706. Budyń, i ciasto na deser. 204lubi. (ciasto bananowe z malinami i migdałową kruszonką, na jogurcie greckim z daktylami) Przepis: 200ml mleka ( u mnie zwykłe i kokosowe ok.3:1) mały zmiksowany banan(ok.100g) 25g mąki ziemniaczanej szczypta soli Mąkę rozpuszczamy w 1/4 podanego mleka. Resztę zagotowujemy, dodajemy banana i dokładnie ze sobą łączymy, gotujemy chwilę. Następnie zmniejszamy ogień i wlewamy mąkę, energicznie i szybko mieszając
More food, love and dreams
Różowy truskawkowy tort. 220szybko, ale bardzo smaczny! Składniki: 5 jajek 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 800 ml śmietany 30% woda, sok z cytryny, cukier nesquik truskawkowy odrobina czerwonego barwnika. 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier stale ubijając i żółtka. Wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na tortownicę wyłożoną
Malinowe Pocałunki
Czekoladowe muffinki 369Szybkie, proste i bardzo czekoladowe. Przepis Nigelli Lawson. Reklama tych babeczek jest naprawdę zbędna. Uwierzcie mi na słowo - są spektakularne w smaku. Składniki: 1 3/4 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 3/4 szkl cukru pudru 1 szklanka mleka 1/3 szkl oleju 1 jajko 3/4 szkl czekoladowych groszków do ciasta aromat
Malinowe Pocałunki
Czekoladowe cupcakes z agrestem i kremem maślanym 226zielony barwnik Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z czekoladą i odrobiną mleka. Czekamy chwilę jak masa ostygnie i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przekładamy do papilotek mniej więcej 2/3, w środek wkładamy agrest i przykrywany resztą masy. Agrest, który wyjedliśmy i nie starczyło do muffinek można zastąpić na przykład płatkami migdałów. Pieczemy(...)stopniach przez 20-25 minut. Masło do kremu trzeba wyjąć z lodówki jakieś pół godziny wcześniej, żeby doszło do temperatury pokojowej. Ucieramy mikserem na szybkich obrotach z cukrem pudrem i wanilią, kiedy składniki się połączą zmniejszamy prędkość i miksujemy jeszcze 10 minut, żeby masa miała jednolitą konsystencję bez wyczuwalnych kryształków cukru. Pod koniec dodajemy kilka kropli
sama złodycz
Chleb tostowy 233Pamiętacie o konkursie ? Zapraszam, macie jeszcze czas do północy. Dawno nie piekłam chleba tostowego, ale przepis na bardzo prosty i szybki do zrobienia znalazłam tutaj . 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody 350 g mąki pszennej tortowej, typ 450 50 g mąki kukurydzianej lub BŁYSKAWICZNEJ kaszki manny 1 łyżka cukru(...)łyżeczka soli 50 ml oleju Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej) wodzie. Dodać mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier, sól i olej. Wyrobić na jednolite ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 9 cm (mierzone po dnie). Zostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut. Piec ok. 30- 35 minut
Moje domowe kucharzenie
Sernik na zimno z winogronami 833czas temu ochotę na sernik. Pieczony odpada, bo za dużo zachodu no to padło na sernik na zimno. W lodówce winogrona, w szafce galaretka. Do tego spód z biszkoptów. Szybko, prosto i smacznie. Dla tych, którzy włączają na co dzień piąty bieg lub im się nie chce siedzieć w kuchni ;) Tortownica 26 cm Składniki: 1 opakowanie biszkoptów 500 g winogron(...)stężenia. W międzyczasie rozpuścić galaretki w 700 ml wody. Gdy masa serowa stężeje rozłożyć na niej winogrona. Jeśli owoce są mniejsze, można je w całości ułożyć na cieście. Większe polecam przekroić na połówki. Owoce zalać tężejącą galaretką i sernik ponownie wstawić do lodówki aż do całkowitego zastygnięcia galaretki. Pozostawić najlepiej na kilka godzin (lub całą noc), gdyż wówczas sernik lepiej
My simple kitchen
Szybki tort czekoladowy 207pewno Wam się spodoba, bo nie jest skomplikowany. Tort czekoladowy z malinami to klasyka. Tort jest szybki w przyrządzeniu, nie wymaga nasączania. Jest smaczny i mocno czekoladowy. Szybki tort mocno czekoladowy Składniki: okrągła forma o średnicy 18 cm Spód do tortu 100 g cukru 100 g brązowego cukru 110 g pszennej mąki 45 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Brzeg posmaruj masłem. Wlej masę do formy, wyrównaj powierzchnię, potrząsając formą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 35 minut. Środek ciasta powinień się uginać. Wyjmij i ostudź. Krem czekoladowy 55 g masła 30 g kakao 40 ml mleka 180 g cukru pudru ½ łyżeczki waniliowego ekstraktu szczypta soli
codojedzenia
Śledzie w sosie śmietanowym z musztardą 132Czas czytania: 2 min Śledzie w sosie śmietanowym z musztardą z dodatkiem ziemniaków gotowanymi w mundurkach. Świetna, klasyczna polska przystawka . Śledzie przygotowuje się bardzo szybko jest
SprawdzonaKuchnia.pl
ZAPIEKANKA TOSTOWA Z POREM, SZYNKA I ANANASEM 235Zapiekanka z chleba tostowego z duszonymi porami, szynką, serem żółtym i ananasem. Składniki układamy warstwowo, zaczynając i kończąc na zgrillowanym chlebie tostowym, a przed włożeniem do
Kuchnia MagdaLeny
Boczek z grilla w stylu azjatyckim 145Dzisiaj przepyszny boczek z grilla w stylu azjatyckim . Dzięki marynacie to prawdziwa eksplozja smaku! Jestem pewna, że Wam zasmakuje. Szaszłyki podałam z ryżem oraz s ałatką
Oryginalny smak
DOMOWE EKLERKI 242Pyszne, domowe eklerki... kto by im nie uległ? Nie można ich nie lubić. Ciastka przełożone kemem zawsze robią furorę na stole. Poniższy przepis umożliwi przygotowanie popisowych
Mała w garnku miesza
Wielkanocne torciki z ryżu na mleku, czyli sadzone jajka 228Desery z ryżem na mleku są przepyszne i łatwe do zrobienia. Najlepiej jest wcześniej ugotować ryż, zrobić większą porcję np. na śniadanie, a reszta świetnie nada
dolcevitainmykitchen
Zielona zupa z fasolki szparagowej 241Zielony kolor zupy nie każdemu kojarzy się smacznie. U nas w domu taka gości najczęściej. Dziś przepis na zupę z zielonej fasolki szparagowej. Składniki: Wywar z
IzaGotuje
Szybka zupa grochowa z drożdżowymi paluchami z makiem 219Szybka zupa grochowa z drożdżowymi paluchami z makiem Jesienią nie ma nic lepszego niż gorąca zupa i domowe pieczywo Zgodzicie się? Dlatego dziś, gdy za oknem szaro, buro i ponuro, a mroźny wiatr przeszywa na wskroś, przygotowałam pyszną, sycącą zupę grochową. Grochówkę podałam z domowymi paluchami drożdżowymi z makiem. Dla mnie – duet idealny! Polecam i Wam. Paluchy drożdżowe przygotowałam(...)chwilę na bok, aby nasz zaczyn „ruszył”. Do dużej miski dodajemy resztę składników i nasz zaczyn. Ciasto wstępnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ręką. Odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 h). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12-14 części (w zależności od tego jak grube paluchy lubimy). Formujemy z każdej podłużne wałeczki. Układamy
Słodkie okruszki