stąd wzięła się nazwa bloga O tym jak było naprawdę przeczytacie w zakładce „Kilka słów o mnie i o blogu” Ale… to że uwielbiam ciasteczka, ciasta i inne desery oraz ogólnie wszystko co związane z kuchnią i gotowaniem, to w 100% prawda. Z czego cieszy się bardzo moja rodzina i znajomi. Smakołyków na naszym stole nigdy(...)mówią „dla każdego coś dobrego” Jednak, aby móc troszku „poszaleć” w kuchni muszę mieć odpowiednie produkty. Bardzo często zamawiam produkty przez internet. Dlaczego? Zakupy są szybkie, dostarczone pod same drzwi i ten wybór… No właśnie z tym ostatnim różnie bywa. Jednak ostatnio znalazłam miejsce, które na pewno jeszcze nie raz odwiedzę – Bee.pl To sklep
Słodkie okruszkiczekoladowymi dropsami ciacha… Tak dobre, że pamiętam po dziś , a przepis na ciastka które widzicie, to moim zdaniem, udana próba odtworzenia belgijskich pyszności. Kruche, ale nie twarde, czekoladowo-waniliowe. Szybkie łakocie 😊 Składniki : 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ kostki prawdziwego masła ½ szklanki cukru pudru cukier waniliowy 1 duże jajo 1 łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka proszku(...)proszku do pieczenia garść rodzynek + 100 g dobrej czekolady mlecznej Z podanych składników ( oprócz czekolady!!!) zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy na około godzinę do zamrażalnika . Całą czekoladę także wkładamy do zamrażalnika. Po upływie czasu , ciasto przekładamy a stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy na grubość około1
Domowe ciastaBułki z makiem, które nazywamy pieguskami:) Puszyste, mięciutkie z dodatkiem maku super na śniadanie z dżemem rabarbarowym, czy pomarańczowym. Jak większość bułek również i te są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, ale przechowane w szczelnie zamkniętym pojemniku następnego dnia smakują równie dobrze. Bułeczki można opiekać w tosterze co dodaje im wspaniałego smaku i delikatnej(...)suchych drożdży 10 g świeżych 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki maku Dodatkowo żółtko 1 łyżka mleka mak do posypania bułek Instructions Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części, uformować okrągłe bułeczki, które należy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce. Odstawić
SprawdzonaKuchnia.plsitka lub durszlaka - no chyba że ktoś jest zaopatrzony w specjalny koszyk wyrostowy - i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Z wierzchu ciasto chlebowe należy przykryć kolejna ściereczką. Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką - albo garnek żeliwny - i ustawić temperaturę na 250C - u mnie maksimum mocy piekarnika(...)deskę drewnianą - robić to żwawo, aby piekarnik się nie wyziębił . Pokrywkę też zdejmować na deskę, bo jakikolwiek kontakt nagrzanego szkła z zimnym metalem i... trzask!... popęka. Szybkim ruchem przełożyć wyrośnięty chleb z durszlaka do naczynia, odwracając omącząną ściereczkę z chlebem do góry nogami. Przykryć pokrywką. Piec w temp 250C pod przykryciem przez 15 minut - dolny poziom piekarnika
Ukojenie Podniebieniasitka lub durszlaka - no chyba że ktoś jest zaopatrzony w specjalny koszyk wyrostowy - i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Z wierzchu ciasto chlebowe należy przykryć kolejna ściereczką. Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką - albo garnek żeliwny - i ustawić temperaturę na 250C - u mnie maksimum mocy piekarnika(...)deskę drewnianą - robić to żwawo, aby piekarnik się nie wyziębił . Pokrywkę też zdejmować na deskę, bo jakikolwiek kontakt nagrzanego szkła z zimnym metalem i... trzask!... popęka. Szybkim ruchem przełożyć wyrośnięty chleb z durszlaka do naczynia, odwracając omącząną ściereczkę z chlebem do góry nogami. Przykryć pokrywką. Piec w temp 250C pod przykryciem przez 15 minut - dolny poziom piekarnika
Ukojenie Podniebieniacałość do sitka lub durszlaka - no chyba że ktoś jest zaopatrzony w specjalny koszyk wyrostowy - i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Z wierzchu ciasto chlebowe należy przykryć kolejna ściereczką. Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką - albo garnek żeliwny - i ustawić temperaturę na 250C - u mnie maksimum mocy piekarnika . Nagrzewać około(...)piekarnika na deskę drewnianą - robić to żwawo, aby piekarnik się nie wyziębił . Pokrywkę też zdejmować na deskę, bo jakikolwiek kontakt nagrzanego szkła z zimnym metalem i... trzask!... popęka. Szybkim ruchem przełożyć wyrośnięty chleb z durszlaka do naczynia, odwracając omącząną ściereczkę z chlebem do góry nogami. Przykryć pokrywką. Piec w temp 250C pod przykryciem przez 15 minut - dolny poziom piekarnika
Grunt to przepis!W kulinarnym świecie szparagi to oznaka, że wiosna zawitała na dobre. To idealny czas, aby stworzyć nowe inspiracje ze świeżych sezonowych składników. Moje
kulinarnyJaChipsy z jabłek to zdrowa i łatwa do zrobienia przekąska, która powinna znaleźć się w tornistrach naszych dzieci, zamiast niezdrowych słodyczy. Polskie jabłka są najsmaczniejsze i
Kuchcik gotujePrzepis na tradycyjne drożdżowe racuszki - mięciutkie i delikatne w środku, otoczone pyszną chrupiącą skórką. Bliżej im do pączków niż do placuszków, tym bardziej w karnawale
babka w formiezawsze się udaje, a po upieczeniu rozpływa się w ustach. Prosty w wykonaniu, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Jest sycący i bardzo podzielny... idealny do filiżanki espresso. Masa szybko gęstnieje i nie wymaga chłodzenia w lodówce. Spód jest kruchutki, ale nie łamie się i nie kruszy. Mazurek ozdabiamy póki masa kajmakowa jest ciepła i całkowicie nie stężeje. SKŁADNIKI SPÓD(...)przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy mieszadłem lub w dłoniach, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i wyrabiamy do połączenia składników w gładkie ciasto. Formujemy kulę, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozpłaszczamy. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Zimne
cool and mintyNajsmaczniejsze pierogi, które są jedzone u mnie w domu zazwyczaj tylko na Wigilię, to pierogi z kapustą i grzybami. Ile by się ich nie zrobiło, znikają
Kuchcik gotujeDo przygotowania uszek potrzebujemy: farsz: – grzyby – cebulę – sól, pieprz Grzyby moczymy przez noc. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni po czym dodajemy odcedzone
Szybko Tanio SmacznieStara prawda głosi, że Wigilia ma smak tego, co jadło się w ten dzień w rodzinnym domu. Dla mojego męża jest to smak łososia z krewetkami
Szybko Tanio SmacznieOto wersja makaronowej sałatki, jest to bardzo pożywna sałatka z uwagi na występowanie makaronu, stanowi doskonały dodatek, kolorowy, smaczny i zdrowy, a także prosty i szybki
kgwjanczewo