Szybkie, kruche i smaczne rogaliki do niedzielnej kawki i nie tylko. Składniki: 25 dag masła w temp. pokojowej 25 dag sera białego twarogowego 25 dag mąki pszennej dowolna marmolada - u mnie twarda różana Sposób przygotowania: 1. Mąkę, ser i masło połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3 cm, radełkiem wykrawać prostokąty. Każdy prostokąt cienko posmarować marmoladą. Zwinąć
Kuchnia domowa AniŚwietny deser szklankowy, który możemy przygotować w kilka minut. Nie potrzebne są nam żadne umiejętności, ani wysublimowane składniki. Wszystko możemy kupić odwiedzając pierwszy lepszy market. Z
Programista w kuchnizłożona pizza. Jednak jak spróbujecie, to szybko możecie dojść do wniosku, że taka mała zmiana sprawia, że i smak się zmienia. Mi osobiście calzone bardzo smakuje i uważam, że to miłe urozmaicenie dla wszystkich miłośników pizzy. Samo calzone wywodzi się z Neapolu i dosłownie słowo to oznacza "pantalony", jako że ciasto przypomina rzekomo kształtem nogawkę męskich spodni. Moim zdaniem calzone
Passions hobbies lifepiecze się na drożdżach, nie wymaga wyrabiania, szybko rośnie. Chleb wyrasta wspaniale, ma chrupiącą skórkę i mięciutki, treściwy miąższ. Można dodać do niego słonecznik, otręby albo inne rzeczy, na które mamy ochotę. To będzie mój ulubiony chlebowy wypiek. składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży łyżka miodu 0,5 szkl ciepłej wody ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
6nieboSernik powstał spontanicznie i bardzo szybko, bez robienia spodu i ubijania białek, ponieważ po prostu miałam mało czasu na jego wykonanie, a spodziewałam się gości. Sernik wyszedł ciężki, tłusty, bardzo sycący i smaczny. Polecam tym, którzy lubią ciężkie serniki i kokos. Święta tuż tuż i już zastanawiam się jakie ciasta przygotować, co roku robię kilka ciast, ponieważ mam dużą rodzinę
talerz przyjemnościMakowiec jest rewelacyjny, mokry i bardzo długo świeży. Dziękuję Iwona, proszę o więcej takich przepisów. Masło, cukier puder i miód utrzeć na gładką puszystą masę. Powoli
Kuchnia Pokoleńprzede wszystkim bardzo łatwo się je robi!!! Szybkie leniwe kluski 150 g tłustego białego sera 1 jajko 50 g mąki, plus do podsypania 10 g masła i łyżka syropu klonowego sól W misce rozgniatamy ser z jajkiem, dokładnie łączymy z mąką i solimy sporą szczyptą soli. Na mocno omączonej stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczek i tniemy go ostrym nożem
Dzieje kuchennej Wiewióryposmaruj częścią kremu i przykryj kolejnym kawałkiem ciasta. Boki oraz górę tortu wysmaruj kremem, wyrównując go szpatułką zanurzaną we wrzątku. Tort wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie podgrzej pozostałą część solonego karmelu w rondlu, ale tylko do momentu, aż stanie się lejący. Rozlej go na górze tortu i szybko (zanim całkowicie zastygnie) ozdób popcornem, makaronikami i cukierkami
Food SquareCzęsto piekę bułki w ten sposób…Szybko i rustykalnie. Bułki na śniadanie Składniki: 15 bułek 750 g pszennej mąki 250 g mąki durum 50 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżka soli 700 – 750 ml zimnej wody Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto. dodaj sól i ewentualnie więcej wody. Wyrabiaj
codojedzeniaTłusty czwartek, czasami nie ma czasu na pracochłonne pączki. Proponuje ten przepis, są pyszne i proste w wykonaniu. W ciągu 15 minut były gotowe. Jajka roztrzepać
Kuchnia Pokoleńwysmarowanej olej i obsypanej otrębami. Odstawić ciasto chlebowe przykryte ręcznikiem bawełnianym do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50-60 minut. Nagrzej piekarnik na 230 C, wstaw chleb i piecz w tej temperaturze 15 minut następnie zmniejsz temperaturę do 220 C i piecz chleb jeszcze 30-40 minut. Jeśli chleb zbyt szybki się rumieni przykryj go folią aluminiową
