Wrocławia na cały dzień, więc najprawdopodobniej nie opublikuję kolejnego przepisu. Pociesze Was jedynie tym, że w ten weekend mam wolne i Was nie opuszczę :). A dzisiaj kolejny pomysł na szybki i smaczny deser dla ukochanej osoby, z okazji świąt, czy też jako słodka przekąska na imprezę. Ni to ciasteczka, ni to babeczki, a może i jedno, i drugie. Co najważniejsze(...)smakuje niebiańsko. Robiłam już wersję z jabłuszkami, lecz jabłka trzeba pokroić bardzo cieniutko, gdyż łamią się przy zawijaniu, a z nektarynkami, czy brzoskwiniami nie ma takiego problemu. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 1-2 nektarynki/brzoskwinie/jabłka - ulubiony dżem/konfitura/marmolada - u mnie z pomarańczy i to właśnie ją gorąco polecam! *opcjonalnie: ksylitolowy cukier puder lub zwykły Ciasto francuskie
Be Fit Be Strongjajko, wsyp cukier oraz przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj i wylej na blaszkę, pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 180 °C . Ciasto powinno być wilgotne i lekko zakalcowate. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Masa serowa: 700 g delikatnego twarogu (użyłem President ) 300 g jogurtu greckiego 100 g cukru pudru skórka(...)łyżki. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia, następnie wlej 4 łyżki wrzątku i dokładnie rozpuść ją w wodzie. Wlej do masy serowej i bardzo szybko w ją w niej rozprowadź. Na spodzie brownie poukładaj pionowo umyte i pozbawione szypułek truskawki. Wylej nań masę serową i wstaw do lodówki do stężenia . Mus truskawkowy: 500 g truskawek
Food Squarełyżka po łyżce, nie zaprzestając ubijania, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub łyżki. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Piec 20 - 25 minut w temperaturze(...)temperaturze pokojowej utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać chłodny budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu, do połączenia. Należy pamiętać aby nie miksować zbyt energicznie - zbyt szybkie ruchy przy miksowaniu mogą spowodować zwarzenie się kremu. Gotowy krem powinien mieć jednolitą i puszystą konsystencję. Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Biszkopt
Opowieści z piekarnikaZjadłoby się „coś” – kto tak nigdy nie powiedział, ten… nie, nie ma takich osób! Ale owe „coś” może mieć różne formy, a potrzeba ta to częściej ochota na szybką przekąskę, niż na wystawny i sycący obiad. W wielu przypadkach pada więc na coś słodkiego – smacznego i rozpieszczającego podniebienie. W tej roli doskonale sprawdzą się lekkie desery. Oto kilka inspiracji(...)jednak powiedzieć, by tego rodzaju przekąski były delikatne… Zatem co zrobić z sera białego, by stworzyć deser lekki jak piórko? Oczywiście sernik! Ten może mieć klasyczną formę, czyli dodatek ciasta i kruszonki, może być także lżejszy, z delikatnymi biszkoptami i galaretką lub z kaszą manną zamiast mąki. Co ciekawe, ci, którzy z różnych względów chcą w ogóle zrezygnować z jakichkolwiek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Już jest! Pierwszy dzień Darmowego Jadłospisu w PDF. Darmowa dieta redukcyjna dla kobiet: Klik Dieta dukan, dieta oxy, dieta kopenhaska, dieta cukrzycowa, dieta south beach czyli
IzaGotujeMakaron z mięsem mielonym to typowo polska wersja klasycznych dań wywodzących się z Włoch. To danie przygotujemy dość szybko, a dwa będzie pożywne i smaczne. Kluczem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Masa wiśniowa: Zamrożone wiśnie przełożyć do garnuszka i odmrozić (u mnie trwało to całą noc). Do odmrożonej masy wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu około(...)wolnych obrotach. Wykonanie: Do filiżanki z sokiem z wiśni dodać wódkę i nasączyć oblaty. Na spodni oblat wyłożyć równomiernie wiśnie i zalać je tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki żeby szybko stężała. Kiedy galaretka stężeje posmarować ją warstwą kremu i nałożyć górny oblat. Górę i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Do dekoracji można użyć wisienek z alkoholem. Jeżeli takich nie posiadacie
