Pozostajemy w słodkim i świątecznym klimacie. Bardzo klasyczny i stary przepis w bożonarodzeniowym wydaniu. Świąteczny blok czekoladowy z bakaliami świetnie dopełni Wasze bożonarodzeniowe wypieki. Jest bardzo
PatiGotujejeża” z wbitymi w ciasto słonymi paluszkami, byłam najdumniejszym dzieckiem na osiedlu. Bo nie był z cukierni, bo był od mamy – taki, o jakim wtedy marzyłam. Ostatnio gościłam swoją rodzinę – świętowaliśmy małą okazję. Jako że na przygotowanie przyjęcia miałam wyjątkowo mało czasu, wszystko musiało być proste i w miarę szybkie. W świętowaniu nie chodzi przecież
Poezja smakuSzybkie i proste danie, które można podawać w rozmaity sposób. Moje placki były przygotowane z sosem czosnkowym ( przepis we wcześniejszym wpisie http://gotuj-ze-mna.pl/sosy/sos-czosnkowy/) Świetnie smakują również z sosem kurkowym lub mięsnym. Ziemniaki starte na tarce jarzynowej co powoduje ,że są chrupiące, bardziej niż z ciasta zmiksowanego na gładko. Kruchości dodaje również mąka krupczatka i 2 … Czytaj dalej Placki
gotuj ze mnąparapecie, bo nie miałam czasu by zrobić ciasto. Zrobiło mi się go szkoda i wieczorem naszła mnie dosyć nietypowa myśl na jego przetworzenie. Umyłam go i obcięłam zdrewniałe końce , następnie pokroiłam w niewielkie plastry.Początkowo wsypując dwie łyżki cukru i zalewając wodą, pomyślałam: Będzie kompot do obiadu..., ale jak to u mnie, szybko zmieniłam zdanie. Ostatnio bowiem robiąc zakupy, zaopatrzyłam
vaniliowoczekoladowabyło widać śliwki, można również ciasto odrywać porcjami, ale po takim formowaniu, od razu wiem ile mam knedli do posolonego wrzątku z olejem wkładać knedle, gotować 4-5 minut od wypłynięcia na wierzch na średnim ogniu cedzakiem wyjmować z wody na talerz, podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem - bardzo łatwe, szybkie, proste i najsmaczniejsze knedle z ziemniaków i twarogu, nadziewać
W Mojej Kuchni LubięMoja dzisiejsza propozycja to szybkie i tanie ciasteczka, do przygotowania ze składników, które zwykle mamy w domu. Idealne na wypadek niespodziewanych gości. Składniki: 250 g mąki 250 g twarogu półtłustego 250 g masła dodatkowo: twarda marmolada cukier puder do posypania opcjonalnie roztopiona czekolada Mąkę, masło i ser wymieszać, zagnieść ciasto. Rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować marmoladą. Zwinąć wzdłuż dłuższego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNie wiesz co zrobić z białkami? Dobrym pomysłem są pyszne ciasteczka bezy z białek i cukru. Są bardzo proste w przygotowaniu, Wyglądają ładnie i są pyszne
Kulinarne pyszności Molkimleko i roztrzepane jajka. Wszystko szybko zamieszać - może się spienić . Dodać przesianą mąkę i otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszać łyżką, aby pozbyć się grudek (masa będzie bardzo rzadka). Przelać do wysmarowanej i obsypanej np. mielonymi migdałami formę keksową. Piec w temperaturze 170 stopni około 50- 60 minut. Sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Upieczony piernik po lekkim
Piekarz-Kucharz-Garkotłukktóre są idealnym pomysłem na prosty, szybki, ale smakowity obiad. Leniwe Pierogi (ok. 55 sztuk) - Składniki: 600 g twarogu półtłustego 1,5 szklanki mąki pszennej 3 jajka cukier waniliowy (opcjonalnie) masło cukier Leniwe Pierogi - Sposób przygotowania: Twaróg rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy i mąkę. Zarabiamy ciasto, które może się kleić, jednak staramy się
Słodka StronaEkspresowe ciacho z jabłkami na weekend. Przy obecnej pogodzie za oknem, czyli ściana deszczu, ciepły deser z kawą czy herbatą jest wskazany. Do tego idealnie
Szybko Tanio SmacznieOstatnio rozpieszczałam Was deserami, ale jakiś obiad też trzeba zjeść🍗co by po nim można pochłonąć kawałek ciasta 😆 Może zdjęcie nie oddaje tego, ale te danie
Zdrowie i pysznie na talerzumuffunki robi się niesamowicie szybko). Nie zawiodłam się ani trochę. Jeśli lubicie marcepan, jego smak i zapach to zakochanie się bo uszy w tych pysznych babeczkach. Mięciutkie, puszyste, wilgotne i aromatyczne. Przepyszne! Nie sposób było się od nich oderwać ... 😉💗 Przepis cytuję za autorką, zmniejszyłam jednak ilość cukru dodanego do ciasta, a górę babeczek wzbogaciłam maślaną
Walijskie Pichcenieokoło 45 minut. ( U mnie niestety ciasto się dość mocno kleiło można na kawałki papieru do pieczenia układać pączki potem przenosić razem z papierem do gorącego oleju. Papier należy zdjąć zaraz po włożeniu pączków do oleju uważając aby się nie poparzyć). Optymalna temperatura to 175 stopni C. Za gorący olej za szybko usmaży nam pączki- w środku zostaną surowe
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzanadrzu taki prosty i w miarę szybki przepis, aby w kilka chwil przygotować jakiś dodatek do mięs na obiad lub jako samą kolację. Jedynie problem może wam stworzyć puree z dyni, ale zapobiegliwe gospodynie domowe – takie jak ja – mają w zamrażarce kilka woreczków na różne okoliczności, np. aby przygotować chleb dyniowy . Ciasto na tartę jest kruche i świetnie
PaleoLife