Delicious TitbitsSzybkie, awaryjne słodkości. Składniki praktycznie zawsze ma się pod ręką a jak nie to osiedlowy sklep zaopatrzy :) przepis z październikowej KUCHNI. U nas zniknęły w jeden dzień i dzisiaj znowu musiałam coś piec he he :) Mini bajaderki 150 g masła ok. 250 g suchego ciasta biszkoptowego (ew. piaskowego lub biszkopty) 125 g kwaskowatego dżemu (u mnie galaretka porzeczkowa
Dzieje kuchennej Wiewiórypamięta z dzieciństwa smak klusek leniwych. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Mięciutkie i pulchne. Podawane zazwyczaj z bułką tartą i cukrem, smażone na maśle i popruszone cynamonem. Pychotka ;-) Składniki: 500 g białego półtłustego sera 250 g mąki pszennej 2 jajka sól Ser przepuściłam przez praskę. Dodałam mąkę i jajka. Zagniotłam ciasto podsypując makę i uformowałam z niego
potrawyregionalneśliwek. Piecze się z nimi przeważnie ciasta, robi przetwory i nalewki. Można wykorzystać je także do koktajli, owsianek albo jeść na surowo, bo świetnie smakują. Nie zastanawiając się długo zdziałałam deser śliwkowy z jogurtem greckim i kokosankami, pachnący nutą kardamonu. Deser smakował wybornie, kardamon nadał mu intrygujący i korzenny aromat. Szybko się go przygotowuje, a śliwki można zastąpić innymi owocami
Zakątek rozkoszy kulinarnychchciało mi się odparowywać wody, bo szybko chciałam je zjeść) Są tak maleńkie, że wystarczy je przekroić na pół i zmieścić w ustach ten mały kąsek. Zaserwowałam sobie trzy sztuki i czułam się jak w najlepszej restauracji. Wyglądają wspaniale. Niewielki dodatek w postaci skórki z cytryny wiele zmienił w smaku:) Ciasto 1,5 szklanki mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody
AZgotuj!świtu do nocy. Oczywiście taka dieta szybko by zrujnowała moje zdrowie i sylwetkę...ale gdyby tak stworzyć coś słodkiego i jednocześnie zdrowego, pożywnego? Np. kaszę. kasza jest zdrowa. Kaszę można jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym pomysłem
Zawsze głodna!smażenia - olej lub masło klarowane Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować i usmażyć naleśniczki. Gotowe naleśniki posmarować dżemem i zwinąć jak krokiety - najpierw boki do środka a potem zrolować. Zwinęte krokiety panierować w jajku a potem we wiórkach kokosowych. Smażyć na lekko złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Trzeba szybko przekręcać bo panierka szybko się przypala
Monia miesza i gotujedekoracji dla fanów babeczek dla fanów szybkich i łatwych wypieków Składniki: 125g miękkiego masła 125g cukru 125g mąki "samorosnącej"* 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki mleka Wykonanie: Masło i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać jajka, mąkę samorosnącą, ekstrakt waniliowy i mleko. Wymieszać na gładką masę. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać jeszcze jedną łyżkę
Mania Wypiekaniawykorzystać ponownie. Na rozgrzany tłuszcz układałam oponki ciastem na dół, ponieważ papier był natłuszczony, więc odklejał się natychmiast. Smażyłam obu stron do zrumienienia, po wyjęciu z patelni odkładałam na ręcznik kuchenny do osączenia. Kiedy oponki wystygły, cukier puder utarłam dokładnie z sokiem cytrynowym i wrzącą wodą, przelałam go do miseczki i szybko, bo lukier błyskawicznie zastyga, maczałam w nim wierzch
Kuchenne zapiski Edytyinnego jak wymieszanie wszystkich składników razem Gdy ciasto wyrosło dzielimy je na 3 części, formujemy cieniutki (max 3 mm)placek za pomocą dłoni lub wałka. Smarujemy sosem, troszkę posypujemy serem, układamy pieczarki, paprykę i co tam jeszcze sobie wymarzymy, na to znowu trochę sera- moja rada- wegański ser typy mozarella bardzo szybko się topi więc radzę dopiero w połowie czasu
greenscarfSmaczne, szybkie i niedrogie - świetna propozycja na zakąskę w czasie majówki, można je podawać na wiele sposobów, jako potrawę samodzielną, bądź też zapieczone z serem. Ja jednak najczęściej wykorzystuję je jako dodatek do innej potrawy... jakiej? już jutro odpowiedź na to pytanie. Tymczasem przedstawiam przepis. Ciasto naleśnikowe 3 szklanki mleka 3 jajka 3 szklanki mąki Farsz szpinakowy z twarożkiem