Passions hobbies lifeksiążki to Rybne ABC! Kilka stron zdjęć różnych ryb i owoców morza z opisem np. jaki to typ ryby, jakie ma mięso, czy to ryba chuda czy tłusta i szybka porada co zrobić, aby dana ryba był np. smaczniejsza czy aby pozbyć się w niej mulistego aromatu. Następne strony pozwolą nam nauczyć się po czym poznać, że ryba jest świeża(...)kąski w ziołowym cieście, filet dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym czy klopsiki z karpia z suszonymi owocami. Podsumowując - książka jest świetnym źródłem inspiracji i informacji. Jest idealna dla osób początkujących, jak i zaawansowanych - zarówno jeśli chodzi o ryby, jak i umiejętności kulinarne. Przepisy nie sprawią większych trudności, a wręcz przeciwnie sporo przepisów jest szybkich i łatwnych
Plate of Joysię i nęcił. No ale wiecie jak u mnie z pieczeniem. Oczami wyobraźni widziałam czekającą mnie udrękę. Moja niedoszła teściowa była podła z natury, ale robiła najbardziej genialne ciasto marchewkowe. Gdzieś zapisałam przepis, niestety potem przypomniało mi się, że po rozstaniu z Eksiem, przepis poszedł z dymem razem z jego rzeczami. W tym roku sporo się zmieniło, jeśli chodzi(...)się nie tknę. Pojawienie się Agencji Rynku Rolnego razem z pomysłem promowania polskiej marchewki, niejako postawiło mnie przed faktem dokonanym. Będzie tort marchewkowy. Nieskromnie mówiąc, najlepszy tort marchewkowy. Szybki, łatwy i przepyszny. Róbcie, jedzcie, to jest marchew więc tort prawie jak sałatka! Na tort marchewkowy potrzebujemy (przepis na tortownicę 23 cm): 2 szklanki startej marchewki 1 szklankę porzeczek 5 jajek
ladykitchenKremowy, rozpływający się w ustach, o delikatnej konsystencji sernik na bazie mascarpone i śmietanki. Lekko słodki śmietankowy smak przełamany truskawkowym akcentem w postaci galaretki i truskawek. Bardzo łatwy i szybki do zrobienia a do tego prezentuje się znakomicie. Idealny nie tylko na upalne dni. Składniki na masę serową (forma 20-22 cm): 500 g serka mascarpone 400 ml śmietany(...)żelatynę i ponownie zmiksować. Do wysmarowanej masłem lub olejem kokosowym tortownicę wylać część masy serowej. Część truskawek umyć, oszypułkować i ułożyć w tortownicy a następnie wylać pozostałą część masy. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut a w tym czasie przygotować galaretkę. Używając gotowej galaretki rozpuścić ją w 450 ml wrzącej wody i odstawić do lekkiego przestudzenia a następnie
Ola la LCHFziemniakami. Babcia mówi, że to wstyd gościom podać takie jedzenie i że to tylko na szybko dla „swoich” ale ja uwielbiam to danie – jest pyszne, sycące, szybkie i łatwe w przygotowaniu więc czego jeszcze chcieć więcej? Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/4 kostki smalcu 11 ziemniaków( 3 -do kaspusty, 8 do klusek) sól pieprz mąka pszenna Przygotowanie(...)mąki do ciasta. Kluski gotuje się 5-7 minut aż nie będą surowe w środku. Następnie wyciągamy je z wody odsączamy lekko i na talerz. Do tego kapusta i jakaś zasmażka. Można podawać z cebulką, samym masłem lub też coś bardziej niezdrowego typu boczek smażony lub słoninka. Kto co lubi. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, szybkie a przy
