bitej śmietany i owocowej galaretki. Jest to bardziej pomysł niż przepis, dlatego nie będzie sztywnych proporcji. Sami wiecie co lubicie najbardziej, prawda? :) Składniki : ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto, śmietana kremówka , 1 śmietan-fix lub inny stabilizator, galaretka o dowolnym smaku, dowolne owoce w syropie - użyłam brzoskwiń, opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto. Galaretkę przygotować(...)ogniu przez 15-20 sekund - aż dobrze zgęstnieje. Na koniec dodać masło i dobrze połączyć. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem dowolnego stabilizatora, żeby nie podeszła zbyt szybko wodą. Na dno szklanek układamy: kawałki pokruszonego biszkoptu i nasączamy go łyżką syropy z owoców lub alkoholu (w wersji dla dorosłych), na niego porcję ubitej na sztywno kremówki
Codzienna kuchnia niecodziennapokruszonych orzechów włoskich 2-3 łyżki drobno pokrojonego rozmarynu (najlepjej świeżego) *mąka chlebowa to taka z dużą zawartością protein – zobacz przykład w przepisie na Proste i szybkie bułeczki z makiem Odrobinę (50-100 ml) ciepłej wody wlewamy do kubka, dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować i „wyłazić” z kubka(...)mały otwór, do którego wlewamy 3 łyżki oliwy i wsypujemy sól. Dodajemy zaprawę drożdżową i pozostałą wodę. Mieszmy najpierw łyżką, następnie ręką wyrabiamy w misce aż uzyskamy jednolitą bryłę ciasta. Przekładamy na blat, dodajemy orzechy i rozmaryn. Wyrabiamy przez dobre 10-15 minut (przypominam: wyrabianie to – oprócz wyrastania – najważniejsza czynność w przygotowaniu wypieków, więc ja ZAWSZE wygniatam
UgotujmyTo.plmigdałów, część jagód podarowaliśmy Rodzince Kuzynki, część przeznaczyliśmy na zupę, a część na pierogi. I choć wydawało nam się, że sporo przywieźliśmy tych leśnych owoców, to jednak zdecydowanie za szybko zniknęły. Udostępnij Składniki na muffinki z jagodami 150 g świeżych jagód 250 g mąki pszennej 100 g cukru 1 cukier wanilinowy (8g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka(...)wsypać cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia, wymieszać. W drugim naczyniu połączyć mleko, olej oraz jajka. Do suchych składników wlać mokre, wymieszać do połączenia się składników. Na wierzch ciasta wsypać porcję jagód, nie mieszać ich, żeby się nie pogniotły i ich sok nie zabarwił ciasta. Łyżką nabierać ciasto wraz z jagodami, wypełnić papilotkę do 3 / 4 wysokości. Tak samo
niecodziennikparywkawiarence.pl Przepis na świąteczne czekoladowe babeczki z kremem to doskonały pomysł nie tylko na Boże Narodzenie. Czekoladowe babeczki pachnące migdałami, piernikiem z odrobiną kardamonu, to alternatywa
W KawiarenceKażdy z nas ma czasem taki leniwy poranek, jajecznica świetnie się wtedy spisuje jako śniadanie. Jednak ja szukałam czegoś więcej i tak powstała Frittata! Teraz
IzaGotujeCzekałaś? A więc proszę! Dla Ciebie: Dieta odchudzająca dla kobiet Dzień 2. Mega proste dania razem z dziecinnie łatwymi przepisami. Pobierz PDF Dzień
IzaGotujeChciałabym Wam dzisiaj zaproponować pomysł na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką. Danie to ma wiele plusów, przede wszystkim jest tanie, po drugie jest bardzo syte
Kuchnia Pełna PasjiCzas czytania: 2 min Miał to być chleb półrazowy, ale w wyniku mojej pomyłki, wyszedł pszenno-żytni. Ta pomyłka wyszła naprawdę bardzo smaczna. Chleb jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. W oryginalnym przepisie jest mąka pszenna i pszenna razowa, ja dałam zamiast tej drugiej mąkę żytnią typu 720. Chleb wyszedł miękki z miękką błyszczącą skórką i białym delikatnym środkiem(...)łyżka mleka Instructions Mąkę, cukier, sól, suche drożdże wymieszać w misce. Jeśli używacie świeżych drożdży zróbcie rozczyn. Stopniowo do suchych składników dodawać wodę i olej. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać około 10 minut. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, przykryte ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie, jeszcze raz krótko wyrabiamy i przekładamy do wcześniej wysmarowanej i wysypanej
