W kulinarnym świecie szparagi to oznaka, że wiosna zawitała na dobre. To idealny czas, aby stworzyć nowe inspiracje ze świeżych sezonowych składników. Moje
kulinarnyJaChipsy z jabłek to zdrowa i łatwa do zrobienia przekąska, która powinna znaleźć się w tornistrach naszych dzieci, zamiast niezdrowych słodyczy. Polskie jabłka są najsmaczniejsze i
Kuchcik gotujePrzepis na tradycyjne drożdżowe racuszki - mięciutkie i delikatne w środku, otoczone pyszną chrupiącą skórką. Bliżej im do pączków niż do placuszków, tym bardziej w karnawale
babka w formiezawsze się udaje, a po upieczeniu rozpływa się w ustach. Prosty w wykonaniu, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Jest sycący i bardzo podzielny... idealny do filiżanki espresso. Masa szybko gęstnieje i nie wymaga chłodzenia w lodówce. Spód jest kruchutki, ale nie łamie się i nie kruszy. Mazurek ozdabiamy póki masa kajmakowa jest ciepła i całkowicie nie stężeje. SKŁADNIKI SPÓD(...)przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy mieszadłem lub w dłoniach, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i wyrabiamy do połączenia składników w gładkie ciasto. Formujemy kulę, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozpłaszczamy. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Zimne
cool and mintyNajsmaczniejsze pierogi, które są jedzone u mnie w domu zazwyczaj tylko na Wigilię, to pierogi z kapustą i grzybami. Ile by się ich nie zrobiło, znikają
Kuchcik gotujeDo przygotowania uszek potrzebujemy: farsz: – grzyby – cebulę – sól, pieprz Grzyby moczymy przez noc. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni po czym dodajemy odcedzone
Szybko Tanio SmacznieStara prawda głosi, że Wigilia ma smak tego, co jadło się w ten dzień w rodzinnym domu. Dla mojego męża jest to smak łososia z krewetkami
Szybko Tanio SmacznieOto wersja makaronowej sałatki, jest to bardzo pożywna sałatka z uwagi na występowanie makaronu, stanowi doskonały dodatek, kolorowy, smaczny i zdrowy, a także prosty i szybki
kgwjanczewoUwaga! Wpis okolicznościowy - na Dzień Mamy! Na początek garść faktów: moja Mama bardzo dobrze, zdaniem rodziny, a zwłaszcza zięcia, bardzo dobrze piecze i gotuje choć... jak
Szybko Tanio SmacznieWitajcie dzisiaj na obiad miałam kluski parowe oto przepis: składniki: - 1kg mąki pszennej - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru lub mniej - 1 łyżeczka masła - 50g drożdży - szklanka
Tanio szybko zdrowoPlacki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także
Kuchnia Pełna PasjiPlasterki ziemniaków przełożone mięsem mielonym i pysznym sosem na bazie gęstej śmietany. Danie bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a smakiem zachwyci na pewno wszystkich
Kuchnia ŁukaszaSezon na ciasta na zimno czas zacząć :) TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ, NA BISZKOPCIE przepis autorski // tortownica 24-26cm (użyłam 22cm i miałam problemy ze zmieszczeniem całej masy...) ~3 jajka ~1 białko (można pominąć, mi zostało po naleśnikach więc wykorzystałam :)) ~4 płaskie łyżki mąki pszennej ~2 łyżki fruktozy / 4 łyżki cukru ~pół łyżeczki proszku do pieczenia ~800g(...)mrożonych, ale należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć z soku) ~1/2 szklanki fruktozy / 1 szklanka cukru ~4 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki wrzącej wody ~galaretka truskawkowa na 0,5l wody, szybko tężejąca KLIK ~0,5l wody ~400g świeżych truskawek 400g truskawek zmikoswać na puree. Jogurt wymieszać z fruktozą / cukrem i truskawkami. Żelatynę rozpuścić i dodać do masy. Odstawić do lodówki