Kulinarna PatilogiaDzisiaj trochę popłynęłam… Miało być coś na szybko, ale stopniowo mój obiad ewoluował i koniec końców spędziłam w kuchni dużo więcej czasu niż zamierzałam. Zaczęło się od ryżu z soczewicą, później doszedł dip ogórkowy i chlebki chapati. Wszystko za sprawą niedawno odbytych na uczelni warsztatów kulinarnych, które mnie zainspirowały. Mój obiad oczywiście nie oddaje w 100% smaku kuchni indyjskiej(...)dało się zagniatać. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie jeszcze chwile wyrabiamy i formujemy kulki, z których rozwałkowujemy cienkie placki. Smażymy na suchej patelni z dwóch stron, do momentu, aż przestaną wyglądać na surowe. Następnie bierzemy metalowe sztućce i opalamy je nad gazem, dosłownie chwile z każdej strony. Uwaga, bo szybko się przypalają (ja niestety
Powiedz dietom niePrzepis na szybki chleb pszenny, bardzo przypominający pieczywo, jakie na co dzień kupujemy w sklepie – oczywiście tylko z wyglądu, bo w smaku chleb jest o niebo lepszy i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli wahacie się czy taki chlebuś zrobić, powinno Was przekonać, że rośnie tylko 15 minut! Jest bardzo smaczny i wyjątkowo prosty. Przepis oryginalny od Pastelle , gdzie chleb nazywa się(...)theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, drożdże oraz cukier. Mieszamy. Dolewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne – ok. 5 do 10 minut. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto
Poezja smakuoglądać, więc zła matka komputer rekwiruje i wiedzą, że włączamy go tylko na chwilę, jak trzeba uśpić Adasia. Teraz właśnie jest ten moment, że śpi, więc tak na szybko podsyłam ;) Składniki na formę 28x19cm: 300g mąki 3 żółtka 200g masła 100g cukru pudru 40g kakao Szczypta soli Krem: 100g margaryny zwykłej typu „Palma”, „Kasia” 100g cukru pudru Łyżka zimnej(...)wody 50g mleka w proszku 50g kokosu Dodatkowo: Kilka kostek deserowej czekolady Kilka małych czekoladowych jajeczek Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy pozostałe składniki prócz kakao. Siekamy ciasto, a następnie zagniatamy. Dzielimy w proporcji ⅓ i ⅔ . Do większej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Można również podzielić składniki przed przygotowaniem ciasta i przygotować je od razu w wersji zwykłej oraz
Kuchnia w czekoladziedodatek chociażby do pierników lub innych, bożonarodzeniowych ciast. Jak sprawdzić czy powidła są odpowiednio gęste? Gęstość powideł to bardzo indywidualna sprawa, dlatego warto sprawdzać w czasie pieczenia, czy są już dla nas ok. Aby to zrobić, przełóż łyżeczkę powideł na spodek, a następnie włóż je na kilka chwil do zamrażalki. Kiedy szybko wystygną, możesz zorientować się, jaką konsystencję będą miały
okolicepalnika.pldodatek chociażby do pierników lub innych, bożonarodzeniowych ciast. Jak sprawdzić czy powidła są odpowiednio gęste? Gęstość powideł to bardzo indywidualna sprawa, dlatego warto sprawdzać w czasie pieczenia, czy są już dla nas ok. Aby to zrobić, przełóż łyżeczkę powideł na spodek, a następnie włóż je na kilka chwil do zamrażalki. Kiedy szybko wystygną, możesz zorientować się, jaką konsystencję będą miały
okolicepalnika.plsię nie udać, po drugie lubimy dość szybkie przepisy i drożdże w tym przepisie przyspieszają wyrastanie chleba lecz nie zmieniają jego smaku i nie czuć ich w samym chlebie. Składniki na jeden duży bochenek chleba: Zaczyn: 8-10 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki 130 ml ciepłej wody Ciasto właściwe: 100 g mąki razowej 400 g mąki