SprawdzonaKuchnia.pldeser. Prawdziwa uczta dla wielbicieli czekolady. To chyba mój ulubiony przepis na brownie z gruszką. Można też wykorzystać inne owoce, np. maliny, truskawki czy nawet jabłka! Przepis jest prosty, szybki i niezawodny, smakuje wszystkim, których znam. No chyba, że ktoś po prostu nie przepada za czekoladą. Zresztą - przekonajcie się sami :) BROWNIE Z GRUSZKĄ (blaszka maksymalnie 20 x 20 cm) Składniki(...)kąpieli wodnej. Studzę. Jajka ubijam z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaję czekoladę z masłem. Do masy czekoladowo-jajecznej dodaję mąkę, sól i kakao. Mieszam. Powstaje gęste, lepkie ciasto. Gruszki obieram, dzielę na pół i usuwam gniazda nasienne. Każdą połówkę owocu nacinam delikatnie i wciskam w ciasto. Piekę około 30 minut, aż na powierzchni powstanie czekoladowa skorupka a w środku
W kuchni Karmel-itkidrobna zmiana zostanie mi wybaczona). Ciasto prowadzone metodą pięciofazową, w której ważne są czasy trwania każdej fazy, temperatura i proporcje użytej mąki i wody. Podane ilości składników wystarczają na jeden bochenek, który piekłem w prostokątnej foremce 23x13 cm. Wiemy o tym, że chleba nie przechowujemy w lodówce, ani w siatce foliowej. W lodówce czerstwieje szybko, w folii zaś pleśnieje(...)biedy można, pokrojony na kromki, schować do zamrażarnika. Jest wtedy dłużej świeży i smaczny. Po wyciągnięciu z zamrażarnika trzeba go jednak szybko zjeść. Tym razem po upieczeniu chleb wylądował w AleWorku . Tak jak nasze babcie kiedyś zalecały, przeleżał kilka dni schowany w ślicznym lnianym woreczku, specjalnie przygotowanym do „Wielkiego testowania AleWorka”. Jak pisze szefowa AleWorka, dzięki grubej, czysto lnianej tkaninie
Grahamka, weka i kajzerkajest ciastem, które zawsze przygotowuje się z powodu wyjątkowej okazji. A jeśli okazja jest wyjątkowa to warto uświęcić ją swoim własnym wypiekiem. Jeżeli nigdy nie piekliście tortu to zdecydowanie zacznijcie od tego przepisu. Niestety nie możemy się pochwalić, że jesteśmy jego autorkami. Zaczerpnęłyśmy go z tej strony . Dla laika jest idealny: łatwy w wykonaniu, dość szybki w przygotowaniu(...)pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone
Kolizje Smakówkremem budyniowym, w oryginalnej wersji tego ciasta używa się kremu z mascarpone i bitej śmietany. Modyfikacja wyszła fajna, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość zanim się będzie kremem smarować ciasto, bo od razu jest zbyt rzadkie, polecam mu najpierw przestać noc w lodowce i dopiero do dzieła. Ja najpierw trochę się pospieszyłam a później zmieniłam taktykę ;) W każdym(...)szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Odstawiamy do lodówki na kilka godzina a najlepiej na całą noc aby krem zrobił się sztywniejszy. Ponadto: 1 kubek Malin 3 figi kilka jeżyny Składanie tortu: Z wystudzonego ciasta ścinamy
W kuchennej krainieSzarlotka w wafelku. My dorośli wiemy, że życie składa się z drobiazgów. Małe gesty mogą wiele zdziałać, krótkie chwile często znaczą dla nas więcej a odrobina
Zdrowy Styl Joannyostudzonym, rozpuszczonym masłem. Wsypujemy cukier, skórkę startą z pomarańczy, cukier, sól i mak. Mieszamy. Wlewamy mleko i stale miksturę mieszając wsypujemy odważoną porcję mąki. Mieszamy dokładnie do połączenia. Zostawiamy ciasto na godzinę na blacie – do uwolnienia glutenu. Naleśniki smażone od razu popękałyby przy składaniu – nie byłyby w ogóle elastyczne. Smażymy cieniutkie naleśniki. Patelnię dobrze przed pierwszym naleśnikiem natłuścić olejem(...)średnicy naprawdę cieniutkich naleśników wyjdzie około 12-13. Jeśli nie macie wprawy – naleśniki będą grubsze i będzie ich mniej. Usmażone naleśniki składamy jeden na drugim, żeby za szybko nie ostygły. Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier z masłem – na suchej patelni rozpuszczamy cukier, a gdy się rozpuści, dodajemy masło i mieszamy całość aż do połączenia. Wlewamy sok z pomarańczy, rum, całość
Karo in the Kitchen