chili & sugardyniowe "ciasto" z preparowanej jaglanki, gryki i amarantusa z pestkami dyni prażonymi w ksylitolu i cynamonie oraz z wegańskim sosem czekoladowym ~ W sumie nie wiem od czego zacząć ten post...W sumie mam niewiele czasu (szkoła szkoła zaraz!) więc może nie będę owijać w bawełnę :) Dzisiaj jest moja druga rocznica wegetarianizmu! :) Ale szybko ten czas leci :) Wcale nie żałuję(...)125g puree z dyni ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~łyżka pestek dyni z ksylitolem i cynamonem naturalnaspizarnia.pl Trzy pierwsze składniki mieszamy i przekładamy do foremki. Na wierzchu posypujemy "ciasto" pestkami dyni. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 30-35 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie wegański sos czekoladowy od naturalnaspizarnia.pl . Smacznego
breakfast of dreamschodziłam w krótkim rękawku... Lubimy babki. A zwłaszcza mój M. Ja lubię je piec, a on głownie jeść :) Najbardziej przepada za taką klasyczną, marmurkową, która znika zawsze w bardzo szybkim tempie (dlatego nie doczekała się do tej pory zdjęć :P). Ale od czasu do czasu lubię sobie poeksperymentować i tak oto powstała babka czekoladowo-rumowa. Z alkoholowym posmakiem i kawałkami(...)jajku. Nie przerywając mieszania wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Wlewamy rum. Całość dokładnie miksujemy. Na końcu wsypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy delikatnie łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do formy z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny aż do suchego patyczka. Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem
My simple kitchenpora na pyszną szarlotkę! Delikatny puszysty biszkopt pokryty pyszną jabłkową masą z galaretką, kremem waniliowym i chrupiącą kokosową kruszonką jest świetnym pomysłem na każdą okazję. Ciacho robi się błyskawicznie! Szybkie, łatwe , pyszne! Kto z Was uwielbia szarlotki, co? Sprawdźcie koniecznie ten przepis ! Polecam! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) BISZKOPT: * mąka pszenna – 1 szkl * jajko – 4 szt * cukier(...)Studzimy, kroimy na 2 blaty. MASA JABŁKOWA Z GALARETKĄ: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy starte na grubych oczkach jabłka, mieszamy, studzimy. Wystudzoną masę wyciągamy na biszkopt, przykrywamy 2 blatem ciasta. Odstawiamy do lodówki. KREM WANILIOWY: Pół szklaki mleka mieszamy z mąkami. Resztę gotujemy z cukrem i wanilią, wlewamy mleko z mąkami i cały czas mieszając gotujemy kremowy budyń. Studzimy. Masło
Ostra na Słodkociasto, które było smażone na bardzo gorącym płaskim kamieniu. Dla wyjaśnienia, kto przywiózł je do Europy, musimy się cofnąć do XII wieku, do Chin i Nepalu. Tam naleśniki były wytwarzane z kaszy gryczanej i wody. Krzyżowcy, którzy prowadzili krucjaty w tych krajach, tak bardzo polubili cienkie placki, że sprowadzili je do Brytanii na początku XIII wieku. Szybko(...)jabłkowy Nadzienie 3 Miękka gruszka Syrop z agawy Jak zrobić naleśnik Wymieszaj składniki na naleśniki w blenderze. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej odrobinę oleju, rozprowadź ją papierem. Wlej łyżkę ciasta na naleśniki i rozlej je równomiernie po całej patelni. Teraz w zależności, który rodzaj robisz, połóż szynkę lub, salami lub gruszkę. Podsmaż przez chwilę i obróć naleśnik na drugą stronę