Gotowanie...to proste !super wiosenne połączenie. U mnie zniknęły bardzo szybko bo takie dobre były. Polecam bo są naprawdę pyszne. Farsz: 1 pęczek rzodkiewek natka pietruszki, szczypior 1 szalotka 250 g sera twarogowego 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz Rzodkiewki kroję w paski, szczypior, natkę, szalotkę drobno, dodaję ser, jogurt, sól, pieprz i mieszam. Ciasto: 250 g mąki pszennej sól 1/2 liści
wesoła kuchniaCiasto wychodzi miękkie i delikatnie się klei do rąk. Dłonie oprószyć mąką, odrywać od ciasta małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. U mnie wyszło 20 sztuk. Kulki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Posmarować rozkłóconym żółtkiem, widelcem zrobić dowolne wzorki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Smacznego Szybkie ciastka
Smaki Arminenaleśniki. To smaczne i szybkie danie. Smakuje zawsze i nikt i nie kręci nosem bo wszyscy lubią naleśniki. Tym razem z serem ricotta, na słodko. Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyżki cukru Odrobina oleju do smażenia. Przygotowanie naleśników; Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą
Radość kipiąca uśmiechem.Aronię znam nie od dziś – od wielu lat jesienią przygotowuję z niej domowe przetwory. W moje ręce wpadła jednak ostatnio aronia w nieco innej odsłonie
Fascynacje Aniczekoladą i granatem to świetne połączenie smaków. Ciasto jest obłędnie pyszne oraz intensywne w smaku. To puszysta masa twarogowa na delikatnym, kruchym spodzie, oblany nieziemską polewą czekoladową z dodatkiem owoców granatu. Takie połączenie to strzał w dziesiątkę. Przepis na ten sernik jest niezwykle prosty (chociaż na taki nie wygląda) oraz bardzo szybki w przygotowaniu. Polecam go jako bardziej udoskonalona wersja
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneciągle mieszając na złoto -brązowy kolor . Złożenie ciasta Przekroić biszkopt na dwie części. Na spód blaszki położyć jedną część-- opcjonalnie posypać wiórkami kokos prażonymi -- ,na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugim biszkoptem . Wierzch posmarować pastą owocową i obsypać rumianym kokosem. Włożyć do lodówki do stężenia masy serowej. Smacznego:)) duzo pisania ,a szybko sie robi --inspiracja
mojej kuchnipochodzące z Ameryki Południowej. Gotuje się bardzo szybko i jest łatwo strawna dlatego coraz więcej osób po nią sięga. Mus owocowy z kiwi i banana z komosą ryżową Z komosy ryżowej przygotowywałam już pierogi , na które przepis znajdziecie na blogu. Gotowałam ją wtedy i wykorzystałam jako jeden ze składników nadzienia do ciasta pierogowego. Komosy preparowanej nigdy wcześniej nie używałam
mecooksŚwietny deser szklankowy, który możemy przygotować w kilka minut. Nie potrzebne są nam żadne umiejętności, ani wysublimowane składniki. Wszystko możemy kupić odwiedzając pierwszy lepszy market. Z
Programista w kuchniprzekąska, którą robi się szybko, jest prosta i bardzo smaczna. Można zrobić na imprezę, można podać do sałatki lub po prostu zjeść sobie tak jak u mnie. Rodzinka chciała coś dobrego do pochrupania, więc takie świderki im zafundowałam ;-) Polecam, są pyszne. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (ja miałam xxl) 6 plasterków szynki parmeńskiej starta mozzarella dobrej
kruche babeczkiteż szortbredy robić spłaszczając widelcem kulki surowego ciasta- wtedy na wierzchu ciastek będzie taka kratka. Na ostudzone szortbredy kładziemy po pół łyżeczki serka, kawałek łososia i dekorujemy listkiem krwiściągu i ogórecznikowym kwiatkiem. Oba zioła mają świeży ogórkowy smak i aromat- idealnie pasują do łososia i serka. Rozmarynowe szortbredy najlepiej zjeść dość szybko po przygotowaniu, bo delikatne kwiatki ogórecznika dość szybko
