urodzin, ślubów, chrzcin i nie tylko. Przygotowywany na cieście biszkoptowym, przekładany kremem lub bitą śmietaną, wykończony lukrem bądź masą cukrową, piętrowy albo płaski – zawsze dopasowany do okazji i niezmiennie pyszny. Jednak smak tortu to nie wszystko. Ważna jest również odpowiednia jego dekoracja, która podkreśli wzniosły charakter uroczystości. Podpowiadamy, jak szybko i łatwo stworzyć samodzielnie elegancką dekorację wypieku! Ponadczasowa błyszcząca polewa
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneZapraszam na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki. Możemy je podać na wiele sposób: z cukrem, bułką tartą i masłem czy śmietaną. Polecam Składniki: 400 g twarogu 1,5 szkl mąki + do podsypania 2 jajka sól Przygotowanie: Mieszamy twaróg razem z mąką i jajkami. Z ciasta lepimy małe wałeczki (podsypując mąką) i kroimy w 1 cm kluski. W dużym garnku
słodkie i nie tylko historie kulinarnesmak. Z dodatkiem siekanej czekolady. Szybkie w wykonaniu, równie szybko znikają z talerza ;-) składniki: 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej (lub pszennej razowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g masła 1 jajko 100 g gorzkiej czekolady wykonanie: Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto, dopiero pod koniec dodając posiekaną czekoladę. Całość odkładam
babka w formiewymieszajcie, odstawcie na około 30-60 minut- to nasz szybki zaczyn. W tym czasie na suchej patelni podprażcie płatki owsiane. Zalejcie wodą i odstawcie, aby zmiękły. Gotowy zaczyn wymieszajcie z płatkami owsianymi, mąką i solą na jednolitą masę. Przez kilka minut wyrabiajcie w misie ręką lub mikserem z hakiem, aż ciasto będzie jednolite i gładkie (będzie dosyć rzadkie). Przykryjcie misę
OliveandThymeWitajcie w sobotę, w słoneczną i piękną... I kto by pomyślał, że mamy wrzesień. A jednak... Jako, że pora śniadania się zbliża pomyślałam, że dziś zaserwuję pyszne śniadanie. Jest sycące, szybkie i proste w przygotowaniu. Warto spróbować. Do przygotowania go użyłam pysznego serka Almette. Warto spróbować użyć różnych smaków serku, dzięki czemu smak kominów będzie inny za każdym razem(...)TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min -PORCJE: 12 Kominy z serkiem Almette CIASTO 1 opakowanie serka Almette śmietankowy 1/2 kostki margaryny szczypta soli 10 dag mąki DODATKI różnego rodzaju szynki (kilka plastrów) 10 dag pieczarek nieduża ilość papryki marynowanej 2-3 plasterki sera żółtego w plasterkach
Gotuję Testujęblasze.Pieczemy w 180st.dosłownie 10 min(sprawdzić patyczkiem.Warstwa ciasta jest cienka i dlatego)Po brzegach może się mocniej przypiec ,ale to nie problem bo to obcinamy nożem i zostaje nam ładny prostokątny biszkopt.Układamy ściereczkę wysypaną lekko cukrem pudrem .Ściągamy pergamin z biszkoptu i wykładamy gorący biszkopt na ściereczkę, szybko rolujemy ściereczką.Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.A teraz zabieramy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiupiec przynajmniej jedną szarlotkę (macie jakieś dobre przepisy na ciasta i przetwory z jabłkami...? Bo nasza jabłonka obrodziła wręcz zaskakująco), a za chwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon na pomidory uciekł mi jakoś w tym roku; w ogóle lato minęło zaskakująco szybko. Gdyby nie fakt, że któregoś dnia C. obdarował mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzepotraw na tej łyżce. Silikon nie nagrzewa się tak szybko i próbując gotującej się zupy wreszcie nie parzę sobie języka. Robienie testów łyżką obiadową było sporą pomyłką :) Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo cena łyżki waha się od 17,00zł do 25,00zł. Pędzelek silikonowy jest niezastąpiony przy smarowaniu ciasta drożdżowego, francuskiego czy chleba. Unowocześnienie ze strony producenta
Gotowanie i blogowaniedelikatne. Dodam jeszcze że przygotowuje się się bardzo szybko :). Składniki: 500 g mąki krupczatki 300 ml mleka 20 g drożdży szczypta soli 1/4 łyżeczki cukru Przygotowanie: Do rondelka z grubym dnem dodajemy mleko, cukier i drożdże i lekko podgrzewamy, następnie odkładamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie przygotowujemy ciasto łącząc wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do miseczki obsypanej
Łycha smakówzapala sobie światełka i patrzy do środka przez landrynkowe szybki w okienkach ;) Z poniższych proporcji wyszło mi ok 100 pierniczków i 1 domek. Pierniczki już po kilku dniach przechowywania w pojemniku były miękkie więc jeśli chcielibyście je upiec to spokojnie zdążycie przed Świętami. Domek udekorowałam naturalnymi kolorowymi posypkami od Delecty. Ciasto na pierniczki: 900g mąki + do podsypania 400g miodu 250g
Smakołyki AsiKolejne proste ciasto. Lubie takie przepisy, dlatego całkiem ich sporo na blogu. Nadmiar białek w lodówce nie jednemu może przeszkadzać. Wtedy warto mieć gdzieś w zakładkach przepis na taki wypiek, z którego można skorzystać nie tylko w weekend, ale również w tygodniu szykując szybki podwieczorek dla bliskich. Pieguska zazwyczaj robi się z samych białek - przepis tu i tu - jednak
Słodkie Przyjemnościdużo tłuszczu) Wszystkie składniki zagniotłam w luźne ciasto i cieniutko rozwałkowałam. Radełkiem pokroiłam placki na około 4 cm paski, zwijałam i wrzucałam na rozgrzany olej- można zamiast niego użyć smalcu. Usmażone faworki wyłożyłam na papier który wchłonął nadmiar tłuszczu i posypałam cukrem pudrem. Szkoda tylko,że zniknęły tak szybko za pomocą moich domowników ... nic to! zrobię je znowu
potrawyregionalnejeszcze surowe (nie sądziłam, że można nie odróżnić ciasta surowego ale było wielu takich....). Wystarczyło się odwrócić na chwilkę a podbierano nam nawet nie gotowe jeszcze sałatki z miski. Przy takich imprezach dobra organizacja to podstawa, bo bez niej byśmy tam nie wyrobili. W całym tym zamieszaniu czas tak szybko zleciał, że nawet się nie obejrzałam. Było świetnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaużywam tylko i wyłącznie do smażenia naleśników. Wlewamy porcję ciasta, tak aby zakryła całe dno patelni i smażymy z obu stron, Z reguły jest tak, że pierwszy naleśnik nie wychodzi, ale nie należy się tym przejmować, kolejny już będzie piękny. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugi na talerzu, żeby zbyt szybko nie wystygły i nie wyschły, chyba, że jemy
Kulinarne przygody GatityProsty, szybki i pyszny przepis na domową tortille z mąki kukurydzianej i pszennej. Składniki: 30 dag mąki pszennej 20 dag mąki kukurydzianej 3 łyżki stopionego masła 1 szklanka wody sól do smaku Wykonanie: Zmieszać obie mąki, wlać letnią wodę, posolić i wyrobić ciasto aż stanie się elastyczne (wyrabiać około 15 minut) następnie ciasto zgnieść w kulę i odstawić
Tradycyjna Kuchnia