też na szybki podwieczorek. SKŁADNIKI 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 2 duże jajka 2 łyżki cukru najlepiej brązowego (trzcinowego) aromat waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g roztopionego masła + odrobinę do posmarowania patelni cukier puder słoiczek syropu wiśniowego ( lub ulubionej konfitury owocowej ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno być w miarę
zielonacukinkaziemniaków). Z ciasta lepić płaskie placki wielkości 3/4 dłoni. Z mięsa lepić spłaszczone kulki wielkości bardzo małej mandarynki i układać na placki ziemniaczane, drugim plackiem przykryć, dokładnie zlepić oba placki, nie powinny być grubsze niż 3 cm . Smażyć z obu stron na złoty kolor, ale na niezbyt dużym ogniu, gdyż placki łatwo i szybko przypalają się. Gotowe
Jadło i czytadłoszybkiej w wykonaniu babki jeszcze nie widzieliście :) Wszystkie składniki wrzuca się na chybcika do malaksera, miesza, masę przelewa do formy i po godzinie pieczenia babka gotowa. Z wierzchu chrupka, a w środku wilgotna - taką lubię :) Można ją, po wystygnięciu, posypać cukrem pudrem, ale ja tego nie zrobiłam, bo jak dla mnie ciasto było słodkie samo w sobie. Nie robiłam zdjęć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwiórkami kokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego. Można także udekorować paskami ciemnej czekolady i kandyzowaną skórką pomarańczową wg. gustu i zdolności artystycznych :-) Babka ta jest soczysta i szybko nie wysycha
Przepisy i porady kulinarnePo świątecznym szaleństwie dobrze przekąsić coś lżejszego:-) Po tradycyjnych domowych smakołykach, przekąskach warto zjeść coś kolorowego, wartościowego i jakże wiosennego:) Sałatka powstała dosyć szybko w przypływie
Kuchnia Pełna Pasjitego, że po cieście z całymi gruszkami zostało mi kilka owoców i pół garnka syropu. Poprzednim razem rzeczonym syropem słodziłam sobie herbatę (do kawy też pasuje świetnie), ale, o czym już pisałam, ostatnio herbatę pijam gorzką. Szkoda mi go było po prostu wylać, bo pachniał bajecznie. I wtedy mój wzrok padł na pozostałe gruszki... Szybko dokupiłam jeszcze kilka, ugotowałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeręką wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu formujemy kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15 minut. Ciasteczka nie mogą się za bardzo zrumienić. Gotowe, delikatnie, ale szybko, obtaczamy w cukrze pudrze. Odstawiamy
mojewypiekiinietylkoPropozycja na szybki obiad lub kolację. Proste, smaczne i bardzo sycące. SKŁADNIKI: Naleśniki: (ok 10 szt.) 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej mąka - do gęstości 2 łyżki oleju szczypta soli szczypta cukru Farsz: 5 parówek z szynki 20 dag sera żółtego Opcjonalnie: jajko i bułka tarta do panierowania 1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć
Kto ugości moich gości?kotletów oraz pomysł na szybki, prosty, a zarazem smaczny obiad. Chrupiące, soczyste kąski możliwe, że przypadną do gustu nawet tym którzy za soją nie przepadają. Kotlety Sojowe w Platkach Kukurydzianych - Składniki : 1 opakowanie kotletów sojowych kostka bulionu warzywnego ulubione przyprawy, np. przyprawa do kurczaka, czosnek w proszku, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy sól pieprz ciasto: 2 łyżki mąki pszennej
Słodka StronaCiasteczka owsiane są jednym z moich ulubionych deserów. Są słodkie i nie mają dużo kalorii, a jedzenie ich sprawia mi zawsze ogromną przyjemność. Przygotowanie ich jest
Niezły Młynekprosty i szybki do wykonania, jest świetnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę, kiedy okazuje się, że spaliliście wymuskany, planowany od stuleci sernik i nie ma nic słodkiego ;) Kruchy spód: 200 g mąki 100 g cukru pudru 50 g gorzkiego kakao 3/4 kostki masła 2 żółtka Góra: puszka skondensowanego mleka/masa kajmakowa bakalie/orzechy Składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą
sama złodyczbardziej kruche. Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Blachę do tarty wysmarować masłem. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu lub folii (by nie kleiło się do wałka) na grubość ok 0,5cm i wykleić blaszkę do tarty. Ja zrobiłam jeszcze małe dekoracyjny brzeg wycinając kwiatuszki(...)mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy do niego zawartość szklanki (budyń w proszku z mąką i połową szklanki mleka). Mieszamy szybko tak by nie było grudek. Chwilę gotujemy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Masło miksujemy w misce wraz z żółtkiem (skorupkę jajka należy wcześniej sparzyć wrzątkiem), aż masa stanie się puszysta
Mania Wypiekaniakażdy o innym przeznaczeniu. Są najczęściej i najbardziej eksploatowanym sprzętem kuchennym, a pomimo tego nie przywiązujemy większej uwagi do ich zakupu. Dobrze wyważony, ostry nóż to podstawa wygodnej i szybkiej pracy w kuchni, a często także nasze bezpieczeństwo. Nie mniej ważnym elementem jest odpowiedni dobór noża do wykonywanych czynności. W marketach i sklepach specjalistycznych dostępne są zarówno pojedyncze noże(...)dzięki czemu możemy łatwo pokroić nawet bardzo świeże bułki lub chleb bez poszarpania skórki. Przydatny także do krojenia śliskich lub twardych warzyw i owoców (np. pomidory, ananasy) oraz kruchych ciast. U nas dobrze się sprawdza, kiedy muszę przeciąć ugotowane na twardo jajka do faszerowania, w taki sposób aby nie uszkodzić skorupki. nóż do pieczywa noże do warzyw i owoców
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabrownie przystało. Sięgając po kolejny kawałek usprawiedliwiałam się, że przecież nie ma aż tyle kalorii, co tradycyjne, i że kasza jaglana to samo zdrowie... No więc zniknęło szybko. Za szybko wręcz i dlatego mimo deszczu muszę wybrać się na zakupy:) ... Marzy mi się brownie ze szczyptą chili ... Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 3 jajka 80ml oleju (może być rzepakowy(...)minut), odstawić do wystudzenia. Kaszę zalać mlekiem, zmiksować blenderem na jednolitą masę, dodać jajka, olej, cukier, zmiksować. Wsypać kakao i proszek i ponownie zmiksować. Formę (15x25cm) wyłożyć papierem, wylać ciasto. z wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka). Brownie najlepiej smakuje po całkowitym ostudzeniu. Smacznego
Obiad gotowywymyśliłam. Jakiś czas temu robiłam szarlotkę z połówkami jabłek. Wszystkim bardzo smakowała. Więc postanowiłam zamienić jabłka na brzoskwinie. I powiem Wam, że wyszło bardzo smaczne ciacho. Znikło bardzo szybko. Dobrze, że zapas brzoskwiń jeszcze jest. Długo zastanawiałam się czy brzoskwinie obierać ze skórki i w końcu ich nie obrałam. Skórka po upieczeniu była miękka i nie przeszkadzała w jedzeniu(...)jajko, 20-25 połówek brzoskwiń (ilość zależy od wielkości) Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany 12% Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części jedną rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę tak aby zakryło dno i połowę wysokości boków blaszki. Na to układamy przekrojone na pół brzoskwinie (oczywiście bez pestek
Passion of Cooking