les mirabellesrzut postanowiłam przygotować coś prostego, klasycznego i szybkiego. Coś co idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu czy spotkania z przyjaciółmi. Makaron Ravioli z mięsem bo o nim mowa to malutkie kwadratowe pierożki, które po kilku minutach gotowania są gotowe do podania. Makaron jest pyszny bo czuć jest farsz a nie tylko ciasto. Składniki: 1 op. ravioli z mięsem
Kuchnia w oparachciągle mieszając na złoto -brązowy kolor . Złożenie ciasta Przekroić biszkopt na dwie części. Na spód blaszki położyć jedną część-- opcjonalnie posypać wiórkami kokos prażonymi -- ,na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugim biszkoptem . Wierzch posmarować pastą owocową i obsypać rumianym kokosem. Włożyć do lodówki do stężenia masy serowej. Smacznego:)) duzo pisania ,a szybko sie robi --inspiracja
w mojej kuchnigrzaniu góra -dół Ze schłodzonego ciasta lepić w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze układać na blasze wyłożonej pergaminem, włożyć do gorącego piekarnika i piec 10-11 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika aż ostygną, wyjąć. Trzymać w słoiku lub puszce choć z tym trudno bo szybko znikają J Życzę udanych wypieków
Wanilia i Kardamonsmarować kanapki, dodawać do słodkich śniadań, deserów, ciast, a nawet wyjadać łyżeczką ze słoika. Rady: - z 200 g wiórek otrzymamy mały słoiczek masła kokosowego. Jak łatwo policzyć- całe 200 g pysznego białego smarowidła. Oczywiście możecie zrobić z większej ilości, np. z 400 g. - do przygotowania masła potrzebny jest dobry blender, który szybko się nie nagrzeje i podoła tym niewinnym wiórkom
Nastoletnie Wypiekanieszklanki pełne owocowego kompotu, babcine ciasto na talerzu czy obrane jabłka z sadu pokrojone w ósemki… Ocknęła się z zamyślenia i z nową energią wbiegła do domu. Przecież w którejś starej komodzie muszą być zachowane jakieś obrusy! Wszystko przecież tutaj zostało! Jagoda wbiegła z impetem do niebieskiego pokoju stołowego, szybkim krokiem podeszła do starej toaletki z komodą na dole
Raj dla Podniebieniaklik) Imprezowe parówki w chrupiącym cieście Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej Chrupiące pieczarki w panierce Imprezowa sałatka makaronowa z serem i mieszanką meksykańską Imprezowa sałatka śledziowa Kolorowa sałatka z kabanosem Cebulowe przekąski imprezowe Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Paprykowe chipsy z tortilli Domowy sos czosnkowy Prosta pizza sylwestrowa i szybki sos chrzanowy Pomidorki z serem i sosem
Słodkie okruszkiPierogi z boczniakami W związku z tym ,że od jakiegoś czasu, hoduję z dużym powodzeniem, w domu boczniaki ( nowe hobby ) , ich nadmiar zaczyna doskwierać . Przejadły się
Ogrodnik w podróżySzybkie, kruche i smaczne rogaliki do niedzielnej kawki i nie tylko. Składniki: 25 dag masła w temp. pokojowej 25 dag sera białego twarogowego 25 dag mąki pszennej dowolna marmolada - u mnie twarda różana Sposób przygotowania: 1. Mąkę, ser i masło połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3 cm, radełkiem wykrawać prostokąty. Każdy prostokąt cienko posmarować marmoladą. Zwinąć
Kuchnia domowa AniŚwietny deser szklankowy, który możemy przygotować w kilka minut. Nie potrzebne są nam żadne umiejętności, ani wysublimowane składniki. Wszystko możemy kupić odwiedzając pierwszy lepszy market. Z
Programista w kuchnizłożona pizza. Jednak jak spróbujecie, to szybko możecie dojść do wniosku, że taka mała zmiana sprawia, że i smak się zmienia. Mi osobiście calzone bardzo smakuje i uważam, że to miłe urozmaicenie dla wszystkich miłośników pizzy. Samo calzone wywodzi się z Neapolu i dosłownie słowo to oznacza "pantalony", jako że ciasto przypomina rzekomo kształtem nogawkę męskich spodni. Moim zdaniem calzone