Kuchenne aromatySzybko, szybko... nie mam teraz czasu na długie siedzenie w kuchni, z drugiej strony jest teraz tak dużo świeżych składników, które zachęcają do gotowania. W związku z tym, że dziś znów potrzebny był obiad w 30 minut, przygotowałam zapiekankę z cukinią i.... Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży płat) 1 mała cukinia lub pół dużej 4-5 dużych pieczarek
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/danie dla leniwych ;] robi się je bardzo szybko i jest bardzo smaczne oto przepis: Składniki: - 1/2 kg twarogu - 3 jajka - 1 łyżeczka cukru - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej Wykonanie: Utrzeć łyżką twarożek wsypać mąkę i cukier i dobrze wymieszać. Jajka rozbić i wlać do masy twarogowej i dobrze wyrobić łyżką. Ciasto nie może być ani za twarde
Tanio szybko zdrowoprzykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy ok. godziny. Ciasto mocno rośnie, dlatego ważne jest, żeby zostawić je w dużej misce. Naleśniczki smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości masła aż uzyskają złoty kolor. Temperatura smażenia nie może być za wysoka, bo łatwo się przypalają i ciężko je obrócić, gdy smażą się za szybko. Uwaga bardzo słodkie! Podajemy polane syropem mniszkowym
les mirabellesKonce rogów powinny byc dobrze sklejone, poniewaz ciasto podczas pieczenia moze sie rozklejac. Kazda bulke posmarowac glazura z jajka. Odstawic do wyrastania na 20-30 miut. Piekarnik nagrzac do 180 st C. Wstawic bulki, piec ok. 16-18 minut. Beda zlotobrazowe. Po upieczeniu ostudzic na kuchennej kratce. Smacznego!robi sie je szybko ,pomimo ,że tyle do czytania
w mojej kuchniluźniejsze możecie śmiało dodać więcej mąki. Z ciasta formujemy wałki i odkrawam kluski, takie same jak kopytka. Zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy kluski, kiedy wypłyną gotujemy jeszcze przez minutę i od razu wyciągamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy śmietanę. Dodajemy 1 łyżkę masła i podgrzewamy. Gdy śmietana zacznie się gotować, cały czas szybko mieszamy aby nie przywarła. Gotujemy mieszając około
Mania Gotowaniamasło. Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować, foremką wycinać ciasteczka, zaś mniejszą foremką wyciąć środki ciastek. Landrynki rozgnieść w moździerzu. Powstałym miałem wypełnić puste środki ciastek. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić. Źródło: "Ewa gotuje - szybko" E. Wachowicz
Z miłości do słodkościprzykryciem do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły. Sami spójrzcie, jak szybko znikały ciepłe jeszcze bułeczki ;) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaktóre robi się szybko i równie szybko znikają. Składniki: -2 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -0,5 kostki margaryny -1 dkg drożdży -aromat -1 jajko -słoiczek dżemu domowego (gęstego) -1 łyżka wody Drożdże rozprowadzamy w wodzie. Do mąki dodajemy cukier puder, jajko, margarynę, aromat i drożdże. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na części. Ciasto
Maminek kulinarnyciasto. Odstawić na 1 godzinę wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą. Piec w 220 st. C. przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! I znów weekend... Ja ten czas szybko leci... Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki spryskać wodą. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A ja tymczasem zbieram się szybko w sobie, i jadę do koleżanki na kawę. Mam ciastka, więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzesodą i proszkiem do pieczenia. łączymy dokładnie. Ciasto przekładamy na obsypany delikatnie mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm. Za pomocą foremki wykrawamy krążki, mi wyszło 25 sztuk. Rozgrzewamy w garnku olej. Serowe pączki wkładamy partiami na gorący olej (5 sztuk, gdyż rosną) smażymy powoli, aby pączki za szybko nie zbrązowiały z obu stron na złoty kolor
