CIASTKA OWSIANE Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 177ciasteczka, które bardzo szybko znikają z talerza. SKŁADNIKI 1 szkl. mąki pszennej, ¾ szkl. słonecznika, ¾ szkl. płatków owsianych, 180 g masła, 1/3 szkl. cukru trzcinowego, aromat waniliowy, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy. Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek, aromat, a na końcu płatki owsiane i słonecznik. Z ciasta robimy kulki wielkości
słodki bratek
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 172odpoczęło. Z ciasta odkrawałam kawałki, rozwałkowałam niezbyt cienko. Wykrawałam krążki. Na środek układałam farsz i sklejałam pierożki. Ulepiłam w sumie 40 pierogów Połączenie szpinaku z serem fata sprawiło, że pierogi są wyjątkowe w smaku. Jeśli lubicie ser feta, to te pierogi są dla Was. Spróbujcie i przekonajcie jak smakują. Zachęcam Was do zrobienia tych pierogów. Szybko się
Kuchnia u Krysi
Pączki jogurtowe – Fritule 261zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Pączki smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu. Usmażone przekładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule to małe umilacze do kawy, herbaty, czy dla niespodziewanych gości. Najlepsze są zaraz po usmażeniu. Aromatyczne, delikatne i mięciutkie wewnątrz, z chrupiącą skórką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu
mojewypiekiinietylko
CRUMBLE z owocami 194przyjść niespodziewani goście. Szybki, rozpływający się w ustach deser. Pyszny na ciepło jak i na zimno. Mi zostało troszkę kremu GANACHE, więc go wykorzystałam do zrobienia tej pyszności. O tym kremie napisze osobny post :) Składniki: 2 jabłka 1 gruszka garść mrożonych malin garść mrożonych jagód truskawki garść musli miód odrobina masła płatki migdałów Składniki na kruche ciasto: 100 g mąki
Fiołkowe Talerze
Racuszki na maślance 173wymieszać. Ciasto najlepiej przygotować trochę wcześniej, np. 30 min wcześniej i odstawić. Racuszki smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, na średniej mocy palnika z obydwu stron na złoty kolor. Formować niewielkie placuszki. Na drugą stronę odwracać, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza. (Można podawać oprószone cukrem pudrem, albo polane polewą czekoladową, ale nawet bez tego szybko znikają). Smacznego
My sweet a life
Pączki jogurtowe – Fritule 570zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Pączki smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu. Usmażone przekładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule to małe umilacze do kawy, herbaty, czy dla niespodziewanych gości. Najlepsze są zaraz po usmażeniu. Aromatyczne, delikatne i mięciutkie wewnątrz, z chrupiącą skórką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu
mojewypiekiinietylko
DOMOWY CHLEB PSZENNO-ZYTNI 174Krok 4. Wyrośnięte ciasto delikatnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, możemy je odstawić na kolejne 20 minut, żeby jeszcze podrosło (ja tego nie robiłam) , obsypujemy ziarnami, możemy naciąć wierzch, aby zapobiec ewentualnemu pękaniu chleba podczas wypiekania. Tak przygotowany bochenek wkładamy do nagrzanego uprzednio piekarnika - pieczemy około 45 minut w 220 stopniach - jeżeli skórka zbyt szybko zbrązowieje zmniejszamy temp
Moja Książka Kucharska
Pączki z lime curd i bezą 241kształt. Możemy też ciasto lekko rozwałkować i wykrawać nasze pączki za pomocą szklanki czy okrągłej foremki. Znów pozostawiamy na jakieś pół godziny do wyrośnięcia. Również przykryte, by zbytnio nie wyschły. Smażymy je po 2 minuty z każdej strony, na oleju rozgrzanym do 175-180 stopni. Musimy pilnować tej temperatury, bo w zbyt wysokiej nasze pączusie zbyt szybko się zarumienią pozostając
Karczma Honorietty
Pączki, pączusie szybkie w robieniu, smaczne w jedzeniu. 201ciasto miało dobrą konsystencję, a tłuszcz odpowiednią temperaturę? Taki trik, pączusie po usmażeniu się z jednej strony, same się obracają na drugą. Jeśli tego nie robią, nie ma co się martwić, wystarczy im pomóc patyczkami. Rumiane wykładamy do osuszenia na ręczniki papierowe, po lekkim ostudzeniu posypujemy pudrem. Tak jak w tytule..... Pączki, pączusie szybkie w robieniu, smaczne w jedzeniu
Dieta moja pasja
Poświąteczne pierniczki dla mających czas 246złoto-brązowego koloru, szybko przelać do miodu z masłem i dokładnie wymieszać. Masę przestudzić, co jakiś czas mieszając. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem, wymieszać z solą. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Białka ubić na sztywno. Do mąki dodać miód z karmelem oraz ubite żółtka, na końcu dodać pianę z białek. Zagnieść gładkie ciasto. uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z wędzonym łososiem 149szybkie danie z prostych składników. Sprawdzone w porze obiadowej jak i na spotkaniach koleżeńskich. Spróbujcie – jestem przekonana, że Wam też będzie smakowało. Do przygotowania 4 porcji tarty potrzebujemy: – wędzonego łososia (ok 250 g) – kulkę mozzarelli lub odpowiednio tyle sam gramów fety lub ricotty – 2 pomidory pokrojone w kostkę – 2 jajka (rozbełtane) – 1 opakowanie ciasta
Szybko Tanio Smacznie
Bezglutenowy chlebek bananowy 207zbawieniem. Prosty i szybki do zrobienia, a na dodatek pyszny. Wtedy, jak i teraz, gluten spożywam, ale bardzo lubię sięgać po przepisy bezglutenowe, ponieważ w moim odczuciu są one zdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza granola
Blendman
Bezglutenowy chlebek bananowy 212zbawieniem. Prosty i szybki do zrobienia, a na dodatek pyszny. Wtedy, jak i teraz, gluten spożywam, ale bardzo lubię sięgać po przepisy bezglutenowe, ponieważ w moim odczuciu są one zdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza granola
Blendman
Grillowane placki z pasztetem 209szybko się przygotowują, a jednocześnie oryginalnie smakują. Ja cisto z mąki pszennej wyrobiłam, nadzieniem z pasztetu z kaparami i pieprzem zielonym marynowanym wypełniłam, w sakiewki skręciłam i za pomocą wałka spłaszczyłam. Placki na grillu wypiekałam i przekąskę gotową już miałam. Takie placki na gorąco są genialne , ale na zimno również smakują idealnie . Składniki: ciasto
Moniki Smakołyki
Pizza rybna Graala 189śmietany. UWAGA!!! Wyrasta szybko! Wyrośnięte drożdże wlać do wcześniej przesianej mąki, dodać sól i olej. Można też dodać jeszcze wody aby uzyskać odpowiednią dla siebie miękkość. Wyrabia się do momentu aż zacznie odchodzić od ręki. Krótko:) Odstawić jeszcze pod przykryciem do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu można jeszcze przemieszać i wyłożyć na posmarowaną olejem blachę. Dla lepszego uformowania ciasta na blasze, wskazane
Ukojenie Podniebienia