Passions hobbies lifepiecze się na drożdżach, nie wymaga wyrabiania, szybko rośnie. Chleb wyrasta wspaniale, ma chrupiącą skórkę i mięciutki, treściwy miąższ. Można dodać do niego słonecznik, otręby albo inne rzeczy, na które mamy ochotę. To będzie mój ulubiony chlebowy wypiek. składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży łyżka miodu 0,5 szkl ciepłej wody ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
6nieboSernik powstał spontanicznie i bardzo szybko, bez robienia spodu i ubijania białek, ponieważ po prostu miałam mało czasu na jego wykonanie, a spodziewałam się gości. Sernik wyszedł ciężki, tłusty, bardzo sycący i smaczny. Polecam tym, którzy lubią ciężkie serniki i kokos. Święta tuż tuż i już zastanawiam się jakie ciasta przygotować, co roku robię kilka ciast, ponieważ mam dużą rodzinę
talerz przyjemnościMakowiec jest rewelacyjny, mokry i bardzo długo świeży. Dziękuję Iwona, proszę o więcej takich przepisów. Masło, cukier puder i miód utrzeć na gładką puszystą masę. Powoli
Kuchnia Pokoleńprzede wszystkim bardzo łatwo się je robi!!! Szybkie leniwe kluski 150 g tłustego białego sera 1 jajko 50 g mąki, plus do podsypania 10 g masła i łyżka syropu klonowego sól W misce rozgniatamy ser z jajkiem, dokładnie łączymy z mąką i solimy sporą szczyptą soli. Na mocno omączonej stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczek i tniemy go ostrym nożem
Dzieje kuchennej Wiewióryposmaruj częścią kremu i przykryj kolejnym kawałkiem ciasta. Boki oraz górę tortu wysmaruj kremem, wyrównując go szpatułką zanurzaną we wrzątku. Tort wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie podgrzej pozostałą część solonego karmelu w rondlu, ale tylko do momentu, aż stanie się lejący. Rozlej go na górze tortu i szybko (zanim całkowicie zastygnie) ozdób popcornem, makaronikami i cukierkami
Food SquareCzęsto piekę bułki w ten sposób…Szybko i rustykalnie. Bułki na śniadanie Składniki: 15 bułek 750 g pszennej mąki 250 g mąki durum 50 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżka soli 700 – 750 ml zimnej wody Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto. dodaj sól i ewentualnie więcej wody. Wyrabiaj
codojedzeniaTłusty czwartek, czasami nie ma czasu na pracochłonne pączki. Proponuje ten przepis, są pyszne i proste w wykonaniu. W ciągu 15 minut były gotowe. Jajka roztrzepać
Kuchnia Pokoleńwysmarowanej olej i obsypanej otrębami. Odstawić ciasto chlebowe przykryte ręcznikiem bawełnianym do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50-60 minut. Nagrzej piekarnik na 230 C, wstaw chleb i piecz w tej temperaturze 15 minut następnie zmniejsz temperaturę do 220 C i piecz chleb jeszcze 30-40 minut. Jeśli chleb zbyt szybki się rumieni przykryj go folią aluminiową
Delicious TitbitsSzybkie, awaryjne słodkości. Składniki praktycznie zawsze ma się pod ręką a jak nie to osiedlowy sklep zaopatrzy :) przepis z październikowej KUCHNI. U nas zniknęły w jeden dzień i dzisiaj znowu musiałam coś piec he he :) Mini bajaderki 150 g masła ok. 250 g suchego ciasta biszkoptowego (ew. piaskowego lub biszkopty) 125 g kwaskowatego dżemu (u mnie galaretka porzeczkowa
Dzieje kuchennej Wiewiórypamięta z dzieciństwa smak klusek leniwych. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Mięciutkie i pulchne. Podawane zazwyczaj z bułką tartą i cukrem, smażone na maśle i popruszone cynamonem. Pychotka ;-) Składniki: 500 g białego półtłustego sera 250 g mąki pszennej 2 jajka sól Ser przepuściłam przez praskę. Dodałam mąkę i jajka. Zagniotłam ciasto podsypując makę i uformowałam z niego