RafalCooktylko wszystko dokładnie rozplanować i powinnam się wyrobić z pieczeniem - i zdążyć to zrobić na czas. Nie jestem pewna czy mi się wszystko uda - szczególnie jeżeli chodzi o ciasta drożdżowe - chcę poczekać do ostatniej chwili, aby wszystko było świeże i pyszne. To trudne, szczególnie, jeżeli nie wchodzi w grę poranne pieczenie. Wielkanoc spędzam w dwóch domach i z rana(...)chlebem oczywiście, dla niego zawsze znajdzie się czas! Coś czuję, że szykuje się pracowity sobotni wieczór. Na dziś przygotowałam dla Was przepis na Wielkanocne ciasteczka czekoladowe. Bardzo fajny i szybki sposób przygotowania świątecznych smakołyków niewielkim kosztem. Jeżeli święta spędzacie razem z dziećmi tym bardziej polecam ten przepis!" Składniki : 100 g masła 100 g cukru pudru 2,5 łyżki mleka
Słodkie Przyjemnościserwowany jest kebab. Pity możemy zakupić w marketach jednak są one dość drogie i co najważniejsze często mają w sobie sporo zbędnej chemii. Domowe chlebki pita samodzielnie przygotujemy dość szybko i bardzo prosto - takie pity są według mnie o wiele smaczniejsze i przede wszystkim o wiele zdrowsze. Domowe Chlebki Pita - Składniki: (na ok. 7 chlebków) 3 szklanki mąki pszennej(...)lekko ciepłej wody wraz z cukrem i ok. 2 łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy resztę mąki, wody oraz olej i sól. Dokładnie wyrabiamy ciasto (najlepiej w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego) i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h. Po tym czasie ciasto dzielimy na części i z każdej z nich
Słodka Stronajajka ok. 2 szkl mleka 1 łyżeczka cukru kokosowego Targroch 1. Mleko wlewamy do miski, dodajemy jajka i cukier kokosowy. Miksujemy przez chwilę. Stopniowo dosypujemy obie mąki. 2. Ciasto powinno być gęste ale nie za bardzo. Mąka kokosowa wchłania znacznie więcej płynów niż pszenna, dlatego w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę mleka. 3. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy równe naleśniki(...)ciemne na wierzchu a białe w środku. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery , śniadania i kolacje Tagged: cukier kokosowy , dla dzieci , dla niejadka , jajko , mąka kokosowa , na szybko , na śniadanie , naleśniki , Targroch
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyrewelacyjnie. Człowiek uczy się na błędach. To nic trudnego. Rolada ta jest uniwersalna, można dodać różne owoce: jagody, truskawki, maliny, co tylko chcecie. Wyszło lekko, śmietanowo, owocowo, smacznie i szybko. Składniki: biszkopt: 4 jajka opakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki tortowej 100 g cukru masa: 400 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę i żółtka i zmiksować na niskich obrotach tylko do wymieszania się wszystkich składników. Dużą formę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na papier i równomiernie rozprowadzić. Piec maksymalnie 15 minut w 180 stopniach. W czasie gdy biszkopt się piecze należy przygotować czystą ściereczkę, wielkości naszej formy i oprószyć
na moim stole...rana odliczałam godziny do weekendu, a w połowie dnia pracy poddałam się po 4 dni walki z chorobą. Ale nie byłabym sobą, gdybym resztkami sił czegoś nie upichciła, na szybko upiekłam ciacha, trochę inaczej. Już kiedyś przedstawiłam na blogu ten patent ze słoikami ( przepis znajdziecie tu ), ale tym razem, będąc już bardziej zaprawiona w wegańskich wypiekach zmieniłam ciut recepturę(...)masy daktylowej. Całość możesz wymieszać mikserem. Dodaj posiekane orzechy i banana pokrojonego w półplasterki. Wymieszaj. Słoiki delikatnie wysmaruj wewnątrz olejem (zawsze to robię za pomocą ręcznika papierowego) i wypełnij ciastem maksymalnie do połowy. Piecz w temp. 175-180 C przez 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika zamknij każdy słoik pokrywką aż do całkowitego wystudzenia. ps. zamknięte ciacha można trzymać
greenscarf