkiem i po łyżce majonez. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Keksówkę (11x30cm) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce. Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: tabliczka mlecznej/gorzkiej
Mia Cucina SofietaPomidory suszone i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy, dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Masa będzie dosyć gęsta. Formę o wymiarach 11×29 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy kasza manna. Przekładamy ciasto na chleb i wyrównujemy. Piekarnik nastawiamy na 220°C i pieczemy chleb przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę(...)pieczemy chleb przez kolejne 10 minut ostatnim krokiem jest zmniejszenie temperatury 180°C i pieczemy chleb przez 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smaczny i szybki chleb . Suszone pomidory i oliwki są przepyszne same w sobie. Doskonale komponują się z sałatką i daniem obiadowym . Lecz chleb z oliwkami i pomidorami także smakuje wyśmienicie. Chlebuś lekko chrupiący
Zdrowy Styl Joannymiejsce. Pozostała mąkę mieszamy z solą. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę. Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką. Brzegi możemy poskręcać(...)przygotowane ciasto nakładamy sos majonezowy, dodajemy, cebulę oraz pieprz marynowany zielony, całość doprawiamy pieprzem czarnym świeżo mielonym. Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 15-17 min. Rada: jeśli macie jeszcze jedna dużą blachę od piekarnika, można ją wsunąć na samą górę. Zatrzyma lekko temp. z góry i sos nam szybko się nie przypiecze, na ostatnie
Moniki Smakołykilato świetnie sprawdzą się szybkie w przygotowaniu i proste kluchy jaglano-twarogowe. Są delikatne, puchate i świetnie pasują do słodkich rumowo-karmelowych truskawek. Do tego chrupiąca i słodka posypka z kaszy, z maślaną nutą. Składniki (na 2 porcje): 100g kaszy jaglanej 250g chudego twarogu 1 jajko 100g kaszy manny 2 łyżki mąki – opcjonalnie, jeśli ciasto bardzo się klei
Smaczna Stronamomentu, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Wlewamy roztopione i przestudzone masło, chwilę jeszcze wyrabiamy, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Po podwojeniu objętości ponownie zagniatamy, wałkujemy na ok. 1,5 cm, wycinamy krążki z dziurką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym smalcu. Uwaga! Smażą się bardzo szybko! Pilnujcie! Po wystudzeniu dekorujemy lukrem
Ostra na SłodkoPyszne słodziutkie ciasto bez pieczenia na herbatnikach z cieniutką warstwą kremu czekoladowo-orzechowego i puszystą mleczną warstwą na bazie śmietanki, niesolonego masła orzechowego i mleka w proszku, kaloryczna bomba ale bardzo dobra i na mały kawałek na pewno każdy sobie pozwoli z filiżanką kawy, polecam na słodki poczęstunek również na świąteczny czas. Znika szybko. Foremka 23/29 cm lub podobna
Wanilia i Kardamonsera żółtego.Prosto,szybko i smacznie.Pomysł na takie scones pochodzi stąd , ja od siebie dodałam trochę koperku. 250 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 750) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 55 g miękkiego masła 150 ml mleka 40 g startego sera żółtego 1/2 łyżeczki soli koperek Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić zwarte ciasto. W razie potrzeby
Moje domowe kucharzenieBardzo szybka i dobra przekąska w sam raz na imprezę. Środek może być modyfikowany wedle życzenia. Moja wersja imprezowych ślimaczków była bezmięsna, ale następnym razem zastanawiam się czy nie dołożyć do nich między innymi szynkę. Przekąska jest super prosta do zrobienia i tania. Składanie nie jest też niczym trudnym pomimo pozorów. Użyłam gotowego ciasta francuskiego i zrobiłam
Karola gotuje