potrawyregionalneśliwek. Piecze się z nimi przeważnie ciasta, robi przetwory i nalewki. Można wykorzystać je także do koktajli, owsianek albo jeść na surowo, bo świetnie smakują. Nie zastanawiając się długo zdziałałam deser śliwkowy z jogurtem greckim i kokosankami, pachnący nutą kardamonu. Deser smakował wybornie, kardamon nadał mu intrygujący i korzenny aromat. Szybko się go przygotowuje, a śliwki można zastąpić innymi owocami
Zakątek rozkoszy kulinarnychchciało mi się odparowywać wody, bo szybko chciałam je zjeść) Są tak maleńkie, że wystarczy je przekroić na pół i zmieścić w ustach ten mały kąsek. Zaserwowałam sobie trzy sztuki i czułam się jak w najlepszej restauracji. Wyglądają wspaniale. Niewielki dodatek w postaci skórki z cytryny wiele zmienił w smaku:) Ciasto 1,5 szklanki mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody
AZgotuj!świtu do nocy. Oczywiście taka dieta szybko by zrujnowała moje zdrowie i sylwetkę...ale gdyby tak stworzyć coś słodkiego i jednocześnie zdrowego, pożywnego? Np. kaszę. kasza jest zdrowa. Kaszę można jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym pomysłem
Zawsze głodna!smażenia - olej lub masło klarowane Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować i usmażyć naleśniczki. Gotowe naleśniki posmarować dżemem i zwinąć jak krokiety - najpierw boki do środka a potem zrolować. Zwinęte krokiety panierować w jajku a potem we wiórkach kokosowych. Smażyć na lekko złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Trzeba szybko przekręcać bo panierka szybko się przypala
Monia miesza i gotujedekoracji dla fanów babeczek dla fanów szybkich i łatwych wypieków Składniki: 125g miękkiego masła 125g cukru 125g mąki "samorosnącej"* 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki mleka Wykonanie: Masło i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać jajka, mąkę samorosnącą, ekstrakt waniliowy i mleko. Wymieszać na gładką masę. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać jeszcze jedną łyżkę
Mania Wypiekaniawykorzystać ponownie. Na rozgrzany tłuszcz układałam oponki ciastem na dół, ponieważ papier był natłuszczony, więc odklejał się natychmiast. Smażyłam obu stron do zrumienienia, po wyjęciu z patelni odkładałam na ręcznik kuchenny do osączenia. Kiedy oponki wystygły, cukier puder utarłam dokładnie z sokiem cytrynowym i wrzącą wodą, przelałam go do miseczki i szybko, bo lukier błyskawicznie zastyga, maczałam w nim wierzch
Kuchenne zapiski Edytyinnego jak wymieszanie wszystkich składników razem Gdy ciasto wyrosło dzielimy je na 3 części, formujemy cieniutki (max 3 mm)placek za pomocą dłoni lub wałka. Smarujemy sosem, troszkę posypujemy serem, układamy pieczarki, paprykę i co tam jeszcze sobie wymarzymy, na to znowu trochę sera- moja rada- wegański ser typy mozarella bardzo szybko się topi więc radzę dopiero w połowie czasu
greenscarfSmaczne, szybkie i niedrogie - świetna propozycja na zakąskę w czasie majówki, można je podawać na wiele sposobów, jako potrawę samodzielną, bądź też zapieczone z serem. Ja jednak najczęściej wykorzystuję je jako dodatek do innej potrawy... jakiej? już jutro odpowiedź na to pytanie. Tymczasem przedstawiam przepis. Ciasto naleśnikowe 3 szklanki mleka 3 jajka 3 szklanki mąki Farsz szpinakowy z twarożkiem
Kuchenne aromatySzybko, szybko... nie mam teraz czasu na długie siedzenie w kuchni, z drugiej strony jest teraz tak dużo świeżych składników, które zachęcają do gotowania. W związku z tym, że dziś znów potrzebny był obiad w 30 minut, przygotowałam zapiekankę z cukinią i.... Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży płat) 1 mała cukinia lub pół dużej 4-5 dużych pieczarek