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchałwą – Jak ktoś śledzi mojego bloga to wie, że uwielbiam rabarbar i mam piękny okaz we własnym ogródku, dlatego dzisiaj kolejny pyszny deser z jego udziałem. Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu tiramisu. Wygląda bardzo efektownie i smakowicie. Łączy w sobie wiele ciekawych smaków. Jest kwaskowate, waniliowe, kawowe i trochę cytrynowe. Bardzo mi smakowało. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i znów je nasączyć. Biszkopty posmarować pozostałym krem i wyłożyć masę rabarbarową. 5. Na rabarbar położyć ostatnią warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. 6. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, odwracając je do góry dnem ( patrz FILM ), zdjąć folię spożywczą. Odłożony krem krótko wymieszać szpatułką i posmarować
Mała Cukierenkasię mówi "życie lubi płatać nam figle". Ja osobiście pokochałam tego swojego "figla" i zaczęłam drążyć temat oraz umiejętności... Jak zwykle były to małe i najprostsze potrawy, ciasta, torty itp... Pamiętam już jako mała sześcioletnia dziewczynka stwierdziłam, że muszę zrobić coś sama, no i oczywiście jak dla takiej małej istoty, wiecznie będącej samej w domu było to niczym wyzwanie(...)wróci z pracy, skrupulatnie wyliczyłam wszystkie swoje zaskórniaki i wyruszyłam do sklepu po produkty. Niestety moje marzenia o pięknej niespodziance dla mojej mamy "wypłynęły" z mojej głowy tak samo szybko jak sernik z tortownicy... Ponieważ bardzo "zdolna istota" czyli Ja, źle zinterpretowałam przepis i zalałam spód wyłożony biszkoptami, rozpuszczoną galaretką, oczywiście nie doczytałam że musiała stężeć trochę
Zainspiruj się kuchniąPestce w Poznaniu - zapraszam do kibicowania. W pierwszych eliminacjach robiłam rybę w mleczku kokosowym [ klik ]. 11 kwietnia będą czarne skrzynki... Zobaczymy co to będzie :). Dzisiaj zapraszam Was na szybkie i proste w przygotowaniu muffinki, idealne do popołudniowej herbaty (np. owocowej Richmont) lub kawy. Składniki suche: 2 szkl mąki tortowej 3/4 posiekanej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku(...)drugiej zmiksować blenderem jajka, banany i jogurt grecki (można podusić banany widelcem i wymieszać z resztą). Dodać do mokrych składników mleko i olej - wymieszać i połączyć z suchymi. Ciastem zapełnić silikonowe foremki do 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20 minut. Ostudzone można polać polewą czekoladową lub zjeść bez żadnych dodatków. Smacznego
Trufelkowomiętowym. Najlepsze na drugi dzień, kiedy krążki lekko nawilgną masą. Mięta w kremie jest mało wyczuwalna, ale daje całości lekko orzeźwiający posmak. Składniki: Na tortownicę o śr. 16cm Kruche ciasto: 60 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 100g margaryny 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Krem: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel(...)przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, szczyptę soli. Mieszamy, a następnie robimy na środku dołek i dodajemy jajko oraz żółtko, a także pokrojoną na malutkie kawałki margarynę. Całość szybko zagniatamy i odkładamy na 15 minut do zamrażalnika. 2. W tym czasie robimy krem: Z pomarańczy wygniatamy sok, powinno go być ok 0.5l. W pół szklanki soku rozpuszczamy budyń
Kuchnia w czekoladzierabarbaru, 1 łyżka miodu (u mnie spadziowy), 1 łyżka startego imbiru, 5 białek, 150 g cukru pudru, Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka, imbir i wanilię włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić w kostkę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki długości około(...)miodem i imbirem. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając wsypywać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Formę do tarty (ja piekłam w tortownicy) wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec
królestwo garów