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/danie dla leniwych ;] robi się je bardzo szybko i jest bardzo smaczne oto przepis: Składniki: - 1/2 kg twarogu - 3 jajka - 1 łyżeczka cukru - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej Wykonanie: Utrzeć łyżką twarożek wsypać mąkę i cukier i dobrze wymieszać. Jajka rozbić i wlać do masy twarogowej i dobrze wyrobić łyżką. Ciasto nie może być ani za twarde
Tanio szybko zdrowoprzykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy ok. godziny. Ciasto mocno rośnie, dlatego ważne jest, żeby zostawić je w dużej misce. Naleśniczki smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości masła aż uzyskają złoty kolor. Temperatura smażenia nie może być za wysoka, bo łatwo się przypalają i ciężko je obrócić, gdy smażą się za szybko. Uwaga bardzo słodkie! Podajemy polane syropem mniszkowym
les mirabellesKonce rogów powinny byc dobrze sklejone, poniewaz ciasto podczas pieczenia moze sie rozklejac. Kazda bulke posmarowac glazura z jajka. Odstawic do wyrastania na 20-30 miut. Piekarnik nagrzac do 180 st C. Wstawic bulki, piec ok. 16-18 minut. Beda zlotobrazowe. Po upieczeniu ostudzic na kuchennej kratce. Smacznego!robi sie je szybko ,pomimo ,że tyle do czytania
w mojej kuchniluźniejsze możecie śmiało dodać więcej mąki. Z ciasta formujemy wałki i odkrawam kluski, takie same jak kopytka. Zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy kluski, kiedy wypłyną gotujemy jeszcze przez minutę i od razu wyciągamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy śmietanę. Dodajemy 1 łyżkę masła i podgrzewamy. Gdy śmietana zacznie się gotować, cały czas szybko mieszamy aby nie przywarła. Gotujemy mieszając około
Mania Gotowaniamasło. Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować, foremką wycinać ciasteczka, zaś mniejszą foremką wyciąć środki ciastek. Landrynki rozgnieść w moździerzu. Powstałym miałem wypełnić puste środki ciastek. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić. Źródło: "Ewa gotuje - szybko" E. Wachowicz
Z miłości do słodkościprzykryciem do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły. Sami spójrzcie, jak szybko znikały ciepłe jeszcze bułeczki ;) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaktóre robi się szybko i równie szybko znikają. Składniki: -2 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -0,5 kostki margaryny -1 dkg drożdży -aromat -1 jajko -słoiczek dżemu domowego (gęstego) -1 łyżka wody Drożdże rozprowadzamy w wodzie. Do mąki dodajemy cukier puder, jajko, margarynę, aromat i drożdże. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na części. Ciasto
Maminek kulinarnyciasto. Odstawić na 1 godzinę wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą. Piec w 220 st. C. przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! I znów weekend... Ja ten czas szybko leci... Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki spryskać wodą. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A ja tymczasem zbieram się szybko w sobie, i jadę do koleżanki na kawę. Mam ciastka, więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzesodą i proszkiem do pieczenia. łączymy dokładnie. Ciasto przekładamy na obsypany delikatnie mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm. Za pomocą foremki wykrawamy krążki, mi wyszło 25 sztuk. Rozgrzewamy w garnku olej. Serowe pączki wkładamy partiami na gorący olej (5 sztuk, gdyż rosną) smażymy powoli, aby pączki za szybko nie zbrązowiały z obu stron na złoty kolor
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię